România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Gîndul de joi, 11 mai 2017

Statul Paralel există și dă din coadă. Azi: Raluca Turcan

Cînd simţea nevoia de a-şi reaprinde imboldul la scris, Camil Petrescu arunca o privire peretelui din faţa mesei sale de lucru. Peretele era plin de injurii aduse scriitorului în presă, puse acolo de Camil Petrescu însuşi.
Cînd vreau să-mi adîncesc uimirea faţă de anomalia genetică numită Omul politic mă uit la talk-show-urile de pe televiziunile de ştiri.
Din cîte se ştie, moderatorii sunt obligaţi, în numele a ceea ce se numeşte anapoda echilibrul dezbaterii, să invite în platou şi politicieni.

De cînd urmăresc viaţa noastră publică, m-a descumpănit transformarea surprinzătoare, suferită din debutul talk-show-ului, de oameni pe care, în afara prezenței la o dezbatere tv, îşi ştiu normali, nuanțați în aserțiuni, mulţi dintre ei scînteietori cînd vine vorba de idei proprii.
Ei bine, de cum deschid gura, pentru că le-a venit, rîndul sau pentru că s-au băgat în vorbă, ca lelițele, iar acolo, respectivii devin proşti, dar nu proşti pur şi simplu, ci, aşa cum zicea Tudor Arghezi, proşti de-adevăratelea.
La pierderile de vreme vîndute de televiziuni drept talk-showuri partidele sunt reprezentate de bărbaţi şi femei în toată firea.

Întîlneşti, dacă deschizi televizorul, stînd pe scaune de forme diferite, de la cele de bar de la România Tv, pînă la cele de sală de aşteptare de la Antena 3, veritabile personalităţi:
Decani, rectori, academicieni, ingineri, poeți, filosofi, doctori docenţi, miniştri, foşti miniştri, bărbaţi însuraţi, femei demult mame, ba chiar şi demult bunici.
Înainte şi după emisiune, sunt persoane normale.
Pe parcursul emisiunii, se manifestă ca mecanisme dinainte de descoperirea Internetului, care repetă măcănitor slogane, propoziţii simple, clişee de carton presat, aiureli.

Explicaţia?
Din clipa cînd deschid gura, respectivii numai sunt oameni pur şi simplu.
Sînt oameni politici.
Transformarea lor din fiinţe vii, dotate cu inteligenţă, în păpuşi care fac mac-mac îşi are explicaţia în steagul sub care participă la dezbateri:
De reprezentanţi ai unui partid.
Şi din motive care ţin de esenţa de Pristanda a politicianului român, membrii unui partid politic nu vin la televizor pentru a-şi expune propriile puncte de vedere, într-o chestiune, desigur, aproximată de Programul Partidului, ci punctele de vedere ale celui care conduce partidul.
Sunt rare cazurile în care reprezentantul unui partid să-şi poată permite a fi în dezbatere altceva decît anusul vorbitor al Șefului.

Pînă nu demult PNL a fost un partid care fermeca prin marele grad de libertate permis membrilor săi în materie de puncte de vedere exprimate public.
În ultima vreme însă, PNL a devenit un partid alcătuit din anusuri vorbitoare ale Șefului.
Nu sub influenţa concubinajului cu PDL, ci sub semnul eliminării din partid, de Statul Paralel, a tuturor personalităţilor, pentru a-le înlocui cu mediocrităţi sau chiar cu nulităţi în planul talentului politic.

Aşa se face că în ultimii ani, cînd iau seama la o aberaţie susţinută concomitent şi sistematic de către liberali pe televizor într-o anumită chestiune, nu caut, cum ar fi normal, în Programul Partidului, în Platforma politico-ideologică, în tradițiile partidului, ci în poziţiile adoptate de Șeful partidului în chestiunea respectivă.
În ultimul timp, am observat cu stupoare că toţi liberalii prezenţi în studiouri contestă cu înverşunare constituirea Comisiei de anchetă parlamentară în legătură cu alegerile din 2009.
Spun, cu stupoare, pentru că e greu de crezut că nişte oameni normali, dotaţi cu minim bun simţ, ar avea motive să conteste constituirea Comisiei.

În cazul liderilor PNL, te-ai aştepta ca trimișii în studiouri să susţină constituirea Comisiei:

 1. PNL a fost una dintre victimele a ceea ce s-a acuzat în 2009 a fi fraudarea alegerilor.
  Candidatul PNL, Crin Antonescu, i-a dat lui Mircea Geoană, în al doilea tur, voturile obţinute de el în primul tur.
  Prin victoria lui Traian Băsescu, PNL a ratat şansa de a ajunge la guvernare, deşi făcea cu PSD şi cu UDMR o majoritate confortabilă în Parlament. Din 2009, PNL a stat în Opoziţie pînă în 2012, timp de 3 ani, aşadar.
 2. Liberalii care se pronunţă împotriva Comisiei sunt cu toţii parlamentari.
  Constituirea Comisiei, dar mai ales modificarea Regulamentului astfel încît, în fine, Parlamentul, principala Putere în stat, să poată investiga în deplină libertate, sunt paşi înainte pe calea restabilirii locului şi rolului Parlamentului în viaţa ţării.
  E un proces pentru a cărui desăvîrşire e interesat orice parlamentar.
  Iată însă că parlamentarii PNL sunt împotriva unui moment care, în ultimă instanţă, le sporeşte personalitatea.
 3. PNL a fost totdeauna un partid preocupat de adîncirea în România a legilor democratice.
  Parlamentul a decis prin vot că orice persoană care e convocată la Comisie să aibă obligativitatea să vină.
  Spectacolul televizat al audierilor din Congresul american ne arată că o societate cu adevărat democratică promovează egalitatea de îndatoriri a tuturor cetăţenilor. Nu văd nici un temei pentru care un demnitar, un magistrat, într-un cuvînt, un om plătit de la Buget, ar fi scutit de a se prezenta în faţa unei Comisii de anchetă a Parlamentului.
 4. Teoretic, Comisia de anchetă îl vizează pe Traian Băsescu. Traian Băsescu pledează în favoarea Comisiei de anchetă. Se opun înfiinţării Comisiei exact Liberalii, cei care s-ar putea considera victimele a ceea ce se numeşte Fraudarea alegerilor din 2009.

Ştiind însă că liberalii nu sunt în talk-showuri decît anusurile vorbitoare ale Șefului, am fost sigur că înverşunarea liderilor PNL împotriva Comisiei nu-şi are temeiul în convingerile lor, ci în obligativitatea de a se prosti la Ordinele Ralucăi Turcan, președintele partidului.
Ce dracu’ are Raluca Turcan împotriva Comisiei? m-am întrebat de îndată.
Am făcut tot felul de presupuneri.
Ca de exemplu:

 1. Raluca Turcan a fost lider PDL, una dintre femeile promovate cu generozitate de Traian Băsescu. Soţul Ralucăi Turcan, Valentin Turcan, a fost purtătorul de cuvînt al lui Traian Băsescu.
  Raluca Turcan îşi exprimă astfel loialitatea faţă de Traian Băsescu.
  Bravo ei! am dat să zic, ştiind că loialitatea e o floare rară în politica românească postdecembristă şi nu numai. Mi-am amintit însă că Traian Băsescu susţine înfiinţarea Comisiei.
  Pică presupunerea cu loialitatea.
 2. Raluca Turcan suspectează PSD că vrea să facă din Comisie un instrument de propagandă electorală.
  Foarte bine.
  Dacă există această intenţie – şi sunt sigur că există – ea poate fi contracarată nu prin Contestarea Comisiei, ci prin mijloace mai inteligente.
  Ca, de exemplu, numirea în Comisie a unor lideri PNL cu deosebită forţă mediatică: Adriana Săftoiu sau Ludovic Orban.
  Sau, ca să dau un alt exemplu, încercînd să impună în Proiectul de Hotărîre transparenţa absolută a lucrărilor.

Cum nici o presupunere nu se potrivea, am accesat site-ul PNL-ului.
Am dat de îndată peste copleşitoarea prezenţă fotografică a Ralucăi Turcan.
Cu sau fără salbă.
Totdeauna de la piept în sus.
De ce e Raluca Turcan împotriva Comisiei?
Răspunsul e dat de numeroasele declaraţii, cu poză, ale Ralucăi Turcan în chestiunea Comisiei, toate aceleaşi în materie de argument hotărîtor:
Comisia vizează demisia Codruţei Kovesi:

„Coaliţia anti-DNA formată din trio-ul amintit îşi propune ca activitatea comisiei de anchetă să o vizeze pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Pentru că nu au suficient curaj şi nici elemente justificative să propună înfiinţarea unei astfel de comisii de anchetă, în mod formal, au preferat să se prefacă în anchetatori ai unor alegeri care sunt un subiect închis, Aceasta este adevărata finalitate a demersurilor politice PSD-ALDE-Băsescu: intimidarea şi controlul Justiţiei”.

Din cîte ştiu Raluca Turcan a făcut facultatea la Moscova. E drept, cum observa Arghezi într-un articol antirusesc din 1940, la ruşi nu funcţionează logica.
La ei, 2×2 nu fac 4, ci 5.
Nu cred că Raluca Turcan a venit de la Moscova cu boala rusească a ilogicii.
Şi totuşi, argumentul că o Comisie de anchetă a alegerilor din 2009 vizează demisia Codruţei Kovesi mi se pare a sta, din punct de vedere logic, sub nivelul de turmentație al lui 2×2 fac 5.

De unde şi pînă unde demisia Codruţei Kovesi în urma lucrărilor desfăşurate de Comisia de anchetă?
Dacă şefa DNA, la vremea respectivă Procuror general, n-a comis nimic ilegal, nici o Comisie din lume nu poate provoca demisia sau demiterea.
Prezenţa la Gabriel Oprea acasă, în seara de 6 decembrie 2008, e cel mult imorală, în nici un caz ilegală.
Admiţînd că respectiva Comisie e înființată pentru demiterea Codruţei Kovesi.
Deşi nu văd cum ar impune asta, mă întreb de ce nu-şi asumă Raluca Turcan un plan de contracarare a acestui obiectiv.
Nu de alta, dar din Comisie vor face parte şi reprezentanţi ai Opoziţiei.
Ca să nu mai spun că, pe parcursul Lucrărilor, liberalii ar putea interveni public ori de cîte ori ar constata o lucrătură necurată a Comisiei.

Sunt suficiente argumente pentru a crede că nu demiterea sau demisia Codruţei Kovesi e spaima Ralucăi Turcan, ci convocarea şefei DNA în faţa Comisiei.
Codruţa Kovesi e un stîlp al anomaliei numite Statul Paralel.
Forţa Statului Paralel stă în crearea şi întreţinerea credinţei că ştabii acestui stat nu dau socoteală nimănui.
Nici măcar lui Dumnezeu.
De aici zbaterile Statului Paralel de a evita înfiinţarea Comisiei, mai ales convocarea Codruţei Kovesi la audieri.

Prea nefericita Raluca Turcan nici măcar nu e pe cont propriu.
Îndeplineşte, ca şi Augustin Lazăr, Ordinele Statului Paralel.
Şi bieţii lideri liberali, transformaţi în anusuri vorbitoare ale Şefului de partid, sunt obligaţi să se facă de rîs prostindu-se de-adevăratelea în chestiunea Comisiei de anchetă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Gîndul de joi, 11 mai 2017”

 • Urmăresc declaraţia lui Dan Andronic, după ieşirea de la Parchetul General; dosarul „Noaptea potolului din 2009”.
  A repetat ce-a mai zis cel puţin de vreo de 5 ori până acum, că n-a zis niciodată c-ar fi fost vorba de vreo fraudare la mijloc.

  La fel a înţeles şi a reprosus dl Ion Cristoiu în gândul de marţi.

  Eu înţeleg altceva: ambii sunt în eroare. 🙂
  Primul intenţionat, al doilea involuntar. 😀

  • Dl Cristoiu a reprodus ce-a susţinut, într-adevăr… de câteva ori, Dan Andronic, dar asta nu înseamnă că ambii spun adevărul.
   Este suficient ca Dan Andronic să fi suţinut şi contrariul, iar dl Cristoiu să nu fi fost pe fază (sau să fi uitat).

 • S-a votat înfiinţarea comisiei „anti-anuşi” 😀
  Avem ocazia să-l vedem pe Robert Turcescu cum evoluează pe bârnă.
  Robert Turcescu are ocazuia să vadă paiul din pădure cu bârna din ochi. 😀
  Dl Ion Cristoiu are ocazia să-i ridice lui Turcescu vreo două curiozităţi la fileu, dacă nu-l bruiază anusurile.
  Anusurile au cele mai mari şanse să se bucure de rezultatul comisiei „anti-anusuri”.
  Gura bate anusul!
  În concluzie, nu uitaţi Legea potolului!

  În noaptea victoriei generalilor, muma imparţialităţii nervoase “Noi suntem DNA” l-a consultat pe Dan Andronic:
  – “Ce-i de făcut cu ăştia de la Realitatea? Cum îi potolim? „Vreau sânge, mult sânge. Să-mi potolesc setea!
  Ce suntem noi aici?
  Ori petrecem, ori bem bere?
  Să sune muzica de potol!” 🙂

  „Uite-aşa aş vrea să mor, cu Vîntu fără tractor! Să tragem o beţie, doar cu sânge să fie!”

  • Ghiţă i-a salvat onoarea nereperată. I-a dat ce-a vrut, în vie, la K2, K4 şi T14. Cîte două relităţii pe săptămâmă.
   După doar un an de la noaptea generalilor, Ghiţă a contractat aprovizionarea cu sănge în instalaţie prin finanţarea Realităţii cu 75 milioane euro pe 5 ani.
   După doar doi ani de la noaptea generalilor, Ghiţă a pus în scenă – sub regia a mumei imparţialităţii nervoase – piesa în trei acte: Cucveaua, şantajul şi ambreiajul fără tractor.

   Eu sunt mânda vampiriţă,
   Unde îl aştept pe Ghiţă
   Cu dor greu, în poieniţă,
   Să-mi dea sânge în guriţă,

   Hai, Ghiţă, mai dă-mi o şansă!
   Iar clocotresc, sunt în transă,
   Inimioara mi se frânge
   Fără guriţa de sânge.

   • Pofta ce-a poftit:
    – După ea, potolul… până la loc comanda!

    Ordin de serviciu, de la SRI:
    – Băi, potoliţi-vă! Potoliţi-vă şefa, în DNA-ul mamii voastre!

 • Alta pe aceeai zi – poza zilei – cu Vasilică, Vasile Dâncu, Eminnţa Sa de culoare… cenuşie, adică Vasilică şi Scărişoara.

  13 iunie 2015- Stadionul Belfast,
  meciul Irlanda de Nord – România.
  Lotul României, prezenţi:
  1. George Maior – aproape ambasador SUA în Romania şi/sau viceversa.
  2. Vasile Dâncu, siamezul lui Maior şi asistentul de culoare materială cenuşie al lui
  3. Liviu Dragnea, umbra lui Dâncu din umbră. 😀
  4. Gelu Diaconu, pe-atunci şef de serviciu la ANAF.

  Careul… de 16 m. 😀
  Pe Gelu Diaconu l-a scos din lot Coldea, degeneralul Coldea.
  George Maior e amator de fotbal ca baba de mitralieră.

  http://www.paginadepolitica.ro/wp-content/uploads/2015/06/liviu-dragnea-george-maior.jpg?w=640

  • Nu-i tot careul în această poză.
   Cine lipseşte ţine de şase locurile călduţe din stadion.

  • Agentule de legătură, ai legătura! 🙂

   • 14 oct 2015 – Vasilică e curtat de Dragnea:
    -Vasilică, hai, vino în guvernarea noastră mică! Acuşi îl facem pe Ponta… să plece!
    – Cum, cum?
    – Batem şaua să priceapă Cioloş.

    30 oct 2015- incendiu Colectiv-
    04 nov 2015 – Ponta demisionat.
    17 nov 2015 – Guvern Cioloş, susţinut de Dragnea-PSD, cu Dâncu Vasile vicepremier.

    Ce surpriză!
    Ambii aveau aveau acealeaşi viziuni… tehnocrate.

    „Liviu Dragnea s-a referit la mine ca la un stâlp al societății civile, unul dintre puținii oameni de stânga care au mai rămas în picioare, care mai pot să cuvânteze și să se audă în jur”

 • Una pe zi cu Vasilică, Vasile Dâncu, Eminenţa Sa de culoare… cenuşie, adică Vasilică şi Scărişoara.

  14 oct 2015:
  „Am fost întrebat dacă nu candidez la congresul PSD pentru că Liviu Dragnea m-a invitat să fac parte din echipa lor. Liviu Dragnea s-a referit la mine ca la un stâlp al societății civile, unul dintre puținii oameni de stânga care au mai rămas în picioare, care mai pot să cuvânteze și să se audă în jur. Cam asta a fost ideea. Nu sunt consultantul lui Liviu Dragnea în acest moment. Eu sunt unul dintre prietenii lui Liviu Dragnea pe care îl întreabă câteodată dacă face bine ceea ce face”

  Evoluează la Paralele Liviu Dradnea!
  Anul 2016:
  „Spun acum ceva ce n-am mai spus în altă parte. 🙂 Îi cer lui Vasile Dâncu să se apropie de PSD, să fie mult mai activ. Vasile, avem mare nevoie de tine. Te rog, în numele PSD, să vii alături de partid! Și noi și societatea avem nevoie de tine!”.

  • Dragnea a vrut să zică:
   – Vasilică, avem nevoie iarăşi de Scărişoara ta, ca să i-o tragem din nou lui Ponta!

   Mai nou, în curând pe ecrane, pe micile ecrane, Dragnea va apărea la DIGI, DIGI TV. Acolo ne va explica mai curat şi mai cu spor de ce se închide la Senat prăvălia juridică a lui Nicolae, fostul Şerban Nicolae.

 • Raluca si „seful” ei se tem ca in comisie ar putea aparea ideea de a cerceta si alegerile prezidentiale din 2014. Asta e miza „jocului” ei.

  • Si cum Ponta stie multe si e cam slobod la gura, s-ar putea sa le creasca treaba peste cap.

 • Maestre, Argetoianu spunea ca „daca vrei sa ingropi o problema, infiinteaza o comisie parlamentara”. Daca Dvs aveti un singur exemplu de comisie parlamentara care dupa 1990 a rezolvat ceva ptr Romania, in spiritul legii, atunci va rugam sa scrieti de ea si poporul ii face statuie.
  Dar nu exista o asemenea comisie. Ei se aduna acolo la o claca, barfesc, beau o bere si pe urma termina sedinta si pleaca la curve. Comisia lu Dragnea e doar o aflare in treaba, un sictir, nu o sa descopere nimeni nimic fiindca e facuta cu aceiasi prapaditi care in 90 faceau aceleasi Comisii parlamentare. Dvs sunteti bine intentionat, dar mafiotii din partide ar face orice ca sa dea impresia ca ei „muncesc”.

  • 😛
   Iar Statul Paralel mai inseamna si Paul de Romania, si Voiculescu, Dan Andronic, Ponta, juddecatorii proVoiculescu din CSM, Tariceanu, Ponta, Serban Niocolae multi altzii, dar desfashurat pe alta „paralela”. Ar trebui oare sa consideram ca unii ca Dragnea sau Tariceanu sunt doar niste Scufite Rosii virgine, pe care le-a ocolit Lupul coruptziei din decentza?

   Fiecare din astia, fiece Stat Paralel in ansamblu- si-au taiat bucata lor de Tara si au proptelele lor in servicii, in politie, in parlament, administratie, au presari, bancheri, informatori, aplaudaci, manifestanti platiti, postaci pe web, vile conspirative, strategi pentru orice.

   Considerati ca daca Luluta Codruta Kovesi reprezinta un „Stat paralel”, atunci Statul Lulutei nu se lupta cumva cu Statul paralel infiintat si derulat inca din anii 90 de puii lui Ion Iliescu? Adica esaloanele 2 si 3 din SRI si SIE au fost clintite vreodata de vreo ancheta incepand din anii 90?

   • Amice.. Dragnea, Tariceanu, S Nicolae sunt prin functiile lor, o parte a statului. Cel oficial. Cum pot fi in acelasi timp un alt stat paralel?? Asta-i ca aia cu dreapta care e paralela cu ea insasi.. 😛

   • Ori nu ai inteles ce inseamna „statul paralel”, ori esti din gasca #rezist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *