Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gîndul de joi, 13 august 2015

Ce ți-e și cu viața asta! Un rus cerșește pe un mare bulevard din Berlin cîntînd la armonică un cîntec din Războiul cu nemții – Katiușa

Bulevardul de mari magazine din Berlin, Kurfürstendamm, în față la Karstadt.
Un bărbat cerșește cîntînd la armonică.
Nu, nu e un român, și prin urmare, nu cîntă Valurile Dunării.
E un rus.
Și cîntă Katiușa (Vezi filmul).

[responsive_vimeo 136150992 notab]

La 14 iulie 1941, în Războiul cu nemții, rămas în memoria rușilor drept Marele Război de Apărare a Patriei, a debutat una dintre armele care stîrnea panică în răndurile inamicului și prin înspăimîntătorul spectacol de sunet de sunet și lumini:
Lansatorul de rachete Katiușa, poreclit și Orga lui Stalin.

La vremea respectivă circula pe front cîntecul Katiușa, compus în 1938, despre dragostea dintre o fată și un soldat aflat pe front. Soldatul îi scrie fetei și-i păstrează scrisorile cu sfințenie. După debutul lansatorului de rachete Katiușa, cîntecul a fost modificat astfel încît să cuprindă și referirile la spaima produsă în rîndul nemților de Orga lui Stalin.
Acum iată, în Berlinul cucerit de Armata Roșie în 1945, un rus cerșește cîntînd la armonică faimosul Katiușa.

Nu prea departe de acolo, pe Strasse des 17 Juni se ridică Sowjetisches Ehremental, Monumentul Soldaților Sovietici (vezi filmul), dezvelit la 7 noiembrie 1945 cu prilejul aniversării Revoluției din octombrie 1917. Marmura Columnei în vîrful căreia triumfă Soldatul sovietic care i-a îngenuncheat pe nemți provine din Cartierul General al lui Hitler. De o parte și de alta a Columnei stau primele două tancuri rusești care au intrat în Berlin.

[responsive_vimeo 136150993 notab]

Oare rusul de pe Kurfürstendamm știe de existența acestui Monument? L-a văzut vreodată? S-a simțit mîndru cînd l-a văzut, după care s-a întors la cerșit pe Bulevardul de lux al Berlinului?
Și încă o întrebare:
Credeți că un neamț ar putea cerși în Piața Roșie din Moscova cîntînd la armonică Lili Marleen?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

26 comentarii pentru articolul „Gîndul de joi, 13 august 2015”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *