În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Prin declarațiile sale, Tudorel Toader i-a lăsat lui Liviu Dragnea doar sfoara de la cîrnaț

Făcînd concesii Istoricului clipei în defavoarea Istoricului (tocmai citeam despre cum a rămas sărmanul Împărat roman Tiberiu în istoria lumii ca un criminal și un depravat retras la Capri ca să se dedea la planuri de asasinat și la orgii sexuale numai și numai pentru că doi istorici romani – Tacitus și Suetoniu – l-au urît și prin urmare l-au pictat de nu s-a văzut pentru posteritate), am urmărit în direct interviul acordat lui Mihai Gâdea marți, 11 septembrie seara, de Tudorel Toader, ministrul Justiției.

Un motiv al acestui gest stă în părerea bună pe care o am despre Tudorel Toader. Nu-l cunosc, ne-am văzut o singură dată, într-o încrucișare de pași pe holurile TVR, nu mi-e simpatic ( refuză cu încăpățînare să vină la un interviu la care sînt și eu prezent, preferîndu-l pe Mihai Gâdea), n-am nici un interes la Ministerul Justiției. Îl prețuiesc pe Tudorel Toader însă din mai multe motive, expuse de mine într-un text care a surprins prin opinia că ar trebui să fie candidatul PSD la președinția Republicii. Două dintre aceste se cuvine a fi reamintite aici. Primul vizează abordarea jurnaliștilor români ca niște studenți chiulangii cărora profesorul Tudorel Toader trebuie să le reamintească iar și iar că le-a mai spus chestia asta la cursuri, dar ei erau cu gîndul într-altă parte. Al doilea, urmărirea unui scop ținînd de agenda sa personală cu o consecvență rar întîlnită la politicienii români, ba chiar și la români în generali, flușturatici cînd vine vorba de relația cu un țel.

Un alt motiv stă într-unul dintre cele mai discutate pe șest fapte din istoria ultimilor ani:
Adoptarea unei Ordonanțe de urgență prin care să fie amnistiate faptele de corupție din dosarele despre care se crede că au fost realizate pe baza Protocoalelor.

Din adoptarea acestei OUG Liviu Dragnea și-a făcut o chestiune de viață și de moarte.
Pe de o parte pentru că OUG e fluturat ca un cîrnat prin fața baronilor PSD pentru a-i ademeni să-l sprijine în fruntea PSD, deoarece asta doar un PSD condus de el ar putea da promova amnistia și astfel elibera de sub spectrul dosarelor DNA pe mulți lideri PSD.
Pe de alta, pentru că – așa cum arată dezvăluirile din presă – Liviu Dragnea vede în adoptarea acestei OUG singura posibilitate de a scăpa de pușcărie. Spre deosebire de jurnaliștii în cizme din Divizia Presă noi credem că atît în cazul Referendumului, cît și al ultimului proces, Liviu Dragnea a fost victima unor dosare politice. Asta nu înseamnă însă analizăm zbaterea lui Liviu Dragnea ca să scape din cătușele Binomului altfel decît cu deosebită răceală. OUG poate să se refere la anularea Protocoalelor și efectelor acestora sau la o amnistie pentru mai multe fapte între care se vor număra și cele de corupție. În intervențiile sale publice, Liviu Dragnea n-a fost prea explicit. Interviul dat lui Răzvan Dumitrescu sugerează că pentru președintele PSD n-are importanță dacă OUG se referă la Protocoale sau mai larg la amnistie. Important, crucial pentru el rămîne ca sub pretextul reparării nenorocirilor comise de implicarea Binomului în Justiție să fie publicată în Monitorul oficial fie și doar pentru un minut documentul juridic care să pună capăt coșmarului întruchipat de perspectiva unei condamnări și la a doua instanță:

„Pentru mine ideea amnistiei nu este o iluzie juridică, ca să o dsicutăm foarte deschis şi tranşant. Se vorbeşte în spaţiul public de foarte mult timp despre a se găsi o soluţie sau un pachet de soluţii să se repare toate nenorocirile care au fost generate de implicarea serviciilor în justiţie, de implicarea procurorilor în instanţe şi de rezultatele odioase ale acestor protocoale ilegale şi neconstituţionale. Deci, pentru mine şi pentru noi ca partid, ideea unei amnistii nu este o iluzie juridică. Dacă, şi asta şi s-a cerut, i s-a cerut Guvernului, i s-a cerut doamnei prim-ministru, domnului ministru al justiţiei şi altora să se găsească soluţiile pentru ca efectele acestor protocoale nenorocite să fie şterse. Nu trebuie să o mai lungească mult.”

În același interviu, Liviu Dragnea s-a ocupat pe larg de ceea ce ar trebui să facă Tudorel Toader pentru amnistie, fie că e pur și simplu amnistie, fie că e un document de anulare a efectelor juridice ale Protocoalelor. Deși în cîteva rînduri, Liviu Dragnea și-a exprimat prețuirea față de Tudorel Toader, totuși, nu de puține ori a dat curs unei nerăbdări exprimabile prin bătutul din picior în legătură cu felul cum răspunde Tudorel Toader acestor înalte indicații. La un moment dat a avut loc următorul dialog ivit din zicerile lui Liviu Dragnea de mai sus:

Realizator: Pe tema asta, sunteţi mulţumit de domnul ministru al justiţiei Tudorel Toader?
Liviu Dragnea: Cred că la un moment dat trebuie să se hotărască sau trebuie să finalizeze propunerile de acte normative.”

Lui Tudorel Toader i s-a reproșat de către Liviu Dragnea și o anume încetineală în luarea deciziilor:

„Aici, domnul ministru al justiţiei trebuie să aibă o oarecare grabă, nu îl caracterizează. Este un om pe care eu îl respect, un om temeinic, dar la un moment dat aici trebuie să vină cu nişte propuneri, pentru că nu putem doar să constatăm.

Realizator: E un fel de ultimatum acesta?
Liviu Dragnea: Eu nu dau ultimatum nimănui, domnule Dumitrescu, nu putem să stăm la nesfîrşit să ne plîngem de protocoale, tot ies protocoale, tot ies la iveală abuzuri, ies declaraţii ale unor procurori, ale unor magistraţi, avocaţi, oameni din sistem care în fiecare zi spun cîte ceva (…)”

Cum a răspuns Tudorel Toader în interviul acordat lui Mihai Gâdea la aceste mustrări?

M-am felicitat c-am avut inspirația de a urmări în direct interviul. Asta deoarece, uitîndu-mă pe știrile apărute în presă după interviu, am simțit nevoia să-mi fac cruce. Plecînd de la o afirmație nițel ironică a lui Tudorel Toader – „Acum, sigur că suntem în Anul Centenar. Legiuitorul ar putea fi generos, din această perspectivă ” – presa, cu mici excepții s-a grăbit să vadă în răspunsurile lui Tudorel Toader la criticile lui Liviu Dragnea graba de a executa indicațiile președintelui PSD, ca nu cumva să-l supere pe Șef. Ce mai încolo și-ncoace! Un fel de Viorica Dăncilă la Ministerul de Justiție!

Interviul dat de Tudorel Toader nu poate fi judecat prin ruperea din context. Orice concluzie despre răspunsul lui Tudorel Toader la criticile aduse de Liviu Dragnea trebuie să țină cont de două aspecte ale interviului. Pe de o parte de faptul că ministrul Justiției își ascunde răspunsurile directe, tipice altor demnitari, în bogăția de referiri la disciplina numită Drept, evitînd astfel prinderea rapidă într-o formulă, pe de alta, de faptul că între moderator și interlocutor a fost un conflict de puncte de vedere. Mihai Gâdea – se vedea imediat – pledează pentru o aministie prin care să se soluționeze chestiunea protocoalelor, în timp ce Tudorel Toader nu e deloc încîntat de asta. Acest conflict, care a dat și farmecul dialogului, a avut punctul culminant în precizarea excepțiilor de la o lege a aministiei. Mihai Gâdea a reiterat teza lui Tudorel Toader că anumite fapte trebuie excluse de la amnistie:

„Nimeni nu cred că intenţionează şi nici nu ar pune în discuţie să fie graţiaţi cei care au făcut fapte grave, violenţă, bătaie, tîlhărie, eu ştiu…”

Tudorel Toader intervine, bulversîndu-l pe moderator:

„Omoruri, corupţie.”

Și pentru a ecxlude din start orice îndoială că el Tudorel Toader n-are nici o legătura cu aminisira dorită de Liviu Dragnea, ministrul a ținut să precizeze fără a mai aștepta întrebarea moderatorului:

„Acum sigur că eu nu mă substitui şi nu pot să mă substitui legiuitorului. Vom vedea dacă aceasta este calea de urmat, voi răspunde la o întrebare pe care nu aţi formulat-o, dar probabil ar urma, la ministerul… şi am repetat acest lucru, la Ministerul Justiţiei nu există nici în discuţie, în dezbatere, în elaborare, în avizare un proiect de act normativ, că e lege, că e OUG, referitor la amnistie şi graţiere.”

Liviu Dragnea și-a arătat supărarea că Tudorel Toader nu se grăbește să găsească o soluție la chestiunea amnistiei, care, vorba lui, nu e o iluzie juridică. Tudorel Toader răspunde clar, cu subiect și predicat, că în privința amnistiei nu există la Ministerul Justiției nici măcar o luare în discuție a unui proiect de act normativ – fie lege, fie OUG – privind amnistia. Mai mult îngropînd definitiv visurile lui Liviu Dragnea, el arată că și în cazul unei legi inițiate nu de Minister (atenție!), ci de Parlament, corupția nu poate fi inclusă printre faptele amnistiate. Păi Liviu Dragnea flutură baronilor pe la nas cîrnatul cu amnistia pentru fapte de corupție și nu cu amnistia în general. Prin declarațiile sale, Tudorel Toader i-a lăsat lui Liviu Dragnea doar sfoara de la cîrnaț.

Există multe alte scenarii pe care Liviu Dragnea le-a putea aplica pentru a realiza amnistia. Ca de exemplu, cel al unei OUG prin care OUG nu mai sînt avizate de ministere, inclusiv ministerul Justiției, ci de o comisie de la Secretariatul general al Guvernului. După emiterea OUG (dacă vrea Viorica Dăncilă, desigur), ar fi pus ca secretar general al Guvernului un om de încredere al lui Liviu Dragnea (acum e cineva de la ALDE). Comisia va aviza rapid OUG privind aministia. Că va fi acest scenariu sau altul vom vedea. Știm sigur însă că Tudorel Toader nu-și va pune semnătura nici pe OUG, nici pe un proiect de lege care să aministieze faptele de corupție. Interviul dat Antenei 3 m-a convins de asta. Rămîne de văzut ce se va întîmpla cu Tudorel Toader după această sfidare adusă nu numai lui Liviu Dragnea, dar și baronilor PSD:
Va fi printre miniștrii remaniați?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

27 comentarii pentru articolul „Prin declarațiile sale, Tudorel Toader i-a lăsat lui Liviu Dragnea doar sfoara de la cîrnaț”

 • Am … recepționat ! (sorry nick cernat !)
  Scandal mare, cu droguri, pe la rareshtv !
  Nea Christi Popa & Emma Zeicescu (fosta) sunt implicati intr-un scandal, respectiv … o anchetă privind DETINERE DE … SUBSTANŢE … ‘INTERZISE’ !!! Woow, oare ce-i fi asta ???

  • Astazi, nea Băse a participat la o ‘informală’ a pmp, în care a facut, chipurile, o ‘recomandare’ către kwj, privind o posibilă, dar și necesară, coabitare intre el si … premier !!!
   Și-acum … ‘bomba’ :
   Purta un tricou Lacoste, bleu, căruia ii … descususe … emblema, dar se vedea … ‘urma’ … crocodilului !!! Probabil nu voia sa facă … reclamă !!! Nu vreau să mă gândesc la altceva, respectiv la posibilitatea ca să fi fost ‘decât’ lipită si sa se fi desprins … la spălat !
   Căci doar așa se ‘exportau’ în usa, acum ‘jde ani acele ‘tricoaie’, separat de … crocodili, care se ‘aplicau’ la … sosire!!!

 • Eeeh, da’ și ordini-i pi blog ! Da’ chiar nu-mi ghinie sî cried ! Eu i-am ‘aghiertzat’, si mult, pi tăţ’, ăi cari’i sî dădieu mai jniecăruţ’, dar nu m-or luat în samî ‘ ! Așie li trăbă’ !!!

 • domi….Bre, aburici, eu nu fac sluj nimanui. Eu imi urmaresc interesul, ca orice om normal la cap. Ocolesti chestiunea, declara -ti optiunea politica ca sa avem ce compara….Daca ai onoare, o faci. Daca nu, nu.

 • domi…Bre, eu nu am ascuns ca sunt de stanga, deci sprijin PSD….Daca esti onest, daca ai un pic de onoare, declara aici partidul pe care il sustzii…Sa vedem cu ce argumente
  vii, ca sa putem face comparatii si analize…..Daca nu faci asta esti un lash, iar pe lashi nu dau doi bani.

  • Moftronixule, nu ti-ai gasit omul! Gaseste-ti un fraier caruia sa-i reciti poeziile despre puritatea PSD si a liderilor lui imaculati! Eu nu am ce discuta cu unul care face sluj unor ticalosi.

   • Bai vierme, omul ti-a lansat o provocare decenta.. Tu iar o dai de toti peretii, ca sa-ti camuflezi lipsa de coloana vertebrala.

    • Iar ai aparut, penibilule?!
     Vad ca ti-ai luat si periuta cu tine. Urmeaza-ti fara jena destinul, periaza-l puternic pe axon, în lipsa lui Petrescu, daca numai atât stii face.

     • Vom(a) hi iară, ce-am fost, și mai mult decât atât, n-așa !?!

     • Nu ba dobi, asta nu e periat. Periat (si pupat in cur), este ceea ce ti-am demonstrat ieri, ca-i faceai tu lui Cernat..

     • Nu ai demonstrat absolut nimic, mincinosule!

 • domi…..Dar cine e important, bre….Johannis nu e, pt. ca este deja slugoiul lor… Dragnea este cel mai important om al Romaniei pentru inamicii nostri din exterior. Si Soros si altii din Occident urmaresc pulverizarea partidelor politice mari din RO. Asa este mai usor sa controleze deciziile politice in interesul lor….Acesta este si rostul finantarii externe a miscarii Hastag…..Deocamdata Dragnea este printre putinii care li se OPUN….E normal sa doreasca eliminarea lui. NU veni cu prostii gen Dragnea e corupt, pt. ca nu este. Are doua condamnari politice, in nici unul dintre dosare nu a luat bani si nici un fel de alt profit…..Dragnea va oftica pt. ca e tare.

  • După cum mi-a ‘răspuns’, nu cred că el a inţeles asta !!!

  • axon baltag, bre … tu esti unul dintre propagandistii fanatici ai PSD si ai tatucilor PSD din toate timpurile. Las-o moarta … seful tau minte. Carmen Dan l-a contrazis ieri pe Dragnea, zicând ca nu exista dovezi ale asa-ziselor finantari externe. Asta-i mai mincinos decât Pinochio, pe care nu demult îl ridicai în slavi.

   • Ba daca nu intelegeti ,macar ascultati.Intrebarea era DACA A AVUT INFORMATII.Cine trebuia sa-i dea aceste informatii ?SRI.Asta a vrut sa spuna,ca SRI era parte in ”lovitura”,Iohanis a confirmat si el,ca nici lui nu i s-au dat asemena informatii,logic si el era parte din ”lovitura”.Acum”altii” au adunat aceste informatii,prelucrat,ordonat,cuprins intr-un raport si livrat DIICOT,cu probele aferente si incontestabile.Nu-l contrazicea pe Dragnea,dincontra.

 • Pun pariu ca Liviu Dragnea nu-si va vedea rezolvata „chestiunea de viata si moarte” prin amnistie.
  Tic-tac, timpul se scurge în defavoarea lui, mafiotul va ajunge în curând dupa gratii.

 • Ordinul de la licurici a fost clar: „Romania este colonia noastra pe care o conducem cum vrem doar noi. Sclavii stau in coliba priponiti si ies doar ca sa produca pentru noi. Sclavii nu au drepturi, ei au doar obligatii. Si daca scoate unul capul, harsht!”. „Coliba lui Mos Tom” este povestea Romaniei de azi. Aceasta este cauza pentru care la noi nimic nu functioneaza „ca afara” si aici ma refer la justitie, economie, sanatate, invatamant, etc. Mai trist e ca tot niste romani fac totul ca aceasta situatie sa se perpetueze la nesfarsit. Concluziile le trageti singuri!

  • Mai trebuie să ‘șteptem puţin’, ș-o să fim propuși si pentru ‘opțiunea nucleară’, rășpektive art 7 al Tratatului de la Lisabona ! Căci, cam așa se vorbește prin parlamentul european, ca noi sa urmăm la ‘raport’, după Ungaria !
   Asta ar mai lipsi, ca totul să fie … ‘bine’ !

 • Asta cu ‘respingerea’ oug 6/2016 este de-a dreptul diabolică, absolvindu-l pe TT de orice răspundere !!! Interesant este de stiut cine a avut ‘ideea’ ?!?

  • Toate OUG trebuie aprobate sau nu printr-o lege,OUG 6 a stat in Parlament atat pentru ca implicatiile ei sunt ample si trebuiesc analizate toate situatiile ce apar prin anularea ei.Daca Dragnea a anuntat picarea ei e clar ca s-au luat toate masurile.Toamna asta va fi fierbinte.

 • Amnistia si gratierea sunt deja aprobate tacit in Senat.Toader nu s-a referit niciodata la Amnistie si Gratiere,tot timpul a spus ca se pot face doar prin Legi.Toader s-a referit la protocoale si la modalitatea de anulare a lor si a efectelor lor si asta o va face prin OUG ,pentru a ”drege” efectele OUG 6 a lui Csolos,care va fi picata in Parlament.Maestre,sper ca nu veti proceda ca cei doi istorici antici si-l veti aduce din condei pentru posteritate pe profesorul Toader.

 • @Ion Baltag. Cred că te duci prea departe cu gândul. Deocamdată! Dacă pică Dragnea, greii partidului vor propune propriul canditat. Tăriceanu este mult prea deştept ca să facă o astfel de greşeală. Şi dacă, prin absurd, se unifică ceva pe Dreapta, nu cred că tocmai Tăriceanu v-a fi cel propus. Orgoliile -până la urmă, prosteşti- sunt mult mai acute pe Dreapta. Ştii care este norocul Stângii?!

 • @Picior de Lemn, nota 10+
  Lăsând la o parte orice fel de speculație, eu cred, că se încearcă găsirea celei mai bune soluții pentru ca instituțiile statului, implicate în acest proces laborios, să iasă „basma curată”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *