Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Prin osîrdia lui Liviu Dragnea, România va fi o Republică în care un rol de prim rang îl va juca o instituție a Monarhiei: Casa Regală!

Mai zilele trecute, pe site-uri și pe televiziuni, a circulat, întocmită după metoda de lucru tipică gazetarului român de școală nouă – copy paste, adică – știrea potrivit căreia, marți 7 noiembrie 2017, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților, au depus la Senat un proiect de lege pentru reglementarea statului juridic al Casei Regale. Deoarece știrea se hrănea prin epuizare dintr-un Comunicat primit de presă prin canalele de comunicare ale Instituției, m-am grăbit să văd ce spunea documentul. Printre altele Documentul glăsuiește:

„Propunerea legislativă prevede recunoașterea acesteia ca persoană juridică de drept privat și acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, și cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfășurarea optimă a activităților și funcțiilor de reprezentare ale acesteia.

Aceste prevederi vor asigura cadrul pentru o implicare și mai intensă a Casei Regale în cadrul societății românești. Este nevoie, mai mult decât oricînd, de o instituție deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru”.

Cum în Constituție rolul de arbitru e conferit președintelui, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu pun pe loc de o nouă Constituție, una prin care Șefa Casei Regale, Margareta, primește ipostaza de Mai mult ca Președintele Republicii.

Nu sînt nici republican, nici monarhist.
Ca gazetar prin Istorie știu că fiecare dintre cele două formule a depins de oamenii care au umplut-o. Rege a fost și Carol I, dar și Carol al II-lea. Președinte a fost și Emil Constantinescu, dar și Ion Iliescu.
Constituția prevede însă clar că Romînia e republică.

Așa cum spune chiar Comunicatul, instituția Casei Regale e legată de regimul monarhic.
De altfel, o incursiune de Wikipedia făcută de Comunicat în Istoria României invocă rolul Casei Regale în viața țarii în ipostaza de instituție a regimului monarhic:

„Timp de aproape 100 de ani, Casa Regală a României a asigurat echilibrul politic în România, a contribuit decisiv la formarea României Mari și la modernizarea statului român.”

Pentru ca în prezent Casa Regală să fie Factor de echilibru politic, trebuie ca România să aibă în fruntea țării pe Margareta, cea căreia îi e destinată Legea.
Cînd TeFeLiștii aruncă suluri de hîrtie igienică în curtea PSD, sub ochii jandarmilor, care nu intervin, deoarece și ei merg la privată și un sul de șters la fund nu strică, Șefa Casei Regale ar trebui să-i convoace la Palatul Elisabeta, pe Florin Bădiță, în chiloți, și pe Liviu Dragnea, în izmene, și să-i pună să se țuce în vederea împăcării.

E România o monarhie?
Firește că nu.
În aceste condiții ce înseamnă recunoașterea prin lege a unei instituții numite Casa Regală?
Nu denumite Așa zisă Casa Regală, ci chiar Casă Regală.
Ca să-mi dau seama mai bine despre ce-i vorba am mers pe siteul Senatului la capitolul Urmărirea procesului legislativ, am bătut cuvintele „Casei Regale”, și am dat de proiectul de Lege depus la Senat de cei doi și înregistrat ca B547/2017. Sînt și alte documente alăturate Textului de Proiect.
Unul dintre ele precizează că Proiectul a fost depus pentru a fi dezbătut și adoptat în procedură de urgență.
Păi de ce în procedură de urgență?
Legea vizează exclusiv situația juridică a Casei Regale după moartea Regelui Mihai.
De ce trebuie să proclamăm Casa Regală prin procedura de urgență.
Cum a funcționat pînă acum, mai poate funcționa mult timp și fără statut juridic.

Din Proiect am reținut – și nu sunt singurul care am făcut asta – importante avantaje materiale acordate de stat Casei Regale.
Palatul Elisabeta, dat spre folosință Casei Regale pentru 49 de ani, va fi întreținut de stat. Membrii personalului administrativ Casei Regale – 20 la număr, inclusiv directorul Casei Regale – vor fi plătiți de stat.
Printre altele Statul ar urma să finanțeze toate călătoriile în străinătate ale membrilor Casei Regale, prin Ministerul de Externe.
Așadar, Proiectul de lege vizează și altceva decît prețuirea în cuvinte a Casei Regale pentru rolul ei în Istoria Patriei.
Vizează prețuirea și în parale.

Desigur, mulți jurnaliști, au avut obiecții în privința privilegiilor materiale. Pe drept cuvînt, unii s-au întrebat de ce pînă acum, deși Șeful Casei Regale a fost Regele Mihai nu s-a pus problema finanțării de către stat, și mai ales de ce nevoie de o asemenea cheltuială în condițiile în care ca moștenitoarea Margareta va fi destul de bogată ca urmare a retrocedărilor făcute de statul român.
Eu însă nu sunt meschin și în consecință voi spune că la cît s-a furat în țara asta cheltuielile cu Casa Regală nu sunt cine știe ce.
Eu nu sunt meschin, dar asta nu înseamnă că nu sunt logic.
Cum dracu se împacă prevederea constituțională că România e Republică, cu Legea prin care în România va exista și funcționa, din punct de vedere legal, o Casă regală?

Călin Popescu Tăriceanu, unul dintre semnatari e monarhist.
Cum de a semnat legea și PSD-istul Liviu Dragnea?
Să știi că l-a obligat Călin Popescu Tăriceanu – mi-am zis.
De fapt l-a lucrat obligîndu-l să semneze, pentru că inițiativa îl pune pe Liviu Dragnea în conflict de proporții cu electoratul PSD.

Mi-am amintit însă că anul trecut s-a mai discutat în România despre un proiect de lege asemănător.
Pentru a vedea despre ce-i vorba am mers la Internet.
Și am aflat un lucru care m-a descumpănit nițel.
Nu, Liviu Dragnea n-a fost tîrît de Călin Popescu Tăriceanu în aventura Sfidarea electoratului PSD prin inițierea unei legi de instituire a unei instituții de regim monarhic într-o Republică stipulată constituțional. Liviu Dragnea s-a vîrît singur în aventura asta. Ba mai mult, așa cum arată datele de Istorie, Liviu Dragnea și nu Călin Popescu Tăriceanu a fost cel care s-a gîndit la legea asta și mai ales cel care și-a făcut un scop al vieții din a o promova.

Cu ceva timp în urmă, mai precis în urmă cu un an, pe meleagurile noastre behăinde se aprindea flacăra unui scandal iscat de inițiativa unei legi privind Casa Regală.
Pe 16 iunie 2016, Liviu Dragnea se fălea pe Facebook cu următoarea știre:

„Alteța Sa Regala Principesa Margareta m-a invitat astăzi, și am participat cu plăcere, la Palatul Elisabeta pentru a purta o discuție despre viitorul României și rolul Casei Regale în societatea românească! (… )

A fost o discuție legată de rolul Casei Regale în viața publică din România, în societatea românească în general. Punctul meu de vedere pe care l-am și transmis Alteței Sale Regale este că statutul Casei Regale din România trebuie mult mai bine reglementat. Trebuie ca această instituție fundamentală, importantă pentru societatea românească să aiba un statut foarte clar, să poată să fie ajutată. Cred că acest lucru poate fi reglementat prin lege.”

Tot în același text, Liviu Dragnea a precizat că va discuta și cu liderii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, și UNPR, Valeriu Steriu, pentru a încerca să găsească o modalitate prin care Casa Regală să aibă funcționarea stabilită prin lege.

Ca urmare a unui text publicat pe 17 iunie 2016 prin care Marilena Rotaru, regalistă convinsă, ataca negustoria dintre Liviu Dragnea și Casa Regală, Alexandru Moraru, un alt monarhist convins, îi răspundea astfel:

„NU este proiectul PSD.
Așadar, acest proiect de lege NU este asumat de un partid politic, nu este concepția PSD sau a unei alte formațiuni. Este un proiect care aparține casei regale, în exclusivitate și pe care îl vor sprijini atît puterea Executivă, cît și cea Legislativă.”

Cu toate acestea pe 23 iunie 2016 pe site-ul Guvernului se punea Proiectul de lege privind statutul juridic al Casei Regale.
Liviu Dragnea își asuma anul trecut ca ideal de luptă pînă la capăt instituirea în Republică a unei instituții monarhice.
Din motive care ne scapă, proiectul n-a trecut de Guvern.

Anul acesta , mai precis în 29 aprilie 2017, am avut prilejul să citesc în presă această știre:

„Proiectul de lege privind statutul Casei Regale ar putea fi depus în cel mult două săptămâni la Parlament, potrivit unui anunț al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, făcut de acesta în urmă cu doar două zile:
«Am discutat cu alteţele lor regale şi am constatat cu amărăciune că, după întîlnirea pe care am avut-o şi eu şi domnul Tăriceanu separat anul trecut, cînd stabilisem să iniţiem o lege în Parlament, la propunerea dumnealor, atunci Guvernul Cioloş s-a grăbit şi a spus că vor dînşii să iniţieze acel proiect de lege. Am zis să nu ne certăm pe aşa ceva, am zis că aşteptăm să vină proiectul în Parlament, nici pînă în ziua de azi proiectul nu a plecat de la Guvern, s-a împiedicat în nişte avize. Împreună cu domnul Tăriceanu le-am propus alteţelor lor şi au fost de acord să iniţiem noi proiectul de lege în Parlament pentru a putea totuşi finaliza ceea ce am promis»”.

Din motive care-mi scapă, Liviu Dragnea și-a îndeplinit dorința vieții sale abia acum, în noiembrie, 2017.
E limpede că prin Liviu Dragnea, PSD se afirmă drept principalul partid monarhist al țării.
Deși în campania electorală, PSD n-a suflat un cuvînt despre asta, grație majorității parlamentare zdrobitoare obținută de partid în alegerile din decembrie 2016 cu făgăduieli stric republicane, în curînd România republicană va avea, recunoscută juridic, o Casă Regală.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

26 comentarii pentru articolul „Prin osîrdia lui Liviu Dragnea, România va fi o Republică în care un rol de prim rang îl va juca o instituție a Monarhiei: Casa Regală!”

 • aha ! bravos natiune , halal sa-ti fie ! bravos maitre , cum le scrii tu mai rar cineva , bobocule ! da – da casa regala va fi ca o … debara a lu astia , bravos baieti -alteti ! dar vreau sa scriu continuare de marti -daca am zis am zis ! acuma analizind sahistic jocu lu tudose et co . trebuie sa spun ca e agresiv de defensiv si conditionat de scurgerile dinspre statul paralel ca deh ! sintem in ro ! si anume fumigena revolutiei fiscale a fost pentru ceata deasa pe tel-drumul care urma sa crape …si trebuie sa spun ca a fost sah ! dur cu revolutia fiscala mama-mama mai tare decit a lu base cu taierile de 25 % siii mai ales avertisment pentru globalizatori – baaa , va nationalizam profiturile daca miscati in front ! iar acuma tudose cu dragonu in strada declara la teloeviziuni ca vor confisca strada pur si simplu mat la toti e.u. , nato , us etc bravos romania ! dar mare atentie la nota de plata ! scump-scump… dar gata baaa , globalizatorilor , ia respectati-ne si gata cu take -over pe nimic a lu dulcea romanie , pofta in cui ! to be continued …

 • Copilasii de la Gradinita Nr. 1 Gagesti impreuna cu educatoarele va transmit in aceasta zi speciala, la multi ani si cele mai calde si frumoase ganduri! Sa fiti sanatos si sa aveti multe impliniri!

 • Petre Ionescu o ia din nou pe ulei. Scuipă, rage, miorlăie, injură, jignește, face ca toți dracii când nu-i laudă nimeni Casa regală. Chiar aș vrea să văd și eu un idiot care laudă Casa regală ( exclud sentimentalii) .
  1. Pe Nicolae Ceausescu l-au votat oamenii in Sondaje drept cel mai mare Conducător, nu l-am votat eu.
  2. Dar și eu cred că Nicolae Ceausescu a făcut mai mult bine pt. RO decât toți regii la un loc.
  3. Eu cred că regimurile post 1990 produc doar burtă-verzime. Nu au nevoie de oameni competen ți, n-are ce face cu ei, avem o țară de consumatori, cel mai adesea moca. Totul este produs in Asia, fără Asia rumânu era rupt in cur azi. Agricultura produce doar unde pământul e instrăinat, țărănimea nu produce nici ce consumă, e ținută in spate de Stat prin fel si fel de pensii si ajutoare sociale inventate. Mecanizatorii fac recoltele, in nici un caz țăranii. Sunt sate cu max. 30 de vaci la 500 de locuitori.
  4. Tot ce am scris mai la deal despre Regi este purul adevăr, este Istoria reală, dincolo de propaganda miilor de slugoi pe care i-a avut intotdeauna Casa regală.
  5. Bre, Petrică, eu nu injur, pt. că eu am trăit bine și pot trăi la fel de bine și in Comunism și in Capitalism, pentru că EI au avut și au nevoie de mine, nu eu de ei. Toți au nevoie de tipi care se PRICEP, clar ?

 • Tocmai aici este nonsensul inițiativei. Regele Mihai, adevăratul „fost șef de stat“, nu va beneficia de această lege care acționează doar după moartea sa. În schimb beneficiază de privilegii fiica și ginerele, care preiau un titlu de „fost șef de stat“ pe care nu-l merită.

 • LA MULȚI ANI CU SĂNĂTATE DOMNULE ION CRISTOIU !

 • Dragnea e dus cu pluta, ii trebuia prostitutie la barranete cu regishoru sulii alaturi de malagambistu Tariceanu. Nu va e ba suficient ca qveti un imparat la Sibiu cu casa grea si puradei multipli

 • Cheia problemei este reședința măriilor lor din București. Patrimoniul regal e consistent, dar fără proprietăți în capitală. Palatul Elisabeta i-a fost dat spre folosință regelui Mihai, în baza legii care stipulează drepturile foștilor șefi de stat. Acest beneficiu imobiliar este viager, cum este și în cazul lui Iliescu, Constantinescu și Băsescu.În momentul în care regele decedează, restul familiei trebuie să părăsească palatul sau să acopere din venituri proprii uriașele costuri de întreținere către RAPPS.
  Familia regală a mai recurs la astfel de trucuri, pentru a fi întreținută de stat și în mandatul cabinetului Năstase, când plata costurilor de locuire la palatul Elisabeta s-a rezolvat printr-un act normativ care îl desemna pe Radu Duda drept Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru integrare în UE.

 • Motivul acțiunii lui Dragnea si Tăriceanu este POLITIC. Ei vor să convingă românii că regimul Parlamentar este mai bun pentru RO, chiar admițănd la vârf o Monarhie. Pe modelul britanic, spaniol, suedez… Regimul prezidențial de azi este atât de odios incât incercarea lui Dragnea si Tăriceanu are un rost. De convingere a poporului asupra regimului Parlamentar, nu de revenire a unei Monarhii germane, asta NU va fi admisă niciodată de români. Calea monarhiei habsburgice in RO este iremediabil blocată.

  • Paștele mă-tii de pesedist înfocat, până și la această tâmpenie găsești o explicație și-o scuză PSD-ului! Bă, când simți c-o s-o mierlești, să dai un semn, că vreau neaparat să particip la înmormântarea ta! Boșorogule cretin, ce ești!

   • Pun pariu că ești mai boșorog decât mine. Nu te uita doar in buletin. Poți fi bărbat și la 80 de ani ( mai am foarte mult până atunci). Așa cum poți fi fătălău la 60 de ani. Ca tine….. Minte n-ai avut niciodată, pricepi greu și puțin, nici inginer n-ai fost decât in acte (incapabili ca tine iși fac ocupații din fleacuri, așa se simt și ei importanți). Dacă eram tac-tu te țineam numai in șuturi….degeaba, om normal din tine tot nu ieșea. Tot la virgule ajungeai.

  • Aici, ai perfectă dreptate, Axon!

 • Trebuie reținut că, in ciuda unei acerbe propagande monarhiste de decenii,regii României NU au avut nici pe departe importanța istorică cu care au fost lăudați până la greață.
  Astfel,
  1.Independenta României de la 1877 a fost in principal rodul VICTORIEI Rusiei in fata Imperiului Otoman in războiul ruso- turc din 1877….1878. Dacă Rusia pierdea războiul, România NU devenea independentă atunci.
  2. Poveste cu Ferdinand intregitorul este incă o mostră de propagandă abjectă….Regii României erau nemți deci pro Germania in primul Razboi mondial….Casa regală dorea alianta cu Germania…Dacă era să mergem pe mâna Casei regale, România era PERDANTĂ in războiul mondial și nu se producea nici o reintregire…..România a fost băgată in tabăra Antantei de Vintilă Brătianu si de Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, intr-o reuniune SECRETĂ…Rusul a promis Ardealul României,iar Brătianu a făcut restul, armata română a obtinut recunoasterea la momentul semnării Păcii, asta a dus la reintregire, nu Ferdinand. Milionul de morti, militari si civili au făcut Reintregirea nu Ferdinand.
  3. Mai mare rol la Reintregirea tării a jucat CĂDEREA Austro- Ungariei, care, evident nu mai puteau păstra Ardealul…Chiar si Rusia a jucat un rol mai important decât Ferdinand. Rusia ne-a promis Ardealul. Revolutia rusă a făcut regimul comunist al lui Bela Kun, prin asta el a devenit indezirabil in Europa.. .. Revolutia rusă a adoptat doctrina autodeterminarii, fapt ce a dus la alipirea Basarabiei la RO pașnic, prin acordul lui Lenin.
  4. Si făra actul de la 23 august 1944 Uniunea Sovietică intra in RO prin noiembrie 1944 iar RO ar fi devenit oficial eliberată de Diviziile comuniste Tudor Vladimirescu si Horia Closca si Crisan. Mihai ar fi părăsit rapid tronul României. Această variantă a jucat rolul primordial in convingerea regelui Mihai de către comunisti să colaboreze la Actul de la 23 august 1944, asa cum il stim azi.

 • Dintre toți fostii Sefi de Stat ai României, Nicolae Ceausescu a fost, oficial, cel mai sărac la moarte…..Nu avea mai nimic in proprietate personală la final de Mandat. E ceva ciudat aici, fie Ceausescu n-a furat ca altii, fie Parlamentul NU l-a improprietărit si pe el ca pe ceilalti, fatt ce reprezintă o discriminare, n-așa ?.

 • Trebuie știut că, de regulă, pe timpuri, Parlamentul vota o lege prin care Regele era improprietărit cu ceva bunuri ale Statului, moșii, terenuri, păduri, etc. A venit Istoria și bunurile s-au reintors la Stat……Au venit alte Oportunisme iar bunurile de la Stat ( de la poporul care le-a realizat)au fost retrocedate regelui….Plus că Statul a dat si banii de intretinere…. Să tot fii Rege !!!

 • Monarhia, regele nu reprezintă nimic mai mult pentru România decât Nicolae Ceauseșcu….Nicolae Ceausescu trebuie reintrodus in categoria oficială de fost Sef al Statului la fel de bine cu este introdus regele Mihai….Să fie limpede, Nicolae Ceausescu a insemnat infinit mai mult decât regele Mihai, dacă facem abstractie de contribuția regelui la actul de la 23 August….Să vedem, cine are sânge in instalatie cu adevărat?….In mod cert, sondajele făcute până acum câtiva ani in urmă il dădeau pe Nicolae Ceausescu drept cel mai mare conducător al României din toate timpurile….Ia să vedem, au Tăriceanu si Dragnea curaj să respecte opinia publică ?

 • Acum cativa ani, un grup numeros de rromi manifestau in fata la Buckingham Palace ca sa-i multumeasca Reginei. Jurnalul nu mentiona pentru ce anume erau aduse multumiri, dar noi ne- am invatat cu informatii trunchiate.O alta rroma, de profesie cersetoare, ii ura Reginei Suediei putere de munca. Ce vreau sa zic este ca subiecti ar fi pentru o Maiestate.

  • Poate ar trebui sa mentionez ca sunt pentru monarhie. Numai ca mi se pare ca Romania incepe sa devina un fel de Palestina europeana. Subliniez avest lucru ca sa elimin incercarile de a gasi subantelesuri acolo unde sunt doar glume.

  • 😀
   Nu intelege nimeni de ce trage Dragnea sa dea cu banii in veneticu ala de Mihai. Da ba la popor intai, pe jrmq dai la toti fomishtii de la Casa sulii regale. Intelegi ca Dragnea e penal, da si prost in acelasi timp e mai greu 😀

   • Tocmai aici este nonsensul inițiativei. Regele Mihai, adevăratul „fost șef de stat“, nu va beneficia de această lege care acționează doar după moartea sa. În schimb beneficiază de privilegii fiica și ginerele, care preiau un titlu de „fost șef de stat“ pe care nu-l merită.

 • E complexă problema. Multe mulțumiri pentru acest articol Maestre.

  • 🙂 Pai nu’i complex a deloc, asta zice articolul. Romania e republica, asa ca onor casa regala tre sa isi pastreze rolul de pina acu, unul pur onorific. Nu trebuie ordonanta de urgentza ptr asa ceva, Tariceanu si Dracnea sint doi idiotzi care au probleme mai mari decit asta, nu trebe sa se ocupe ei de toti regishorii si printishorii trantori, plecati prin Elvetia

  • Dimpotrivă, problema e foarte simplă. Nu poate fi definită „fostă șefă de stat“ una sau mai multe odrasle ale regelui. O funcție ca asta nu se moștenește pur și simplu. Inițiativa celor doi crocodili este de un nonsens absolut și strident.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *