România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Gîndul de joi, 19 aprilie 2018

Cum încearcă să aburească Liviu Dragnea cele 3 milioane de semnături care au cerut Referendum

Deși nu împărtășesc multe dintre punctele sale de vedere, sînt – după cum am mai mărturisit și altădată – un cititor consecvent al site-ului ActiveNews.
În ce privește o publicație militantă pentru un obiectiv, site-ul mi se pare exemplar.
Dacă și alte obiective ar beneficia de astfel de publicații, poate că în România, în fine, o idee ar putea deveni faptă, depășind stadiul talk- show-urilor în genul celor ținute la Fierăria lui Iocan, cel mai cunoscut studio din istoria literaturii române.

Din lectura constantă a acestui site, am aflat multe lucruri despre bătălia angajată în chestiunea familiei tradiționale.
Din cîte se știe, în tot mai multe țări din Occident, se desfășoară un proces de oficializare a căsătoriilor între persoane de același sex. Nu e vorba de scoaterea din legi a oricărei sancționări a comportamentului gay (un film precum Jocul codurilor, dedicat dramei lui Alan Turing, creatorul Enigma, pentru că era gay, ne oferă o mărturie cutremurătoare despre efectele inumane ale unor astfel de legi), ci de posibilitatea de recunoaștere oficială a familiilor alcătuite altfel decît cea tradițională, dintre bărbat și femeie.
La această tendință, tot mai puternică în Occident, în unele țări, creștin ortodoxe, de regulă, s-a ivit și amplificat o campanie menită a contracara, înainte de a se fi lansat în spațiul public, orice tentativă de a recunoaște oficial o familie alta decît cea tradițională. În România, e posibil în orice moment să se legifereze căsătoriile între persoane de acelaşi sex, dat fiind că definirea familiei în Constituție e suficient de echivocă pentru a permite asta.
Astfel s-a format în România Coaliția pentru familie, inițiativă menită a contracara constituțional oficializarea unei familii altfel decît în varianta bărbat- femeie.

Așa cum am mai scris, în materie de viziune asupra lumii, nu împărtășesc punctele de vedere conservatoare. Ca istoric al clipei însă, nu pot decît să salut mobilizarea societății civile și pentru idealuri altele decît cele asumate de noi în postura de babuini ai Noilor Stăpîni. Sub acest semn nu pot decît să deplîng că în România zisă și europeană nu se manifestă public și formațiuni politice, ONG-uri anti-NATO, anti-înarmare, anti-militariste, așa cum se întîmplă în marile țări ale lumii.

În toamna lui 2015, Coaliția pentru familie, inițiativă cetățenească, a demarat o amplă campanie de revizuire a Constituției pentru ca articolul 48, care definește familia, să fie astfel rescris încît să nu mai fie nici un dubiu că prin soți se înțeleg bărbat și femeie și nu, cum se întîmplă în alte locuri ale lumii, bărbat și bărbat sau femeie și femeie. Coaliția pentru familie susține cu îndîrjire idealul familiei tradiționale, alcătuite din bărbat și femeie, ideal – declară Coaliția – pus la îndoială de oficializarea căsătoriilor între bărbați și bărbați și între femei și femei.
Revizuirea Constituției ar face imposibilă inițierea și promovarea unei legi menite a oficializa căsătoriile între persoane de același sex.

Potrivit Constituției inițiativa cetățenească de revizuire a unui articol trebuie să urmeze cîțiva pași obligatorii.
Din octombrie 2015 și pînă acum inițiativa a ajuns în faza dezbaterii și aprobării în Parlament a propunerii legislative de revizuire a articolului 48.
O dată aprobată Legea, se inițiază Referendumul de aprobare a propunerii de revizuire.
Chiar dacă Parlamentul aprobă Legea, nu e obligatoriu ca Referendumul să valideze propunerea de revizuire.
Din acest punct de vedere, ținerea Referendumului e necesară ca exercițiu democratic de excepție.

Articolul 150 din Constituție care stipulează posibilitatea ca o inițiativă cetățenească să ducă la revizuirea unui articol din Constituție n-a fost activat niciodată în cei 28 de ani de regim constituțional.
S-a creat impresia astfel că e vorba de un articol pus în Constituție de ochii lumii, imposibil de concretizat în condițiile României postdecembriste.
Dacă se inițiază un Referendum privind propunerea Coaliției, indiferent de rezultat, ar fi o victorie de răsunet a democrației.
Consultarea cetățenească e unul dintre punctele de vîrf ale unei autentice democrații.

Inițiativa cetățenească a Coaliției pentru familie s-a împotmolit în Parlament.
Altfel spus, în ultima etapă dinaintea Referendumului.
Prin Liviu Dragnea, PSD a anunțat în mai multe rînduri că sprijină inițiativa Coaliției pentru familie.
Sub acest semn, tot prin Liviu Dragnea, PSD a anunțat în cîteva rînduri chiar și anotimpul cînd va avea loc consultarea populară.
Astă vară, Referendumul a fost dat ca sigur în toamna lui 2017.
În toamna lui 2017, Referendumul a fost anunțat ca sigur pentru primăvara lui 2018.

PSD deține în Parlament o majoritate zdrobitoare.
Deoarece inițierea Referendumului e condiționată de trecerea Legii prin Parlament, te-ai aștepta ca, în loc să anunțe de la un anotimp la altul ținerea Referendumului, PSD să se dea peste cap pentru a se trece de pasul numit adoptarea Legii.
PSD susține că sprijină politic punctul de vedere al Coaliției pentru familie în privința definirii familiei.

După opinia mea, trecerea Legii prin Parlament n-are nici o legătură cu poziția unui partid față de definiția familiei.
Și dacă PSD ar fi pentru familia altfel decît cea tradițională, tot ar trebui să treacă Legea prin Parlament.
Îl obligă la așa ceva nu poziția asupra familiei, ci puterea celor 3 milioane de semnături ale inițiativei cetățenești.

Din motive care țin de slujirea Noilor Stăpîni, Klaus Iohannis refuză redefinirea constituțională a familiei.
Punctul său de vedere nu-l absolvă de sfidarea arogantă a voinței populare exprimate de cele 3 milioane de semnături.
Dacă el crede că familia poate fi alcătuită și din bărbat-bărbat sau femeie-femeie, n-are decît să se angajeze în campania pentru Referendum pentru a-i convinge pe români să voteze împotriva propunerii de revizuire.
A sfida voința populară boicotînd referendumul prin șmecherii ieftine e însă un act antidemocratic.

Klaus Iohannis e măcar cinstit în boicotarea Referendumului.
Nu același lucru se poate spune despre Liviu Dragnea.
Liderul PSD nu-și dorește în veci un Referendum pentru revizuirea Constituției astfel încît căsătoria să fie definită în sensul ei tradițional.
În toate instituțiile europene, reprezentanții PSD au votat, alături de reprezentanții altor partide de Stînga, pentru lărgirea conceptului de familie astfel încît prin familie să se înțeleagă nu numai bărbat-bărbat, dar și bărbat-masă de bucătărie.
Cum să îndrăznească Liviu Dragnea să fie altfel decît babuin față de Noii Stăpîni?

Cele trei milioane de semnături, aparținînd cu precădere electoratului PSD, nu pot fi însă trecute cu vederea.
Astfel încît, în stilu-i specific, Liviu Dragnea a apelat la o șmecherie.
Amînă sine die Referendumul prin tărăgănarea infinită a legii în Parlament.
Pentru ca milioanele de semnatari ai propunerii să nu se prindă de asta anunță o acțiune fără nici o legătură cu ținerea Referendumului:
Un miting PSD în favoarea familiei tradiționale.

La finele ședinței CExN de luni, 16 aprilie 2018, Liviu Dragnea a declarat:

„Cea mai importantă decizie pe care am adoptat-o astăzi este cea legată de propunerea pe care am făcut-o colegilor mei, să organizăm un miting mare al PSD pentru susținerea familiei tradiționale. Vreau să organizăm acest miting și am luat și astăzi decizia asta, pentru a nu mai exista niciun echivoc sau a nu exista niciun echivoc în abordarea pe care o are PSD pe acest subiect.”

Citind acest text emis de Liviu Dragnea simți nevoia să-ți faci cruce de mai multe ori:

  1. Susținerea PSD pentru acest subiect are nevoie numai și numai de inițierea Referendumului. Pentru asta, PSD nu trebuie să facă altceva decît să treacă legea prin Parlament. Dacă PSD ar fi partid de Opoziție, mitingul ar avea justificare. Ar fi singura cale a unui partid de face presiuni pentru ca Puterea să dea curs celor trei milioane de semnături.
  2. Cei trei milioane de semnatari cer un Referendum prin care să se modifice Constituția. Modificarea Constituției nu poate fi înlocuită – cel puțin din punctul de vedere al Coaliției pentru familie – de nici o altă manifestare publică. Asta, deoarece, așa cum am arătat mai sus, Coaliția consideră că apărarea familiei tradiționale înseamnă imposibilitatea constituțională a unei legi care să favorizeze căsătoria oficială între persoane de același sex.
  3. Cum adică miting pentru susținerea familiei tradiționale? Un miting înseamnă lozinci fie strigate, fie afișate. Cum dracu ar suna lozincile agitate de participanții la miting? Femeile să strige nu Mă mărit decît cu un bărbat? Iar bărbații să strige, la rîndul lor, Vreau să mă-nsor numai cu o femeie? Ca să nu mai spun că discursurile, lozincile, riscă să se transforme în atacuri împotriva minorităților sexuale. Ceea ce ar încălca prin asta Constituția.
  4. Dacă ideea mitingului se va concretiza, sînt toate datele să credem că el va duce la compromiterea gravă a ideilor susținute de Coaliția pentru familie. Ideile Coaliției pentru familie pot fi combătute. Nu pot fi însă ridiculizate. Mitingul mai mult ca sigur va reuși asta.

Că Liviu Dragnea caută din răsputeri să evite Referendumul e de la sine înțeles.
Ține însă să compromită și inițiativa cetățenească a celor 3 milioane de semnături?
Se pare că da, dacă ne gîndim că aprobării Legii în Parlament, altfel spus, depășirii ultimului obstacol pentru ținerea Referendumului, PSD îi preferă compromiterea Referendumului printr-un miting de o rară penibilitate.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Gîndul de joi, 19 aprilie 2018”

  • Curiștii tremură de frică, sau de frig? Dați-le câte o pătură la fiecare cuplu, să-și acopere goliciunea.

    • Si, crezi că și-o … acoperă, atâta timp cât toate tarile UE, sau …majoritatea, sunt pt susținerea casatoriilor intre persoane de acelasi sex ?!?

  • Tocmai Dragnea vorbește despre mitingul de sustinere a familiei ‘tradiționale’, chiar el fiind unul dintre cei care n-au reusit să-si păstreze familia, iar acum își ‘etalează’ amanta pe la Cex-urile psd ?
    Si, ca el sunt multi alti politicieni, din ambele ‘tabere’ !!!

    • Nu ai inteles. Daca „amanta” lui Dragnea era tot barbat, atunci era o problema.
      Asa este OK, este o legatura normala dintre un barbat si o femeie.

      • N-ai inteles la ce m-am referit eu ! Familia traditionala nu inseamna să-ti schimbi nevasta o data la cativa ani ! Poti sa ai cate amante vrei, dar măcar… ‘traditionala’ sa meargă înainte !

        • In discutie, si la propunerea de referendum era definirea clara a familiei traditionale, adik uniunea dintre un barbat si o femeie.
          Cele 2 mil. de semnaturi sau strans in acest sens.
          Nimeni nu a vorbit de problemele unui cuplu (evident barbat si femeie) sau de concubinaj.

    • @bulgaru
      In propozitie e vorba de casatoria barbat femeie. Dragnea a divortat si are o amanta, iubita, cum vrei sa-i spui. Ori, amanta tot femeie e. Corect? Argumentul lu’ matale era corect daca Dragnea s-ar fi casatorit cu… Orban Ludovic, sa zicem. 😯 Ce-are ‘ula cu prefectura?

      • Da, dar familia ‘traditională’ nu include si … divorţurile, in … lanţ !
        Mai bine … ‘concubinajul … traditional’, decât … cinci căsatorii, ca … Călin !!!

  • Familia traditionala a politicianului cu bani este formata din nevasta si cateva amante. Nevasta sa fie cu cel putin 30 de ani mai mica.

  • Multa galceava intre baietii astia care chiar isi inchipuie ca conduc Romania cand pana si catelu’ Pandelica stie ca manetele si butoanele sunt in occident. Iohannis, Dragnea et co nu fac decat praf pe o scena la care privesc cu ochii ca cepele o gramada de naivi care inca mai cred povestea cu democratia mieros cantata de smecherii vestului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *