Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gîndul de joi, 20 iulie 2017

Voit sau nu, Klaus Iohannis a reușit să facă din Ținutul Secuiesc un partener de dialog egal al statului român

Pe 18 iulie 2017, în cadrul unui efort disperat de a dovedi țării că mai e președinte și că n-a fugit în lume cu Răvășitoarea, ținînd-o de mînă tot timpul, Klaus Ioahannis a fost prezent, la Miercurea Ciuc, la dezbaterea Coerență și transparență. Exemple de bune practici la nivelul județelor Harghita și Covasna”, organizată de Consiliul județean Harghita cu sprijinul Consiliului Județean Covasna, cu participarea a 300 de reprezentanți ai administrației locale din cele două județe. Pe 11 iulie 2017, acțiunea prezidențială a fost anunțată de purtătoarea de cuvînt a Președinției cu solemnitatea cu care ar fi anunțat, în numele lui Iulius Cezar, dacă nu s-ar fi numit pînă nu demult Pușcalău, trecerea Rubiconului.

Dincolo de supralicitarea fleacului (în definitiv era vorba de o vizită de lucru în țară, fapt de rutină pentru un lider politic) Mădălina Dobrovolschi a precizat scopurile participării lui Klaus Iohannis la dezbaterea organizată de Consiliul județean Harghita cu sprijinul Consiliului județean Covasna:

„Se va concentra pe identificarea problemelor cu care se confruntă cei din administrația locală din Harghita și Covasna, dar și identificarea domeniilor cu potențial de dezvoltare în această zonă, dar și a modului în care sînt puse în practică măsurile de ordin administrativ în această zonă. Cele două județe, e bine de subliniat, au un potențial extraordinar de dezvoltare, dar trebuie identificate condițiile care vor face posibilă această dezvoltare. Din nou, vreau să vă dau cîteva detalii despre temele care vor fi abordate în cadrul acestei dezbateri: infrastructură, activități economice și forță de muncă la nivel local, capacitatea de colaborare prin intermediul clusterelor și asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, turismul și așa cum am precizat deja, potențialul de dezvoltare din această zonă.”

Deși e cam greu de priceput ce altceva poate face președintele în urma unei astfel de sindrofii, decît să-l informeze pe premier cu problemele desprinse din luările de cuvînt, din punct de vedere politico-administrativ acțiunea prezidențială din 18 iulie 2017 e o simplă întîlnire a președintelui cu aleșii locali din două județe. Din acest punct de vedere, deplasarea putea avea loc la fel de bine și la o dezbatere organizată de Consiliul județean Vrancea cu sprijinul Consiliului județean Buzău.

Ce ne-au arătat toate televiziunile de la această acțiune?
Că după imnul de stat s-a cîntat de către întreaga sală imnul Ținutului Secuiesc, pe parcursul căruia președintele a stat la fel de drepți ca și la imnul de stat.
După care, în schimbul steagului Ținutului secuiesc, dat de primarul din Sfîntul Gheorghe, președintele României i-a dat primarului steagul României.
Există e drept un Consiliu național al Ținutului Secuiesc care pretinde a avea un Imn și un steag.
Cum însă acest Consiliu nu e o instituție recunoscută de statul român, imnul și steagul n-au nici o valoare simbolică.
În nici un caz ele nu pot fi puse pe același plan cu imnul de stat și cu steagul României.
E dreptul autorităților locale ca la venirea unui Înalt oaspete să-i facă drept cadou lucruri cu valoare de simbol pentru zona respectivă.
Dacă președintele s-ar fi dus la o dezbatere organizată de consiliul județean Vrancea, în sală s-ar fi cîntat Bun îi vinul ghiurghiuliu, iar președintelui i s-ar fi dat drept cadou o sticlă de vin.
E greu de crezut că pe parcursul cîntecului Klaus Iohannis ar fi stat în poziție de drepți, ca la imnul de stat, iar în schimbul sticlei de vin, dată de primarul din Panciu, i-ar fi dat acestuia Tricolorul, adus în acest scop special de la București.

În cazul dezbaterii de la Miercurea Ciuc punerea imnului secuiesc pe același plan cu imnul de stat și a steagului secuiesc cu drapelul României se constituie într-un incredibil abuz al celor doi președinți de consiliu. Președintele nu participa la o dezbatere organizată de Consiliul Național Secuiesc. Potrivit anunțului făcut de purtătoarea de cuvînt, președintele a fost invitat și a acceptat să participe la o reuniune în cadrul căreia urma să se discute despre șosele, locuri de muncă, atragerea turiștilor, și nu despre Ținutul secuiesc și cu atît mai puțin despre autonomia acestui Ținut. Nu exclud posibilitatea ca, la o adică, președintele să participe și la o reuniune a Consiliului Național Secuiesc. Dar nici în acest caz, președintele nu și-ar fi putea permite să pună pe picior de egalitate imnul și steagul secuiesc cu imnul și steagul României. E drept cei doi președinți de Consiliu se numără printre animatorii acestui Consiliu secuiesc, dar a-l invita pe președinte la o dezbatere despre problemele economice ale celor două județe și a-i oferi o atmosferă oficială de reuniune a Consiliului Național Secuiesc e ca și cum ai invita pe cineva la o nuntă pentru ca, ajuns la fața locului, să-i spui că nu e de fapt nuntă, ci congres al Partidului Comunist Român. Drept pentru care respectivul în loc de a pupa mireasa ar fi pus să ia steagul PCR, și în loc de Taci mireasă, nu mai plînge, ar fi obligat să asculte, în poziție de drepți, Partidul-Ceaușescu-România!

La acest incredibil derapaj președintele nu numai că n-a reacționat așa cum ar fi trebuit (părăsind sala, deoarece i se pregătise o reuniune despre care nu fusese prevenit – cea a Consiliului Național Secuiesc sub acoperirea de reuniune a doi consilii județene) – dar mai mult a binecuvîntat escrocheria. Că nici măcar n-a fost luat prin surprindere ne-o spune faptul c-a dat cadou steagul României la schimb cu steagul secuiesc pregătit de la București să le pună pe același plan.

Spre deosebire de mulți tipi din politică și din presă, eu cred că principalul instrument de punere la punct a celor care se prezintă drept adepți ai autonomiei Ținutului Secuiesc e să le tratezi pretenția ca pe o ciudățenie prin care unii vor să iasă în evidență cu orice preț.
Da, în Covasna și Harghita există o problemă gravă, dar ea nu ține de pretențiile de autonomie pe criterii etnice. Ea ține de refuzul majorității maghiare din cele două județe de a respecta în chip european drepturile minorității române. Acest lucru s-a văzut chiar la dezbaterea binecuvîntată de Klaus Iohannis. Deși se discutau problemele cotidiene ale județelor, aleșii locali români n-au fost lăsați să ia cuvîntul. Prezent la dezbatere, președintele tuturor românilor n-a zis nici pîs la această grosolană încălcare a drepturilor minorității de către majoritate. Numai că refuzul autorităților locale de acorda drepturi minorității române nu ține nici de unitatea, nici de independența României.
Ține de respectarea legilor țării de către autoritățile locale din Covasna și Harghita alese în numele majorității maghiare.

Voit sau nu, Klaus Iohannis a reușit un lucru la care liderii Ținutului Secuiesc nici nu visaseră.
Și anume să ridice Ținutul Secuiesc la statutul de partener egal de dialog cu statul român.
Asta fără a mai pune la socoteală publicitatea imensă făcută de prezența președintelui imnului secuiesc și steagului secuiesc.
Mulți români habar n-aveau că există așa ceva pe lumea asta.
N-ar fi aflat dacă nu și-ar fi spus cuvîntul publicitatea imensă făcută de chiar președintele României.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „Gîndul de joi, 20 iulie 2017”

 • Ținut secuiesc pe naiba. Secuii au fost asimilați de unguri acum 300 de ani.

 • „De ce România trebuie condusă de serviciile secrete”

  Un soro(s)cist ne luminează, din iulie 2015; Sebastian Lăzăroiu:

  „Putem avea încredere în PSD…? Eu crd că nu.

  Putem avea încredere în PNL…? Eu cred că nu.

  Putem avea încredere în Iohannis…? Nu putem.
  Putem avea încredere în analiștii economici,…Nu, nu putem.

  Putem avea încredre în vocile BNR,…? Mai degrabă, nu.

  Să avem încredere în intuiția și maturitatea electoratului?Ultimul lucru în care să avem încredere.

  Cum facem să ieșim din acest cerc vicios? Repet: electorat imatur, politicieni lași și populiști, presă, în mare parte, doar ”vocea majorității”, instituții cu expertiză dependente politic.

  Cine va răspunde peste doi sau trei ani dacă noul Cod Fiscal se va dovedi nesustenabil?
  Dacă măsurile imprudente ne vor duce spre un deficit excesiv, cine va răspunde pentru alți ani de austeritate?
  Cine va răspunde dacă toate astea se vor întâmpla pe fondul unui GREXIT (numai naivii pot spune că pericolul a trecut), așa încât România să fie din nou aruncată la periferia lipsită de credibilitate?”

  „Răspunsul e simplu” – numai serviciile sunt capabile să răspundă. 😆 🙄 😎
  Ne răspund la orice întrebare, în fel şi chip. 😎

  Eu am încredere numai în servicii, fiindcă ne arată deja că ne conduc Iohannis, Guvernul şi Parlamentul. 😎 ➡ 💡

  http://www.flux24.ro/halucinant-sebastian-lazaroiu-romania-trebuie-condusa-de-serviciile-secrete/

  • Lăzăroiu, specializat în cele mai multe rateuri aplaudate de românii cu mintea cea mai de pe la urmă.
   Soroceşte şi zece scenarii simultan, de l-a molipsit şi pe Radu Tudor cu şmecheria asta atotcuprinzătoare şi-aşa insuficientă la nimereală.
   A uitat să ne explice cum altfel vor răspunde serviciile, decât prin divizia de presă dresată să povestească îndeplinirea planului cincinal al serviciului în 4 ani fără jumătate.
   Cu Anaconda la Preşedinţia conspiraţilor de la Cotroceni, Pitoana prim-ministru al tunătorilor şi colaboratorilor de pretutindeni, Cobra la conducerea Ministerului Ascultării, Şerpoaica cu clopoţei la ministerul cultelor şi popcuriştilor, la ANAF pot să râmână aceleaşi cadre, Lipitoarea la ministerul economiei, Cameleonul la ministerul înregistrărilor măsluite etc, ce mai… a prevăzut evenimente de toate zilele numărate: „Noi suntem Statul!

   • „Să avem încredere în intuiţia şi maturitatea” lui Lăzăroiu. Mai degrabă în intuiţia cititorilor:
    – Intuiţi câtă maturitate are cine ştie întodeauna ce este de făcut şi niciodată cum! 😆

   • Întotdeauna cine bate câmpii n-are nici cea mai vagă ideea cum să iasă din ce s-a băgat, darămite cum să-şi valorifice câmpul.

 • În ultima vreme, creşte vertiginos numărul popilor , propovăduitori ai poruncii intime „Să nu…!”
  Nu ştiu ce să mă oripileze mai tare, apucăturile lupului moralist sau obiceiul enoriaşilor:”Săru-mâna, părinte!” 😆
  Cam aşa-i şi cu mândria de a fi patriot autonom, ca românul tolerant: „Săru-mâna, compatriotule!”

 • Când un oficial din Ungaria apreciază că vizita „în Secuime” a preşedintelui Iohannis „poate fi considerată corectă şi pozitivă”, trebuie neapărat să aflăm din ce cuază 😆 , adică unde-i buba.

 • Avem un jurnalist – Dan Tănase – născut şi crescut până la absolvirea liceului în Sfântu Gheorghe, jud. Covasna; tot în zonă a urmat la Braşuv univ. „Transilvania”( psihologie şi educaţie), apoi un master şi-o temă sugestivă -„România și românii în presă de limbă maghiară din România”.
  Scrie din 2009 încoace pentru apărarea drepturilor minorităţii române din Harghita şi Covasna, dar nu pare deloc pe la sfârşitul operaţiunii de tranşare a subiecţilor. 😆 Le face felul lui preferat: abuzurile administraţiei locale, tolerate de UDMR, împotriva românilor. Ultima lui ispravă, a scris cartea „Uitați în inima României” documentată despre epurarea etnică a românilor din Harghita şi Covasna.

  Într-o reclamă TV, un moşuleţ dornic de viaţă zice: „Când mă doare, mă dau cu Abexin” 😆 (eu trag concluzia că durerile reapar fiincă unguentul nu vindecă, doar amăgeşte momentul).
  La fel şi eu, când mă interesează o situaţie din Harghita şi Covasna, mă dau după Dan Tănase. 😆

  Acum vreo 2 zile, la Antena 3, Dan Tănase l-a făcut praf cu ouă şi oţet pe Eugen Nicolicea, după ce deputatul a luat de bună cu naivitate declaraţia unui maghiar, c-ar respecta Constituţia şi legile ţării. Cu vigilenţa lui de bun observator al cauzelor care menţin starea de fapt criticată constant de el, Dan Tănase a sărit la beregata deputatului – reprezentant de seamă a prostiei româneşti la nivel parlamentar – tocmai fiindcă ia la înghiţit drept deliciu, pe nemestecate, o asemenea glumă de bun gust (pentru deputaţii Eugen Nicoliocea şi Andrei Gerea) a mustăciosului miştocar cu zâmbet zeflemist, Istvan (sau ceva pe-aprope).

  Au continuat cu împărţirea limbii române pe teritoriul patriei, ca la crocodili când hăcuiesc prada prin răsucirea apucăturilor, fiecare după putere.

  Dan Tănase a mai avut o curiozitate din viaţa intimă a unuia din cei doi deputaţi mulţumiţi de cum se laudă autonomul Istvan cu respectarea Constituţiei şi nu numai:
  – ”Domnul Gerea, ce fumați? Ce fumați?”.
  Cu Nicolicea a mai avut de împărţit o probemă banală de legislaţie.
  Dan Tănase: „Sunteți parlamentar al statului român ani de zile și nu ați fost în stare să treceți această lege. Patriotismul ăsta ieftin mă lasă rece”.

  Asta-i lupta cu automia tuturor părţilor 😆 , prin schimburi tandre de steguleţe, în campania adevărului electoral „Toţi suntem români”: patriotism de îmbătat prostimea cu apă rece.

  .

 • Cit timp o ai consiliere pe Pralong ( care prin ’90 combatea din partea Soros Vatra Romaneasca ) era firesc sa se intimple „imnul secuiesc ” si ” steagul secuiesc ” . Ascultind maneaua secuiasca si dind un drapel romanesc in loc sa le fi dat ceva echivalent -vreun mileu , vreun macrame , vreo fata de masa cu modele folclorice romanesti- „steagului” secuiesc , Iohannis a validat atit „imnul ” cit si „drapelul ” secuiesc . Rusine !

  • 🙁
   😛

   Pralong si Mircea Toma, fatarnicii de la Catavencu. Pe de-o parte le da Vantu bani, pe alta isi luau de la Soros ptr „seminarii.. daca ar fi stiut de-atunci cat sunt de spalati pe creier, azi scriau manuale de psihilogie infantila 😯

 • Apreciați personajul Cocoșilă ?

 • :mrgreen:

  Ungurii au fost destepti, l-au batut pe Iohannes cu propriile arme. De-acu/ urmeaza „vremuri interesante” 😐

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *