Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Declarația Complotiștilor – de la hîrtie la realitate

Miercuri, 19 septembrie 2018, grație unui text primit de toate redacțiile a fost dat publicității documentul intitulat Declarație privind Starea Partidului Social Democrat.

Am consacrat mai multe editoriale Complotului pus la cale în PSD pentru răsturnarea lui Liviu Dragnea.
Încă de cînd presa noastră a invocat o așa-zisă Scrisoare deschisă prin care i se cerea lui Liviu Dragnea demisia din fruntea PSD și a Camerei Deputaților, am negat existența unui astfel de document. O scrisoarea deschisă nu poate fi decît o scrisoare publicată și asumată de semnatar,. Nu poți vorbi de o scrisoare deschisă semnată de 30 de lideri județeni cîtă vreme nimeni n-a văzut-o și nimeni nu declară în presă c-a semnat-o.

Aflînd ulterior și alte amănunte despre acțiunea Complotiștilor, am scris și publicat un text în care acuzam de operațiune mafiotă felul în care se pune la cale debarcarea lui Liviu Dragnea:

„E vorba de un Complot tipic unui partid care și-a executat liderii prin hoteluri, prin restaurante, prin camere de bordel și prin boscheți.”

Acuzația mea pornea de la ostilitatea pe care o am și am avut-o față de secretomania de tip securistic din partidele noastre postdecembriste. Decizii cruciale, opțiuni pentru un șef sau altul, promovări și demiteri au fost și sînt făcute într-un cerc închis, de tip mafiot, urmarea unor negustorii între baronii partidului. Peste noapte, membrii, activiștii partidului, opinia publică se trezeau cu un nou șef sau cu mai mulți șefi demiși, cu căderea propriului Guvern. La acest capitol excela PSD, partidul care și-a executat liderii prin bucătării de hoteluri, partidul care și-a ales pe ultima sută de metri ai unui Congres un președinte scos din pălărie de un grup de intriganți.

Repet ceea ce am spus și scris de atîtea ori din decembrie 1989 pînă acum. România va cunoaște adevărata democrație doar cînd partidele politice se vor desprinde de năravurile de tip securistic al PCR, cînd organismele de conducere colectivă vor vota decizii altfel decît în unanimitate, cînd Liderul va putea fi contestat în public de ceilalți membri de partid, cînd problemele partidului vor putea fi aduse în spațiul public.

Democrația autentică în partidele noastre începe doar din clipa cînd un Congres al unui Partid adoptă o decizie importantă doar cu jumătate plus unu dintre participanții cu drept de vot.

Pînă miercuri, complotiștii au lucrat ca niște bravi mafioți recrutați de Noua Securitate. Au intoxicat presa cu existența unei Scrisori semnate de 30 de lideri județeni. Miercuri, pe la prînz, s-a văzut că sînt trei inițiatori. Ar fi fost normal ca Documentul să conțină semnătura celor 30 de lideri județeni, membri ai CExN. Ar fi fost normal ca Documentul să fie citit dacă nu în întregime măcar prezentat într-o conferință de presă ținută de cei trei inițiatori, cărora ar fi trebuit să li se adauge, măcar ca decor, alți lideri, în direct la televiziunile de știri. S-ar fi impus asta cu atît mai mult cu cît inițiatorii cer ca Declarația să fie dezbătută în toate organizațiile partidului. N-a fost nici o conferință de presă. A fost un anunț făcut de Adrian Țuțuianu în trecere, cu lejeritatea cu care ar fi zis că nu se mai poate ține și prin urmare întreabă de o toaletă prin apropiere, că ei, complotiștii, au trimis presei Scrisoarea. E drept după ce Adrian Țuțuianu a făcut anunțul cîțiva lideri PSD au anunțat că sprijină Scrisoarea. Să fie vorba de o strategie a Complotiștilor, net diferită de cea aplicată în cazul Scrisorii trimise de Gabriela Fire? Și anume ca, treptat-treptat, potrivit unui plan bine pus la punct, alți și alți lideri județeni să se declare de acord cu Documentul. E posibil și acest Scenariu. Ne vom convinge de existența lui doar după ce vineri, înaintea ședinței CExN vom face bilanțul adeziunilor la Document. Rămîne totuși întrebarea:
De ce n-au semnat Documentul?

Una e s-o semnezi, ceea ce înseamnă că la CExN nu mai poți da înapoi, și alta e să te rezumi la susținerea ei la televizor. Asta presupune că aștepți să vezi cum se aleg apele pînă vineri sau chiar vineri. Ori o astfel de așezare cu fundul în două luntri nu e de bun augur pentru viitorul PSD după eventuala debarcare a lui Liviu Dragnea. De la un pîș-pîșist ca Liviu Dragnea, conducerea va trece în mîna unor pîș-pîșisti ca Marian Neacșu.

Prin publicarea Documentului putem vorbi în fine de o acțiune publică, transparentă, a Grupului de nemulțumiți din PSD.
Din acest moment războiul iese din zona practicilor mafiote, tipice nu numai PSD, dar și tuturor partidelor politice postdecembriste, pentru a intra în mod normal și în chip salutar în zona bătăliilor democratice.
Abia acum putem vorbi de o acțiune firească, de așteptat într-un partid din democrație.

Toată lumea judecă Documentul din perspectiva bătăliei din PSD. Înainte de a o radiografia astfel, eu cred că ea trebuie văzută din perspectiva necesarei democratizări a partidelor politice din România.

Pentru viața politică din România e o premieră.
Întîia oară după decembrie 1989, nu numai prin raportare la PSD, dar și la toate partidele din România, un grup de lideri din cadrul unui partid abordează o bătălie internă aducînd-o din culise în spațiul public. Pentru PSD, partid care și-a soluționat bătăliile pentru putere în secret, prin operațiuni de tip mafiot, în hoteluri sau în boscheți, momentul Declarației comune poate fi începutul unei revoluții interne. Indiferent de rezultatul final – debarcarea sau rămînerea lui Liviu Dragnea la șefia partidului –, PSD repurtează o imensă victorie de imagine. Pune în dezbaterea activului și prin asta a întregii opinii publice, a situației sale interne.

Declarația e un document de o mărime considerabilă.
Întreaga presă s-a năpustit doar asupra rîndurilor care cer demisia lui Liviu Dragnea. Imediat, dînd curs nevoii de confruntare, de sînge pe pereți, cum spun moderatorii roși de spaima ratingului, s-a pornit o vînătoare în direct de opinii pro și contra plecării lui Liviu Dragnea, de calcule privind rezultatele CExN, de pipăire a dedesubturilor acțiunii.

Documentul întreprinde însă într-o măsură mai mare decît a unor documente asemănătoare de pînă acum – scrisoarea Ecaterinei Andronescu, Scrisoarea Gabrielei Firea – o radiografie critică a PSD de sub conducerea lui Liviu Dragnea în perioada care a trecut de la alegerile generale. Față de cele semnalate de Gabriela Firea în scrisoarea ei.

Din acest punct de vedere, e mai mult decît semnificativ că Documentul se preocupă în chip accentuat de posibila identificare a cauzelor unei realități – Dezastrul Guvernării PSD în cei doi ani care au trecut de la alegerile din decembrie 1989. Sînt evidențiate astfel căderile de Guvern, deschiderea de infinit de multe fronturi, proasta comunicare. Mi se pare ca deosebit de corectă observația privind politica de cadre a PSD, una dintre cele mai proaste din perioada postdecembristă:

„Promovarea în Guvern, Ministere, Agenții, alte instituții publice a unor persoane cu evidente carențe profesionale, incapabile să comunice corect, argumentat, pe temele guvernării.”

Uimitor de exactă mi se pare observația privind imaginea externă a PSD sub conducerea lui Liviu Dragnea:

„Instalarea neîncrederii externe în PSD, pe fondul percepției că sînt atacate instituțiile statului de drept și Justiția. PSD nu a fost capabil să explice convingător, în plan extern, motivațiile reale și legitime ale demersurilor sale privind reforma în Justiție și încetarea încălcărilor grosolane ale drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor de către «Statul paralel»”.

Un mijloc de contracarare a Rebeliunii l-a constituit acuzația că Grupul e un instrument al Statului paralel pentru a bloca mergerea mai departe cu demantelarea Binomului. Acestei posibile acuzații, de mare impact la electoratul PSD i se acordă o deosebită atenție. Se arată mai întîi că lupta pentru o Justiție corectă a fost împiedicată tocmai de Liviu Dragnea:

„Toate luările legitime de poziție pe tema «Statului Paralel», a abuzurilor comise în justiție, în baza protocoalelor ilegale dintre SRI și diverse instituții, au fost contracarate cu ideea că PSD acționează din interes propriu, în beneficiul unor lideri sau acoliți ai acestora.

De asemenea, inițiativele PSD în zona reformării Justiției, justificate din perspectiva democratizării societății românești, a respectării drepturilor și libertăților fundamentale, au fost atacate de opoziția parlamentară și o parte a societății civile, ca fiind demersuri exclusiv în interesul liderului PSD, domnul Liviu Dragnea.

Prin urmare, se poate afirma, fără rezerve, că liderul PSD a devenit, prin vulnerabilitatea sa juridică, un obstacol în adoptarea acestor reglementări.”

Toate aceste observați sînt nu numai o delimitare de posibilele acuzații de pact cu Sistemul, dar și un tort fluturat pe la nasul baronilor PSD. Fără Liviu Dragnea vom reuși în fine să biruim statul paralel. Mai mult, știind că baronii PSD sînt obsedai de aministie și grațiere Complotiștii le făgăduiesc amnistia și grațierea. Evident, în urma unei acțiuni politice inteligente:

„Adoptarea unei inițiative legislative privind amnistia și grațierea, după o largă consultare și dezbatere cu: Ministerul Justiției, CSM, ICCJ, asociațiile magistraților, UNBR și societatea civilă. Reforma justiției și a politicii penale pot reuși, fiind acceptate de societate numai în măsura în care convingem că acestea se fac în interesul protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.”

Declarația e un document care merită luat în seamă.
Nu pot decît să salut conținutul ei, cîtă vreme se regăsesc în el multe dintre criticile aduse de mine PSD-ului condus de Liviu Dragnea.
În viața noastră politică, dominată, totuși, de interese personale, de negustorii la sînge, de calcule reci, unele meschine, contează însă rezultatul Complotului.
Dacă el nu are drept rezultat debarcarea lui Liviu Dragnea, Declarația rămîne doar o bună bucată de proză politică.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

22 comentarii pentru articolul „Declarația Complotiștilor – de la hîrtie la realitate”

 • Drajilor, hai să vă (re)aduc cu picioarele, pe ‘sol’ !
  Noaptea asta va fi mai mult decât un … SFETNIC BUN, pt membrii marcanţi ai psd-ului, care-și vor vinde SCUMP pielea, recurgând la diverse tertipuri, sau NEGOCIERI !!!
  Doc’o’mentul stării ‘naţiei’ psd-iste nu va trece, oricum !!!
  Ăsta este, de fapt, un ‘spectacol’ regizat, chiar de daddy, pt a-si da seama pe ce ‘cai’ (mai) joacă, respectiv să vadă ce sustinere mai are in teritoriu !!! Așa că să nu v-asteptati la vreo … RASTURNARE DE SITUATIUNE … ELEMENTARĂ !!!
  CEX-ul de MÂINE va fi un mare FÂSS !!!

 • Nu ne mai traageţ’, pe dreaaaptaa !

 • Tot ce vedem este lupta intre Partid si Securitate. Aceasta lupta a inceput in epoca Lenin-Stalin si nu se va sfarsi decat odata cu disparitia combatantilor. Ceausescu a reusit sa asigure dominatia PCR asupra Securitatii pentru o lunga perioada de timp, insa in cele din urma a fost lichidat. Dupa agitatia din 89, cei doi combatanti s-au fragmentat in partide, partidulete, agentii,servicii, etc care continua traditia luptei conform celor invatate de la inaintasi. Vor reusi sa se distruga, dar cu pretul distrugerii tarii. Nu mai au mult.

 • Parerea mea este ca Dragnea a primit firmanul de la trimisul lui Trump.Imediat dupa intalnirea celor doi,in Senat s-au adus la legea Gazelor din Marea Neagra modificarile negociate.Dragnea a convocat CEX-ul pentru a rupe pisica,aceasta a inceput sa zgarie,dar e deja hacuita.

 • Avem, momentan, de-a face cu o bătălie între două găşti. Eu, n-aş supraevalua „revolta” celor trei inițiatori ai Declarației, de intenție, până la urmă. Dacă acest demers ar fi avut loc, în sprijin, la momentul debarcării lui Grindeanu, aş fi crezut că operațiunea este de natură a schimba cel puțin imaginea PSD, deja şifonată de celebra Ordonanță 13.
  Această aşa-zisă aripă reformatoare îşi doreşte formarea unui alt raport de forță în interiorul partidului. Atât, şi nimic mai mult!

 • Complotul îsi va atinge scopul dintr-un singur motiv:
  coruptilor din PSD li se promite gratierea si amnistia în continuare. Liviu Dragnea nu a reusit sa duca la bun sfârsit aceeasi promisiune, el însusi fiind un corupt notoriu.
  Un nou lider, fara cazier si fara dosare la DNA, îi va putea servi mult mai bine pe indivizii din PSD care asteapta de prea multa vreme legea salvatoare. Legea va fi data în lipsa lui Dragnea, dar ticalosul va beneficia si el de ea.
  Deci, daca are un dram de minte, seful PSD va demisiona în interes personal.

  • @ Baltag axon
   Nu înteleg de ce te agiti ca un disperat. Seful tau va fi schimbat, dar tu nu vei ramâne fara obiectul muncii. Vei continua sa te ploconesti în fata urmatorului, lustruindu-l cu orice ai la îndemâna, asa cum ai facut rând pe rând, cu toti sefii PSD.

  • Dupa capul tau,amnistia si gratierea se vor face,in acest caz Dragnea va fi curat lacrima,atunci de ce nu ar negocia el cu Statul Paralel si sa puna partidul sub cupola lor ,n-ar fi mai simplu ?

   • Lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Când hotul-sef îsi da el însusi legi pentru a scapa de puscarie, este prea frapant, opinia publica nu doarme. Daca asemenea legi sunt date de o persoana care nu are probleme cu legea, miscarea poate avea sorti de izbânda.

 • Iar au fost ‘blocaţi’ unii care, chiar, nu prea meritau ! De ce ?!?

 • Iar au fost ‘blocaţi’ unii care, chiar, nu prea meritau ! De ce ?!?

 • Nu cred ca se va-ntampla ceva ‘rau’, la cex-ul de mâine, iar Dragnea, in nici un caz, nu va demisiona !!!

 • Se pare ca zilele guvernarii actuale sunt numerate. De fapt baronii locali sau saturat de bine. Ei nu inteleg un lucru elementar: mai binele este dusmanul binelui. Lipsa de transparenta, de democratie din PSD este un moft. Dragnea va plati pentru pacatele trecutului dar si pentru lipsa de abilitate – a deschis prea multe fronturi. Pe langa lupta cu statul paralel, cu tot ce inseamna aceasta, a mai deschis un front si cu multinationalele. Acest din urma front este numaila tv, deoarece concret nu a intreprins nimic, exceptand legea offshore. Ar fi trebuit ca acesta lupta sa se desfasoare pe tacute, pas cu pas.
  In acest timp, multinationalele nu au stat degeaba. Au inceput sa pompeze in ziarele si posturile tv obediente, au trimis emisari pentru lobby, au sustinut mitingul din 10 august ( de fapta au sustinut toate mitingurile, incepand cu ian. 2017 ) etc.
  Ce urmeaza? Debarcarea lui Dragnea va insemna sfarsitul acestei guvernari, deoarece aceasta debarcare va duce la scindarea partidului si implicit la pierderea majoritatii. Imbuibatii de la PSD vor trece in opozitie pentru multi ani. Se prefigureaza o guvernare minoritara PNL, sau un guvern Ciolos II. Si unii si altii sunt total nepregatiti. Si atunci vor urma alegeri anticipate, pe care nimeni nu le doreste.

  • Problema cu inbuibatii este ca,desi vor scindarea partidului,nu vor in opozitie,ei vor sa ramana la putere.Ei sunt cei care vor debarcarea lui Dragnea,crezand ca ”ceilalti”,adica statul paralel,Iohanis si tefelistii,precum si multinationallele,vor crede ca tot ce contestau a disparut odata cu el.Nu poti lupata cu multinationalele fara a lupta cu sistemul de justitie,statul paralel si tefelistii,SUNT DIVIZII ALE ACELUIASI CONGLOMERAT TOXIC care sugruma aceasta tara si-i suge bogatiile.Convocarea CEX,maevra dibace a dibacelui Dragnea,a luat prin surpridere pucistii,care au trebuit sa iasa in fata nepregatiti,pentru ca ar fi vrut sa iasa doar atunci cand aveau semnaturile necesare statutar,nu doar declaratii de intentie.Vineri va fi lupta finala,va curge sange si va fi propusa remanierea Guvernului. Astazi va fi anuntata Ordinea de zi ,vor fi surprize mari.

 • Nu cred ca se va-ntampla ceva ‘rau’, la cex-ul de mâine, iar Dragnea, in nici un caz, nu va demisiona !!!

 • Pare ca visul lui Pandela este sa fie data afara din PSD ca sa se poata inscrie la USR (sau oricare alt partid de dementi) fara sa-si piarda mandatul de primar. Zic sa mai rabde Pandela inca 48 de ore si se rezolva.

 • pionii de pe tabla de sah cred ca „adoptarea legislatiei privind amnistia si gratierea” se poate realiza prin sacrificarea „reginei” sunt in mare confuzii. „regele” mai are pe tabla de sah nebunii, caii si turele.Deci pionii sunt victime sigure fara „regina”. Semnatarii scrisorii „pierdute” au toti dosare la dna(in adormire, dar oricind reactivate). In scurt timp „nebunii si caii” vor face prapad printre pioni.Rezultatul sah mat la guvern.Asa s-a intimplat pe timpul geona, opt ani de opozitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *