Marcel Ciolacu: Voi candida pentru un nou mandat de preşedinte al Partidului Social Democrat şi în acelaşi congres se va alege şi candidatul Partidului Social Democrat pentru funcţia de preşedinte

Tulburările din 10 august – Aberații și mistere. De ce are interes Liviu Dragnea să nu se mai discute despre Tulburări?

Nu mă uit de obicei la interviurile acordate de Liviu Dragnea. Pe de o parte pentru că pot face rost de stenograma lor, pe de alta pentru că domnia sa are marele talent de a arunca pe piață dezvăluiri teribile, în alte locuri de soare democratic pline, declanșatoare de cutremure instituționale. Dezvăluiri care, în atmosfera noastră publică de telenovelă de pe malurile Bosforului, fac valuri mediatice și doar atît. În plan instituțional nu se întîmplă nimic.

Marți seara însă m-am uitat la interviul luat de Alexandra Stoicescu lui Liviu Dragnea.
Din două motive.
Unul profesional.
Liviu Dragnea e un personaj urît la ora actuală de o mare parte a electoratului, mai ceva ca Nicolae Ceaușescu în ultimii ani dinaintea Căderii. Un interviu cu un asemenea personaj e pentru un jurnalist care se respectă un coșmar. Am trăit și eu experiența asta nefericită. Indiferent de ce întrebi, toți te înjură. Unii pentru că n-ai pus întrebări cu poalele în cap. Alții, pentru că ai cutezat să-i pui idolului lor întrebări incomode. Toți se întrec în a-ți spune ce întrebări deștepte ar fi pus ei în locul tău.

Urmărind prestația Alexandrei Stoicescu trebuie să remarc faptul că s-a descurcat bine din punct de vedere profesional. A pus toate întrebările aflate în spațiul public despre Liviu Dragnea și a reușit întîia oară în presă să-i atragă lui Liviu Dragnea atenția că vorbește prea mult în locul premierului. De unde imaginea Vioricăi Dăncilă de ”Proasta lui Dragnea”. Urmărind interviul am avut la un moment dat impresia că Liviu Dragnea a fost nițel contrariat de întrebări, că se aștepta la întrebări gen, Nu-i așa că dușmanii dumneavoastră sînt niște sluți, în timp ce dumneavoastră sunteți Făt Frumos?

Al doilea motiv pentru care am urmărit interviul , motiv care ar putea fi primul ca importanță se referă la Tulburările din 10 august 2018.
Indiferent de regizorii din umbră sau din lumină, de enigmele care rămân nedezlegate, de implicarea lui Klaus Iohannis și a SRI, Tulburările au avut loc pe teritoriul României. Care Românie e guvernată de PSD- ALDE, partide care dețin în Parlament și în Administrația locală o majoritate zdrobitoare. În aceste condiții, indiferent de cine le-a pus la cale, Tulburările cad în responsabilitatea Guvernului și a PSD. Au fost profesioniști ai bătăilor cu jandarmii? Au acționat jandarmii într-o măsură disproporționată? Au fost violențe provocate de instigatori și favorizate de mulțime? Răspunsul la aceste întrebări e lipsit de orice importanță din punct de vedere al actului Guvernării. Tulburările au avut loc sub Guvernarea PSD- ALDE. Și Guvernarea răspunde de ele.

De la Tulburări au trecut aproape două săptămîni, În toată această perioadă, cu excepția lui Carmen Dan, care a prezentat un raport duminică, 19 august 2018, nimeni din partea Guvernului, a Majorității parlamentare, a celor care conduc practic țara, n-a ieșit în fața opiniei publice pentru a da o explicație a Tulburărilor și mai ales pentru a anunța măsurile de luat pentru ca ele să nu se mai repete. Din spusele lui Liviu Dragnea, am înțeles că premierul Viorica Dăncilă trăiește și chiar și-a început activitatea în fruntea Executivului. Am mai înțeles că premierul a urmărit evenimentele pe tabletă, deși se afla în concediu și a discutat cu Liviu Dragnea la telefon. Nu era normal ca în aceste două săptămîni Viorica Dăncilă să dea un semn, un singur semn, c-o preocupă Tulburările? Nu era normal ca domnia să să convoace la Victoriei pe ministrul de Interne, pe șeful Jandarmeriei, să ceară o anchetă internă privind profesionalismul jandarmilor în operațiunea de evacuare a Pieței? Carmen Dan a recunoscut că au fost jandarmi care au comis abuzuri. Nu era normal ca Viorica Dăncilă să ceară o analiză a cauzelor pentru care jandarmii au comis abuzuri? Carmen Dan și-a cerut scuze celor care au fost loviți dintre manifestanții pașnici. De ce n-a făcut asta și Viorica Dăncilă?

Un politician care se respectă cît de cît acceptă invitația la un interviu numai și numai dacă are de transmis un mesaj. După Tulburările din 10 august 2018 opinia publică din România n-a avut timp de două săptămîni punctul de vedere politic al unui lider PSD. Desigur, pe la televiziunile de știri s-au perindat mulți comunicatori PSD cu mesajul de transmis postat pe telefonul mobil. Lipsea însă mesajul președintelui PSD, Liviu Dragnea, liderul incontestabil al Coaliției majoritare, un fel de Superpremier.

Eram convins că Liviu Dragnea și-a programat acest interviu pentru a transmite opiniei publice din România, bulversate de Tulburările din 10 august 2018, prin întreaga lor desfășurare amintind, la aproape trei decenii de la mineriade, de Tulburărilor anilor tulburi din debutul post decembrismului. Alexandra Stoicescu l-a întrebat pe Liviu Dragnea de ce a reacționat abia a doua zi, 11 august 2018, și nu chiar în timpul Tulburărilor, întrebare pusă de mine și în legătură cu Klaus Iohannis, un alt stătător cu mîinile încrucișate la atmosfera de Beirut din Piața Victoriei. Liviu Dragnea a răspuns apelînd la un clișeu deja al propagandei PSD-iste, cel al cutremurelor sufletești stîrnite de imaginea jandarmeriței linșate, clișeu pus la îndoială în temeliile sale de dezvăluirile de după, care sugerează o anume regie, poate nu din partea victimei, sigur însă din partea Scenariștilor. La fel de bine, Alexandra Stoicescu putea să-l întrebe pe Liviu Dragnea de ce n-a ieșit pînă acum în public pentru a da un mesaj din partea PSD, a Coaliției de Guvernare, în privința Tulburărilor din 10 august 2018. N-a pus-o, deoarece, la fel ca mine, ea și-a zis că Liviu Dragnea a avut nevoie de timp pentru a obține informații exacte despre Operațiune și mai ales pentru a construi un răspuns politic adecvat la provocarea care a fost Mitingul din 10 august 2018.

Spre stupoarea mea, dar și a oamenilor de bun simț de pe teritoriul național, Liviu Dragnea n-a venit la interviu pentru a transmite Mesajul PSD față de Tulburări. N-a venit cu nici o dată în plus față de cele din Raportul lui Carmen Dan. Insistențele Alexandrei Stoicescu s-au dovedit zadarnice. Liviu Dragnea a reluat clișeul cu Lovitura de stat de stat eșuată, mulțumindu-se să-l afirme, fără a aduce în sprijinul acuzației nici o dovadă, nici o dată exactă, nici măcar un scenariu.

Despre fantezia cu lovitura de stat am mai scris și cred că o să mai scriu. Să zicem însă că președintele PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, e convins că despre o lovitură de stat eșuată a fost vorba. Cum însă cel care susținea asta în public e unul dintre cei mai importanți demnitari români la ora actuală, minima responsabilitate îi cerea să aducă amănunte și probe. Cum urma să se petreacă lovitura de stat într-o țară membră a UE și NATO? Cine și cum a pus-o la cale? Ce instituții ale statului de drept au fost implicate? Cum a eșuat lovitura de stat? Sînt întrebări la care opinia publică aștepta un răspuns. Am vrut să văd și eu răspunsul pentru a raporta datele și amănuntele oferite de Liviu Dragnea la ce știam eu din investigația pe cont propriu. Liviu Dragnea, al treilea om în stat, președintele partidului de Guvernămînt, s-a mulțumit doar cu atît:
Cu lansarea tezei.

E suficient?
Doamne, ferește, cum să fie?!
Teza unei lovituri de stat eșuate într-o țară membră a UE și NATO lovește grav imaginea externă a țării respective.
Cel care dă o mînă de ajutor zdravănă acestei lovituri e nimeni altul decît Liviu Dragnea, cel care, pe parcursul interviului, a făcut atîta caz de comploturile externe împotriva țărișoarei noastre dragi. Unul dintre țintele complotului e imaginea României de azi de țară imprevizibilă, în care mecanismele democratice nu funcționează, în care instituțiile statului de drept sînt fantoșe ale celor din democrațiile consolidate. Doar enunțată, lipsită de orice alte explicații și mai ales de probe, teza loviturii de stat eșuate din 10 august 2018 e periculoasă pentru imaginea României în lume.

Cam la atît s-a rezumat interviul de la care toată lumea se aștepta ca Liviu Dragnea să vină cu un mesaj coerent, credibil din partea PSD și a Coaliției de Guvernare, cu date și documente despre enigmele Tulburărilor.
E limpede că Liviu Dragnea n-a venit la interviu pentru da un mesaj națiunii despre Tulburările din 10 august 2018.

De ce a venit atunci?
A venit pentru a lansa teza tentativei de asasinare a sa, teză menită a deturna atenția de la Tulburările din 10 august 2018.
Culmea e că diversiunea i-a reușit.
Toată lumea discută despre gogoașa asta senzaționalistă.
Discută despre asta mai ales adversarii din presă și din politică ai lui Liviu Dragnea.
Aceștia se grăbesc să facă haz, să-l acuze pe Liviu Dragnea c-ar fi un fel de Maduro al României.
Ca dovadă că nici pe adversarii lui Liviu Dragnea nu-i dă afară inteligența din casă.

Dacă ne gîndim și dezvăluirile lui Darius Vâlcov e limpede că Liviu Dragnea se dă de ceasul morții ca în spațiul public să nu se mai discute despre Tulburări.
De ce?
Întrebare cu atît mai justificată cu cît, victimă a unei „tentative de lovituri de stat eșuate”, PSD ar avea tot interesul să se discute săptămîni în șir despre Tulburări.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Tulburările din 10 august – Aberații și mistere. De ce are interes Liviu Dragnea să nu se mai discute despre Tulburări?”

 • Dragnea a luat o ****si de la AmCham, in urma declaratiilor făcute, privind sustinerea mișcării #rezist !!!

 • Răspuns ‘REPLICATIV’, la Balada celui plecat cu sorcova, citită, aseară, de RAReș BOTdan

  Pe-un plai ardelenesc,
  Doi ciobani se întâlnesc,
  Și mări se sfatuiesc,
  Cum să facă, ce să dreagă,
  Să-i ‘cunoasc’-o ţară-ntreagă !
  Unu-i RAReș … ‘batistuţă’,
  Ăl’lalt Gușă, zis … ‘limbuţă’ !
  Ș-or stat ei, ș-or discutat,
  Și nimica n- or … mâncat,
  La urmă s-ar fi-nţeles,
  Și la ‘treabă’ or … purces !
  Or venit la București,
  Și s-or pus pe spus … ‘povești’ !
  Despre hoţi si asasini,
  Și, chiar alţii, mai … cretini !
  Și l-or luat la … ‘puricat’,
  Pe-al treilea om, din stat,
  Ce s-o ‘dat’ … ameninţat !
  RAReș o citit, pe post
  O ‘baladă’, c-un ‘text’ … prost !
  Despre Dragnea, cel plecat,
  Cu sorcova, la … ‘furat’ !
  Și, mult, cred că i-o plăcut,
  ‘Reclamă’ că… i-o făcut !

 • A spus-o Dragnea in clar ca pentru tampiti. Numai n-a desenat. PSD a decis sa raspunda cu aceeasi moneda la orice provocare. Umblati cu intoxicari va dam intoxicari pana va iese uia pe ochi.
  Stiu, nasol cand smardoii cei pasnici se duc sa dea si se trezesc ca se intorc cu frigiderul plin.
  Presa cea deontoloaga va trebui de acum sa se obisnuiasca cu faptul ca s-a dat liber la fumigene si ca vor regreta the good ol’ days cand petardele erau aruncate doar de baietii „cei buni”.
  Dictatura majoritatii???!…nu taticule, democratia fumigenelor.

 • Eu cred ca a fost într-adevăr o tentativă de lovitură de stat, rezistenții au spus clar cu multe săptămâni înainte că de data asta au dreptul sa dea jos guvernul prin mijloace violente. Totul a fost lucratura lui Iohannis, oengistii si a serviciilor. Există multe state care sustin cu orice preț căderea guvernul PSD (ex. Olanda, Austria), care trag cu dinții sa aiba DNA și un guvern de tipul Csolosz de partea lor, să jefuiasca în continuare resursele luate pe nimic.

 • Remarcați că doamna Pippidi făcea o astfel de afirmație în 2 august , iar cei anterior precizați au considerat că ar putea „defila” și alături de „mahala” ?

 • Să-i moară găinile (toate!), lui Cernat!
  Îmi vine să-mi rup cămașa…de pe Petrescu!
  Păi, Maestre! Ori nu vă interesează interviurile, ori citiți stenogramele, tot simțiți nevoia să…urmăriți personajul, oricare o fi el.

 • Apreciați nivelul de „elefant al presei” la care vă percepe domnul publicist Ion Spânu ?

 • http://www.romaniacurata.ro/aceasta-mahala-nu-reprezinta-diaspora/
  Alina Mungiu-Pippidi2 august 2018

  Ce opinie aveți „maestre elefant” ,despre o astfel de opinie a doamnei Pippidi, despre „mahalaua” căreia i s-ar fi alăturat și Mihail Șora și Adrian Vasilescu, etc. ?

  • Fără penali !!!
   Unde Pacea Liniștii Mele, sunteti, bai … MUIE-USR-iștilor , lu’ pește !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *