Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

O nouă manipulare: Cică OUG în cazul completelor de cinci ar favoriza infractorii

Ultimele zile au fost marcate de ceea ce un istoric al clipei ar numi Scandalul declanșat de un anunț făcut de Ministrul Justiției Tudorel Toader într-o intervenție prin telefon duminică seara la România Tv. Citez după cum urmează:

„Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către completuri nelegal constituite şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa în complet legal constituit îi va judeca şi dacă vor fi vinovaţi vor plăti, dacă nu vor fi vinovaţi, sigur, nu există temei să plătească. Deci asta este o primă şi imediată măsură. A mai declarat Curtea neconstituţional şi constituirea sau încheierea acelor protocoale. Aşteptăm motivarea deciziei Curţii, vedem dezlegarea pe care o vor da judecătorii constituţionali şi funcţie de care probabil, repet, probabil vom proceda în aceeaşi măsură, să le dăm posibilitatea juridică legală să verifice dosarul, să fie contestat, să verifice dacă urmărirea penală a fost făcută pe probele legale din Codul de Procedură Penală sau a fost făcută pe lîngă procedură penală, pe bază de protocoale şi de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărirea penală”

Acest fragment din intervenție a stîrnit în România un huiet de proteste. Toți slujbașii sub acoperire ai Sistemului s-au pus pe urlat, fluierat, și tropăit în semn de protest. Esența acuzațiilor se întîlnește în reacția USR, un partid care ne dovedește că sergenții majori mesianici stau prost cu nervii:

„Dragnea scapă de condamnarea în dosarul Referendumul. Alături de el, toţi corupţii condamnaţi de ÎCCJ în ultimii cinci ani.”

După cum am mai scris, ipoteza de lucru a politrucilor băștinași, indiferent că sînt la putere sau în opoziție, constă în credința că românii sînt lesne de dus de nas, pentru că iau de a gata clișee, pe care le asumă fără a fi rumegate. Atacurile la adresa OUG doar anunțate de Tudorel Toader se bazează pe această credință. La confruntarea cu viața, cu realitate, acuzațiile în genul celor lansate de USR, se fac praf și pulbere.

Să ne întoarcem, așadar, la realități!
Realitățile stau cam așa.
Din 2014, ca urmare a unei hotărîri a Colegiului ÎCCJ Completele de cinci au fost alcătuite în chip ilegal și antidemocratic prin tragerea la sorți a patru dintre cei cinci membri, al cincilea, șeful Completului, luat dintre nomenklaturiștii Înaltei Curți, fiind numit.
Despre această hotărîre am scris la un moment dat pe cristoiublog.ro:

„În 2013, s-a adoptat Legea nr. 255/2013 prin care se modifica Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Legea prevedea următoarele:
Completul de judecată de cinci de la ÎCCJ se trage la sorți. Toți cei care urmează să participe, inclusiv ștabii ÎCCJ, se supun acestei proceduri în acord cu imaginea Justiției de persoană oarbă. Sorții pot decide componența unui anumit complet. Sorții pot decide pînă la urmă dacă un acuzat e sau nu trimis la pușcărie. Potrivit Legii, dacă sorții nimeresc într-un complet un ștab, acesta devine automat șeful completului. Prevederea era aiurea. Prin ce e mai bun un ștab de judecători decît un judecător pur și simplu de la Înalta Curte? Prin nimic. Ba chiar dacă ne gîndim bine, un judecător pur și simplu e mult mai bine pregătit și mult mai onest profesional decît un ștab din Justiție.”

Pe 7 noiembrie 2018 CCR, constatînd un conflict între Parlamentul României pe de o parte și ÎCCJ pe de alta, a decis că din 2014 compunerea completelor de cinci a fost ilegală. Înalta Curte, instanța călăuzitoare a magistraților din România s-a pretat la o găinărie.
Urmările practice ale deciziei CCR au vizat în primul rînd componența Completelor de cinci existente. Așa cum a cerut expres CCR, completele au fost refăcute prin tragere la sorți.

Pentru a preîntîmpina cazurile de condamnări nedrepte, Noul Cod de procedură penală stipulează posibilitatea contestației în anulare. După cum spune și termenul, împotriva hotărîrii penale definitive fiecare dintre cele două părți – inculpatul sau procurorul – poate cere anularea sentinței și reluarea procesului . Pentru a limita cererile de contestație în anulare, considerată o cale extraordinară de atac, legiuitorul a enumerat cazurile în care se poate face contestație. Dar chiar și dacă sentința se înscrie în aceste cazuri, contestația în anulare nu poate fi făcută la orice distanță în timp de momentul sentinței, ci doar pînă la 10 zile de la data „cînd persoana împotriva căreia se face executarea a luat cunoștință de hotărîrea a cărei anulare se cere”.

Noul Cod de procedură penală prevede la articolul 426 că împotriva hotărîrilor penale definitive se poate face contestație în anulare în următoarele cazuri:
La literea d se prevede acest caz:

„d) cînd instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate.”

Decizia CCR spune limpede că completele de cinci nu au fost compuse potrivit legii. Cei care au sentință definitivă dată de astfel de complete pot face contestație în anulare.
Cum completele de cinci din 2014 sînt de genul celor care s-au compus în chip ilegal, condamnații la completele de cinci pot depune contestație în anulare. Nu toți, ci doar cei care au luat cunoștință într-un termen de 10 zile. Cei care au avut acest noroc – Elena Udrea, Dan Șova, Alina Bica, spre a da doar cîteva exemple – au făcut cerere de contestație în anulare. Potrivit art 430 din Noul cod de procedură penală:

„Pînă la soluționarea contestației în anulare, instanța sesizată, luînd concluziile procurorului, poate suspenda executarea hotărârii a cărei anulare se cere.”

Așa se explică spectaculoasele eliberări din decembrie 2018. Așa cum arată articolul suspendarea e valabilă pînă la soluționarea contestației în anulare. Aceasta deoarece după depunerea cererii o primă instanță examinează în principiu admisibilitatea cererii. Această primă instanță poate admite sau nu constestația, Judecarea propriu zisă are loc însă în cadrul unei a doua instanțe. În acest caz, contestația poate fi respinsă, sau admisă. Dacă e respinsă inculpatul se întoarce în închisoare. Dacă e admisă, potrivit articolului 432, „instanța desființează prin decizie hotărîrea a cărei anulare se cere și procedează fie de îndată, fie acordînd un termen, după caz, la rejudecarea apelului sau la rejudecarea cauzei după desființare”.

Decizia CCR a ridicat o problemă, o mare problemă de justiție socială, de dreptate într-o lume democratică. Din 2014 completele de cinci ilegale au dat multe sentințe definitive. Acestea ar da dreptul condamnaților dar și al procurorilor la contestație în anulare. Noul cod de procedură penală limitează drastic această posibilitate. Se înțelege că e o chestiune de viață și de moarte pentru o societate democratică o măsură prin care toate sentințele completelor de cinci din 2014 pînă acum să poate fi supuse contestației în anulare.

Repet ce-am spus mai sus.
Posibilitatea de depunere a unei contestații în anulare nu înseamnă albirea condamnaților sau în cazul procurorilor condamnarea celor achitați. Înseamnă doar dreptul de a avea și ei un proces echitabil. Din cîte se vede, pînă la scăparea de sentință e drum lung. Drum de trei momente procesuale, din care al treilea – reluarea procesului – se poate solda cu confirmarea sentinței contestate. La acest drept fundamental, democratic, s-a referit Tudorel Toader cînd a anunțat OUG pe baza Deciziei CCR din 2018.

Luni dimineața, într-o conferință de presă ad-hoc, Tudorel Toader a reamintit o prevedere a Noului cod de procedură penală în privința contestației în anulare:

„Eu m-am referit la toate cauzele pronunţate, definitive, de către complete nelegal constituite şi nu doar la cauzele în care cei judecaţi au fost condamnaţi. Toate. Condammnaţi sau achitaţi, procesul derulat, desfăşurat în faţa unor complete nelegal constituite vor trebui să urmeze acelaşi regim. Prin urmare, sigur, o anumită stare de aşteptare, să spun aşa, pot avea cei condamnaţi în speranţa că în contestaţia în anulare se poate ajunge la o altă soluţie, dar în opinia mea pot şi trebuie să fie preocupaţi şi cei care în complete nelegal constituite, de către complete nelegal constituite au fost achitaţi. Cine poate face contestaţia în cazul acesta? Sigur că nu cel achitat, pentru că el n-are interesul. Dar cine? Cel care l-a trimis în judecată, adică procurorul, că a fost procuror de la DNA sau de la o altă structură. Nu ştiu. Dacă sunt mai multe cauze în faţa unor complete pronunţate, de complete nelegal constituite în care s-au pronunţat achitări sau condamnări. Şi unii, şi alţii, repet, trebuie să aibă dreptul la accesul la un proces echitabil. Toţi vor fi repuşi în aceeaşi situaţie, toţi, unde se va face contestaţie vor fi rejudecaţi de către complete legal constituite”.

Și procurorii DNA pot cere recurs în anulare și pot obține asta dacă sentința de care sînt nemulțumiți – achitare sau pedeapsă mai mică – a fost dată de un complet de cinci.
Unde e favorizarea corupților?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

25 comentarii pentru articolul „O nouă manipulare: Cică OUG în cazul completelor de cinci ar favoriza infractorii”

 • Domnul Cristoiu are din nou dreptate, după ce se admite contestația în anulare – oamenii sunt liberi, deci puși în libertate. pina la o sentință finala sunt nevinovați. Toți. Adică cei care au depus contestație. Avind in vedere insa cazuistica, vor fi fi acceptate toate contestațiile . De ce? La contestație se judeca pe procedura – deci se verifica compunerea completului – logic toate competele de 5 fiind nelegale, vor fi acceptate. Urmează deci procesele din nou, cu oameni nevinovați – da, pot dura și 5, 6 ani. Ii vom vedea pe la antena 3 cît au suferit, ne vor otrăvi viața în continuare după ce ne-au furat banii. 5 ani… Pai sa nu emigrezi???

 • Asa ca Roxi ,tata , ori te pui cu burta pe carte la senectute , sa nu mai intinezi nobilele idealuri din Hastag , ori ii iei la perpules pe aia care iti dau contracost textele de dimineata, ori de calugaresti fata mosului , ca altfel nici curcile , cu rasul lor cu tot , nu o sa te mai bage in seama , decat undeva , si asta inseamna moartea pasiunii , cand te-o intreba Sorosel de rezultatele in lupta , ca daca coco nu e , nimic nu e , si ai batrani s-or prapadii de foame in odaie , cu restrictii la televizor cu tot , si e pacat de dumnezeu sa se intample asa , cand tu le-ai promis candva ca or sa aibe o tara ca afara , in nici un caz inanitie , fie si hastagiana .

 • Iacata ca rezistoica Roxi,pupatoare de poale anticorupte , este si patrihoata , ne ureaza cele ,cele de Mica Unire .
  Vai de muma-ta ,draga terfeloaga ,te contrazici in telul vietii , unirea aia mica , cum gavaresti mata-le ,dat fiind ca la secta voastra este greu cu cartea ,te informez ca s-a fauritara de un , un,ai ghicit , un….PENAL , pe numele dumisa-le :Alex. Ioan Cuza , asa cum zic hrisoavele vremii :
  ,,După desființarea Adunării Legiuitoare (2 mai 1864) Cuza pierde sprijinul tuturor partidelor politice și, pentru a putea guverna, se înconjoară de o camarilă formată din funcționari corupți care primesc funcții și contracte cu statul; corupția și sifonarea banului public mai ales în lucrări de infrastructură ating cote ridicate „

 • In Romania sunt cam trei doctrine:
  -orice, oricum, ca sa ne „ajungem”.
  -Dragnea la puscarie.
  -pupam in dos occidentul.
  Acum votati!

  • Mai exista cel putin înca o doctrina:
   -pupam prin dos, în dos, estul lui Putin.
   Acum, votati! 😆

   • Ntz, asta e doar scuza ptr cei cu doctrina 3. Adica cine nu pupa dos occidental, trebuie neaparat sa pupe dos estic. Cei care functioneaza cu doctrina 3 nu pot pricepe ca nu toata lumea isi doreste sa pupe vreun dos, indiferent al cui e. Raspunsul lu’ matale e pur stalinist: cine nu e cu pupatul dosului occidental, e contra noastra si pupa obligatoriu la dosul rusesc. Bai, voi luptati contra comunistilor cu metode pur staliniste!

    • Felicitări, cib!

    • Ntz, povestea cu doctrina 3 este poveste pur pesedista. Perdea de fum, ca sa uitam de ale voastre „gresale”. Voi luptati contra occidentului, doar de ochii lumii, ca atunci când încasati miliardele de la cei pe care va prefaceti ca-i dezavuati, va convine !
     P.S. Cred ca ti-am mai spus odata sa o lasi moarta cu acel „bai”, ca nu te prinde.

     • Stai ca nu pricep. Cine incaseaza miliardele?
      Bai, miliardele si le iau aia inapoi cu varf si indesat. Chiar crezi povestea cu „fondurile de coeziune”? Daca esti tare, raspunde-mi la cateva nevinovate intrebari: care ar fi interesul firmelor occidentale sa creasca salariul in Romania la nivelul din Germania? De ce ar mai veni aici daca n-ar mai castiga din diferenta de salarii ? Chiar asa naiv esti?

     • cib, nu are nicio legatura. Amesteci lucruri total diferite. Bai!

     • @profu
      Nu cred ca e cazul sa-mi mai bat capul cu oameni setati pe o linie. Asa ca, n-ai decat sa crezi ce vrei. Pana la urma gandirea critica si logica nu sunt obligatorii. Succesuri!

     • cib, tu cunosti foarte bine problema setarii, atâta timp cât postezi doar texte împotriva UE si împotriva occidentului. Sa criticam, dar sa criticam doar ce vrei tu. Pa.

     • @profu
      Totusi, nu mi-ai raspuns la intrebari. Sunt curios cum vezi problema. Macar asa, de amorul artei!

 • Din toată povestea de mai sus, iese clar in evidente USR.Ciudata aceasta făcătură condusă se ilustrul Dan Barna, care urmărește de fapt un singur lucru : Dragnea la pușcărie. Restul nu contează, pot sa zburde veseli, pentru ca ordinul e numai si numai pentru Dragnea.
  Dar revenim la USR, o mică organizație cu scopuri aparent nobile condusă de un eminent matematician acum decedat(politic). Nu știu dacă țineți minte, după rezultatul spectaculos la parlamentarele din 2016, in nici doua saptamâni Dan era mazilit. Motivele invocate puerile. Probabil Nicușor își jucase rolul.

 • Mie mi se pare logic ca să am dreptul la o cale de atac al unei sentințe emisă de un complet cu vicii.
  Întrebarea este: cum se face că atâția europarlamentari se dau de ceasul morții că nu e corect?

 • Wowe, ce grădină zoologică pe Facebookiști, au mai rămas Cernat și Jipa fuma-ne-ați sub burtă pipa, cu Baltagu, un roman de Mihail Sadoveanu care vorbește singur de proiecte de legi PSDiste, mai lipsea aici senilul Mihai Șora și fostul lui șef, dl Ana Pauker, să organizeze puțin treaba cu patriotismu. Vorba e, unde e Șerban, ăsta se îmbată în aceleași zile cu Jipa sau s-a abonat la un blog cu balerine? 😀

 • Mai mulți protestatari vestele gabene și-au pierdut ochiul sau mâna după ce buldogii din jandarmerie ai canibalului globalist Emmanuel Macron au început să tragă cu așa-numitele proiectile flash-ball adaptate din tehnica militară. În acest timp, la Parlamentu European, sclavii lu Soros care înjurau jandarmeria romînă (gen Monica Macovei, Cristian Preda, Traian Ungureanu, alți fomiști de partid și de stat) tac , că doar n-or să se ia ăștia și de Macron, ăla le-o dă hăpt prin buchon. Politica la Parlamentu tău European e făcută cu prăpădiți. Ca să știe lumea cînd o cerși una ca Macovei voturi din nou 😆

 • Ba Teo Matei , cine esti tu ma , de trebe sa te reprezinte cineva cosmic si unde ? Ce repezinti tu ma loaza ? ,una din minunile lumii , ca sa se alineze plantele pentru mareata-ti faptura .
  Ba , daca ai fi pus vreodat mana pe vreo carte minima de istorie ,chiar cu cei doi neuroni din dotare ,ai fi constatat simplu ca esti un nimeni , un numar intr-o colonie ,ca atare fudulia ta jignita este o flatulenta rau mirositoare ,fraze din vocabularul de 3 cuvinte ale retarzilor din hasatag ,cu care esti inrudit si inmultit prin spori.

  • Teo Matei, de sulă să ne ia e unul din mulții fomiști care scriu pe site-uri pe finanțări rezist. Soros a zis că vrea niște lăbari să cîștige războiu pe Internet înainte de Revoluția finală. Acolo unde alții văd micșunele ,senilu vede războaie și cere magraoni ca Teo și restu de trolli. Așa că alde matei, Cernat, Roxy, alte bășini precum Jipa sînt slobozite în eteru patriei ca să îmbogățească oxigenarea la creier a ideologilor Bot, Ceaușescu, Dide etc . Iartă-l pe Matei, e inofensiv. Cînd o să-l simțești obraznic și agresiv, să știi că i-a întîrziat iarba. Cum se întîmplă cu Jipa de ex cînd îi întîrzie perioada. 😆

   • Purtatorul de cuvint al CE Margaritis Schinas a declarat: „Comisia urmăreşte îndeaproape discuţia din România cu privire la o eventuală ordonanţă de urgenţă privind căile extraordinare de atac pentru cauze penale în urma a două hotărâri recente ale Curţii Constituţionale. Comisia a luat act deja de prima hotărâre privind completurile de 5 judecători (8 noiembrie), în ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare@.

    Ăștia la Comisiia Europeană or fi vreodată treji? 😯 Simpluța aia la cap de Carmen Dan le-a dat la Solemnitate lăutari cu țuică și sarmale ș-acu ăștia au devenit și mai „atenți” pe Romînia. Cum ia Juncker un pahar în plus pt sciatică, cum se inervează și începe să fie „atent” la Romînia. Mai vor sarmale? De ce nu urmăresc ăștia cu atenție și Franța? sau galbenul nu le place? 😀

 • Bun articol. Felicitări, dle. Cristoiu!
  După Ștefan Stoica, Tudorel Toader este al doilea cel mai bun ministru al justiției.

  • Corect. 😎

   • Cezar Jipa
    Ai lăsat-o pe fie-ta la spitalu de glumeți și ai evadat cu ultima sticlă din dotare d-acolo, asta ziceai? Că ultimele zile ai fost beat, scriai între două urinoterapii, scăpai doar vome. 😀

    Cezar Jipa semeni cu o sticlă umplută cu pișat fiindcă de la gît în sus sînteți goi amîndoi. Nu duce grija altora boule, sîntem în spatele tău. Uite-aci cinci degete, vrei să ți se explice de ce nu-l vezi pe-al șaselea? 😆 .

    • Mirel Curea, „Evenimentul Zilei, despre securiștii din presă-
     “Foști lucrători deontologi ai SRI–DNA de la Evenimentul Zilei erau anunțați, de multe ori chiar de către Kövesi personal, telefonic sau prin mail, în timp util, cu privire la arestările care urmau să fie făcute. Mai mult, li se transmiteau prin mail sau în plic închis rechizitoriile și alte documente din dosar, în formă neanonimizată”. E dat în R.Liberă numele deontologului Mircea Marian, da in perioada aia erau și de-alde Silviu Sergiu acolo, și Ion Stoica, și Malin Bot și alții. De tătucu informatorilor SRI, Cr Tudor Popescu a făcut deja referire Daniel Dragomir la Comisie de parlament. Adică la o adică, chestia asta care pute tre să explodeze o dată 😎

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *