România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Gîndul de joi, 28 septembrie 2017

ÎCCJ l-a înviat politic pe Liviu Dragnea. Cine-l va înmormînta?

Servind și ca o excelentă perdea de fum diversionistă, demisia lui Adrian Țuțuianu din fruntea MApN a ascuns opiniei publice un fapt aparent mărunt, în realitate colosal însă prin implicațiile sale asupra scenei din PSD și a scenei noastre politice în general:
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis reluarea de la zero a Procesului în care Liviu Dragnea aștepta practic sentința. O sentință asupra căreia nici măcar intimii lui Liviu Dragnea nu-și făceau iluzii, atît de bine îl prinseseră procurori, chiar dacă cu un fleac, pe fostul șef al Consiliului Județean Teleorman.

Reluarea de la zero a cercetării judecătorești nu înseamnă doar amînarea cu un an, dacă nu chiar cu doi, a sentinței, ci și – dacă nu chiar mai ales – șansa pentru Liviu Dragnea de a fi achitat. Cel puțin din datele de pînă acum, evident, dacă judecătorii din noul complet nu primesc o comandă în cadrul Cîmpului tactic, reluarea de la zero a cercetării judecătorești înseamnă că în cadrul noului proces nu se va ține cont nici măcar de o tuse rostită ca probă în cadrul procesului anterior. Procesul anterior a avut loc însă în contextul Puterii deținute de Klaus Iohannis prin guvernul TeFeL-ist de la Victoria și omnipotența Sistemului pe post de bulan politic. Noul proces va avea loc într-un context de putere radical schimbat. Prin majoritatea parlamentară zdrobitoare, prin instalarea tot mai energică în șa (să nu uităm că deja PSD a depășit timorările de debut de guvernare și prin Mihai Tudose lasă impresia unei imagini de forță), Liviu Dragnea devine de la o zi la alta stăpînul de necontestat al României. Noua cercetare are loc în acest nou context, de care judecătorii, mai ales cei de la ÎCCJ, contrar basmelor TeFeL-iste despre Justiția Fecioară de Oțel, țin cont în chip automat. Sînt toate șansele ca martorii să-și schimbe depozițiile, ca noul complet să-i admită lui Liviu Dragnea probe refuzate de completul anterior.

Indiferent însă de desfășurarea noului Proces un lucru e limpede în materie de realități:
În statutul lui Liviu Dragnea s-a petrecut o schimbare colosală.

Apropierea sentinței în vechiul proces semăna cu apropierea sfîrșitului de cancer generalizat al Împăratului, deja întins pe patul cu sensuri de năsălie.
În jurul muribundului, sub tristețile de complezență, se desfășoară crunta luptă pentru succesiune.
Devenită teren de exploatare telenovelistică, Istoria din filme ne-a obișnuit cu această secvență a bătăliei sîngeroase din jurul cadavrului.
Deși nu era Împărat, însuși Vladimir Ilici Lenin, după atacul cerebral care l-a pus la pat, a fost victima intrigilor din jur pentru un loc cît mai bun după succesiune.
În această perioadă, Stalin a jignit-o grav pe nevasta lui Lenin, Krupskaia. Lenin, deși în continuare oficial șeful partidului, s-a resemnat să-i scrie o epistolă, citită de Hrușciov în premieră în Raportul Secret di februarie 1956. E vorba de scrisoarea lui Lenin din 5 martie 1923 în care Stalin e urecheat zdravăn pentru mojiciile adresate Krupskaia la telefon încheiate cu „De aceea vă cer să cîntăriți atent dacă vreți să vă retrageți cuvintele și să vă cereți scuze sau dacă preferați ruperea relațiilor dintre noi”. Pe Stalin l-a durut în cot de mustrarea tovărășească a lui Lenin. Cîtă vreme Întemeitorul nu se putea ridica din pat să-i reteze gîtlejul, putea sta liniștit.

Păstrînd proporțiile, în chip asemănător s-au petrecut lucrurile și cu muribundul politic Liviu Dragnea din vara asta.
Știind că sentința e inevitabilă, cei din jur s-au angajat într-o confruntare feroce pentru postul de șef la PSD.
Dar nu numai atît.
Oricît de ascunse ar fi gîndurile celor din jur, cel de pe patul năsălie nu poate să nu-și dea seama că însăși puterea lui a scăzut.
E ca Lenin în raport cu Stalin:
Se rezumă la a scrie epistole pline de amărăciune.

Iată însă că tocmai cînd cei din jur, amici și inamici, așteptau cu sufletul la gură sentința care ar fi însemnat moartea politică a lui Liviu Dragnea, o decizie ciudată, una dintre cele mai ciudate din istoria unei Justiții împovărate de ciudățenii, îl salvează pe Liviu Dragnea.
Indiferent însă de desfășurarea Procesului, e limpede că sentința dată acum ar fi însemnat finele politic al lui Liviu Dragnea, fine care se amînă cu cel puțin doi ani.
Firește, DNA lucrează, din cîte s-a aflat, la un nou dosar, unul pregătit prin plasarea deja în presa Binomului a unor informații și documente despre Liviu Dragnea.
Presupunînd că Liviu Dragnea va fi pus sub acuzare, președintele PSD nu mai e în situația din preajma sentinței.

 1. Va invoca în apărarea funcției prezumția de nevinovăție.
  Și, între noi fie vorba ce lider PSD mai puternic ar cuteza să ceară demisia lui Liviu Dragnea invocînd dosarul de la DNA?
 2. Deoarece în prezent Codruța Kovesi e încă șefa DNA, Liviu Dragnea va face mare caz de răzbunarea șefei DNA pentru acțiunile legale angajate de partid împotriva ei.
  Poate că solicitarea de arestare preventivă ar pune în pericol funcția. Oricît de dezechilibrată e de credința că e Fecioara Morală a Națiunii, Codruța Kovesi n-ar îndrăzni să-l aresteze pe Liviu Dragnea. Ca să nu mai spunem că, deputat fiind, trebuie aprobarea Camerei pentru așa ceva.

E limpede că salvarea în extremis a lui Liviu Dragnea a dus la o schimbare radicală în politica dusă de președintele PSD. Cu o sentință amînată pentru doi ani, scăpat de plutonul de execuție, Liviu Dragnea se poate desfășura în întreaga-i splendoare. Un exemplu al desfășurări sale l-a reprezentat execuția rapidă a lui Adrian Țuțuianu, suspectat ca numărîndu-se printre cei care dădeau tîrcoale patului de moarte politică al Șefului.

Această forță primită pe neașteptate de Liviu Dragnea va avea și efecte în viața politică a țării.
Nu trebuie să fii prea priceput într-ale mățăriilor politice pentru a-ți da seama că pe Liviu Dragnea nu l-a salvat norocul. În definitiv, judecătoarea putea fi convinsă să nu se pensioneze. Sau noul judecător să nu reia procesul de la zero.
Liviu Dragnea a fost salvat de Sistem, cu aprobarea cred a Ambasadei americane la București.
Victor Ponta spune că Sistemul nu-și poate dori un alt șef al PSD decît Liviu Dragnea.
Cu Liviu Dragnea șef, PSD – susține fostul premier – sigur se duce la vale.
Nu exclud cauza asta.

Cred însă că alta a fost cauza.
La ora actuală, în PSD nu există alternativă la Liviu Dragnea.
La ora actuală nu există alternativă la PSD.
Ce-ar fi însemnat condamnarea lui Liviu Dragnea?
O perioadă de tulburări în PSD, tulburări care ar fi afectat minima guvernare a țării.
Presupun însă că perioada de grație acordată lui Liviu Dragnea e și o perioadă de grație pe care și-o ia Sistemul.
Cînd i se va găsi lui Liviu Dranea înlocuitor sau cînd se va creiona o alternativă la PSD, mai mult ca sigur Liviu Dragnea va fi executat.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Gîndul de joi, 28 septembrie 2017”

 • Uitati-va numai cu ce fumigene umbla Dragnea la el cand toate preturile la combustibili, energie, gaze, etc.. cresc.

 • Ma astept ca acest om si multi altii ca el sa ajunga acolo unde le este locul. Lucrurile nu mai pot continua asa…trebuie sa inceteze si lucrurile sa se focuseze pe progres nu regres!

 • Bai, ce ne iubeste americanii ! Nu vrea ei tulburari , cind singurele tulburari le pot produce ei , prin ONG uri , la fel linistea . Ati vazut cita liniste a fost in minunata guvernare ONG ista ? N-a zis nimeni nici pis desi Parlamentul avea o majoritate care ar fi putut-o face.

  • 🙂
   Bine tzintit. Daca sar alinia cati sclavi au fost sau sint in parlament , ar acoperi drumul pana la Brusel

 • Tot spiel-ul e in pixul cu care se semneaza contractele de armament de la americani. Lupta cea mare e cine liciteaza mai mult: Dragnea sau Iohannis? Restul e gargara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *