Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Cel care tratează cu fundul Scrisoarea lui Giuliani e chiar Guvernul PSD!

Am urmărit noul Tărăboi dîmbovițean poreclit Scrisoarea lui Rudolph W. Giuliani cu surîsul dat de convingerea nestrămutată că despre tot ceea ce se întîmplă azi a scris cîndva I.L. Caragiale. Unul dintre năravurile presei românești de ieri, de azi și de mîine, satirizate de cel mai mari gînditor al media autohtone, constă în isteria care pune stăpînire asupra scrisului cînd e vorba de o întîmplare folosită pe post de ciomag de părțile politice în dispută. Sub puterea isteriei, precum Pămîntul din The 100 sub valul Praimfaya, tot ceea ce dă unicitate scrisului la gazetă dispare, spulberat:
Prioritatea acordată faptelor, minima logică, minimul bun-simț, minima luciditate, teama de ridicol.

Trimisă în 22 august 2018 și publicată în premieră și în exclusivitate, luni, 27 august 2018 de Mediafax, Scrisoarea a împărțit presa, politica și opinia publică din bodegi în două tabere:
Una chitită pe minimalizarea personalității lui Rudolph Giuliani pe cale de a deveni un soi de om al străzii din New York.
Alta preocupată de a exagera personalitatea lui Rudolph Giuliani pe cale de a deveni astfel purtătorul de cuvînt al lui Donald Trump.

Despre prima tabără a scris Silviu Mânăstire, pe site-ul PS News, un articol exact în ironia sa chirurgicală: Țînțarii din presa dîmbovițeană îl bîzîie pe Giuliani. N-are rost să mai fac eu vreo referire la penibilul asumat de persoane cel puțin dubioase precum Cristian Diaconescu, iepurele Elenei Udrea, iscălitorul poziției contracost potrivit căreia Giuliani e un nimeni sau de persoane al căror creier e virusat politic precum George Maior.

Cauza maximei pierderi a lucidității stă în punctul de plecare al semnificației date Scrisorii.
Ca și epistolă iscălită de McCain, dezvăluind un fapt unic în istoria omenirii – un muribund căruia îi stă gîndul pe patul de moarte din America, la Codruța Kovesi din România care nici măcar ibovnică între două avioane nu i-a fost, ca să facă parte din filmul vieții, revăzut de un om pe cale de a-și da duhul, Scrisoarea lui Rudolph Giuliani a fost abordată și de o tabără și de alta de pe o poziție comună:
Cea descrisă de mine pînă acum ca fiind poziția babuinilor numiți români pentru care orice text care vine din străinătate, dar mai ales din lumea Marilor puteri, are forța cutremurătoare a unor Table ale Legii.

Scrisoarea adresată președintelui Republicii, președinților celor două Camere și premierului aparține unei personalități indiscutabil.
A vedea în ea un fel de semn ceresc, de mesaj trimis de Dumnezeu din cer poporului român și al cărui tîlcuri își bat capul să le deșlușească preoții și preotesele din presă și din politică, e o nouă dovadă că noi nu ne vom lecui în veci de năravul temenelelor față de Alții, de la Înaltele Porți, fie aceștia și portari.

Atît presa anti-Binom, cît și presa pro-Binom, deși despărțite de o ură feroce reciprocă, au dat scrisorii aceeași semnificație:
Cea de Semn venit din cer.

Așa se explică incredibila năpustire a Presei pro-Binom asupra lui Rudolph Giuliani pentru a-i minimaliza personalitatea. Convinși că Scrisoarea e un fel de mesaj trimis românilor din Înalturi, jurnaliștii pro- Binom din presă și guriștii de pe rețele sociale, s-au străduit să micșoreze ceea ce ei au considerat a fi impactul inițiativei asupra poporului român. De aici axioma că Scrisoarea trebuie să fie un soi de hîrtie igienică de minimarket pentru poporul român, deoarece nu e produsul convingerilor lui Giuliani, ci al unei negustorii de parale.

De cealaltă parte s-a scos în relief legătura dintre Giuliani și Trump, sugerîndu-se o intervenție mascată a Administrației Republicane în confruntarea politică românească în chestiunea Protocoalelor.
Din punct de vedere oficial, e o manipulare. Și dacă ar fi scris pe Facebook textul fiica lui Trump, gestul nu avea puterea unei intervenții oficiale. Pe drept cuvînt, Ambasada SUA și Departamentul de Stat s-au grăbit să precizeze (la cerere, atenție!) că e vorba de poziția unei persoane private. Cei care au întrebat asta din România s-au dovedit încă o dată babuini. Era limpede că indiferent de dedesubturi, Scrisoarea n-are nici o legătură cu poziția oficială a SUA.

Din denunțarea slugărniciei noastre naționale față de tot ce vine de la noii Stăpîni ai lumii mi-am făcut o credință.
Scrisoarea lui Giuliani descrie realitatea unor abuzuri denunțate și de mine.
Asta nu înseamnă că o voi trata altfel decît alte și alte intervenții din afară în bătăliile politice din România sau, mai precis, față de alte și alte momente în care babuinii de la noi, împărțiți în două cete, disputîndu-și banana de la îngrijitor, au prezentat poporului român orice adiere drept uraganul de care trebuie să ne ascundem.

De la indicațiile date poporului român de tupeistul Klemm pînă la articolele de cîntare a Codruței Kovesi din presa străină, am considerat năravul de a folosi străinătatea în disputele interne drept o nenorocire a destinului românesc.
N-o să mă apuc eu să fac din Scrisoarea lui Giuliani un mesaj scris pe boltă cu fulgere de foc de Atotputernicul.
Repet ceea ce de atîtea ori am spus și scris:
Orice fapt și orice cuvînt despre noi apărut în străinătate trebuie abordate cu calm, cu luciditate, sub semnul minimului orgoliu național.

Întorcîndu-ne la fapte, cum ne-a învățat Nae Ionescu, se cuvine a remarca următoarele:

1) Rudolph Giuliani nu s-a rezumat la enunțarea unei păreri despre abuzurile din România. El a făcut un gest:
A trimis o scrisoare Președintelui, președinților celor două Camere și premierului.

După trecerea în revistă a gravelor abuzuri comise de Binomul SRI-DNA, cu accent deosebit pus pe Protocoale, Scrisoarea purcede la cîteva îndemnuri adresate Guvernului României pentru corectarea relelor comise de domnia Binomului și pentru preîntîmpinarea altora în viitor:
„Amnistie pentru cei acuzați și condamnați ca urmare a exceselor DNA.”
Înființarea uni Comisii independente „formată din judecători internaționali și experți legali” care să examineze originile protocoalelor și impactul lor.
Identificarea sutelor de dosare de la DNA despre judecători.

Sînt și alte îndemnuri.
De remarcat că îndemnurile sînt adresate exclusiv Guvernului. Scrisoarea a fost adresată și Premierului. Înaintea lui Klaus Iohannis, a președinților celor două Camere, cel care trebuia să răspundă pînă acum Scrisorii e Guvernul României.
A făcut Guvernul așa ceva?

2) Lobbyul pro Binom denunță corupția în numele investitorilor americani.
Deloc paradoxal că o Scrisoare a lui Giuliani invocă și ea interesele investitorilor americani.

3) De acord că Scrisoarea ține de un lobby plătit de cineva. Din România sau din afară. Dacă privim Documentul ca un fapt de propagandă internă românească, chestiunea are importanță. E greu să dai greutate de adevăr unui text plătit. Dacă privim Documentul ca un fapt de politică externă, plata e lipsită de relevanță. Indiferent decît s-ar fi plătit, important e că Rudolph Giuliani și-a asumat un gest public prin trimiterea unei Scrisori autorităților române.

Pentru autoritățile române se ridică din acest punct de vedere cîteva probleme:

 1. Cît de mare e influența lui Giuliani asupra administrației Trump, astfel încît dacă Guvernul nu se conformează riscăm anumite supărări?
 2. Cît de hotărît e Giuliani să facă totul pentru a arăta că o Scrisoare a sa nu poate fi trecută cu vederea?
  Altfel spus, indiferent c-a fost sau nu plătit, își consideră misiunea încheiată o dată cu trimiterea Scrisorii sau se va bate să arate altor clienți că el chiar face ceva în cadrul lobby-ului?
 3. Prin această Scrisoare, Giuliani ține cont de niște modificări știute de el în cadrul politico-administrativ față de realitățile din România, sau, dimpotrivă, încearcă să provoace aceste modificări?

În funcție de răspunsul la aceste întrebări, care pot fi date doar după o analiză a unor informații pe care doar decidenții le au, scrisoarea poate fi considerată un fapt politic sau un fapt de PR.
Pînă atunci trebuie remarcat o realitate tipic iarmarocului politic românesc:
Cel care tratează cu fundul Scrisoarea lui Giuliani e chiar Guvernul PSD!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

26 comentarii pentru articolul „Cel care tratează cu fundul Scrisoarea lui Giuliani e chiar Guvernul PSD!”

 • Am preluat, de pe stiri pe surse, și v-o dau mai departe :
  Cică … ‘asasinii’ prezumtivi, ai lui daddy, ar fi fost, de fapt, niște… RECUPERATORI, de la Fortaleza !!

 • Problema este simpla,astazi atat Legislativul cat si Executivul SUA sunt conduse de Republicani,conteza pentru oricare tara din lume sa ai pe cineva in acest partid care sa fac loby pentru tine.Statul paralel din Romania este puternic sustinut,prin filiera Soros,de Partidul Democrat,la republicani sustinerea era slaba si venea din aripa opusa lui Trump,varf de lance Marele disparut de mai ieri.Cam asta e ,Statul paralel a mizat pe un cal muribund si a pierdut.

 • Am tot remarcat faptul ca pe plan extern se duce lobby de mult timp in sustinerea ideii ca Romania e corupta si demna de dispret, dar e populata cu eroi ai luptei anticoruptie.
  Acum ma intreb numai: chiar asa de mult a taiat PSD fondurile SIE incat au inceput sa scape in spatiul public pe plan international chiar si puncte de vedere favorabile democratiei Romaniei si Romanilor ???

 • Giuliani a fost platit de Popoviciu. Traficul de influenta, numit lobby, serveste intereselor alora putini aflati in varful lantului trofic, fiind prima etapa din strategia de inrobiere a goimilor. Cine merge in profunzimea fenomenului ori se sinucide, ori devine martir.

 • @stelagoia, cea de la ‘mansardă’
  Băi BOTșieneanco, din câte văz … MONȘTRI ‘naști’ tu, in comentariile de cct !

 • Așa sa fie?! De ce sa apelam la străini (înalte porți?) când îl avem… deja. Ce, nu are prezenta? Diasporeanul nostru nu aplica legile fizicii ci pe cele biologice. Cred ca vreun bacteriolog sau virusolog i-a prezentat cum se cultiva mediile de cultura și cum se dezvolta și mor microorganismele… Daea cred ca este mai bun in viața noastră decât Io Hanis pentru ca nu-și dorește sa ucidă toți porcii cu Pesta ci sa mai lase ceva și in Buda romanului de rând. Viața, nivelul de trai nu se rezolva numai cu bani…

 • Pentru presa românească si nu numai, R.Giuliani a ajuns un neica nimeni. Numai că nu e chiar așa! S-au obișnuit prost si au gândit putin aparandu-si cu inversunare stapanii si propriile interese. Pe de altă parte, adevarul doare…

 • Ha, ha, ce vuiet! Pentru toti naivii din Romania am un pont. Politica SUA este numai lobby, cap-coada. Interesele americane=interesele marilor companii si banci americane care impreuna cu armata americana produc bani pentru PIB-ul american. Lobby-ul e cea mai importanta institutie a politicii americane, cea care invarte lumea de la Washington pana in ultimul catun din SUA cu consecinte pentru tot mapamondul. Cand vom invata si noi cate ceva din pragmatismul lor, poate vom avea ocazia sa absolvim gradinita si sa intram in clasa I in politica!

  • In sfarsit un om care stie ce spune (cib). Intrebarea corecta pe care ar fi trebuit sa o puna Dl. Cristoiu este: Giuliani a facut un favor sau a intors un favor? Altfel Dl. Cristoiu a mirosit ca harneala cu banul ca motivatie a gestului este nutret pentru cretini, relevat doar pentru fomistii din Romania.
   P.S. Intrucat exista riscul ca dinozaurii inaripati ce o ard cerberi pe acest blog sa-mi stearga si acem mesaj, nu voi rezuma sa raspund doar la prima jumatate de intrebare din zicerea maestrului: mare, spre foarte mare.

   • Mai e ‘unu’, puișor, da-i tot taie … ăștia comentariile !
    Să #rezistaţi … bineee !!!

    • Am tot incercat sa te menajez dar a venit vremea sa afli adevarul… esti ilegal de prost.

 • Bre nea Cristoiule, și poziția dumneavoastră personală , despre o astfel de dezbatere publică, care considerați că ar trebui exprimată în mod public, care ar fi; despre „obiectivul” scrisorii?

 • Este o plăcere să lecturez editorialele dvs., dle. Cristoiu!

  • Iar, pt mine, e o și mai mare ‘plăcere’ să… lecturez … ‘comentariile’, de la subsol !!!
   Mai ales cele șterse, de … ady-min !!!

 • Cred că de Crăciun o să MÂNCAŢI cârnaţi din scrisoarea lui Rudel, că de porci … nici vorbă !!!
  Carrefour si Mega, deja, si-au făcut ‘strategia’ prețurilor, estimand carnea de porc-import la cca 300-350 lei/kg !!!
  Să traiţi … BINEEE !

  • 300 ? Bă , ai mîncat ceapa ciorii , cioară ? De unde crezi că ai mîncat pînă acuma , că tot ce e Drag de România , Bun din România , Cămara bunicii și alte vrăjeli rrrrromânești nu numa că-s scumpe ca dracu , da nici nu-s bune !

  • Sa nu mai ingurgitezi iarba, ca ti se urca la caput! Kaufland: pulpa de porc fara os, Spania – 13 lei.

   • Nici o grijă ! Până la crăciun, mai este ! Încă nu s-au … ‘orientat’, fiind încă in … derută, pen’că vor fi … ‘preluaţi’, de alt lanţ de market-uri !

   • ??????

 • Excelent, Maestre!

  • Nu-i reply, dar am vrut sa fie mai … ‘la vedere’ !!! OK, daaa ?!?
   Porcii se pot crește si … ON LINE, știaţi ?!?
   Adică unii îi cresc, iar alţii îi… vând !!!
   Prin … Altex, Emag, sau … Olx !!!
   Ha … ha … ha !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *