Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Gîndul de joi, 31 mai 2018

Corectă sau incorectă, n-are importanță, Decizia CCR în cazul Codruța Kovesi trebuie respectată

Printr-un Comunicat dat publicității miercuri, 30 mai 2018, Curtea Constituțională a României anunță decizia potrivit căreia refuzul președintelui României de a o revoca din funcție pe Codruța Kovesi după ce Ministrul Justiției, potrivit Legii, a înaintat cererea de revocare, a creat un conflict juridic între Președinție și Guvern. Punctul 2 al Comunicatului impune ca rezolvarea a conflictului obligativitatea Președintelui de a semna decretul de revocare.

În chestiunea controversată a revocării din funcție a șefei DNA, m-am pronunțat în mai multe rînduri.
Poziția mea – clară, fermă – a fost expusă într-un comentariu de pe cristoiublog.ro din 26 februarie 2018:

„Adversarii Codruței Kovesi au lansat în spațiul public ipoteza că președintele Republicii nu poate refuza propunerea de revocare trimisă de ministrul Justiției întrucît acest lucru nu e prevăzut expres în lege. De aici și posibilitatea ca o decizia de respingere să fie contestată la CCR. Desigur, cine vrea prelungirea Scandalului (din acest punct de vedere avînd în vedere funcția Codruței Kovesi, cred c-ar trebui să se procedeze cu celeritate), poate să facă sesizări și la ONU. Litera și spiritul legii sunt însă limpezi:

 1. Legea precizează că revocarea are loc la propunerea ministrului. E vorba așadar de o propunere, care poate fi admisă sau respinsă de președinte. Culmea, fără a fi nevoie de o motivare.

 2. Numirea Codruței Kovesi depinde explicit de președinte. E normal să depindă și demiterea.

 3. Președintele e parte a Executivului. Constituția noastră a introdus ceea ce se numește dubla cheie Guvern-Președinte în cazul unor decizii. Ea a fost introdusă din spaima de pe vremuri de transformare a președintelui într-un dictator, dublată de grija FSN față de Ion Iliescu.”

Continui să susțin acest punct de vedere și după Decizia CCR privind soluționarea conflictului juridic.
Corectă sau incorectă, îndreptățită sau neîndreptățită, Decizia CCR trebuie respectată.

Nu de puține ori avem impresia că o sentință judecătorească a fost nedreaptă.
Dacă această sentință e definitivă, e imposibil din punct de vedere practic să n-o respectăm.
Ca orice decizie judecătorească, Decizia CCR în cazul Codruța Kovesi trebuie respectată.
Dacă ea nu e respectată, înseamnă că sentințele nu mai sînt obligatorii. Că respectarea lor depinde de interpretarea pe care le-o dăm noi, cei care am acceptat totuși să mergem în fața arbitrului care e judecătorul.
Odată publicată în Monitorul Oficial decizia CCR, președintele n-are încotro.
Trebuie să semneze Decretul.

Desigur, așa cum e îndemnat de TeFeLiști, el poate să refuze semnarea Decretului.
S-a spus de către mulți că în acest caz președintele riscă suspendarea.
Nu cred că acesta e principalul risc.
Riscul principal rămîne cel ca președintele României să fie creatorul unei dezordini criminale pentru stabilitatea unei țări:
Cea provocată de refuzul cetățenilor de a mai respecta orice decizie a autorității, de la cea judecătorească pînă la cea polițienească.

Deciziile CCR sînt obligatorii.
Această axiomă a făcut ca Traian Băsescu să rămînă la putere deși milioane de români au votat să plece prin Referendumul din 2012.
La vremea respectivă, dar și după aceea, marile Puteri au cerut în numeroase rînduri păstrarea autorității CCR ca instituție implicată în jocul de putere din România.
De altfel, principala acuzație adusă în 2012 USL a fost tentativa de punere la îndoială a CCR.
E de altfel obiecția crucială adusă Puterii din Polonia de azi de către Uniunea Europeană.

De fiecare dată cînd a venit vorba despre Codruța Kovesi, am spus că ipostaza pe care ea și-a făurit-o, printre altele și printr-o abilă politică de PR finanțată și pilotată de SRI, componenta masculină a Binomului, de condiție indispensabilă a luptei împotriva corupției din România, de bun național pe cale de a deveni bun intrat în Patrimoniul mondial, e una dintre cele mai puternice dovezi că după aproape trei decenii de la prăbușirea lui Nicolae Ceaușescu, axioma propagandistică a regimului dictatorial, cea potrivit căreia Conducătorul era Omul providențial al României, Cel fără de care totul s-ar duce dracului, funcționează din plin în cazul unui procuror șef adjunct al Procurorului general, în cazul unui simplu demnitar, hrănit de la Buget. Nici un politician din postdecembrism, nici chiar președinții aleși cu milioane de voturi, n-au beneficiat de grețosul Cult al personalității care a marcat și continuă să marcheze ființa de carne și sînge, ființa pur și simplu omenească a Codruței Kovesi.

A considera că plecarea Codruței Kovesi din șefia DNA ar fi o catastrofă națională de talia pierderii Basarabiei și a Ardealului de Nord, un soi de Apocalipsă mi se pare o aserțiune care ține mai degrabă de Coreea de Nord decît de România membră a UE.
Nicolae Ceaușescu, cel pe care propaganda comunistă prezenta drept garanția rămînerii noastre pe harta lumii, a plecat din funcție pe 22 decembrie 1989.
La 28 de ani de la această plecare România există pe harta lumii.
Sînt sigur că după plecarea Codruței Kovesi din fruntea DNA, DNA va exista mai departe.
Dacă nu chiar mai eficientă decît pînă acum, sub șefia Codruței Kovesi.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Gîndul de joi, 31 mai 2018”

 • Ș-am zis verde trei măsline,
  Zău că nu mă pot … abţine,
  Și iar verde bob negară,
  Azi … plecă sasu’, din ţară !
  Și se duse, iar, la nemţi,
  Să mai stea o ţâră, drepţi !
  Iar o fi gândit … „profund”,
  Ori, de noi, îl doare-n fund !
  Dimineaţă … „sănătate”,
  Și, la prânz, ne-o dat „pe spate” !
  Dacă tot fu … „premiat”,
  S-o grăbit și o plecat !!!
  Iar, în weekend, cred că… știu,
  Se întoarce, la … Sibiu !
  Deci, vr’un gând, de … revocare,
  Sasu’ nostru nici că… are !!!
  Seama, el nici că si-o da,
  Că-l paște … D E M I S I A !!!

 • Kovesi va semna hartia de revocare a lui Johannis.

 • Maestre, sustinând în continuare cele 3 puncte, recunoasteti ca CCR a gresit. Deci, CCR nu respecta Constitutia. Ca la noi, la nimeni!

 • Cineva,poate chiar CCR,a scos oglinda fermecata si toti strigoii au inceput sa geama si sa dispara de pe bloguri si din piete.Aici vad ca a ramas doar unul ce se crede jmecher,probabil are educatie japoneza si nu se preda.

 • Kovesi si cei care au semnat protocoalele trebuie sa raspunda penal!
  DNA ,sie, sri sa dispara! Sa fie create institutii care-si justifica banii, control triplu: intern, cc, parlament. Totul la vedere.

 • Exista o fractura logica in rationament, pentru ca presedintele are optiunea de a nu accepta o numire, tocmai pentru ca si ministrul are posibilitatea de a face multiple propuneri..In cazul destituirii, propunerea nu poate fi decat una singura, asa ca simetria, atat de gresit invocata, nu poate functiona. E la fel cand imprumuti o carte de la biblioteca, bibliotecarul iti poate propune multiple titluri si tu, alegi. La restituire, nu mai intervine liberul arbitru, trebuie sa dai cartea inapoi, o dai. Sau nu, daca esti un animal… 🙂

 • Basescu, un tip de nota 6 care a fraierit multa lume. Omu are mintra innecata in alcool. Zice ca CCR il face pe Ministrul Toader sef peste Presedinte prin decizia luata. O spune cu seninatatea boului iar unii pun botu…..Nu, CCR nu- l face pe ministrul Toader sef peste presedinte. Ci il obliga pe presedinte sa respecte Constitutia. Ministrul de justitie este singurul care are atributii constitutionale de autoritate asupra procurorilor, care sunt avocati ai Statului. Daca ministrul poate fi subiectiv si presedintele poate fi la fel de subiectiv. Puterea ministrului este mai mare in acest caz decat a presedintelui. Dar numai in acest caz. In cazul judecatorilor, ministrul justitiei nu are nici o autoritate deci nu are nici o putere. Acolo puterea o are presedintele.

 • Kovesi era revocata strict juridic dupa legea 303/2004 al.4. Legea este atat de limpede dar idiotii nu se supun legii. Nu era nevoie de interventia CCR….Am sustinut acest fapt cu consecventa si iata ca CCR ma confirma din nou.

 • AM RECEPȚIONAT O ȘTIRE „URIAȘĂ”:
  In fata ambasadei Spaniei, din Cairo, este un protest uriaș, cu arma in mână, motivul fiind accidentarea faraonului Salah, de către Ramos, in primele minute ale finalei CL !
  Oare dacă ar fi fost columbian, ce s-ar fi întâmplat?

  • vulturu negru..Asa, si?. Ce legatura are cu Articolul?. E vorba de o razmerita tefelista cu pistoale contra CCR?…Nu merge, Johanis nu s- a calificat pentru C. Mondial de fotbal. Deci, nu avem nevoie de el .Revocarea o poate semna si la Sibiu. O trimite prin posta.

 • Kovesi, poate să-l scoată din rahat pe sas, dându-și demisia, singură, măcar în ceasul al 12-lea !!!

  • Daca ar fi asa de desteapta cum se crede, ar face acest las cu o motivare inteligenta. Asa ar fi o „demisionara” si nu o „destituita”, ceea ce i-ar lasa usile deschise pentru eventuale alte numiri in functii importante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *