Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Despre cum aruncă boierii cei mari din PSD bani Poporului strîns sub ferestre ca să-i vadă cum petrec

Luni seara, aşteptînd-o pe Elena Udrea să vină la emisiunea de la TVR (ca orice persoană care se îmbracă la Paris, distinsa se lăsa așteptată), m-am uitat un timp pe una dintre plasmele din încăperea de protocol a postului, la emisiunea de la Antena 3 care-l avea ca invitat (exclusivitate, în premieră absolută, senzațional, nu ratați!) pe Liviu Dragnea, președintele PSD. În picioare, vecin cu poziția de Drepți, moderatorul emisiunii îl asculta, dînd din cap a aprobare şi făcînd ochi mari a uimire, pe Liviu Dragnea, care scria pe tablă nişte cifre dibuite de mine a fi salariile viitoare ale medicilor şi profesorilor.
Mii de euro pe lună!

Liviu Dragnea e șef de partid și șef de Cameră de Parlament.
Prin nici una dintre aceste două funcții nu poate anunța creșteri de salarii.
Poate cel mult să comenteze – entuziast sau sceptic – creșterile de salarii anunțate de premier.
M-am uitat în calendar. Era luni, 3 aprilie 2017. Alegerile generale au avut loc pe 11 decembrie 2016. Ne aflam la aproape trei luni de la perioada în care politicienii se întrec în a făgădui, dacă vor fi aleşi, o ţară de zarzări etern înfloriţi, pe sub care se plimbă Olguțe îmbătate de amor, ca-n proza lui Ionel Teodoreanu.
Şi cu toate acestea secvenţele pe care le vedeam păreau desprinse din campania electorală a PSD, marcată cum toată lumea îşi aminteşte, de Liviu Dragnea scriind pe tablă, în direct la Tv, cifre ameţitoare drept pensii și salarii.
Numai văzînd aceste cifre simţeai nevoia să mergi pe jos pînă acasă cîntînd în gura mare Imnul de stat şi bătînd ritmul în gardurile întîlnite în cale.

Pe burtieră a apărut, deodată, lămurirea secvenţelor:
Liviu Dragnea prezenta în direct (şi fireşte în exclusivitate pentru Antena 3), Legea salarizării unitare.
În chip esențial, Legea salarizării unitare – o ştiu şi cei care n-au absolvit SNPA – exprimă efortul unei guvernări de a stabili a o ierarhie a bugetarilor după locul lor în grila de salarizare.
Din start o astfel de Lege, cum s-a văzut și la cea din 2010, stîrnește uriașe controverse nu atît prin salariile alocate diferitelor categorii de bugetari, cît mai ales prin locul ocupat de diferite categorii de bugetari în grila de salarizare.
Locul în ierarhia grilei de salarizare e dat de criterii stabilite și aplicate de cel care face Legea salarizării.
De aceea, orice Lege a salarizării presupune asumarea unor criterii care diferă de la o Guvernare la alta.
Orice Lege a salarizării unitare exprimă pînă la urmă viziunea unui Partid despre locul şi rolul diferitelor profesii bugetare în ansamblul societăţii.
Unele partide consideră că importantă, dacă nu chiar crucială e vechimea pe post, pentru a stimula ceea ce pe vremuri se numea orgoliul de a fi funcționar public.
Alte partide consideră importantă reducerea deosebirilor de salarii între diferite funcții și, în consecință, vor reduce salariile ștabilor pentru a le apropia de cele ale subordonaților.
E posibil, din acest punct de vedere, ca un partid să considere lucrătorii manuali mai importanţi pentru societate decît lucrătorii intelectuali. N-ar fi nimic uimitor dacă Legea salarizării unitare întocmită de acest partid ar prevedea salarii mai mari pentru lăcătuşi decît pentru profesorii universitari.
Unele partide consideră că primarul trebuie să aibă cel mai mare salariu din localitate.
Altele, dimpotrivă, consideră că primarul a intrat în cursa alegerilor nu pentru salariu, ci pentru nevoia de a se dedica oamenilor din comunitate.

Guvernul României a terminat de întocmit Legea salarizării unitare. De fapt, Guvernul ar fi trebuit să termine această lege. Dacă ar fi să credem ce spun Lideri PSD la televizor, Legea a fost terminată de Olguţa Vasilescu, în secret, împreună cu Liviu Dragnea.
În aceste condiții, nu e de mirare că inițierea Legii salarizării aparține nu Guvernului, ci PSD.
Dacă ar fi aparținut Guvernului, cum s-ar mai fi putut lăuda Liviu Dragnea că mărește salariile?!
Luni seara, aşadar, Liviu Dragnea, făuritorul Legii salarizării, o prezenta la Antena 3 în premieră.
Numai că el n-o prezenta ca aplicarea în viaţă a unei viziuni a Guvernării PSD asupra locului și rolului diferitelor categorii de bugetari în societatea românească a anului de graţie 2017, ci drept un nou moment de creştere a salariilor.
Sau dacă ne gîndim la felul cum e înfățișată de către liderii PSD creșterea salariilor – ca un fel de ciubuc dat de boier vizitiului de pe capra trăsurii, pentru că el, boierul, e bine dispus – drept un nou moment în care partidul de guvernămînt, Liviu Dragnea, desigur, pentru că el e totul Partid, Guvern, Parlament, Primăria de București și Balena Albastră – face o nouă pomană Poporului român.
Aşa se explică cifrele ameţitoare în euro scrise de Liviu Dragnea pe tablă cu markerul, spre entuziasmul clocotind al moderatorului.

Pe cetăţeanul obişnuit, ca mine, să urmărească viaţa şi activitatea Guvernului Sorin Grindeanu, transformarea momentului numit prezentarea legii salarizării unitare într-un nou moment de campanie electorală prin care PSD făgăduieşte un nou tsunami de salarii şi pensii crescute nu-l miră.
Dacă ar fi să participaţi la un concurs despre cele trei luni de Guvernare PSD ce aţi răspunde la întrebarea:
Ce-a făcut Guvernului PSD, beneficiar în Parlament şi în administraţia locală a celei mai mari majorităţi din postdecembrism?
Aţi răspunde imediat, cu ochii închişi:
A dat bani cu nemiluita.
Da, aceasta e imaginea celor trei luni de Guvernare PSD-ALDE:
Cea a unei Guvernări care n-a avut o clipă de răgaz în grija de a arunca bani Poporului strîns sub ferestre ca să vadă cum petrec boierii cei mari.
Iar boierii cei mari se opresc din cînd în cînd din dănțuit și tras din ciubuce și mai aruncă pe ferestrele larg deschise un pumn de galbeni.

Cu o majoritate precum cea deţinută de PSD în Parlament, în trei luni muţi România la Polul Nord, dacă-ţi propui.
Cu o astfel de majoritate PSD n-a făcut nimic altceva decît să cheltuiască nesăbuit, nebuneşte. Creşteri de salarii şi pensii, scutiri de taxe şi impozite, facilităţi aiuritoare, fără nici o justificare socială, cum ar fi gratuitatea transportului pe calea ferată pentru toţi studenţii, inclusiv pentru cei ai căror părinţi au atîţia bani c-ar putea cumpăra toate căile ferate cu ministrul Transporturilor cu tot.
În această perioadă de trei luni singurul ministru care a apărut seară de seară la televiziunile PSD-iste a fost Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii.
De cum deschideai televizorul, dădeai de burtiere gen:
Ce bani mai dă Olguţa Vasilescu românilor?

Guvernul Sorin Grindeanu are 26 de miniștri.
Habar n-avem ce fac ministrul de Externe, ministrul Fondurilor Europene, ministrul Comunicaţiilor, ministrul Culturii, ca să dăm doar cîteva exemple luate la întîmplare.
De fapt, habar n-avem ce fac toţi miniştrii, cu excepţia Olguţei Vasilescu.
Şi aceasta dintr-un simplu motiv:
Singura activitate desfăşurată de PSD în cele trei luni de la alegeri a fost aruncarea banilor pe fereastră.

Nu e nimic rău în faptul că o Guvernare se preocupă de creşterea salariilor şi pensiilor.
Nenorocirea în cazul Guvernării PSD constă în puternica impresie că nu e vorba de o preocupare, ci de o nebunie.
Nebunia de a da bani, cîţi mai mulţi bani.
În faţa acestei obsesii ţinînd de psihiatria politică, te întrebi:
De unde atîţia bani?
E o întrebare menită a-i nelinişti chiar și pe beneficiarii banilor revărsați asupra României.
Nu-i a bună cînd boierul cheltuie nebunește!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Despre cum aruncă boierii cei mari din PSD bani Poporului strîns sub ferestre ca să-i vadă cum petrec”

  • Intre 2012 si 2017 a fost o crestere a salariului minim de cca 81%. Nu inteleg de ce sunt obligate si firmele private sa respecte salariul minim, avand in vedere ca in aceeasi perioada de timp, multinationalele care lucreaza in Romania cu IMM-uri au redus preturile cu peste 50%. Politicienii care plang la televiziuni cu lacrimi de crocodil faptul ca in Romania numarul firmelor care falimenteaza este mai mare decat numarul firmelor nou infiintate, se prefac a nu cunoste explicatia acestui „fenomen”:
    1. La începutul anului 2005, in sectorul bugetar erau angajati 850.000 salariati. In perioada lui Boc au ajuns la 1.300.000, pentru a scadea in perioada crizei la 1.200.000. In prezent s-a ajuns iarasi la 1.300.000. Este inexplcabila aceasta crestere, avand in vedere ca in aceasta perioada au fost „privatizate” BCR, Petrom, au fost inchise mine, redus numarul de muncitori CFR, lichidat ce mai ramasese din armata romana. Reducerea numarului angajatilor cu 400.000, ar asigura cu usurinta fondurile necesare pentru aceste majorari salariale, si ar asigura in mediul privat un numar mai mare de angajati.
    2. Ajutoarele sociale acordate pentru voturi. In fiecare laocalitate primariile acorda ajutoare sociale fara nici un discernamant. Persoane avand varste intre 25-50 ani, apte de munca, taie frunza la caini si primesc lunar ajutor, fara a face nici cel mai mic efort de a se angaja si fara a munci in folosul comunitatii.
    3. Multinationalele prezente in Romania detin 85-90% din cifra de afaceri a tarii. Contributia lor la PIB este de cateva ori mai mica decat a firmelor care mai sunt inca romanesti. Coruptia si nepriceperea guvernantilor nostri a facut posibila aparitia unui sistem de impoziatre diferentiat, mult mai prietenos cu aceste corporatii, in timp ce firmele romanesti sunt tratate cu foarte mare duritate: blocari de conturi, controale excesive, impunerea unor costuri nejustificate.
    Problema:
    Principalul producator de tigari din Romania a declarat in cursul anului 2015 un profit de 4,5 miliarde lei. In aceeasi perioada, principalul producator-distribuiror de produse petroliere a declarat un profit de 5,5 miliarde. Un pachet de tigari costa 3,5 euro. Cate pachete de tigari „bagi” in rezervor pe zi?

  • – Bulă, câţi membri din familia ta au urmat Academia de Informaţii sau alte gradaţii pe linie de securitate naţională?
    – Bulică, Bulache, Bulov, Buleandra, Bulina, au numai studii superioare, dar s-au calificat bugetari la locul de muncă.
    – Totuşi sunt realizaţi, nu?
    – Da, o familie unită. Toţi sunt la bulău.

  • ANAFură mere.
    Niciun pârţ fără securitate naţională de informaii!

    Sorin Grindeanu l-a numit vicepresedinte la ANAF pe Sorin Cristian Giuvelea, un nume putin cunoscut pana acum, al carui CV arata ca a lucrat pana acum doar in MFP si ANAF si ca a urmat studii de master la Colegiul National de Aparare si Academia Nationala de Informatii.
    Ambele studii de master mentionate sunt in domeniul Securitatii Nationale.
    In declaratia sa de avere depusa in iunie 2016 ies in relief trei credite, in valoare totala de 167.500 de euro (scadente pana in 2032 si 2037) si venituri de 38.500 euro si 252.000 lei dupa un “eveniment nunta”.

    • L-au sacrificat pe altarul selecţiei natuale.
      Paza bună trece primejdia controlului ANAF pe la Sexi Karma, Hexi Sfarma, Macrosoft, Micromoft, Pasesoft, La DOi Cocoşi, La Trei Gogoşi, La Fileul Vesel, La T-13-14…

      – Bulă, la ce sunt oportuni TeFeLiştii?
      – Să ţină sub presiune guvernarea.
      – Cum e cheamă operaţiunea de executare a comenzii privind numirea omului potrivit la locul indicat?
      – Relaxare fiscală. 😀 Adică relaxarea costă.

  • Fostul ofiţer SRI , Adrian Radu, i-a spus lui Dan Andronic ce să scrie în epiodul al IX-lea “Noi suntem Statul!” :

    „În 1998, Istode a făcut şcoala de ofiţeri de la Grădiştea cu mine, eu i-am pus porecla Anaconda. A terminat penultima acea promoţie ”

    Pun pariu că Dan Andronic a fost curios să afle „fundamentul” poreclei şi a aflat ceva mai delicat de divulgat. Sper să ne dea şi nouă un indiciu, cât să ne dăm seama că am înţeles bine. 😀
    Meritul „Anaconda” pare dobândit în legătură cu şcoala de ofiţeri, nu ştiu dacă toată şcoala de ofiţeri. Probabil, în concepţia ei avea ceva de neconceput, ca să nu spun ceva de anticoncepţionale naturale.

    • Când s-au închis renumitele scoli ale Securităţii de la Bran, Grădiştea şi Băneasa? Unde s-au format procurorii şi judecătorii de mâine: magistratul nou ca nou. 😀
      – Tot atunci când s-a închis Academia Naţională de Informaţii, cu aceleaşi cadre; cadre didactice. 😀

    • Cum şi-a dovedit SRI oportunitatea şi utilitatea înfiinţării – în martie 1990 – şi care a fost deviza luptei cu teroriştii vechi şi noi ca noi?
      – Cu Mihăilă Cofaru.
      „Nicio masă fără peşte, niciun oportunism fără sacrificii!”

      • – Bulă, la ce te aştepţi de la ăştia din SRI?
        – Mă aştept la orice sacrificiu. 😆 🙂 😈

  • – Ce resurse finaciare a pierdut generalul SRI Florian Coldea, odată cu aşa-zisa trecere în rezervă.
    – Niciuna. Rezerva este inepuizabilă. 🙂

    • – Un exemplu de resursă financiară din rezerva de stat pe tuşă.
      – Menta viageră. 😀
      – Alta, tot de pe tuşă.
      – Indemnizaţia de arbitraj.
      – Alta, tot de pe tuşă
      – Căpitan nejucător, c-aşai în Davis, cupa Davis.
      – Alta
      – Secret de stat, pe tuşă.

    • Cum se practică sportul alb, imaculat, până la adânci bătrâneţi?
      – Prin interpuşi. 😀

      • Exemple:
        -Sexi Karma, Hexi Sfarma, Macrosoft, Micromoft, Pasesoft,lLa Doi Cocoşi,La Trei Gogoşi, La Fileul Vesel, La T-13-14 …

  • A. Ştiţi de ce NU se aplică legea penală – în parchetul militar al DNA – împotriva ofiţerilor SRI?
    – De siguranţă naţională.

    B. Ştiţi de ce NU se aplică legea penală – în parchetul militar al DNA – împotriva ofiţerilor SRI?
    – De securitate naţională.

    C. Ştiţi de ce NU se aplică legea penală – în parchetul militar al DNA – împotriva ofiţerilor SRI?
    – N-ai cu cine.

    D. Ştiţi de ce NU CONTROLEAZĂ NIMENI de ce NU se aplică legea penală – în parchetul militar al DNA – împotriva ofiţerilor SRI?
    -De aia: A, B şi C.

    E. Ştiţi. 😀

    • Cine te-a făcut pe tine, Tudorică, nene,
      Să mă controlezi pe mine? Tudorică! Nene!

      Eu te-am făcut, eu de cobor, Tudorică Lene! 🙂

      • Inspirat de ieri.

        – Cum se realizează în general contactul cu Tudorică?
        – Cu cheia.

      • – La cine-i cheia de contact?
        – Nu vă legaţi de ministrul justiţiei! Nu-i la el. 😀

  • „Noi suntem sta(r)tul”

    „Mai exact, din momentul preluării de către Laura Codruţa Kovesi a şefiei DNA, nu numai că a crescut colaborarea cu serviciul secret, dar anchete care vizau ofiţeri din fosta conducere a SRI a încetat.
    Momentul de cotitură a fost vara anului 2014, atunci cînd procurorul militar Vasile Doană, cel care devenise spaima generalilor şi coloneilor corupţi din sistem, a fost îndepărtat de Laura Codruţa Kovesi de la Secţia Parchetelor Militare a DNA. Mahgistratul Vasile Doană îl avea în vizor pe generalul Florian Coldea. Cel care a avut o contribuţie esenţială la ptromovarea Laurei Codruţa Kovesi la şefia PG, în 2006, şi , apoi, la cea a DNA în anul 2013.”

    O mana (Kovesi) spală pe alta (Coldea) şi amândouă faţa ascunsă a sistemului judiciar DNA-SRI.

    Vezi lista neagră a generalilor din SRI, cu Anaconda spre coadă! 😀
    Vezi cum Daniel Morar l-a dat afară din birou pe Coldea, venit la DNA cu sorcova-vesela!

    http://www.evz.ro/binomul-generali-sri-scapati-kovesi.html

  • Nene Dragnea, toţi ne spun
    Că eşti darnic şi nebun. 😀

  • – Bulă, ce este puterea de cumpărare?
    – O să vedeţi după ce vă iese inflaţia pe nas. Până atunci îmi snopesc nevasta ca la carte.
    – De ce îţi baţi nevasta?
    – Mă înşală.
    – Ai prins-o, ţi s-a destăinuit? De unde ştii?
    – N-am prins-o şi ea se jură că-i cinstită, dar eu am dedus că mă înşală după teoria probabilităţilor. Tu te culci cu nevasta altuia, toţi colegii şi prietenii mei tot cu asta se laudă; eu mă culc cu nevestele altora. De unde dracu am mai găsi marfă, dacă toate nevestele noastre ar fi cinstite ?
    – Şi ce legătură are asta cu puterea de cumprare şi inflaţia?
    – Tie îţi triplează salariul, adică va creşte cu 200%, toţi colegii de serviciu şi prietenii mei se fudulesc – la fel ca tine – că vor avea puterea să cumpere de trei ori mai multe bunuri, alimente, servicii; eu voi avea leafă de 4 ori mai mare. Or, cu PIB-ul în aceleaşi chinuri ale facerii, de unde dracu vom mai găsi marfă de cumpărat, dacă toţi bugetarii vor avea salarii şi indemnizaţii crescute de 3-4 ori, adică cu 200-300% mai mari?
    – Păi, nu cred că vor creşte veniturile chiar la toată lumea în halul ăla.
    – Nici eu n-am spus că vor creşte pensiile cu mai mult de 15%, darămite în halul ăla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *