Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Gîndul de joi, 6 decembrie 2018

Operațiunea Racolarea celor patru parlamentari PSD. Cine a cîștigat, cine a pierdut

Evenimentul cît de cît mai important al acestor zile îl reprezintă, indiscutabil, racolarea de către Victor Ponta, pentru formațiunea sa, Pro România, a patru deputați PSD.
Efectele acestui eveniment sînt multiple pe scena politică.
Noi ne vom limita la efectele asupra partidului Pro România, cel care i-a racolat, și asupra PSD, partidul care i-a pierdut.

Deși unii publiciști, inclusiv de la Evenimentul zilei, au trîmbițat momentul ca pe o mare victorie pentru Pro România, formațiune condusă de fostul premier Victor Ponta, noi nu credem că partidul cu pricina a cîștigat ceva.
Filmul acestea cu parlamentari care pleacă dintr-un partid pentru a se cuibări într-altul, urmînd, ca după un timp, să se întoarcă plouați la partidul natal sau să sară într-altul, după năravul poreclit în interbelic, aviatorism, l-am mai văzut, inclusiv în reluare, de-a lungul programului de cinema politic postdecembrist. Imboldurile care i-au mînat pe cei patru n-au fost nici idealurile politico-ideologice ale Pro România, nici seducția exercitată de fostul lor șef, Victor Ponta, nici măcar nemulțumirea față de Liviu Dragnea, invocată de unul dintre ei la Realitatea Tv, postul tv la care merg, ca la un WC al gării politice, unde spală pe jos Denise Rifai, toți cei care simt nevoia să se ușureze de ura față de Liviu Dragnea.

Victor Ponta s-a grăbit să se exprime pe Facebook astfel în chestiunea racolării celor patru:

„Echipa Pro România din Parlament și din teritoriu s-a mărit cu oameni care nu pot fi cumpărați sau speriați.”

Cei patru sînt întruchiparea rezistenței de primi martiri creștini la păcatele lumești! Vorba lui Caragiale:
Să mori, țațo!

Cei patru au fost mînați de ciolanul făgăduit a fi totdeauna mai mare în cazul unui partid nou față de ciolanul la care rodeau în partidul vechi.
Victor Ponta n-a făcut nici o scofală în planul consolidării partidului său.
Patru baroni locali au plecat dintre baronii PSD pentru a ocupa jilțurile de baroni ale partidului Pro România.
Ca și apa în natură, baronii locali circulă în politica românească!
Manevra ne convinge încă o dată că Victor Ponta nu și-a propus să propulseze un nou și puternic partid pe scena noastră politică. El a înființat Pro România numai și numai pentru a se răzbuna pe Liviu Dragnea.

În afară de prăbușirea și eventual arestarea lui Liviu Dragnea Pro România n-are nimic în Program. Deși teoretic beneficiază de o conducere aleasă, în spațiul public, partidul se reduce la Victor Ponta. Victor Ponta de dimineață pînă seara și de seara pînă dimineața. Prezent pînă la datul peste marginile oalei în spațiul public nu în calitate de șef de partid, ci de facebookist.

Mulți vor spune că Pro România amintește de APR.
Eu l-aș raporta mai degrabă la PNL Gheorghe Brătianu (Georgist), din anii interbelici. Partidul lui Gheorghe Brătianu înființat în 1930 ca urmare a frustrărilor băiatului din flori al lui Ionel Brătianu, dar și a intrigilor lui Carol al II-lea, chitit să pună PNL pe coji de nucă.
N-aș putea jura că Pro România s-a ivit în urma intrigilor lui Klaus Iohannis.
Sigur e însă că la fel cum Partidul Georgist servise lui Carol al II-lea în lupta sa cu PNL, Pro România servește de minune lui Klaus Iohannis în războiul său cu PSD.

Evident, deocamdată Klaus Iohannis îi face ochi dulci lui Victor Ponta. Care Victor Ponta mijește ochii și dă coadă pisicește. Fără să-și dea seama că, după ce-l va lichida pe Liviu Dragnea și va sparge PSD, Klaus Iohannis îl va lua la ronțăit și pe Victor Ponta.

Așa-zisul succes al partidului Pro România îmi dă prilejul a reaminti un adevăr valabil de cînd lumea:
Victor Ponta, dacă vrea să aibă un partid în toată puterea cuvîntului, nu prin racolarea baronilor nemulțumiți de Liviu Dragnea, ar trebui s-o facă, ci prin aducerea unor oameni noi, ținuți pînă acum departe de politică și, mai ales, prin consolidarea structurilor din țară ale partidului. După cum el însuși recunoaște, Victor Ponta n-are talent în materie de organizare. I-ar trebui un organizator. Deocamdată, nu-l are. Dar nici nu lasă impresia că și-ar dori unul.

Dacă Pro România n-a cîștigat nimic din momentul racolării, în schimb PSD a pierdut enorm prin plecarea celor patru. Și nu mă refer atît la problemele ivite din asigurarea majorității parlamentare, cît la impresia, puternica impresie de partid în plin dezastru.

S-a văzut asta miercuri, 5 decembrie 2018, cînd Opoziția, dînd curs planului pus la cale împreună cu Victor Ponta, a creat în Parlament un scandal demn de cel al Miței Baston în plin carnaval.
De netăgăduit că acest scandal n-ar fi fost posibil, dacă PSD n-ar fi primit o lovitură de imagine prin plecarea celor patru.
S-a creat astfel impresia unei pierderi a majorității de către PSD- ALDE, un fel de fisurare a unității, speculată de Opoziție, care a încercat să-și vîre coada prin fisură.

Plecarea celor patru se adaugă loviturilor anterioare, cea mai importantă fiind tentativa de lovitură de palat a Puciștilor. Balamucului din interior (a cărui responsabilitate e exclusiv a lui Liviu Dragnea) i se adaugă loviturile Sistemului alcătuit din instituțiile de forță, condus de SRI-ul lui Eduard Hellvig. După ce a ținut să arate că Klaus Iohannis e alesul lor, generalii din SRI s-au pus pe treabă.
Ca și în cazul prezenței ostentative, mitocănești din tribuna Centenarului, ei nu mai au acum nici măcar prudența generalilor conduși de George Maior și Florian Coldea.

Interimara de la DNA, devenită permanentă prin manevrele lui Klaus Iohannis, e mai lipsită de bun simț chiar decît Codruța Kovesi.
S-a văzut asta în chemarea intempestivă a unui vicepreședinte al Camerei Deputaților pentru a face loc unui la prezidiu unui om al Opoziției.
Cel pentru care lucrează Sistemul – Klaus Iohannis – administrează și el lovitură după lovitură PSD.

Rebelii din PSD, în frunte cu Gabriela Firea, nemulțumiții de Liviu Dragnea, manipulații de către generalii SRI, cei cărora DNA le face bezele vor fi încîntați de dezastrul din PSD pe care-l consideră, desigur, doar dezastrul lui Liviu Dragnea.
Ce nu știu ei – pentru că sînt imuni la lecțiile Istoriei – e că până la urmă dezastrul e și al PSD, și nu doar al lui Liviu Dragnea.
Cînd își vor da seama va fi prea tîrziu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Gîndul de joi, 6 decembrie 2018”

 • Realitatea TV e WCul public unde spală Denise Rifai pe jos. Foarte plastic. Cînd se-apleacă urmașa asta de daci și de romîni să dea cu teul, cine stă la cvorumu ei? E coada lungă, mai lungă ca la Roxy Roman. Și Rareș deschide mereu plutonu

 • La ora aceasta, în România este un haos total. Haos în societate, dar şi în parlament.
  Ceea ce s-a întâmplat ieri, este de o grețoşenie totală. PSD-ul pare în disoluție.
  PNL-USR clamează că vor la guvernare, dar nu au cu cine. Şi oricum, în doi ani, exceptând inițiativa „fără penali”, au fost zero. Normal ar fi alegerile anticipate, dar atunci majoritatea ar fi aceeaşi, minus PMP şi PRO R în parlament

 • „Marilen Pirtea, în calitate de rector al Universităţii de Vest din Timişoara, l-a invitat pe Coldea să ţină cursuri la universitate în cadrul unui program de studii în securitate”. Deci securiștii nici nu se obosesc să se mai ascundă. Măcar pe site-ul ăsta, Roxy Roman împrumută cvru păros al lu rareș Bogdan ca să apară și ea mai matură în idei. Da bășină ăla de Pîrțea , parlamentar PNL, spală creere la Timișoara probabil pe banii lu Soros, iar PSD în loc să -i dea lu ciumatu ăsta peste bot, stă și o încasează. Mutați-i jmecheria în Germania, la senila Angela, dacă e așa tare Marilen Pîrțotinu , cum au făcut ungurii cu Soros. 😆

 • Poate de la ‘găinurile’, lu’ cernat !!!

 • Aveti dreptate, dezastrul lui Dragnea este si dezastrul PSD-ului.
  Eu as reformula însa astfel: dezastrul PSD-ului este Dragnea, dar toti nataraii pesedisti, în afara de pucisti, nu sunt în stare sa realizeze acest lucru.

  • Asa limbaj doar cineva ca Radulescu-Mitraliera poate produce. Sa inteleg ca este acceptabil? Bine ca autorul (dl Cristoiu) nu mai foloseste limbajul de mahala!!!! Doar ca s-a mutat aceasta meteahna prin parlament, presedintie, guvern si alte institutii ale statului. Pacat, putem fi in dezacord si fara injurii. Dar cand nu ai argumente…..

   • n-ai văzut argumentele, intelijentule? .Sunt date multe argumente, limbajul e floare la ureche.

  • Alooo !!!
   Mai ușor cu INVECTIVELE, pe … blog, nea ‘tectonikule’ !
   Nu suntem obligaţi să-ţi citim toate ZICERILE tale de FRUSTRAT ! Asta în cazul în care le citește cineva !!!
   Alea-s … ARGUMENTE, bro ?
   Ia mai ANALIZEAZĂ-LE, puţin !!!
   Alooo !!!
   Armin Adrian, ce faci ?
   Nu … LUCREZI ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *