România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

De ce s-a întrunit CExN? Pentru a-i da lui Liviu Dragnea posibilitatea să anunțe ce-a decis el!

Duminică, 3 februarie 2019, a avut loc la Palatul Parlamentului din București, reuniunea Comitetului Executiv Naţional al Partidului Social Democrat.
Joi, 31 ianuarie 2019, Codrin Ștefănescu, principalul comunicator al PSD, omul ce pare a avea acces direct la secretele cele mai bine păzite ale partidului, a declarat Agerpres :

„Conducerea PSD se va întruni în şedinţă de Comitet Executiv duminică (n.r. – 3 februarie 2019). După şedinţă, va avea o întîlnire cu grupurile parlamentare de la Cameră şi de la Senat în vederea începerii noii sesiuni parlamentare, în care avem de adoptat foarte multe lucruri importante. În primul rînd bugetul. Vom avea nişte modificări legislative esenţiale. Şi, în acelaşi timp, vom face un anunţ extrem de important pentru milioane de români prin vocea preşedintelui partidului, Liviu Dragnea, imediat după CEx”.

Nu sînt membru PSD. Nu sînt nici simpatizant PSD. Postura de chibiț a unui partid n-am avut-o niciodată. Nici măcar pe vremea comunismului, cînd pînă și ipostaza de membru putea fi doar condiția de ați face meseria.
Să admitem că aș fi membru PSD. Mai mult să admitem că aș fi primar PSD într-un sat din cuprinsul țării.
Și că luni dimineața, mergînd la barul John și Marry, din Centru, mă întreabă, de la masa la care beau de azi dimineață, niște PSD-iști, ce s-a discutat duminică seara la ședința CEXN. De fapt întrebarea nu suna așa, ca la un talk- show la care participă și purtătorul de cuvînt contracost al PNL Ionel Dancă din partea Opoziției, ci altfel, mai ca la țară:
Ce-au mai hotărît ai noștri la București, ne mai măresc pensia?
Ce le-aș fi răspuns?
Nimic.
Pentru că nici primarii, nici membrii de partid, nici liderii de opinie, nici alți cetățeni ai patriei, n-au aflat ce s-a discutat și ce s-a decis la ședința CEXN de duminică, 3 februarie 2019.

Nu sînt primar PSD.
Sînt însă cronicar politic, Istoric al clipei.
Ca istoric al clipei voiam să văd deciziile pe care le va lua CExN în prima sa ședință din 2019.
2019 se anunță pentru orice partid din România ca un an crucial. Au loc alegeri europarlamentare mai întîi și alegeri prezidențiale mai apoi. Despre europarlamentare am scris că sînt de importanța unui prim tur al prezidențialelor. Prezidențialele din 2019 vor da răspunsul dacă România va rămîne mai departe în schizofrenia coabitării. Ca să nu mai spun că după prezidențiale vom ști dacă Sistemul va reveni sau nu în forță la conducerea țării.

Pentru PSD nu numai 2019, dar și conjuncturile începutului de an sînt deosebit de importante. Partidul se confruntă cu o Operațiune de amploare în urma căreia, prin plecarea la ProRomânia, pierde majoritatea parlamentară. E limpede că puciști precum Gabriela Firea, Robert Negoiță preferă să rămînă în partid, unde-și pot îndeplini mult mai bine decît în afara partidului, misiunea de a destabiliza PSD. Prin urmare, PSD trebuie să decidă cît mai repede scoaterea celor doi din partid, a Gabrielei Firea mai ales.

Ca istoric al clipei aveam așadar toate motivele să văd ce va dezbate și ce va decide această primă reuniune din 2019 a conducerii colective a PSD.

Am mai scris și am mai zis că la fel ca și în cazul tuturor partidelor din România, PSD nu catadicsește să anunțe înainte de o reuniune de importanța celei a CExN, al doilea organism de conducere colectivă după Congres, ce se va discuta fie și cu ușile închise. Am renunțat demult să mai pretind un Comunicat în genul celor emise de PCR pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, gen:
Pe data de … va avea loc Plenara CC al PCR cu următoarea ordine de zi, Comunicat care trezea fiori în toată nomenclatura dacă avea în final punctul Măsuri organizatorice.

Prin urmare, deși din rutină m-am uitat pe site-ul PSD, pentru a da peste un astfel de Comunicat, am fost atent la declarațiile unor lideri PSD, membri ai CExN pentru a dibui cam ce se va discuta duminică, 3 februarie 2019 seara. Despre cam ce s-ar putea aborda la ședință am aflat cîte ceva din intervențiile lui Marian Oprișan, Doina Pană, Robert Negoiță și Dumitru Buzatu, unul dintre tot mai vorbăreții PSD din era Liviu Dragnea. Cu greu, pentru că formulările erau vagi, păstrate în ceață, mi-am dat seama că ședința va discuta și va decide în chestiunea controversată a banilor dați de la buget primarilor. Normal ar fi fost să se discute și Bugetul. De la Marian Oprișan am aflat însă că așa ceva nu e posibil, deoarece Bugetul n-a fost aprobat de Guvern.

Doar atît? m-am întrebat, ca Istoric al clipei.
Păi plecările din partid, pierderea majorității, bulbuceala zilnică a puciștilor gen Gabriela Firea, șicanele la care supune Guvernul Klaus Iohannis, OUG promise de Tudorel Toader, lista pentru europarlamentare, proiectele de legi mai importante pe care majoritatea parlamentară va trebui să le dezbată și să le voteze, toate acestea unde sînt?
Mai mult ca sigur, mi-am zis, ele vor fi abordate. Le țin acum secret să nu le afle Statul paralel, și să le răstoarne, dar vor fi abordate. Cea cu proiectele de legi, de exemplul, era inevitabilă, acum la începutul sesiunii. Era inevitabilă și dezbaterea rolului tot mai nociv pe care-l joacă prezența mai departe a Gabrielei Firea în rîndurile partidului. Dacă ar fi dată afară, criticile la adresa PSD ar trece drept critici TeFeListe. Nu le-ar lua în seamă nici dracu, dacă ne gîndim că mult mai bune sînt celor ale TeFeLiștilor autentici. Cum e mai departe membră PSD, criticile ei au un răsunet uriaș în media.

După încheierea ședinței CExN de duminică seara, am vrut să văd ce s-a discutat și ce s-a decis. Evident, nu din surse. Demult jurnalismul de tip Caracudi m-au convins că prin pe surse se înțelege ce le-a trecut prin cap la o țuică guguștiucilor semnatari, sau la coafură, fătucelor semnatare. Despre un Comunicat pe site-ul PSD nici vorbă.
Nici un alt membru al CExN n-a făcut o declarație oficială despre ce s-a discutat și ce s-a decis la această reuniune teoretic de importanță majoră pentru partid și pentru țară.
L-au lăsat pe Șeful să dezvăluie națiunii ce s-a discutat și ce s-a decis, mi-am zis. Șeful e Liviu Dragnea. Pe vremuri Stăpînul avea dreptul la prima noapte. Acum Stăpînul partidului are dreptul la prima vorbă.

După reuniune, Liviu Dragnea a făcut o scurtă declarație. După care a avut două întîlniri. După ele, a ținut o conferință de presă. Ca orice conferință de presă, ea a debutat cu o Declarație a președintelui PSD, un Statement, cum i se zice la SNPA.
Despre ce s-a discutat la CExN Liviu Dragnea a spus:

„Au fost adoptate cîteva hotărîri de organizare. Am înţeles că aţi fost puşi la curent cu organizarea de alegeri interne în judeţele unde sunt preşedinţi interimari. Am discutat şi despre buget, am discutat şi despre modul de organizare, modul de comunicare şi de acţiune, atît al senatorilor PSD, cît şi al deputaţilor PSD. O coordonare mai bună între acţiunea din Camera Deputaţilor şi acţiunea din Senat. De asemenea, o colaborare mai strînsă şi o coordonare mai strînsă între cele două Camere şi Guvern.”

De precizat că așa-zisa punere la curent nu e o informației oficială, ci una pe surse. În rest, în privința discuțiilor și a deciziilor, noaptea minții. Am discutat și despre buget și despre modul de organizare, și așa mai departe. Ce s-a discutat, ce s-a hotărît nici vorbă. La prima intervenție, cea de după CEXN, Liviu Dragnea a declarat:

„Am rugat-o pe doamna prim-ministru să analizeze sumele alocate Serviciilor Secrete, cred că sume importante de aici pot fi realocate către sănătate, de exemplu, eu mă gândesc la un program de acordare gratuită de vitamina D pentru toți copiii din România, este tot un program de siguranță națională și doamna premier împreună cu domnul ministru (Eugen Teodorovici – n.r.) au spus că vor analiza, dacă pot face în Guvern această modificare, dacă nu, eu sigur o să fac la Parlament.”

Ce să înțelegem de aici?
Că ditamai ședința CExN a fost convocată pentru ca Liviu Dragnea s-o roage pe Viorica Dăncilă să analizeze sumele date Serviciilor.
Păi nu putea s-o roage și fără a convoca pe cei 68 de membri ai CExN la București duminică seara?

În statementul de la Conferința de presă se conturează și mai puternic teza că mutarea unei sume de la Servicii la Sănătate e o decizie personală a lui Liviu Dragnea și nu a forului colectiv de conducere al PSD. O aberație, deoarece prin implicațiile sale o astfel de decizie trebuia să fie pusă în dezbaterea CExN și supusă votului.
Tot el Liviu Dragnea a decis și în chestiunea investițiilor:

„I-am cerut ministrului de finanţe şi o să îl ajut şi eu în seara asta, în noaptea asta, să mai facă încă o simulare pe bugetele locale, pentru a fi siguri că niciun consiliu judeţean nu va fi în situaţia în care să nu aibă mai mulţi bani decît au avut pînă acum şi să ajungem într-un an, doi de zile să putem pune o condiţie obligatorie ca minim 20% măcar din bugetele locale să se ducă în investiţii. ”

Au venit apoi întrebările, retezate din scurt de Liviu Dragnea:

„Cam asta a fost în cîteva cuvinte ceea ce voiam să vă spun. Dacă aveţi doar cîteva întrebări, pentru că trebuie să plec.”

Ca simplu muritor, am vrut să aflu anunțul anunțat de Codrin Ștefănescu. N-a fost nici un anunț.
Firește, eu m-am interesat despre ce s-a discutat și ce s-a decis în CExN ca istoric al clipei. Ca primar PSD, ca membru PSD m-ar fi interesat să aflu ce s-a discutat la CExN, pentru că membrii acestui for sînt liderii partidului și nu vizitii lui Liviu Dragnea.
De ce s-a întrunit CExN? Pentru a-i da lui Liviu Dragnea posibilitatea să anunțe ce a decis el!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

18 comentarii pentru articolul „De ce s-a întrunit CExN? Pentru a-i da lui Liviu Dragnea posibilitatea să anunțe ce-a decis el!”

 • Stimaţi co-comentatori, de pe blog, in timp ce voi vă bateţi in virgule, sau alte … alea, Ponta este în USA, la acea RUGĂCIUNE, la care trebuia să participe daddy, dar n-a obtinut viză !!!

 • Cernate, nici la tine n-ar sari nimeni sa te corecteze, daca nu ai fi obsesiv-compulsiv cu virgulele tale. Esti demodat, ca mosulicii aia care nu ies din casa fara palarie si cravata, ca asa era moda in tineretea lor.
  Si nu asta e cel mai grav, ci faptul ca esti lipsit complet de moralitate.
  Cum altfel ai sari la beregata unuia care nu pune corect o virgula, fara sa-l observi pe handicapatul cu casca, cumplit de agramat, care atarna pe langa tine??

  • Măi băiete, vezi ca sunt și ‘moșulici’ care, deși au peste 75 de anișori, ies din casă cu TATUAJELE ȘI… CENTURA NEAGRĂ, la VEDERE !
   Dar, câteodată, mai ies și cu cravată !
   Lipsa de bun simţ, ca și EDUCAŢIA sunt ca erecţia, adică se VĂD !!!
   Așa că ai grijă și cu unii, si cu alţii !!!
   Ai vazut ce-a paţit MB !!!

   • Imi place sa cred ca nu ai citit atent, nu ca nu ai inteles..

   • Focus pe ¨NU ies din casa FARA…¨

   • Si, pt cultura ta generala, nu exista centuri negre in Ro, peste 75..
    Cei mai vechi, Marinescu, Stuparu (RIP), Benea, Stan..sunt nascuti prin anii 50.

    • Stai liniștit boy, că …sunt, și încă multi, dar nu tre’ să fie neapărat români, sau să-i cunoști tu !!!
     Și mai e ceva !
     Depinde de ce arte martiale … practică !
     Că n-or fi doar … stilurile de karate !!!
     BTW, … ai … motocicletă ?

     • Esti departe..Nu sunt toti karate, BOY!

     • Băi, dacă eu sunt … ‘departe’, tu ești ca … ‘steaua care-a răsărit’, a lu’ Eminescu !!!
      BTW, parcă se chiamă (!) KARATEKA … practicanţii !!!

     • off, esti saracut tare..cei 4, nu sunt toti (practicanti/instructori/ sensei/shihani de) karate! Cum ai spune de unii: ¨nu sunt toti Renault¨ adica angajati la Renault, NU MASINI!!!

     • Dacă tot n-ai înteles, începi să devii … ‘conflictual’, iar asta nu IE BINE ! Paaaa !

 • Am observat ‘obsesia’ unora pt anumite … persoane, care au comentat, sau comentează, pe acest blog !
  Asta nu prea e bine, fi’ncă unele s-ar putea … întoarce, dacă nu cumva au și facut-o !

 • Gabi Șerban era sarea și piperul comentariile de „sus”.Poate se îndură Titanul și-i dă drumul prin curte, să se bucure și Roxi puțin flexată.

 • Felicitari

 • Si dna Firea, si dl. Negoita se pot incadra lejer in buget.
  Dna sa renunte la concerte si la taierile de mot la care a devenit campioana nationala. De asemenea, poate renunta si la iluminatul de sarbatori – Paste si Craciun (de Paste doar „bucurestenii mei” au acest privilegiu. De Craciun este un adevarat jaf din banii publici, aproape doua luni in care 3.000.000 de beculete sunt aprinse cam 10 ore pe zi. La Viena sunt aprinse mult mai putine si doar cateva zile).
  Dl poate renunta la reamenajarile anuale ale spatiilor verzi. Parcul Titan este mutilat an de an, la ora aceasta fiind mai mult beton si piatra cubica decat spatiu verde.

  • Dar de o echipă de handbal, plină de … ‘rezultate’, aveau oare nevoie, bucureștenii? Întreb și eu, așa !

 • Am observat că unii îl invocau pe ‘bulgaru’, … c-o fi fost, c-o fi făcut … nuș’ce !
  Dar pe aia cu ‘bătut joc’ de el, de nuș’cine, de unde aţi scos-o ?
  Dar dacă ‘bulgaru’ se întoarce, așa … incognito, … nu știu pe unde veţi scoate … tricourile !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *