Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de la ora 12

Am trăit s-o văd și pe asta! Traian Băsescu apără Legea PSD prin care primarii pot fura cu mîinile altora

Deși era trecută în sumarul stabilit cu Rareș Bogdan, n-am abordat aseară, la Realitatea Tv, adoptarea pe șest a Legii PSD prin care primarii și președinții Consiliilor județene își pot delega semnătura funcționarilor din subordine pentru deciziile prin care respectivii vor să fure fără a risca înhățarea de către ANI sau DNA.

Vineri seara, Legea fost apărată în fel și chip de Traian Băsescu.
Altădată, poate, l-aș fi crezut în argumentele invocate și ca fost primar al Capitalei.

Acum însă, cînd constat cu îngrijorare implicarea Președintelui în politica măruntă, de sprijinire a unui partid (PMP), nu-l mai cred, suspectînd un interes în cîștigarea bunăvoinței primarilor față de copilul său politic, născut cu grave beteșuguri, după opinia mea.

Chiar și dacă n-aș ști că la ora actuală cel mai mare jaf se petrece la nivelul administrației locale, pe deoparte pentru că multe primării sunt gravide de atîtea parale, pe de alta, pentru că la nivel local sunt contractele cele mai grase, Legea care modifică Legea administrației locale mi s-ar părea suspectă fie și deoarece a fost inițiată și votată de PSD, Partidul Penalilor Multilateral Răspîndiți.

Ca să nu mai spun că nu numai PSD, dar și partidele din Opoziție, dependente și ele de primari, au păstrat o discreție dubioasă față de Lege, în condițiile în care despre alte Legi nu le mai tace gura televizată în direct.

Argumentelor aduse împotriva Legii de către puținii jurnaliști care au tresărit la acest produs legislativ al întregi noastre clase politice, despărțite iremediabil în multe chestiuni, unite însă cînd vine vorba de înlesnirea jafului, le-aș adăuga următoarele:
Delegarea de semnătură e deopotrivă antidemocratică și anticonstituțională. Cel care cere votul cetățenilor în schimbul făgăduielilor că va face și va drege pentru urbe e primarul și nu funcționarul din subordine. Dacă el își delegă responsabilitatea pentru diferite decizii vizînd problemele cetățenilor ce rost are să-l mai alegem pe el? De ce să nu-i alegem pe funcționarii din primărie care răspund prin semnătura lor de deciziile luate în chestiuni importante pentru viața localității?
Argumentul că primarul nu se pricepe la unele domenii, cum ar fi, de pildă, arhitectura, e cea mai mare prostie din Europa Centrală și de Est. Toate deciziile în democrație – de la cele ale președintelui pînă la cele ale unui ministru – sunt luate pe baza unor propuneri înaintate de funcționarii specialiști. Președintele României promulgă prin semnătură toate legile, deși teoretic el se pricepe doar la cele marinărești. Să ne așteptăm ca și Președintele să-și delege dreptul de semnătură pentru anumite legi consilierilor de specialitate? Și dacă tot nu se pricep, de ce mai apar primarii la televizor pentru a ne spune ce vor face și vor drege în materie de amenajare de străzi, de construcții sociale, de transport public în comun? N-ar fi mai bine oare ca, după ce a fost ales, primarul să delege toate activitățile funcționarilor din primărie, iar el, luînd exemplu lui Radu Mazăre, să plece cu ibovnica în Madagascar?

Nu rezistă nici argumentul, alintat de Elena Udrea, că funcționarii se vor teme de pușcărie.
Să fim serioși!

Anchetele DNA ne-au dovedit că nu se tem de pușcărie – și de aceea fură și ei cînd au ocazia – doctorii, academicienii, jurnaliștii.
De ce s-ar teme funcționarii cînd ochiul dracului le face cu ochiul?
De ar refuza ei împărțirea cu primarul a unei mite babane cînd românii trăiesc în lumina învățăturii:
Hoțul neprins e negustor cinstit ?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Gîndul de la ora 12”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *