Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost validat. Turul doi are loc în 8 decembrie cu candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi

Gîndul de la ora 12

Victor Ponta îi arde o nouă scatoalcă Ioanei Petrescu, zisă și Duduia cu Usturoiul

Iată faptele!

Vineri, 11 iulie 2014, Ministerul Finanțelor a afișat pe site-ul său, accesibil marelui public, firește, Proiectul noului Cod fiscal – varianta actualizată la data de 11 iulie 2014. Documentul – însumînd 516 pagini – a apărut la rubrica Domenii de activitate. Impozite și taxe.

O simplă privire aruncată asupra textului ne dezvăluie ambiția unui document crucial pentru finanțele românești, ba chiar și pentru istoria postdecembristă. Luînd seamă la acest lucru ne-am spus că, iată, Victor Ponta purcede deja la opere de importanță istorică, visul oricărui diriguitor fiind acela de a lăsa țării moștenire cel puțin un Cod, după exemplu lui Napoleon. În aceste condiții se presupunea că elaborarea Codului a fost nu numai rodul unei munci uriașe depuse de cei mai buni specialiști ai noștri în domeniul, dar și rodul îndrumării directe a lui Victor Ponta.

Sîmbătă, 12 iulie 2014, tot pe site-ul Ministerului a apărut următorul Comunicat:
”În urma solicitării prim-ministrului Victor Ponta, Ministerul Finanţelor Publice a retras pe de site-ul ministerului proiectele Codului Fiscal şi al celui de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice.(…)
În prezent, una dintre priorităţile Guvernului este de a limita evaziunea fiscală, inclusiv prin modificări ale Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală. Modalitatea în care se vor concretiza aceste intenţii, după discuţii cu specialişti şi societatea civilă, va fi decisă de Guvern şi va fi supusă consultării publice înainte de aprobarea de către Parlamentul României. Propunerile care vor fi asumate de Guvern vor fi dezbatute şi asumate, împreună cu Bugetul pentru anul 2015, de către Parlamentul României.”

Administrația produce o întreagă literatură alcătuită din decizii, hotărîri, avertismente, chemări și mustrări.
Omul simplu își bate capul să le înțeleagă.
Cu acest Comunicat nu-l sfătuiesc s-o facă.
S-ar putea să-l doară capul și, din cîte se știe, Algocalminul se dă numai cu rețetă.

Să luăm, spre pildă, acest paragraf:
În prezent, una dintre priorităţile Guvernului este de a limita evaziunea fiscală, inclusiv prin modificări ale Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală. Modalitatea în care se vor concretiza aceste intenţii, după discuţii cu specialişti şi societatea civilă, va fi decisă de Guvern

Proiectul de Cod fiscal prevedea și măsuri de limitare a evaziunii fiscale. Presupun că ele au fost elaborate după discuții cu specialiștii. Comunicatul ne avertizează însă că aceste discuții  abia de acum încolo urmează să se desfășoare.

Asemănător, un Proiect de Cod fiscal, însumînd peste 500 de pagini, se presupune că e lansat pe piață, în vederea dezbaterii, ca Document asumat de Guvern. Că după dezbaterea publică, Guvernul face unele modificări, se înțelege de la sine. Un Proiect de Cod fiscal e o operă aproape finită. Dezbaterea în Guvern nu poate aduce mari modificări, fie și pentru că în Guvern sunt miniștri care habar n-au de Codul fiscal, elaborat de o echipă de specialiști sub conducerea marii specialiste Ioana Petrescu zisă și Duduia cu Usturoiul.

Ce vrea să însemne cererea lui Victor Ponta altceva decît o nouă scatoalcă administrată duduii cu atîtea ifose în domeniul finanțelor?
Nu credeți că duduia, dacă mai are o umbră de mîndrie profesională, ar trebui să-l dea dracului pe Victor Ponta cu Guvernului lui cu tot și să se întoarcă la Harvard?
Sau, mai știi, sărmana, poate n-are unde să se întoarcă?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Gîndul de la ora 12”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *