Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Gîndul de la ora 17

E Ion Iovcev, directorul liceului cu predare în limba română din Tiraspol, un agent provocator al Moscovei?

Ora 16. Radio România Actualități difuzează unul dintre principalele jurnale de știri ale zilei.
O intervenție în direct îmi atrage atenția că am mai auzit vocea cu pricina:
E a lui Ion Iovcev, directorul liceului cu predare în limba română de la Tiraspol.
Apelează la România să intervină pentru că românii din Transnistria sunt amenințați cu dispariția.
Distinsul transnistrean a intervenit în ultimele zile la toate televiziunile de știri.

Miercuri seara, butonînd ca să mă mai amuz de prostia absolventă a Facultăților de Jurnalism, am nimerit o emisiune moderată de o nouă crătițăreasă a audiovizualului românesc. Firește, muierușca îl asculta, cu mîna-n șold, a țățism, pe Ion Iovcev.

La RRA, la posturile tv de știri, în epistolele reproduse de presa noastră, Ion Iovcev cere României să intervină în apărarea românilor din Transnistria. Din motive pe care le intuiesc, presa noastră îl cultivă deșănțat pe acest domn, sprijinindu-i demersul cu informații false despre o așa zisă alipire a Transnistrie la Rusia.

Față de demersul neobișnuit al lui Ion Iovcev, mă văd obligat, ca jurnalist care nu s-a tîmpit de tot sub manipulările de care e plin postdecembrismul, să observ că:

1.) Criza din Crimeea n-a înrăutățit, dar nici n-a îmbunătățit situația românilor din Transnistria. Declanșarea unei campanii de emoționarea o opiniei publice din România în legătură cu ceea ce Ion Iovcev numește genocidul din Transnistria, nu-și are justificarea în realități. Acolo, în Transnistria nu s-a întîmplat nimic nou față de ceea ce presa noastră a înfățișat pe larg pînă acum.

2.) Insistentele apeluri la ajutor din partea României sînt inexplicabile. Transnistria e parte componentă a unei alte țări, Republica Moldova. Dacă Ion Iovcev vrea ajutor pentru ca românii să nu aibă soarta tătarilor din Crimeea, cum tot zice el, să se adreseze Autorităților din R. Moldova. România trebuie să ajute R. Moldova. În nici un caz doar o regiune a Republicii Moldova.

3.) Campania declanșată de domnul director are drept țintă crearea unei stări de spirit care să înlesnească o intervenție iresponsabilă a României în Transnistria.

Sunt sigur că în rîndurile celor de Euromaindanul de la Kiev serviciile secrete rusești și-au avut agenți provocatori. Aceștia au dat protestului o notă de antirusism violent, folosit apoi de presa rusească pentru a convinge milioanele de ruși că noua Putere de la Kiev e mîncătoare de ruși.

Brusca deșteptare a lui Ion Iovcev mi se pare suspectă.
Cine are interesul unei tulburări apelor în Transnistria, dar mai ales al unei intervenții iresponsabile a României într-o chestiune care ține de Republica Moldova?
Nu cumva Moscova?
În aceste condiții, n-avem dreptul să ne întrebăm dacă nu cumva Ion Iovcev e agent provocator al Moscovei?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Gîndul de la ora 17”

  • Da, mie mi s-a parut ciudat ca dl Iovcev este lasat sa vorbeasca liber cu toate TV-urile din Romania. Cum de nu-i pun pumnul in gura autoritatile rusofone din Transnistria? Nu ca as vrea asa ceva, dar…?

  • Totul este posibil in aceste vremuri tot mai tulburi

  • Este un rationament corect, dle Cristoiu!

  • ar fi corect sa belim ochii si sa ne desfundam urechile la auzul acestor tipi cu nume de IOV.

  • Si Romania in ansamblu mai are o mare datorie, sa faca pubice permanet abuzurile si persecutiile la care sunt suspusi romanii in acel teritoriu sprijint de Rusia. Si asta cu bataie catre Moscova care vrea acum sa aiba fata curata.

  • Intamplator, cunosc in mod nemijlocit situatia de acolo si nu de azi de ieri, ci de foarte multi ani. Omul asta nu bate campii si nici nu spune lucrurile astea pentru prima data. Ceea ce este intr-adevar nou este faptul ca este bagat in seama de mass-media din Romania. Nu s-a intamplat nimic nou in Transnistria, se continua din ce in ce mai fortat politica de asimilare. Eu nu va inteleg, sunteti doar Gica Contra?! Da, Romania are principala obligatie de a-i sprijini financiar si politic pe romanii bastinasi din afara granitelor pentru pastrarea identitatii lor. In Basarabia confuzia identitara este la ea acasa asa ca nu ai la ce sa te astepti de la guvernul de la Chisinau. Nu este vorba decat de sprijin identitar, educational si cultural, si de sprijin politic pentru respectarea dreptului la pastrarea identitatii. Chiar nu intelegeti ca dispar si ultimele scoli romanesti de acolo. Nu dispar dintr-o data, au tot disparut, numai ca acum vor sa le desfiinteze pe toate ca sa rezolve definitiv problema.

  • de la ” gaina care naste pui vii”,n-ati mai evoluat deloc…:D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *