Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de la ora 18

Cum i-a făcut Evenimentul zilei campanie electorală lui Victor Ponta

Printre cititori și telespectatori mai circulă părerea că la ziarele și televiziunile la care colaborez sunt un fel de Dan Voiculescu față de Trustul Intact. Altfel, zis, se crede că, deși eu mă prezint drept un biet pensionar al Bibliotecii Academiei, și acolo mergînd în loc de Cișmigiu, unde sunt tablele timpului pierdut, în realitate am un cuvînt greu de spus în activitatea Evenimentului zilei și a Realității Tv. Sincer să fiu n-am nici măcar o virgulă de spus, d-apoi un cuvînt și acela greu. Relația mea cu instituțiile respective se limitează la colaborare pur și simplu. Discuțiile, cîte sunt, vizează exclusiv chestiuni tehnice. La Evenimentul zilei, mă interesez dacă a ajuns editorialul, iar la Realitatea Tv, cînd vine să mă ia mașina. Formula mai aparte a emisiunii de joi face să discut cu Rareș Bogdan și unele chestiuni de conținut. Nu ale postului, nici măcar al emisiunii sale de fiecare seară, ci ale ediției de joi, la care particip. Nici la Evenimentul zilei, nici la Realitatea Tv nu discut cu patronii: Dan Andronic, respectiv Cozmin Gușă. Nu pentru că cei doi n-ar fi gazetari, ci pentru că sunt prea importanți ca să-mi permit să-i abordez netam-nesam.

De ce se întîmplă așa?

  1. Urăsc ipostaza de bătrînel pisălog, de care se feresc nora și fiul, ca să nu-i mai bată la cap cu ce era pe vremea lui;
  2. Tinerii jurnaliști, ca toți tinerii de azi, se cred infinit mai talentați, mai deștepți, mai nimeriți decît mine, ca să-mi ceară sfatul. Și dacă ei nu mi-l cer, nici eu nu mă grăbesc să li-l dau.

Am ținut să precizez aceste lucruri, deoarece, deseori, cititori și telespectatori mă urechează pentru ceea ce scrie Evenimentul zilei și pentru ceea ce difuzează Realitatea Tv.
Azi, de exemplu, m-am trezit luat la întrebări pentru vizita lui Victor Ponta la Evenimentul zilei.
N-am nici o legătură cu inițiativa ziarului.
N-am avut habar de vizită, de interviu și, mai ales, de amploarea dată de redacție bunăvoinței lui Victor Ponta de a poposi în încăperile sale.

Dacă m-ar fi întrebat cineva din redacție asupra acestei inițiative, i-aș fi răspuns că e o prostie:

  1. Gazetărească. Un interviu acordat de Victor Ponta n-are valoarea unui eveniment decît dacă vrei să-i faci pe plac lui Victor Ponta. Premierul apare la televizor 24 din 24 de ore. Numai ieri, de exemplu, a apărut de atîtea ori că un ins care are fi ținut să-l urmărească ar fi amețit de atîtea vorbe goale și fițe de șmecher. Prin urmare, din punct de vedere gazetăresc, Victor Ponta nu poate oferi exclusivități nici măcar unei televiziuni de bordel cu circuit închis;
  2. Politică. Întrebat cum de a binevoit să-și pună Înalta Talpă pe podelele redacției, Victor Ponta a răspuns:
    Dintr-un motiv foarte simplu. Din momentul în care am luat decizia de a candida pentru funcţia de preşedinte, consider că am responsabilitatea de a le răspunde şi celor care nu mă votează. Şi celor care nu mă plac. Asta este explicaţia.

Firește, și acesta e unul dintre motivele interviului acordat Evenimentului zilei. Victor Ponta se află în plină campanie electorală. Pentru un candidat, un astfel de interviu ar trebui plătit cu bani grei. Victor Ponta l-a obținut pe gratis.
Adevăratul motiv e altul.

Victor Ponta are la dispoziție Antena 3 și România Tv. Campaniile angajate de aceste posturi sunt urmarea comenzilor primite de la Cabinetul lui Victor Ponta. Pentru a nu mirosi prea tare, ca să ne ia nasul, această realitate de hazna politico-mediatică, Victor Ponta se dă peste cap să apară și la televiziunile sau ziarele așa zis dușmane, pentru că trec a fi ale lui Traian Băsescu. De ce nu se teme să meargă la Evz sau la B1 Tv? Din două motive:

  1. Are o uriașă disponibilitate de a minți pe loc, fără să clipească;
  2. Televiziunile și ziarele care-i cerșesc prezența sunt copleșite de gîndul că Marele Victor Ponta, Dușmanul lor, a binevoit să le viziteze.

Din motive care-mi scapă, Evenimentul zilei nu s-a gîndit la aceste aspecte.
Spre stupoarea mea, interviul dat de Victor Ponta a fost transformat într-un eveniment crucial din Istoria ziarului, din Istoria presei și chiar din Istoria națională.

Numai că n-a fost un eveniment jurnalistic.
A fost un eveniment electoral.
Pentru turul al doilea, Victor Ponta are nevoie ca de aer de voturi dinspre Dreapta.
Un moment precum cel din redacția Evz se înscrie perfect în strategia de cucerire a unor voturi și din partea Dreaptă.

Prezența lui Victor Ponta la Evz n-a fost un moment gazetăresc.
A fost un moment de campanie electorală.
Făcută pe gratis lui Victor Ponta.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

18 comentarii pentru articolul „Gîndul de la ora 18”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *