Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de la ora 22

Patru motive pentru care Occidentul va reacționa la intervenția din Crimeea doar cu gura.

Postul tv Publika de la Chișinău m-a sunat pentru a mă întreba în direct despre intervenția armată a Rusiei în Crimeea. Era de la sine înțeles ca discuția să ajungă la reacția Occidentului.

Am zis – și-o repet aici – că Occidentul, prin asta înțelegîndu-se la noi America, nu va interveni militar în cazul Crimeii, ba mai mult, după agitația mediatică de rutină – declarații de presă, avertismente, convocări de ședință sau activarea unor pioni precum Traian Băsescu pentru ca aceștia să hămăie – pe spatele țărilor lor, desigur – la Moscova, Occidentul se va resemna să accepte faptul împlinit.

De ce? Din cel puțin patru motive:

  1. Crimeea constituie pentru Rusia o zonă de interes strategic vital. În astfel de cazuri, o Putere precum Rusia nu dă înapoi fără a-și pune în pericol poziția în zonă. Pentru Occident Crimeea nu e o chestiune fără de care nu se poate trăi. A reacționa militar la intervenția Rusiei înseamnă un al treilea Război Mondial. Merită să distrugem civilizația umană de dragul unei peninsule?
  2. Noii lideri ai Ucrainei nu sunt rezultatul unui scrutin popular. De altfel, de aceea nu-i recunoaște Rusia. Autoritatea lor față de structurile de forță interne rămase de pe vremea lui Ianukovici e minimă.
  3. Occidentul s-a amestecat fățiș în treburile interne ale Ucrainei prin prezența tembelă a unor lideri ai UE la manifestațiile de pe Euromaidan. Firește, Rusia se amestecă militar, că așa știe ea de pe vremea lui Ivan cel Groaznic. Civil sau militar, tot amestec e.
  4. Liderii Uniunii Europene au girat un Acord în urma căruia Ianukovici a renunțat la intervenția în forță împotriva Euromaidanului. Acordul fusese semnat de Ianukovici după ce liderii UE garantaseră îndeplinirea lui. A doua zi dimineață, Opoziția ucraineană s-a șters la fund cu Hîrtia parfumată de mîna mai marilor UE. În loc să le atragă atenția că e un Acord menit a pacifica Ucraina și că, prin urmare, trebuie respectat, pentru că ei, mai marii UE și-au pus obrazul, liderii UE au salutat gestul Opoziției. Aceeași iresponsabili siniștri din Opoziția ucraineană n-au găsit ceva mai bun de votat decît o lege care interzice minorităților să-și vorbească limba lor pe teritoriul pe care se află în proporție de peste 10 la sută. Legea n-are legătură cu Europa. E mai degrabă una pentru Coreea de Nord. Ar fi fost normal ca drăguții de la UE să le dea peste dește capetelor pătrate din fruntea Ucrainei. N-au făcut-o. Dublul standard occidental! Măsura lovește mortal și pe românii din Ucraina. Firește, spre deosebire de Rusia, România nu poate interveni militar pentru apărarea limbii române. Mai energic putea să protesteze însă, chemînd, de exemplu, pe ambasadorul ucrainean la MAE. N-a făcut-o. Și asta pentru că la cele mai înalte nivele slugărnicia față de Occident e desăvîrșită. Ce drept moral mai au liderii UE să protesteze împotriva intervenției rusești cînd ea e justificată tocmai prin încălcare acordului de către Opoziția pro-occidentală?

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „Gîndul de la ora 22”

  • Din totdeauna cei tari au impus legea iar prietenii de la rasarit au aplicat aceasta doctrina cu prisosinta fata de intreaga Europa si Asie.Istoria Ucrainei este legata de politica Rusiei imperiale incepand cu Ivan cel Groaznic ,continuand cu Petru cel Mare si Stalin ,iar acum cu tarul Putin.Sa nu uitam ca visul lor era ca Marea Neagra sa fie lac rusec si daca nu ar fi Turcia chiar ca acest lucru ar fi posibil.Sa multumim cerului ca suntem in NATO si in UE si ca astfel ne putem bucura de ceva protectie ,iar in ceea ce priveste cancelariile europene sa nu uita ca depind in mare masura de gazul rusesc .Si ca tot veni vorba oare cine credeti ca ii tot agita pe bietii vasluieni contra gazelor de sist ,treziti asa dintr-odata mari ecologisti desi este vai de capul lor ca altfel nu au nici dupa ce sa bea apa.Ia ghiciti

  • Din totdeauna cei tari au impus legea iar prietenii de la rasarit au aplicat aceasta doctrina cu prisosinta fata de intreaga Europa si Asie.Istoria Ucrainei este legata de politica Rusiei imperiale incepand cu Ivan cel Groaznic ,continuand cu Petru cel Mare si Stalin ,iar acum cu tarul Putin.Sa nu uitam ca visul lor era ca Marea Neagra sa fie lac rusec si daca nu ar fi Turcia chiar ca acest lucru ar fi posibil.Sa multumim cerului ca suntem in NATO si in UE si ca astfel ne putem bucura de ceva protectie ,iar in ceea ce priveste cancelariile europene sa nu uita ca depind in mare masura de gazul rusesc .Si ca tot veni vorba oare cine credeti ca ii tot agita pe bietii vasluieni contra gazelor de sist ,treziti asa dintr-odata mari ecologisti desi este vai de capul lor ca altfel nu au nici dupa ce sa bea apa.Ia ghiciti

  • si doua F-22 Raptor ca sa se calmeze putin pe veci……..!!!

  • o analiza foarte corecta.

  • chiar credeti ca UKRAINA unde se scrie cu hieroglife rusesti ,su unde populatia crede in IMPERIUL IUDEO-ORTHODOX condus de la moscova si financiar/spiritual de JIDANII din ISRAEL va deveni membra in UE ? UKRAINA va ramane impreuna cu RUSIA datorita ORTODOXIEI si a literelor kirilice !!!

  • Totusi inca ceva. Se pare ca SUA va obtine Venezuela si toata zona sa de influenta, din toata aceasta „joaca”. Fiecare cu vecinatatea sa!

  • Observatiile sunt excelente pentru cei care refuza sa vada evidenta. Am sa va descriu insa un scenariu in care ceea ce se intampla si s-a intamplat pana acum se leaga mai bine. Totul ar pleca de la o intelegere secreta dintre Germania si Rusia de a imparti Ucraina. Rusia avanseaza ajunge la granita UE si a NATO, iar Germania incepe un proces lung si cvasi-discret de refacere a teritoriilor pierdute dupa cel de-al doilea razboi mondial in favoarea Poloniei. Mai intai se faciliteaza Poloniei extinderea influentei (economice in special) in ceea ce este astazi vestul Ucrainei, care a fost in parte teritoriu polonez in 1939, pentru ca mai apoi sa se inceapa o translatie tot de capital (nu mai vorbim de populatii) in fosta zona germana, de la polonezi catre germani. In acest scenariu amplu s-ar inscrie evenimentele curente. Sa nu uitam ca in Ucraina exista un curent puternic nationalist care s-a opus si se opune rusilor in diverse forme, chiar in conditii de relatii fratesti. Acest scenariu presupune o antagonizare puternica a populatiei pe criterii etnice, modelul fiindu-ne cunoscut din fosta Iugoslavie. Jocul cu UE si Vilnius a fost provocat special pentru a antagoniza populatia. Ianucovici a cazut la mijloc si a fost de la bun inceput de sacrificiu, omul in capul caruia trebuiau sa se sparga oalele. Nu degeaba am vazut asemanarea cu Ceausescu, vizita in „Primaverii” si abandonarea brusca de catre tot ce inseamna institutii de forta si de tot partidul sau. Toti ca la un semnal. Si nu intamplator se spunea de la Moscova ca ar fi fost bine sa fi murit. Ar fi fost si tap ispasitor si declansator al furiei sustinatorilor sai onesti. In acest scenariu protestatarii au fost sustinuti de grupari paramilitare, iar fortele de ordine au fost de sacrificiu. Am mai spus ca am urmarit cvasicontinuu transmisiunile directe de la Kiev si am ramas uluit de intensitatea atacurilor protestatarilor, de profesionalismul si disciplina fortelor de ordine, dar si de „incapatanarea” lor in a sta la incasat, fiindca asta au facut in cea mai mare parte a timpului. Si, revenind la Ianukovici, cum este posibil sa ai atatea atuuri legale si democratice, sa cedezi totusi foarte mult, ceea ce ar fi presupus ca s-a acceptat o solutie politica, asta dupa-amiaza, iar seara sa fugi in mare graba. Este clar ca ceva s-a intamplat, ca nu din cauza protestatarilor a fugit, si ca numai un factor foarte important de putere (agentura ruseasca) putea sa determine abandonarea sa brusca, in conditiile in care se ajunsese la o solutie politica. Asa se explica cum de a ajuns sa se plimbe prin tara ca Ceausescu si este clar ca rusilor nu le-a picat bine ca a scapat. Nu intamplator era zombi la conferinta de presa. Ar mai fi, dar e deja prea mult.

  • adica de ce ajutam noi Ucraina ? Nu cumva astia trebuie sa ne dea noua cate ceva ?

  • Dacă să se”studieze istoria”…, multe retrocedări ar trebui să facă şi Rusia şi Ucraina…Mai bine…”las că-i bine”…

  • in principiu cei care se reped sa comenteze, ar trebui sa studieze istoria peninsuleii, toate au o origine si o desfasurare in timp… ce se intampla acuma e o rezultanta cam fireasca.

  • Ai o logica perfecta maestere… 🙂

  • cum ramane treaba cu gazul si petrolul rusesc care trec prin Ucraina spre Europa ?… Pe plan militar nu o sa fie mare grozavie; economic cred ca v-a fi o zguduiala daca occidentul se mai baga mult in seama pe problema Crimeii. ( PS; bine ca ai apucat sa vezi monumentul de la Yalta )

  • Compilatie Cristoiule…”De va veni,nu-i vina ta,aşa e scrisa”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *