CCR a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României. Guvernul va stabili noua dată a alegerilor, iar procesul electoral va fi reluat în integralitate

Gîndul de luni, 1 mai 2017

Despre cum voi plăti eu 4 lei an de an, pînă la Judecata de Apoi, ca să nu fiu executat silit

Zilele trecute am găsit în cutia poștală un fluturaș prin care eram convocat la Poștă ca să ridic o recomandată.
Locuiesc pe strada Iorga de aproape două decenii.
De cînd stau aici (de două decenii, repet!) nu mi s-a întîmplat ca poştăriţa sau poştaşul (habar n-am de genul lucrătorului în perimetrul căruia am nimerit) să-mi dea în mînă recomandata primită. De colet nici nu mai vorbesc, ăla se ia personal de la poştă, după ce prezinţi dovada că tu eşti tu. Întotdeauna, de două decenii, găsesc în cutia poştală de la parter fluturaşul prin care sunt anunţat că am primit ceva şi că pentru asta trebuie să mă prezint personal la poştă, cu buletinul asupra mea. Niciodată n-am putut desluşi de unde şi cum vine acel ceva, mai ales că nu de puţine ori nu aşteptam nimic de la poştă.
De ce n-a reuşit niciodată să-mi dea direct recomandata? e una dintre întrebările rămase, pentru mine, alături de 16/22 Cine a tras în noi? și De ce nu suntem nemuritori? printre enigmele chinuitoare ale sufletului românesc.

În ultimii ani însă, ori de cîte ori pe fluturaş văd încercuit cu pixul cuvîntul recomandată am, ca să spun aşa, un dublu sentiment că mi-am stricat ziua.
Mai întîi, pentru că trebuie să merg la poştă. Despre atmosfera de la poştă am mai scris şi am mai vorbit. Cine vrea să-şi facă o imagine de cum chinuie statul român propriul cetăţean îl invit să facă experienţa sinistră a mersului la un oficiu poştal din România cu o treabă. Cînd vine vorba de a reaminti că România e o membră a UE în curs de dezvoltare toată lumea trimite la autostrăzile pe care nici un guvern postdecembrist n-a reuşit să le facă, deşi a promis că va face măcar una. Eu spun că pentru a reaminti cam pe unde ne aflăm în materie de relaţie stat-cetăţean, e suficient îndemnul de a merge la Poştă. Poşta e o instituţie de Ev mediu românesc în materie de servicii. Nici un Guvern n-a reuşit să europenizeze Poşta. Toate Guvernele au reuşit doar să-şi pună în fruntea poştii oamenii clientelei lor politice.

Într-una din zile, mergînd la Oficiul poştal de care aparţin, am dat la coadă, chiar înaintea mea, de Vartan Arachelian. Spre stupoarea mea, deşi am colaborat cu Vartan Arachelian, deşi n-am avut şi nu avem conflicte de opinie politică, domnia sa s-a rezumat doar la un abia schițat salut cu capul, după care mi-a întors cu spatele.
Cînd se întîlnesc doi intelectuali, mai ales la o coadă la care trebuie să aștepte, musai se încinge un dialog despre ce a mai citit și cea mai scris fiecare.
Repet, deși cu Vartan Arachelian avusesem proiecte intelectuale comune, comportarea sa era neobișnuită și nițel stingheritoare pentru mine.
Am recapitulat rapid împrejurările vieţii mele din ultima vreme.
Nu-l înjurasem nicăieri pe Vartan Arachelian.
Nici despre el nu ştiam să mă fi înjurat.
Niţel contrariat, am aşteptat cuminte să-mi vină rîndul, am urmărit posomorît balamucul tipic Poştei române şi am plecat.
Vartan Arachelian luase înaintea mea pachetul.
A plecat fără să mă salute.
Cîteva zile mai tîrziu, ne-am întîlnit la Biblioteca Academiei.
Faţă de mine cel puţin era alt om decît cel de la poştă.
Am crezut că sunteţi supărat pe mine! i-am zis reamintindu-i ce s-a întîmplat la Poştă.
Vă rog să mă scuzaţi! mi-a răspuns Vartan Arachelian, dar de cîte ori sunt obligat să iau ceva de la poştă mă deprim atît de tare că sunt de nerecunoscut.
Vă imaginaţi cam ce atmosferă e la Poşta noastră dacă poate face dintr-un om politicos precum Vartan Arachelian un om nepoliticos!

Mi se strică ziua şi pentru că trebuie să încerc pe pielea mea vitregia de la Poştă pentru a lua (contra semnăturii şi buletinului prezentat) un plic care nu-mi poate aduce nimic bun.
E vorba întotdeauna de un plic prin care sînt somat să dau bani, în nici un caz să-i primesc.
N-am primit pînă acum în viața mea de cetățean un plic alb și subțire în urma căruia să iau bani.
Nu de puţine ori, deşi sunt un plătitor corect de taxe şi impozite, plicul alb conţine o hîrtie care mă anunţă că s-au declanşat deja procedurile de executare silită.
Cum de se ajunge aici?
Foarte simplu.
Cînd primesc fluturaşul, la gîndul că trebuie să iau ceva de la Poştă mă apucă deznădejdea.
Şi atunci găsesc tot felul de pretexte pentru a mă duce cît mai tîrziu.
Cei de la Poştă nu mă mai reavizează.
Trimit scrisoarea înapoi.
Şi astfel mă pomenesc în situaţia de executat silit.

O astfel de situaţie am avut cu cîteva săptămîni înainte de a primi fluturaşul care mă invita să iau recomandata.
Direcţia Generală de Taxe şi Impozite Locale a sectorului 1 mă anunţa că s-a emis un titlu executoriu împotriva mea, care va fi pus în aplicare dacă nu achit taxele şi impozitele locale pe anul trecut.
Habar n-aveam dacă le plătisem sau nu.
Eram convins că le plătisem.
Normal ar fi fost să primesc o atenţionare să le plătesc.
De cum am primit plicul, am dat fuga în Piaţa Amzei, unde se achită taxele şi impozitele de la Sectorul 1, am stat la coadă la casierie şi am achitat taxele şi impozitele nu numai pe 2016, dar şi pe 2017.
Slavă Domnului! mi-am zis, pînă la anul voi fi scutit de plicul alb, luat în atmosfera sinistră de la Poştă.

Deşi încercuirea cuvîntului recomandată nu-mi spunea nimic bun, m-am dus la poştă de dimineaţă, în drum spre BAR, în speranţa că nu va fi coadă.
Era.
Am luat plicul şi, în drum spre uşă, l-am deschis.
Înăuntru am găsit hîrtia pe care o reproduc mai jos.

Ce conţine ea?
Un anunţ că împotriva mea s-a emis un titlu executoriu de către DGITL a Sectorului 1.
Bine, bine! mi-am zis, dar am plătit. Şi pe 2016 şi pe 2017.
Eram gata să plătesc şi pe un deceniu, numai să nu mai fiu obligat să merg la Poştă.
Mă uit la suma pentru care, dacă n-o plăteam, venea perceptorul şi-mi lua lucrurile din casă.
Ca-n Moromeții, am gîndit imediat, ca orice intelectual cu facultatea la stat.
Așa cum se vede din reproducere suma finală era de 4 (patru!) lei.
4,07 lei la început.
Din motive care-mi scapă, mă iertaseră de 7 bani.

Ce însemnau aceşti 4 lei?
După cum se vede din adresă, costul plicului şi a hîrtiei de data trecută, prin care eram anunţat de executarea silită.
Pentru aceşti 4 lei fusese folosit un plic şi o hîrtie la fel cu cele de data de data trecută.
Aşadar, noua somaţie, cu iscălitură şi ştampilă, cu tot, costase 4 lei.
M-am dus fuga în Piaţa Amzei, să achit cei 4 lei, ca să scap de executarea silită.
Coborînd scările imperiale ale noului sediu, m-a lovit neliniştea.
Pentru somaţia de data trecută de a plăti 4 lei trebuise să plătesc acum 4 lei.
Nu peste mult timp, urmează să primesc în căsuţa poştală un fluturaş de invitaţie la poştă.
Voi merge la Poştă (alţi bani, altă distracţie!) şi voi lua un plic prin care voi fi somat să plătesc 4 lei pentru plicul de acum, care a costat 4 lei.
După care voi primi o nouă somaţie, să plătesc 4 lei printr-un plic de 4 lei.
Şi aşa mai departe, an de an, pînă la Judecata de Apoi.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 1 mai 2017”

  • Ma(i)estre, în loc sa te ocupi de probleme SERIOASE, ca de exemplu Trianon 100 , documentul trilingv-româna, pe care m-a pregătit Lazy Orban, si care este semnat, culmea, si de câtiva… români, te ocupi de probleme d-asta de tot rahatu’ ?!? Zău așa !!!
    Plătește-ţi taxele la timp si nu vei mai primi nici o somaţie !!! Si nu veifi nici … EXECUTAT SILIT !!!

  • Magda Precup Magdalena
    Daca esti o semi-senila cu apartament la Oradea, asta nu intereseaza pe nimeni. Maestrul a scris clar ca si-a platit datoriile dar Fiscul a revenit cu faimoasele sale scrisori. Sau ptr tine, Fiscul e doar o institutie ca un ceas elvetian? Sunt multi oameni taratzi ani de zile pe la ghisheele ANAF de proshtii care guverneaza acolo,
    Ca va place voua sa stati la coada la ghiseu si sa ii spurcati pe-aia tineri,unii dintre pensionarii ashtia sinishtri crescuti sub Ceausescu si imbatraniti urat. Bine ca generatia ta irosita, draga Magdaleno, le-a facut bine pe toate, numa Tara ati construit-o cam defecta.

    • Rugați-vă la Dumnezeu să nu ajungeți niciodată bătrâni. Pe la 35 de ani să dați colțu, că altfel vin alții din spate și râd de voi că sunteți moșnegi care vreți să stați la coadă..

      • axon

        Vrei exemple de tineri care devin bătrâni înainte de vreme? România e plină cu ei.
        Dacă zici însă că de-alde Vișinescu sau Ficior și toți prăpădiții securiști care au torturat și care azi au pensii de zeci de mii lei, merită respectul poporului numai fiindcă au ajuns pensionari, caută niște piatră și fă-le tu un monoment. Orice prost își are-un rost!

  • Maestre, ziarul Dvs de suflet Evenimentul zilei, scuzati-ma, a ajuns ca un ghiseu de Poshta- vii spre ei cu sperantze si primeshti prostii. Mai are putin evz si devine tabloid, noroc ca mai are Andronic probleme penale si mai baga cate o ancheta de genul „Statul sunt eu”

    In rest articole de genul „Cel mai faimos cutitar” , „Larisa manelista” sau „Diavoli care scriu sfintilor,

    Pe cand or sa deschida editia cu sfaturi ptr depozitarea muraturilor la borcan?

    • Este CENZURĂ peste tot, și aici și la EVZ. Doar la mesajele despre manele, bârfă de șanț, bancuri porcoase dar stupide NU se aplică cenzura. Astea sunt la liber, trebuie să arătăm lumii că există libertate, nu ?

      • corect. ce cenzură să aplice însă la maneliști. De ex, marii jurnaliști scriu ce aventuri amoroase mai au maneliștii, dar nu încearcă niciunul să afle dacă ăștia își plătesc impozitele pe sumele enorme. alde guță, copilu minune, toți semianalfabeții..Ținem maneaua deasupra legii fiindcă presa s-a numplut de maneliști. asta da, e o problemă ..

  • Unu mai hoţ ca ceilalţi.
    Asta sărbătorim şi nu uităm:
    – Opriţi Geoana, vorbeşte grătarele! 😀

  • „Nici un Guvern n-a reuşit să europenizeze Poşta. Toate Guvernele au reuşit doar să-şi pună în fruntea poştii oamenii clientelei lor politice.”

    Cine n-are poştă să-şi facă!
    Toate partidele au.

    Într-o bună zi, de bilanţ, cineva de-acolo sus ne va traduce cum renaşte poşta de partid din circulaţia plicurilor.
    „Dragi români, în 2017, Guvernul României a reuşit să sporescă în toate:
    – PIB-ul cu 3%;
    – numărul angajaţilor ANAF cu 110%;
    – salariile bugetarilor de pretutindeni între 25% şi 300%;
    – încasările la buget cu 20%;
    – speranţa de viaţă cu 1%;
    – nivelul de trai cu vorba bună.
    Toate aceste performanţe le datorăm românilor cinstiţi, plătitori de taxe şi impozite, dar mai ales sponsorului nostru principal – cel mai mare producător de plicuri din România, Regele Papetăriei, domnul Pliculeţ Şpagasin. Felicitări domnule Ministru de Finanţe! Aveţi un nepot de toată isprava, să vă trăiască! Vă mulţumim că existaţi! „

  • Stimate d-le Cristoiu,
    Sa va descriu cum se va primi (se primeste) posta in Canada, daca „reforma” initiata in 2013 va fi dusa la indeplinire: nu numai pachetele si/sau recomandatele NU vor mai fi livrate la domiciliul adresantului, ci si orice altceva (scrisorile, de ex.). Se vor crea cutii postale comunitare pe cartiere si cetatenii care nu au norocul sa stea „la bloc” (unde exista deja aceste grupari de cutii postale, ca si in Romania de altfel), vor trebui sa mearga 500m, 1 km, poate mai mult, ZI de ZI, ca sa vada daca au primit sau nu ceva corespondenta; asta intr-o tara in care iarna tine 4-5 luni pe an, cu temperaturi de pana la -35 grade. Cum se vor descurca batranii, bolnavii, etc. se pare ca nu intereseaza guvernul federal. Va trimit link-ul catre raportul Comisiei orasului Montreal privind acest subiect: http://ville.montreal.qc.ca/pls/portal/docs/PAGE/COMMISSIONS_PERM_V2_FR/MEDIA/DOCUMENTS/DOCCONSULT_20141120_V3_0.PDF . Nu uitati: Canada este intre primele 10 tari din lume la diverse capitole privind nivelul de trai al persoanei. Cam ironic, nu vi se pare ? Ce-ati zice daca o masura asemanatoare ar fi luata in Romania ? Pentru ca, dpdv. economic, ea e justificata! Nu se plang toti specialistii ca statul nu e bun administrator? Iata, statul a luat o masura care aduce economii si eficientizeaza administratia! Ei da, dar l-ar deprima si mai tare pe dl. Arachelian; ori, asa ceva nu se face !

    • In Olanda ceva asemanator, nici nu mai stim unde e oficiul psotal, daca mai e. Aproape tot se trimite digital iar pachetele si recomandatele in viitor se vor aduce/trimite de la un punct central, cine stie la ce distanta de casa….

  • Maestre, e doar guvernul Grindeanu care e innebunit ca n-are bani ptr maririle de salarii. Asa ca Fiscul nu trage pe milionarii imbogatiti pe frauda, sau pe manelishtii lu Vali vijelie, ci pe cetăţenii simpli.
    Maestre Cristoiu, vă executa ptr 4 lei, asta e viaţa reală cu aceste scursuri politice cu pretenţii de onorabili „funcţionari”. Fiscul românesc e o mizerie, o pepinieră de servitori, o vomă, un haos, o greaţă, o toaletă publică unde urinează oricare ajunge la putere după alegeri.
    Din cauza asta, Fiscul românesc nu există. Poate aduce Grindeanu agenţi fiscali din China şi Germania dacă e deştept.. ne cam îndoim.

  • Cineva să tragă apa după ce pronunţă ANAF :mrgreen:

  • Maestre, e doar guvernul Grindeanu care vrea bani ca să aibă ptr pensiile speciale şi ptr mărirea promisă de penala Olguţa Vasilescu.
    Iar prăpădiţii ăştia de la ANAF asupresc cetăţenii cui orfdin de la ANAF, fiindcă pe milionari nu prea au şanse sa le ia impozitele, ăia sunt sponsori PSD sau au banii în insulele Cayman.

    Aşţa că dragă Maestre,mai bine nu plătiţi cei 4 lei, căci va veni alt plic de 70 lei cu „titlu executoriu”, o să vă ia vreo scrumieră de dacă sînteţi fumător, să o pună la licitaţie şi o s+o câştige vreun interelop din Ferentari, fiindcă toţi interlopii au relaţii la Fisc.
    Fiscul în România e doar un haos imens, o dezorganizare tipic romînească, o pierdere de timp enormă, o vomă, o mizerie, o greaţă, o nemernicie, făcut cu toţi analfabeţii şi cumetrii de lideri politici. Probabil aşa a rămas şi Dragnea fără Bombonica lui: n-o fi plătit la ANAF în timp util.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *