Marcel Ciolacu: Voi candida pentru un nou mandat de preşedinte al Partidului Social Democrat şi în acelaşi congres se va alege şi candidatul Partidului Social Democrat pentru funcţia de preşedinte

Gîndul de luni, 13 aprilie 2015

Codruța Kovesi s-a fudulit degeaba. Nu DNA, ci doar SRI interceptează legal convorbirile telefonice!

Unul dintre interviurile date de Codruța Kovesi în cadrul bizarei campanii de imagine din ultima vreme – trei interviuri într-o singură zi, declarată de Forbes România (adică de Cristian Burci, pentru că el e proprietarul revistei) cea mai puternică femeie din România și premiată de Grupul de Dialog Social drept cea mai intelectuală femeie din țară (cine dintre membrii Grupului are dosar la DNA?!) – se oprește la un moment dat la chestiunea interceptărilor din Dosarele DNA. Suita în copac (cum dracu să nu-ți vină să te sui în copac, odată ce ești în același timp cea mai puternică femeie din Români și cea mai intelectuală femeie din România, îți ridică ciorapii cicisbeul Dan Tapalagă și te încheie la corset camerista Sorina Matei!), s-a străduit să se fudulească și prin minimalizarea rolului jucat de SRI în Dosarele de corupție:
Realizator: În continuarea acestei întrebări, de la ascultători, ei se referă la interceptări realizate cu ajutorul SRI-ului şi, care, au stat la baza unor dosare şi, poate, acesta este motivul pentru care relaţia a fost caracterizată ca neortodoxă.
Laura Codruţa Kövesi: În primul rând, autorizaţia de interceptare a unei persoane se eliberează de către un judecător, care verifică şi, care, stabilişte dacă sunt întrunite condiţiile legale. Pot să vă zic că DNA are propriul serviciu tehnic prin care îşi poate realiza interceptările, nu în toate cazurile interceptările pe care noi le facem, le facem prin intermediul Serviciului Român de Informaţii, probabil este un element care nu se cunoaşte foarte bine în public.

Afirmația, făcută pe un ton tranșant, tipic unei persoane îmbătate de Putere, a stîrnit discuții în presă. Victor Ciutacu, de exemplu, scria pe blogul său:
În 2008, în singurul interviu live pe care (mi) l-a acordat, generalul Florin Coldea spunea apăsat că unica instituție abilitată legal să asculte telefoane e SRI. După șapte ani, Codruța Kovesi susține că și DNA interceptează legal. Dat fiind că nu dorm cu Monitorul Oficial sub pernă, m-ar putea lămuri doamna procuror-șef ce modificare concretă a legislației permite asta?

Nu e singurul care și-a pus întrebarea dacă s-a schimbat cumva Legea în materie de interceptări. Robert Turcescu s-a ocupat de asta într-una din emisiunile sale de la Nașul Tv. Eu însumi am scris pe blog că acum ne spionează nu numai SRI, dar și DNA.

Acum, sunt în măsură să precizez, bazat pe surse bine plasate, că suita în copac a mințit din nevoia de a se fuduli.
DNA nu interceptează telefoanele. Și din simplul motiv că doar SRI are drept legal de a intercepta telefonul unui suspect, după ce a fost găsit în baza de date. Interceptarea telefoanelor de către SRI poate fi cerută nu numai de către DNA, dar și de alte instituții, Parchetul General, de exemplu. Ea se face pe baza mandatului dat de un judecător. Semnalul – repet – primit în exclusivitate de SRI, singura instituție dotată tehnic și abilitată prin lege să intercepteze telefoanele mobile din România, e  trimis online beneficiarului. Acesta poate fi DNA, dar la fel de bine poate fi Parchetul General. Beneficiarul – DNA, de exemplu – se rezumă la înregistrarea convorbirilor interceptate de SRI. Dacă mandatul judecătorului prevede dreptul SRI de a înregistra și el convorbirea unui suspect, atunci SRI înregistrează convorbirea.
Nici vorbă, așadar, de interceptarea telefoanelor de către DNA.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

23 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 13 aprilie 2015”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *