Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Statul de drept ne obligă să întrebăm: A fost Dan Andronic interceptat pe Siguranță națională? Și dacă da, pe ce temei legal?

Textul meu despre dezvăluirile Elenei Udrea privind ascultarea de către SRI a lui Dan Andronic cu mandat pe Siguranță națională a stîrnit oarece tulburare în Republica Democrată Română, soră bună cu Republica Democrată Congo.
Elena Udrea m-a sunat pentru a mă întreba dacă în Jurnal ea scrie „Acum vreun an am aflat de la Bica că a semnat mandat cerut de SRI pentru Andronic”, deoarece ea nu mai găsește originalul (eu am o copie a documentului).
– Da, i-am răspuns eu, știind aproape pe de rost pasajul cu pricina.
– Atunci m-am înșelat eu – mi-a zis Elena Udrea. Trebuia să scriu „Am aflat că Alina Bica a semnat”. Puteți să dați pe cristoiublog.ro o precizare?
– Sigur că da, i-am răspuns, în definitiv Jurnalul e al dumneavoastră și nu al meu. Aveți dreptul să faceți corectări și precizări ori de cîte ori credeți.

La rugămintea autoarei, dau aici un soi de erată la Jurnalul Elenei Udrea:
La pagina 11 în loc de „Acum vreun an am aflat de la Bica că a semnat mandat cerut de SRI pentru Andronic” se va citi ”Acum un an am aflat că Alina Bica a semnat mandat cerut de SRI pentru Andronic”.

Bogdan Iacob m-a sunat pentru a-mi atrage atenția că am zis scris „Jurnalul a fost scris în 2012”, în timp ce mai demult notasem c-a fost realizat în 2014. Mulțumindu-i lui Bogdan Iacob, un tînăr ziarist care mă citește cu atenție, dau și eu o erată:
La Gîndul de duminică, 13 decembrie 2015 de pe cristoiublog.ro se va citi „Jurnalul a fost scris în 2014” în loc de „Jurnalul a fost scris în 2012”.
Niciuna dintre aceste două erate nu pune la îndoială dezvăluirea că Dan Andronic a fost interceptat de SRI cu mandat de Siguranță națională.

Textul meu a stîrnit tulburare și în rîndurile ziariștilor care au de împărțit ceva cu Dan Andronic și care, după opinia mea în chip incorect, îl lovesc acum cînd e la pămînt: Radu Moraru, Cornel Nistorescu, Bogdan Chiriac. Unii dintre ei, precum Cornel Nistorescu, lichele cum îi știu, mă atacă și pe mine, identificînd în mod ticălos dezvăluirea mea cu o apărare a lui Dan Andronic.

Am apelat la Jurnalul Elenei Udrea nu pentru a-l apăra pe Dan Andronic.
Așa cum am scris încă de la apariția în presă a unor file din dosar, date de DNA Diviziei Presă a Binomului, desigur, în cadrul Operațiunii Nu e suficient că Victima defilează prin fața națiuni în cătușe, trebuie să defileze mînjită din cap pînă-n picioare de rahat! am fost intrigat de faptul că stenogramele aduse ca probă pentru arestarea lui Dan Andronic nu erau de la interceptări pe Corupție, cerute de DNA, ci de la interceptări pe Siguranță națională, cerute de SRI.

Scriam în Gîndul anterior:
„În 2015, Prințul Paul a depus o plîngere penală la DNA împotriva Grupului condus de Remus Truică pe motiv că l-au tras pe sfoară. În acel moment au ieșit la iveală înregistrările cu Dan Andronic pe Siguranță națională, înregistrări care conțineau și discuții despre Afacerea Ferma Băneasa ( ca să nu mai spun de discuții cu Traian Băsescu, cu politicieni, cu jurnaliști ( sigur și cu mine!) fără nici o legătură cu siguranța națională.”

Dan Andronic a fost înregistrat de SRI ani în șir, inclusiv în 2013.
Elena Udrea susține în Jurnal că n-aveau nici un temei legal.
Eu însă nu de asta am făcut caz de aceste interceptări.
Eu am făcut caz de altceva.
Și anume de folosirea unor interceptări dintr-un Dosar de Siguranță națională ca probe într-un Dosar de corupție.
Fragmentele apărute în presă arată că interceptările cu mandat pe Siguranță națională au fost făcute în 2011.
Aceste interceptări sunt folosite acum într-un dosar de corupție.

Prin urmare, se ridică două întrebări:
Partea cu Afacerea a fost trimisă la DNA încă din 2011, iar DNA a ținut-o la sertar, în așteptarea momentului cînd Traian Băsescu va pleca de la Cotroceni sau după Denunțul lui Paul, cineva de la SRI și-a amintit că Serviciul are în arhivă niște înregistrări cu Dan Andronic care ar putea fi probe în acuzarea directorului Evz?

Din cîte se vede, Dosarul lui Dan Andronic pe Siguranță națională a fost închis. Pot fi folosite însă documentele din el pentru un Dosar de corupție?
Întrebările sunt pentru cititori mei.
Eu însă mă întreb:
Ce suspiciuni de atentat la Siguranța națională au fost ani întregi în legătură cu Dan Andronic de SRI a cerut mandat de supraveghere electronică, iar judecătorul de la Înalta Curte l-a aprobat?
Nu de alta, dar n-aș vrea să știu că am stat de vorbă la telefon sau la o cafea cu un spion al unei Puteri străine sau, Doamne ferește! cu un terorist deghizat în director de ziar?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

31 comentarii pentru articolul „Statul de drept ne obligă să întrebăm: A fost Dan Andronic interceptat pe Siguranță națională? Și dacă da, pe ce temei legal?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *