Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Gîndul de luni, 14 septembrie 2015

Angela Merkel e iresponsabilă sau doar se face?!

Știrea zilei, știrea lunii, dacă nu chiar și a anului vine de la Berlin:
Germania și-a închis frontiera cu Austria.

Motivul acestei puneri la îndoială a unei Legi Europene?
Autoritățile locale din Munchen nu mai fac față colosalei provocări întruchipate de cei 12 200 de imigranți care au sosit sîmbătă în Germania din Austria după ce-au pornit din portul Turcesc Bodrum, au luat cu asalt Grecia, au dat peste cap toate frontierele europene pînă în Germania.

De ce au pornit-o mii de imigranți din Siria, Afganistan, Irak, Libia, Eritreea către Europa?
Indiscutabil, în căutarea unei vieți mai bune.
Fie o viață mai bună decît cea dintr-o zonă de război, fie o viață mai bună decît poate oferi Orientul Apropiat.

Am mai scris de mai multe ori în acest spațiu că Noua Migrație, Migrația Popoarelor cu smartphone-uri a fost declanșată în proporție de masă de Angela Merkel.
Toate mărturiile imigranților arată că mulți dintre ei șovăiau să plece într-o aventură de proporțiile celei presupuse de ajungerea în Germania.
Și șovăiala își avea cauza nu numai în teama de rătăcirea pe Mediterana, ci și în gîndul că pînă-n Germania trebuie să treacă frontiere după frontiere.

Această șovăială a fost spulberată de declarațiile cancelarului german Angela Merkel că imigranții sunt bine veniți în Germania.
Mai mult, Angela Merkel a pus la cale operațiuni transmise în direct prin care primii imigranți erau primiți cu pupici și ciocolată în Germania.
Acești primi imigranți trecuseră ilegal frontierele Greciei, Macedoniei, Serbiei, Ungariei, Austriei, forțaseră barajele forțelor de ordine, luaseră cu asalt trenurile.
Acești primi imigranți refuzaseră să se înregistreze în Grecia, potrivit legilor Schengen, se bătuseră cu Poliția maghiară pentru a nu fi vîrîți în lagăre de refugiați, potrivit tot legilor europene, respinseseră oferta austriacă de a rămîne în Austria.

De ce și-au permis imigranții să facă toate aceste lucruri?
Pentru că Germania, prin cancelarul Angela Merkel, îi îndemna s-o facă!
Nimeni nu spune că imigranții sosiți pînă acum în Germania trebuiau luați la bătaie.
Dar o minimă ridicare de sprînceană pentru încălcarea Legilor europene se impunea.
Cum se impunea și o minimă îngrijorare publică față de posibilitățile Germaniei de a-i admite pe toți.

Grecia, Macedonia, Serbia, Ungaria, Austria s-au trezit într-una dintre cele mai grele situații.
Legile europene și legile proprii le cereau să stăvilească și să controleze fluxul de refugiați.
Cereau asta nu numai Legile.
Cereau asta și realitățile din Germania.
Nu trebuia să fii cancelar al Germaniei, ca să-ți dai seama că dacă vrei să primești cît mai mulți imigranți, fie și pentru a-i folosi ca forță de muncă, e nevoie de un control al fluxului pînă la granița Germaniei pentru a da posibilitate autorităților de la Munchen să ia măsurile necesare pentru rezolvarea unor probleme vitale, precum cazarea, masa, transportul.

Una e să te confrunți cu grupuri de imigranți veniți în chip eșalonat și alta cu o mulțime de 12.200 de oameni ajunși la Munchen după un marș forțat prin toată Europa.
Și dacă erau 12.000 de oi, tot ți-ar fi dat orașul peste cap prin simpla lor behăială, d-apoi 12.000 de oameni cărora le-ai întreținut iluzia criminală că vor merge în vile de cum au ajuns în Munchen.

Liderii țărilor europene de pe traseu au încercat să stăvilească puhoiul, să-l controleze.
Mult hulitul Victor Orban și-a luat în serios datoriile care-i reveneau prin lege ca urmare a faptului că Ungaria era prima țară din spațiul Schengen.
Cancelarul Germaniei n-a avut un cuvînt de încurajare pentru un lider european care nu făcea altceva decît respecta legea.

Mai mult, un inconștient precum cancelarul Austriei l-a acuzat de nazism, pentru că a încercat să impună imigranților respectarea legilor europene.
S-a creat astfel una dintre cele mai ticăloase situații la nivel european:
Liderii țărilor care încercau să impună legea apăreau ca niște barbari, în timp ce Angela Merkel se scălda în laudele de Mare lider planetar, de politician modern, de om cu inimă.

După cum era de așteptat a venit și momentul Adevărului.
Încurajați în chip iresponsabil de Germania să dea cu tifla celorlalte biete țări europene, imigranții au năvălit în Germania.
A venit rîndul Germaniei să fie dată peste cap.
Și atunci Germania a trecut la măsurile pe care le condamna ca barbare, ca sălbatice, ca fără inimă cînd acestea au fost luate de alte țări,.

Germania a făcut ochi dulci imigranților cîtă vreme asta n-a costat-o.
Cînd a văzut că asta o costă, a început să se încrunte.

Peste timp, cînd se va judeca acest moment de cumpănă al Europei, produs în mare parte de iresponsabilitatea Germaniei, istoricii se vor întreba: Ce a apucat-o pe Angela Merkel?
Eu mă întreb de pe acum.
Și în afară de faptul c-a avut un moment de rătăcire a minții o altă explicație pentru stupefianta iresponsabilitate în cazul imigranților nu găsesc.

Marți, 11 august 2015, am filmat în fața Porții Brandenburg din Berlin aceste secvențe. Nu începuse Noua Migrație. Acum îmi dau seama că secvențele au caracterul unei premoniții.

[responsive_vimeo 139139511 notab]

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

33 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 14 septembrie 2015”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *