Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Criza siriană sau cum Cum joacă poker niște personalități de mîna a doua cu soarta omenirii

Ediția de marți, 17 iunie 1914 (stil vechi, pe stil nou, 30 iunie 1914, apărut în după-amiaza zilei de 16/29 iunie 1914, consacră întreaga pagină întîi unui eveniment de Breaking news:
Asasinarea la Saraievo, în după-amiaza zilei de 15/28 iunie 1914, a arhiducelui Ferdinand, moștenitorul tronului austro-ungar, și a soției sale, prin focuri de pistol de tînărul de nici 20 de ani, Gavrilo Princip.

Titluri, pe măsura evenimentului:
Chiar în centru, semnalat de poza cu legenda Arhiducele Franz Ferdinand, titlul Atentatul contra arhiducelui Franz Ferdinand. La dreapta, acolo unde se ştie că stau materialele care agaţă privirea, grupajul Cum s-a făptuit atentatul. Bumbi: Declaraţiile atentatorilor. – Victimele bombei. – Atentatul plănuit acum 4 ani. – Ce spune Monitorul austriac.

Scris de Constantin Mille, editorialul se intitulează Tragedii împărăteşti.
Citez:

„Moartea tragică a moştenitorului tronului austriac va avea drept urmare o eră de reacţiune şi de prigoniri, va da putinţa ca forţele reacţionare să se deştepte nu numai în Austro-Ungaria, dar poate chiar în alte multe state…”

Peste o lună, la 28 iulie 1914 (stil nou), Austria atacă Serbia. Se declanșează Primul Război Mondial. Deși toată lumea paria că se va încheia în cîteva săptămîni, fiecare dintre puterile angajate crezînd că prin victoria ei, Conflagrația, devenită rapid mondială, a durat patru ani și a făcut 9 milioane de morți numai pe cîmpurile de luptă. La capătul ei, în Rusia s-a instaurat comunismul, Imperiul Austro Ungar s-a destrămat, Germania a devenit republică și ulterior putere fascistă.

De ce l-am citat pe Constantin Mille, unul dintre cei mai mari jurnaliști ai noștri, director de ziar într-o țară care nu era implicată în jocurile continentale, și prin asta un analist în stare de a judeca la rece evenimentele?
Pentru că marele nostru jurnalist nu era singurul din Europa și din lume căruia să-i treacă prin cap o clipă că de la atentat se va ajunge la un Măcel mondial.

E drept, așa cum scria Mille, mulți se gîndeau că vor fi urmări – un fapt de o asemenea gravitate (uciderea prințului moștenitor și a soției sale în vizită în Bosnia de către un tip în spatele căreia era suspectată a sta Serbia) nu putea fi trecut cu vederea. Dar chiar și de la un asemenea fapt de o rară gravitate pînă la declanșarea Primului Război mondial din Istoria omenirii era cale lungă, imposibilă de străbătut – socoteau oamenii normali – și mai ales atît de repede.
Și cu toate acestea, într-o lună, pornind de la un eveniment tragic, lesne de absorbit în alte împrejurări, omenirea a fost aruncată într-un măcel greu de imaginat.

De la încheierea Primului Război Mondial istoricii nu obosesc a se întreba, deși în Istorie nu există ce-ar fi fost dacă, dacă declanșarea războiului era inevitabilă.
Imensa lor majoritate susțin că nu și, în răspăr cu teoria marxistă a legităților care guvernează Istoria și prin asta fac fatale evenimentele, excluzînd rolul oamenilor, sînt convinși că oamenii – liderii de atunci ai Europei – poartă responsabilitatea pentru transformarea unui eveniment în punctul de plecare a unei Catastrofe pentru omenire și chiar pentru cei de care a depins rezolvarea conflictului.

În noaptea de vineri, 13 aprilie spre sîmbătă, 14 aprilie 2018, omenirii i-a trecut pe lîngă ureche glonțul celui de al Treilea Război Mondial, Primul și ultimul Război nuclear din Istoria rasei umane.
Trei mai puteri nucleare– SUA, Anglia, Franța – au lansat un atac cu rachete împotriva Siriei, țară aflată sub protecția Rusiei, altă putere nucleară a lumii, în pofida avertismentelor date de Moscova că va riposta. Moscova n-a ripostat, atacul n-a fost punctul de plecare al unui mecanism militar fără întoarcere. Asta nu înseamnă că pericolul noului Război mondial a trecut.

Precedentul există.
Și în orice moment, ușurința cu care s-a ajuns la un conflict militar fără să se fi încercat o clipă rezolvarea incidentului pe cale diplomatică, nu poate decît să stîrnească omului simplu, cel care și-a dat votul unor politicieni convins că respectivii, de aia sînt politicieni și nu lelițe proaste în tîrg, ca să nu antreneze Planeta într-un conflict apocaliptic dintr-un fapt de te miri ce.

În vara lui 1914, mulți erau convinși că tragicul incident de la Saraievo se va rezolva pe cale diplomatică, deși între noi fie vorba asasinarea cuplului imperial era greu de absorbit de opinia publică din Austro – Ungaria. La început așa a părut să se întîmple. Ce nu știau cei care aveau să piară în Marele Măcel era faptul că liderilor marilor puteri europene nici prin cap nu le trecea să rezolve diplomatic conflictul. Fiecare nutrea convingerea că, în doi timpi și trei mișcări, va lichida pe cîmpul de luptă adversarul, dacă nu cumva acesta s-ar fi predat înainte de a răsuna primul foc de armă.

Criza siriană a avut ca punct de plecare tot un fapt al realității.
Apărarea Civilă Siriană, cunoscută şi sub numele de „Căştile Albe”⁣, o grupare insurgentă şi opoziţia în exil au pus pe Internet un filmuleț care conține imagini cu copii victime ale unui atac cu arma chimică. Potrivit grupării, pe cale de a fi scoasă din zonă, elicoptere ale armatei sirieni au survolat zona încercuită și au aruncat recipiente cu sarin și clor.
Siria și Rusia au dezmințit implicarea.
De precizat că acuzațiile uneia din părți (rebelii) n-a fost confirmată de nici o sursă independentă.
Fiind vorba de acuzațiile unei părți în conflict, minimul bun simț cere și punctul de vedere al unei forțe neutre.

A folosit armata siriană arma chimică?
Deși sînt comentatori ai vieții internaționale care susțin că nu, deoarece regimul Assad, pe cale de a-i scoate pe rebeli din coasta Damascului, n-avea nici un interes să-și bată singur cuie în talpă, deși Damascul și Moscova neagă acuzațiile etichetînd totul drept o diversiune, eu nu mă voi pronunța asupra adevărului.
Voi spune doar atît:
Dacă afacerea ar fi rămas la un război mediatic între America și Rusia, chestiunea adevărului n-avea o importanță crucială. S-au întîmplat în Istorie atîtea evenimente despre care nici azi nu știm adevărul încît cel din 7 aprilie 2018 nu merita o osteneală mai mare decît cea a unei investigații de presă.

Numai că afacerea n-a rămas la un război mediatic.
Ea a dus la o intervenție militară la capătul unei incredibile creșteri a tensiunii internaționale.
Pe teza că armata siriană a folosit arma chimică, Donald Trump, diliul de la Casa Albă, s-a grăbit să amenințe pe Twitter cu lovituri militare împotriva Siriei.
Rusia a răspuns cu o neobișnuită escaladare a amenințărilor, premieră în istoria postcomunismului.
În aceste condiții descoperirea adevărului sau măcar comedia efortului de a convinge opinia publică mondială că într-adevăr în enclavă a fost folosită arma chimică de către regimul sirian se impunea.
Dacă e să pierim cu toții într-o Apocalipsă, să știm măcar c-a meritat asta.

Înainte de a ataca Irakul, administrația Bush s-a ostenit să convingă planeta că intervenția era justificată. Colin Powell a prezentat în direct, în fața Consiliului de Securitate, o probă care ulterior s-a dovedit falsă. Dar chiar falsă fiind proba, nu poți să nu observi că în cazul Siriei Administrația Diliului nici măcar n-a făcut efortul să ne prezinte probe false. De fapt, administrația Diliului n-a prezentat nici o probă. Președintele Franței, luat la întrebări de opoziție, a dat publiticității un raport de 8 pagini despre care nu știi cum să-l iei ca semnul imbeciltității celor care l-au redactat sau ca semnul că ei ne crede imbecili. Raportul dezvăluie că nu există nici o altă dovadă în afara filmului de pe Internet și acuzațiilor emise de rebeli. Mai mult, nu există nici o analiză medicală care să arate că morții din clip sînt victimele gazului Sarin. Acuzația de folosire a armei chimice se bazează exclusiv pe simptomele celor prezentați în filmuleț.
Cu toate acestea Raportul conchide: Nu există altă ipoteză plauzibilă decît cea a folosirii armei chimice de către Armata Siriană.

Asasinarea cuplului imperial de către un tînăr sîrb era un adevăr pe care nici măcar sîrbii nu l-au negat, deși ei au spus că nu sînt implicați.
Deși e greu de crezut că de la un asasinat se poate ajunge la un măcel mondial, totuși, evenimentul de la Sarajevo pare mult mai convingător în declanșarea unui război mondial decît cel din Douma.
Uluitoarea rapiditate cu care s-a ajuns la o intervenție militară, fără a apela o clipă la diplomație, refuzul de a convinge opinia publică, ocolirea ONU, a Parlamentelor în cazul celor trei țări, angajate într-un conflict numai și numai prin voința unor persoane, întîmplător ajunse la butoanele nucleare, sînt tot atîtea motive să ne întoarcem la vara lui 1914 și să ne întrebăm precum lucrarea La premiere guerre mondiale scos de Larousse în două volume, în 1968:

„Cum s-a făcut ca această criză de la Saraievo, care, aparent, nu punea în joc existența nici unei mari puteri a putut degenera într-un conflict care a bulversat întreaga Europă? Cum s-a ajuns aici? ”

Pentru a răspunde:

„E posibil ca marea catastrofă să se fi declanșat destul de lejer, în maniera unei partide de poker jucate între parteneri pe care istoria nu ezită azi să-i privească nu altfel decît ca pe niște personalități de mîna a doua.”

Urmărind prestația marilor lideri ai lumii în recenta Criză siriană, nu poți să nu te întrebi dacă nu cumva și acum sîntem locuitorii unei planete pe care personalități de mîna a doua joacă poker.
Cu soarta omenirii, desigur.

N.B. N-a putut decît să mă amuze precipitarea nu numai a lui Klaus Iohannis, dar și a Vioricăi Dăncilă, a lui Liviu Dragnea și a lui Călin Popescu Tăriceanu de a saluta drept parfum pîrțul Diliului de la Casa Albă.
Popor de babuini!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

26 comentarii pentru articolul „Criza siriană sau cum Cum joacă poker niște personalități de mîna a doua cu soarta omenirii”

  • Etetete, chiar si președintele a jucat la … două capete, ca sa nu zic la CACEALMA !!!
    Nu a revocat-o, bineînteles, pe LCK !!!
    Mai mult spus :
    KWJ+LCK+PSD= BLAT … (COABITARE!)

  • Eu nu fac reclamă pt. Rusia. Vreau doar să echilibrez balanța…Pur și simplu impotriva Rusiei se desfășoară in România o campanie scelerată a unor indivizi proști și răi, analfabeți in Istorie. Scelerații ăștia nu realizează că Independența României 1877, revenirea Ardealului in 1945, pacea mondială au fost obținute și prin jertfa a milioane de ruși. Poporul rus trăiește rău pt. că Rusia nu fură de la alții.Furtul este baza traiului bun in multe țări occidentale așa cum e și la noi pt. imbogățiții de după revoluție…In afară de literatură rusă nu am nimic comun cu Rusia.

  • A propos de titlu, jocul de poker este, în primul rând, un joc de … intuiţie ! Abia in cel de-al doilea rând este un joc de … noroc !
    Asta in cazul in care jucătorii nu sunt … ‘second hand’ !
    Culmea este că, uneori, chiar și jucătorii versaţi joacă la … cacealma, sau la quinte la … două capete !
    Fără să pun prea multă ‘bază’, pe comunicatele ‘jucatorilor’ principali, mă gândesc că, de fapt, cam la așa ceva asistăm, fără ca eu să-i numesc pe … Lcare ce joacă ! Dar, un lucru e sigur:
    DESCHIDEREA A FOST … BLIND !!!

  • Pt. Nicu Jmecheru. Ce nu ți-a spus ție Propaganda aia este faptul că dacă Armata Roșie mai zăbovea incă o lună, Hitler mai mătrășea incă 100.000 de polonezi in 1945.

  • pt. Nicu Jmecheru. Aia 11.000 de la Katyn sunt răzbunarea rușilor pt. intervenția polonezilor in războiul civil din URSS. Cică și polonezii tot 11.000 de ruși au mătrășit atunci. Oricum, polonezii și rușii s-au mătrășit reciproc in multe episoade istorice. Dar nici unul n-a beneficiat de Propaganda făcută Katynului pe filiera Vatican. De la Propaganda aia ai aflat și tu câte ceva.

  • Ca sa scapam de eticheta de „popor de babuini”, ar trebui sa iesim din NATO si UE si sa ne alaturam Federatiei Ruse?!

    • Era suficient dacă nu intram in NATO. Nu era bine să intrăm in Federația rusă, nici in China, nici in Japonia, dar era foarte bine dacă aveam relații bune cu toate. Când globalizarea e multipolară nu ai nevoie să te faci curva nimănui. Dar chiar și curvă tot e mai bine să deschizi licitație pt.cine vrea să te reguleze.

      • Foarte elegant, d-le! Si original.
        Sper ca Ion Cristoiu nu va prelua ideea cu babuinii-„curve” pentru a-si anima în plus editorialele.

  • Media românească intreagă, opinia publică ridică osanale Nebunului de la Casa Alba. E o demență nemaintâlnită. Un asemenea atașament pt. URSS-ul de altă data nu putea exista in RO nici măcar cu Securitatea la poartă, nici măcar sub amențare cu mitraliera.

    • Păi nu zice neamţu’ că vom sustine ‘partenerii strategici’ ? Care, în caz de conflict, ne vor da cu tifla, ca acum 70 de ani ! Că, nu-i așa, istoria se repetă, sau, dacă nu, o … ‘forţăm, noi !

  • Un ‘doctor’ sirian, din tara noastră, a lansat astăzi, in spatiul public, o adevărată … ‘bombă’ spunand că, de fapt, atacul chimic ar fi fost lansat de catre Iran, pt a pune Rusia sub presiune, și a incerca să-i indearteze pe americani, din zonă !

  • Globalizarea este inevitabilă. Dar este folositoare pt. țări ca România numai dacă ea va fi multipolară.
    E nevoie de concurență intre poli..Daca va fi unipolară, ca azi, globalizarea este dăunătoare pentru țările mici și nici nu va reuși.

    • Axón, o analiza perfecta si fara coloratie política. Felicitari! Din pacate, majoritatea oamenilor din lumea asta nu mai poate sau nu mai vrea sa gandeasca impartial si evita adevarul. De aici se trage succesul manipulatorilor.

  • Românii consumă 90 % produse cu tehnologie inaltă din EST, adică din Japonia, Coreea , China.

  • 1.Eșecul economic al regimului Trump era previzibil și va fi inevitabil.
    Pentru că Trump nu face altceva decât să repete guvernările Reagan sau Bush care au fost mari eșecuri la scară mondială.
    2.USA are 20 de Trilioane de dolari datorie externă, datorie care va crește sub Trump.
    USA consumă 50 % din resurdele Planetei deși are doar 5 % din populația planetei.
    USA este parazitul Planetei. Are doar Armată cu care domină lumea și face din aproape toți liderii mondiali niște paparude care ii ridică osanale doar pentru a fi menținuți la Putere in statele lor.

  • 1.Occidentul a pornit, a declanșat cele două războaie mondiale ale Istoriei.
    2. Occidentul este IMPERIALIST pt. că și-a pierdut Imperiile coloniale mondiale și vrea să și le recupereze. Recuperarea se incearcă a se face prin NATO, singurul pact militar imperialist al lumii de azi.
    3. Rusia NU mai poate fi considerată expansiv imperialistă incă din anii 1890. După revoluția bolșevică ea a urmărit doar extinderea ideologiei comuniste pe motivul că fără această extindere doctrinară era in pericol de a fi exterminată de lumea capitalistă unită. Fapt care parțial s-a indeplinit, Rusia bolșevică fiind supusă la 4 ani de război civil cu milioane de victime, sprijinit din exterior. Rusia n-a urmărit nici anexarea de noi teritorii, nici acapararea resurselor naturale ale altora. Prin simplul motiv că Rusia are destule teritorii și are cu prisosință toate resursele naturale.
    4. Occidentul NU vrea teritorii de la Rusia, că nu-i plac, n-au fost niciodată ale lui. Occidentul vrea de la Rusia două lucruri.
    4.1. Rusia să nu se opună expansiunii economice și teritoriale ale lui.
    4.2. Rusia să-i predea marile resurse energetice pe care le are. Rusia deține 50% din rezervele mondiale de gaz natural care va fi combustibului principal al viitorilor 500 de ani. USA n-are decât 2 %. Gazul natural de șist extras azi de USA printr-o exploatare sălbatică și distrugătoare este enorm de scump și se va termina in 20 de ani.

  • 1.Cumplit de rușinos este felul cum intreg Occidentul se incolonează in spatele Nebunului de la Casa Albă. Nu mai vorbesc de slugoii din RO, din toate partidele.
    2.Nici un om normal la cap NU poate crede că Assad folosea arme chimice tocmai când era pe cale să câștige războiul civil.
    3. Orice om normal la cap poate crede in primul rând că tocmai Opoziția siriană avea interes să lanseze in teren Arme chimice, știind că Nebunul de la Casa Albă tocmai asta aștepta ca să declanșeze lansarea rachetelor balistice contra regimului Assad. 4.Nebunului de la Casa Albă ii sticlesc ochii de plăcerea de a reaprinde războiul civil din Siria, care era pe cale de a se termina după 6 ani de măcel, prin meritul mult hulitei Rusii.

  • Adevărat. Mulțumiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *