România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Să fie o înțelegere între Victor Ponta și Klaus Iohannis de transfer al Puterii prin intermediul lui Gabriel Oprea?

Un Comunicat de presă remis de Guvern duminică, 21 iunie 2015, ne anunță că
„Prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor Ponta, va înainta luni, 22 iunie 2015, o adresă către preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, cu scopul de a-l desemna, în temeiul art. 107, alin. (3) din Constituţia României, pe domnul Gabriel Oprea – viceprim-ministru pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne – drept prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.”
Din cîte se vede, inițiativa lui Victor Ponta invocă articolul 107, aliniatul trei din Constituție.

Ce zice textul invocat de premier drept temei pentru desemnarea de către Klaus Iohannis ca premier interimar pe Gabriel Oprea?
„Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.”

Victor Ponta nu se află în nici una dintre situațiile prevăzute de articolul 106. Prin urmare, desemnarea unui premier interimar pentru cel mult 45 de zile de către Klaus Iohannis are drept temei precizarea ”sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile”.

Am apelat la textul constituțional, pentru că președintele trebuie să se păstreze strict în hotarele Legii fundamentale, dacă nu vrea să greșească acum nu numai din punct de vedere juridic, dar și din punct de vedere politic.

Simt nevoia acestei precizări deoarece, de cum s-a ițit anunțul făcut de Victor Ponta, în spațiul public au năboit, alături de cunoscutele isterii deja clișeu, gen Victor Ponta să-și dea demisia! practicate în neștire de personaje de tip foi de viță pentru sărmăluțe precum Alina Gorghiu, și îndemnuri hei-rupiste ca președintele să facă un gest de tip trecerea Rubiconului și să desemneze drept premier interimar pe un alt membru al Guvernului decît Gabriel Oprea .

De ce ar trebui să facă așa și nu așa cum i-a scris Victor Ponta?
Îndemnătorii susțin că astfel s-ar putea face o nouă majoritate, care majoritate ar aduce la putere, în fine, Guvernul Meu al lui Klaus Iohannis.

Să confruntăm aceste îndemnuri cu spiritul Constituției.
Desigur, articolul 107, aliniatul 3, dă președintelui posibilitatea să desemneze drept premier interimar orice membru al Guvernului.
Klaus Iohannis ar putea astfel să nu-l desemneze pe Gabriel Oprea, deși acesta a fost propus, în numele Majorității, de Victor Ponta, deși e vicepremier ( singurul!) și deși a mai rămas de cîteva ori la cîrma Guvernului.

Ar putea, numai că, la fel ca în cazul unui regim alimentar strict, ar putea, dar nu e indicat:

  1. Premierul interimar apare ca urmare a unei imposibilități a premierului de a-și exercita atribuțiile, și nu ca urmare a scoaterii premierului din joc. Desigur, din punct de vedere politic, noi știm că Victor Ponta are o situație complicată, impusă de convocarea sa la DNA, urmată de cererea de demisie din partea președintelui. Numai că, în cazul de față, orice decizie trebuie luată din punct de vedere juridic. Din punct de vedere juridic, Victor Ponta are scutire medicală de la medicii din Turcia. Și ca orice funcționar care nu poate veni la serviciu, pentru că e bolnav, dar care contează pentru instituția la care lucrează, premierul are nu numai dreptul, dar și obligația să propună un înlocuitor al său la cîrma Guvernului. Să nu uităm că Gabriel Oprea face parte din Majoritatea care susține Guvernul. Dacă nu-l desemnează pe Gabriel Oprea, Klaus Iohannis riscă să-și pună-n cap Coaliția de Guvernămînt. Cum va gestiona el, care nu reușește să-și gestioneze nici măcar nevasta, o Criză de proporțiile celei ivite dintr-un conflict cu Majoritatea Guvernamentală? Pentru electoratul PSD, Victor Ponta e bolnav. Cum ar pica acestui electorat acțiunea de forță a președintelui? În atari condiții, sunt sigur că nici Traian Băsescu nu și ar fi putut permite să pună interimar pe altcineva decît pe Gabriel Oprea.
  2. Desemnarea lui Gabriel Oprea drept premier interimar convine de minune din punct de vedere politic lui Klaus Iohannis:
  3. După măcănitul cu demisia lui Victor Ponta, o întoarcere a premierului în aceste zile la Palatul Victoria ar fi fost echivalentă cu o lovitură peste bot administrată lui Klaus Iohannis. Președintele ar fi fost obligat de Constituție să lucreze cu cel căruia i-a cerut de două ori demisia în chip oficial. Vă imaginați ce dezumflare a bășicii s-ar fi produs în sufletele celor care văd în Klaus Iohannis pe Arhanghelul în stare să-l străpungă pe Victor Ponta cu sabia de foc? Prin interimatul lui Gabriel Oprea, Klaus Iohannis va lucra timp de o lună și ceva cu altcineva decît cu Victor Ponta.
  4. Marea problemă a celor care întorc cu cheița Rața mecanică de la Cotroceni e să-i găsească un premier care, ca imagine publică, pare mult sub personalitatea lui Klaus Iohannis. Desigur, persoana ideală pentru acest premier e Alina Gorghiu, și pentru că admirația fără cută față de Bărbatul de stat și față de Bărbatul pur și simplu de la Cotroceni se vede la Alina Gorghiu și cînd apasă pe clanță, ca să iasă sau să intre undeva. Pînă atunci însă, Gabriel Oprea e un excelent premier de acest tip, rămas în istorie drept premierul de de tip Emil Boc. Desigur, Gabriel Oprea are o fudulie de general care-l scutește de a fi un Emil Boc perfect prin raportare la Klaus Iohannis. Îl vedeți dvs însă polemizînd cu Klaus Iohannis așa cum a făcut în ultimul timp Victor Ponta? Îl vedeți reacționînd la Înaltele Măcănituri de la Cotroceni altfel decît pocnind din călcîie?

Lucrurile s-au aranjat și pentru Victor Ponta. Pînă la recuperare, el nu poate fi chemat la DNA. Și chiar dacă ar fi chemat și pus sub control judiciar, n-ar fi nici o nenorocire de imagine dacă ar merge de două ori pe săptămînă la Poliție.

Într-un număr anterior al EVZ, scriam încă din titlu că Gabriel Oprea „e preparat ca să poată fi înghițit pe nemestecate de electoratul lui Klaus Iohannis.
Mă refeream, desigur, la incredibila campanie de presă din ultimul timp menită a-l prezenta pe Gabriel Oprea drept un Hercule al luptei împotriva corupției, un Leonidas al Justiției amenințate de borfași, un garant al statului de drept.

Observam că această campanie are drept scop rescrierea imaginii de pînă acum a Generalului pentru a putea fi înghițit de electoratul lui Klaus Iohannis în eventualitatea unei treceri a UNPR de partea PNL.

Acum însă, văzînd propunerea lui Victor Ponta și presupunînd că Klaus Iohannis îl va desemna interimar pe Gabriel Oprea, Operațiunea de rescriere îmi apare ca pusă la cale în perspectiva acestui interimat, destul de lung, în orice caz, un interimat de peste o lună de zile, echivalent cu o funcție de premier, pentru o perioadă nemaintîlnită pînă acum în postdecembrism.

Interimatul lui Gabriel Oprea înseamnă o creștere spectaculoasă a puterilor lui Klaus Iohannis față de PSD. În toată această perioadă, PSD va rămîne blocat în raport cu președintele, ca să nu mai spun că va rămîne blocat în general.

Pot crede că Gabriel Oprea a fost preparat pentru acest interimat cu mult înaintea Operații la genunchi a premierului.
Să fie o înțelegere între Victor Ponta și Klaus Iohannis de transfer al puterii prin intermediul lui Gabriel Oprea?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

39 comentarii pentru articolul „Să fie o înțelegere între Victor Ponta și Klaus Iohannis de transfer al Puterii prin intermediul lui Gabriel Oprea?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *