Marcel Ciolacu: Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială

România va rata ocazia de ieși din politica externă gen Nu îndrăznim nimic pînă nu întrebăm dacă avem voie să îndrăznim

Joi, seara, așteptînd în hol să intru în partea a doua a emisiunii Sinteza zilei, în pauza dinaintea ultimei bucăți a interviului pe care i l-a luat Mihai Gâdea, a apărut Liviu Dragnea.
Ieșise și el în pauză, la fumat.
Deși relația noastră e de răceală reciprocă – eu îl înjur în scris, el nu m-a înjurat (încă!), totuși, oameni civilizați, dînd nas în nas, nu ne-am scuipat, nu ne-am înjurat.
Ne-am strîns mîinile și ne-am surîs unul altuia în chip electoral american.
Am schimbat și cîteva vorbe.

Printre ele s-au numărat și cele despre anunțul privind mutarea ambasadei noastre din Israel la Ierusalim. Așa cum s-a văzut dintr-un text publicat de mine anterior, am salutat anunțul în perspectiva transformării sale într-o decizie răsunătoare, una prin care România să abandoneze, după ani întregi de fată cuminte a Europei, de țară care a făcut în politica externă tot ce i-au spus alții să facă, atît de nenorocita prestație de Babuinia a continentului. O prestație care s-a accentuat de la o zi la alta după venirea la Externe a lui Teodor Meleșcanu. Teodor Meleșcanu a cerut funcția asta ca una de trecere către funcția la care visează să se pensioneze politic:
Cea de judecător la CCR.
Sub acest semn, de doi ani, de cînd e ministru Teodor Meleșcanu, ministerul de Externe n-a existat, politica externă a României fiind predată la cheie cu ambasadori cu tot lui Klaus Iohannis. Care Klaus Iohannis n-a făcut altceva decît s-o închirieze, pe post de fată de pe Șoseaua de centură, cu ora, Marilor Puteri Europene, în funcție de interesul de moment al acestora.

Decizia privind mutarea ambasadei se constituie într-o ieșire, chiar dacă surprinzătoare, șocantă, din blestemata politică externă sub semnul Nu facem nimic pînă nu întrebăm dacă avem voie s-o facem.
În fine, România, prezentă în presa lumii doar prin brandul de țară coruptă, de țara cu cele mai mari hoții din lume, de țară în care nu poți nici să tragi aer în piept fără a da un ciubuc, devenea subiect de senzație printr-o decizie îndrăzneață, menită a determina și alte state din Est să mute ambasadele lor la Ierusalim.

Știind asta, i-am spus lui Liviu Dragnea, la întîlnirea din hol, de impactul uriaș pe care-l va avea în plan mediatic planetar decizia de a urma America în mutarea ambasadei de la Tel-Aviv la Ierusalim.
Spre surprinderea mea, anunțul nu a spart bolta mediatică mondială. Nici măcar cea Internă. După trecerea surprinderii, m-am întrebat de ce am fost contrazis de realități în cazul acestui anunț pe care l-am considerat creator de eveniment de excepție. Răspunsul mi l-a dat, oricît ar părea de bizar, intervenția publică a ambasadoarei Franței la București. Urmînd pe ambasadorul SUA la București, și umăr la umăr cu ambasadoarea Finlandei, distinsa a priceput repede că în Babuinia orice ambasador al unei țări occidentale își poate permite să încalce toate regulile diplomatice. Respectul minim al unui străin într-o țară se vede din strădania de a nu încălca normele de conduită ale acelei țări. Dacă în țara respectivă, femeilor nu li se ridică fusta de bărbați grohăitori la întîlnirea întîmplătoare pe stradă, atunci nici străinul nu va încerca să facă asta. Disprețul ambasadorilor străini cu tupeu în România e mărturisit de sfidarea ostentativă a minimelor norme diplomatice. Își permit să se poarte astfel, ca niște ciocoi aroganți ajunși în satul Bordeienilor, pentru că ministerul de externe e al Babuiniei și nu al României, iar Președintele nu-și poate permite să zică nimic cîtă vreme e pus la Cotroceni de Marile Puteri. Conștientă că babuinii mor de fericire cînd intră îngrijitorul în cușca lor zoologică, ambasadoarea Franței a găsit de cuviință să ne anunțe, ca și cum ne-ar fi făcut un cadou, că șeful Ei, Președintele Franței, s-ar putea să vină în România anul acesta, sau la anul. Sau la mulți ani, am adăuga noi. Potrivit năravului de tupeistă, ambasadoarea Franței s-a referit și la anunțul făcut de Liviu Dragnea în privința ambasadei noastre în Israel. După ce ne-a tras puțin de urechi, gata să ne dea și cu poșeta în cap, Ambasadoarea Franței și-a exprimat convingerea că decizia finală de mutare nu va fi luată niciodată, deoarece președintele Klaus Iohannis, cel blagoslovit de Emmanuel Macron cu o laudă într-o paranteză, fără a-și aminti precis despre ce nume e vorba, se pronunță împotrivă. Într-adevăr, vineri dimineața, neobișnuit pentru Klaus Iohannis, deoarece era dimineață și, pe deasupra, și în buza weekendului, redacțiile s-au pomenit cu un comunicat de la Administrația Prezidențială prin care gestul Guvernului era pus pe coji de nucă. Au urmat bîlbîielile Guvernului, din care am înțeles că nu e nimic decis, că e vorba doar de inițierea unor discuții pe plan intern, că pînă la decizia propriu zisă mai e, că între acest moment și momentul deciziei e cale lungă, ceva în genul distanței dintre prima strîngere de mînă și nașterea celui de-al doilea copil.

Toate aceste întîmplări m-au lămurit de ce anunțul lui Liviu Dragnea n-a făcut gaură în cerul mediatic al planetei. A fost vorba doar de un anunț, de un fel de știre în exclusivitate dată Sintezei zilei și nu de o decizie. Decizia depinde de Klaus Iohannis. Și cîtă vreme Klaus Iohannis se opune, la ordinele marilor puteri europene, care nu vor accepta în veci ca Babuinia să aibă și ea în plan extern o inițiativă cît de mică, mutarea ambasadei noastre la Ierusalim e doar un gînd lansat de Liviu Dragnea, o părere, un punct de vedere, în niciun caz o decizie finală, singura care ar stîrni curiozitatea opiniei publice interne și internaționale.

Decizia lui Liviu Dragnea de a face anunțul joi seara rămîne pentru mine cel puțin enigmatică. Nu știm dacă anunțul e urmarea unui semnal primit de la Casa Albă sau dimpotrivă un semnal trimis către Casa Albă. Indiferent de răspuns, știm acum că Donald Trump n-a reacționat. Fie că n-a ajuns semnalul pînă la el, fie că l-a luat drept ceea ce e – un simplu dat cu părerea. Nu știm dacă Liviu Dragnea a negociat ceva cu Israelul pentru a obține la schimb un avantaj față de riscurile pe care ni le asumăm prin decizie.

Știm însă sigur că Liviu Dragnea a fost conștient de refuzul lui Klaus Ioannis. În aceste condiții, e mult mai interesant de aflat ce a urmărit Liviu Dragnea prin anunț decît dacă decizia va fi sau nu luată. Sînt toate condițiile să credem că Liviu Dragnea a făcut următorul calcul. Ca și în cazul revocării Codruței Kovesi, a fost sigur că președintele se va opune. Și dacă se opune președintele, decizia de mutare a Ambasadei la Ierusalim nu va fi luată niciodată. Și dacă nu va fi luată, el, Liviu Dragnea nu-și asumă nici un risc.

De ce a anunțat Liviu Dragnea știind – repet – că decizia nu va fi luată, deoarece Klaus Iohannis se opune? Răspunsul ne este dat de întregul interviu acordat lui Mihai Gâdea joi seara. Pentru prima după decembrie 2016, Liviu Dragnea l-a atacat spectaculos pe Klaus Iohannis pentru criticile aduse de el politicilor economice ale Guvernului. Klaus Iohannis nu se prea omorîse pînă acum cu atacarea Guvernului pentru politicile sociale economice. În acest context putem judeca anunțul lui Liviu Dragnea ca un cot dat lui Klaus Iohannis pentru intervențiile sale împotriva PSD în planul politicii interne. Anunțul făcut de Liviu Dragnea, care știa că președintele se pretinde proprietar al politicii externe, ipostază pentru care beneficiază de bătăi pe umăr din partea stăpînilor lumii de azi, poate fi considerat ca ținînd strict de consumul intern. Liviu Dragnea – repet – știa că doar decizia i-ar putea aduce bătăi de cap. Ca și în cazul Șefei DNA, el a pariat pe refuzul președintelui. Poate spune astfel c-a vrut ca România să facă și ea ceva în planul politicii externe, c-a vrut să ieșim din postura de oaie în turmă de pînă acum, dar, iată, n-a putut, deoarece președintele s-a opus. Prin urmare și-a putut permite să se joace nițel de – a anunțul, sigur fiind că din el se va pricopsi cu ceva capital, fără a risca nimic. În fața evreilor, va trece drept cel care a încercat să mute ambasada, dar n-a putut, deoarece Klaus Iohannis s-a opus. În fața electoratului PSD, a dovedit că poate să-i dea un ghiont lui Klaus Iohannis. Lui Klaus Iohannis i-a arătat că, la o adică, PSD, deținător al majorității absolute, îi poate reduce terenul uriaș pe care zburdă fără probleme, la o amărîtă de postață.

În concluzie, avem de-a face cu un act de politică internă, și nu de politică externă, de o hîrjoană electorală și nu de o decizie serioasă.
N-am nicio îndoială că România nu își va muta ambasada la Ierusalim pînă cînd Marile puteri nu vor decide asta în locul ei. Prin urmare, e inutil să discutăm acum despre consecințele mutării, cîtă vreme am avut de-a face și avem de-a face cu un simplu joc politic electoral.
Putem discuta despre consecințele anunțului pentru ciorovăiala noastră internă.
Ciorovăiala e atît de penibilă încît nu cred că merită osteneala unei dezbateri serioase a anunțului.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

18 comentarii pentru articolul „România va rata ocazia de ieși din politica externă gen Nu îndrăznim nimic pînă nu întrebăm dacă avem voie să îndrăznim”

 • „Ciorovaiala noastra interna” pe seama mutarii ambasadei la Ierusalim face mult rau României si pe plan extern. Trebuie sa-i multumim pentru asta marelui patriot, inconstientul Liviu Dragnea, care face tot ce-i sta în putinta pentru binele natiei.

 • @Remarcați că aveți și comentatori ”insistenți” ?

 • Nu strada îndepărtează, sau ‘instalează’, guvernele unui stat democratic ! Ceea ce vedeţi, pe anumite posturi tv, nu sunt decât manipulări ordinare !
  Decizia CCR, privind revocarea Codruţei, trebuie respectată, indiferent care ar fi ea !
  Nu cred ca Johanis are nevoie de un război civil, după ce Macrou a zis ca ‘ţine poporu’-n mână’ ! Personal, cred ca ţine … altceva !
  Hashtagienii ‘rezistenţi’ își fac iluzii deșarte dacă mizează pe mișcări de stradă, in cazul revocarii zeiţei anticorupţie! Vor face un duș rece, în cel mai fericit caz, asigurat prin interventiile jandarmilor !!! Gratuit, dar fără … săpun !!!

 • Nick Cernat, nu poate fi vorba de SIMETRIE in numirea vs demiterea unui sef de parchet. Pt ca, daca la numire, fiindu-i refuzat unul, poate alege si propune pe altul, la demitere nu poate sa zica: nu pot s-o demit pe K, propun sa-l demit pe Vasile, de la parchetul din Suceava. E ca atunci cd te imbraci dimineata si poti alege una din 10 camasi. Cd te dezbraci, SIMETRIA nu mai functioneaza.. 🙂

  • Au zis-o alții, nu-s eu specialist în drept! Dacă nu e vorba de simetrie, atunci spune tu articolul de lege care-l OBLIGĂ pe președinte s-o revoce!
   Nu e vorba de a propune pe altcineva, ci de faptul că nu-l poate obliga nimeni, e decizia lui, altfel ar fi pe post de papagal, care face jocurile politice ale penalilor! Deci soluția e să se răzgândească Toader sau s-o tărăgăneze până îi expiră mandatul!

   • Nu am comentat daca e obligat sau nu s-o revoce, am spus ca simetria nu se poate aplica in acest caz, din considerentele mentionate..Cei care au lansat teoria asta, sunt fie lipsiti de cea mai elementara logica, fie ii considera pe cei carora li se adreseaza, niste pelicani..

 • Sint de acord cu ceea ce spune maestrul . As adauga faptul ca Dragnea le-a aratat celor din UE ( care toaca PSDul deja de decenii -nimic din ceea ce face nu e bine si stirneste proteste , chiar marirea salariilor ) ca nu sint singurii cu capra in tirg.

 • Bine era mutarea ambasadei în Decembrie, Ianuarie. Luna Mai e prea propice declanșării unui război pe suprafețe continentale.

 • Am văzut, în seara asta, o poză cu Johanis la … păcănele, intr-o sala de jocuri din Bruxelles, păzit de spp-iști !

 • Unde este curajul? Faptul ca ne aliem cu 2 tari huliganice (Israel si SUA) si vrem si noi sa dam cu picioarele intr-un stat cazut la pamant (Palestina)? Vreti sa spuneti ca si celelalte 200 de state care nu vor sa isi mute ambasadele sunt tot fricoase?

  Sau poate ca ele, ca si ONU, au motive foarte bine intemeiate sa nu ia parte la distrugerea Palestinei?

  Sincer, sunt foarte surprins ca sustineti atat de usor ca Romania sa se pozitioneze impotriva ONU si EU, doar pentru a se da bine cu Israelul si SUA.

 • Ce opinie ați avea domnule Cristoiu, despre gesturi care ar aminti de vechi practici ce s-ar fi dorit a fi înlăturate după evenimentele din 1989, despre faptul că pe site-ul publicației Cotidianul nu sunt publicate chiar toate comentariile, unele dintre comentari făcând trimiteri la articole din alte publicații ,cum ar fi cele scrise de Mădălin Hodor sau Brândușa Armanca, de exemplu ?

 • Pe blogul jurnalistului Ion Cristoiu nu s-a aflat încă faptul că votul din CSM are caracter obligatoriu în spețele referitoare la înlocuirea din funcții a procurorilor numiți la conducerea Ministerului Public ?

 • Maestre, chiar nu puteai să-l ‘eviţi’ pe daddy, pe holurile A3 ?

 • Decizia mutarii ambasadei nu cred ca a fost un gest de ¨indrazneala¨ in planul politicii externe. El ar fi trebuit sa fie coroborat, pentru a fi astfel interpretat, cu o multime de astfel de gesturi indraznete, recte cu un mod nou de abordare a politicii externe. Din nefericire, in virtutea atitudinii Romaniei din ultimii ani, in relatiile cu diversi licurici, cred ca poate fi mai degraba perceput (si sunt convins ca multi din prietenii europeni o vor face astfel), ca o penibila tentativa de a iesi in evidenta: Daca nu putem fi cel mai important slugoi, macar sa fim cei mai rapid 🙂 ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A apărut al doilea volum din colecția „Proză Politică”: „Cui i-e frică de mareșalul Antonescu?”

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog