România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Gîndul de luni, 26 noiembrie 2018

Istoria României – Marea noastră Doamnă Învățătoare

La 1 decembrie 2018 românii sărbătoresc împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1918.
Întreg anul 2018 a fost consacrat faptelor și evenimentelor puse sub semnul Centenarului.

Deși aniversarea are loc pe 1 decembrie, indiscutabil Centenarul va continua să fie sărbătorit pînă la 30 decembrie 2018.
După care nici dracu nu-și va mai aminti de Marea Unire din 1918.

Nu numai pentru că stă în tradițiile poporului român de a reduce totul la Hei-rupuri, dar și pentru că inflația de fapte și evenimente puse sub semnul Centenarului, fapte și evenimente puchinoase, în imensa lor majoritate șușe, a provocat o suprasaturație provocatoare de greață.

Nu m-a surprins reducerea Centenarului la o sută de șușe într-una singură.
Sărbătoarea n-a avut la nivel central nici un Plan de mari orizonturi.
Din acest an, care ar fi trebuit să fie unul istoric, România nu rămîne cu nimic măreț.
De fapt nimeni n-a spus poporului român de ce Sărbătorim o sută de ani de la Marea Unire.
Președintele nu s-a implicat, fie și pentru că Răvășitoarea n-a găsit o rochie potrivită pentru aniversarea a o sută de ani de Românie Mare.
Guvernul PSD-ALDE a văzut în Centenar un bun prilej de a mitui baronii locali și primarii cu sume luate de la buget.

În alte țări, în astfel de ocazii, istoricii, publiciștii, oameni de cultură reamintesc cetățenilor trecutul țări, trecut văzut sub semnul lecțiilor pentru prezent.
Într-o serie de articole dedicate Centenarului vom încerca să arătăm în ce măsură Istoria României e pentru noi, cei de azi, Marea Doamnă Învățătoare.

Şapte însușiri care lipsesc românilor, dar pe care le-avea Carol I

Despre Exemplul Carol I am mai scris. Cred că am şi publicat ceva. Dacă nu mă înşel, despre tăria neamţului de a nu se vîrî în tărîţele moldo-valahe.
Luînd din Biblioteca personală cîteva cărţi, pentru a verifica mai multe citate din eseul Ionel Brătianu sau geniul de a aştepta, mi-au căzut sub ochi paginile dedicate de I.G. Duca, în Memorii, Regelui Carol I.
Descopăr pe marginile filelor semne făcute de mine în vederea citării ulterioare.
Voi fi folosit rîndurile respective?
Nu-mi dau seama.
În Folderul Posibile eseuri nu le găsesc.
Vor fi pe undeva prin miile de fişe depozitate, iremediabil uitate pentru că nu cred să le folosesc vreodată.

Îmi atrag atenţia notele definitorii ale omului Carol I, note despre care I.G. Duca susţine c-au transformat în „arbitru de necontestat” al lumii noastră politice „un om în definitiv mediocru” pentru că aceste note, aceste însuşiri „nouă, românilor, ne lipseau”.

Ce însuşiri avea Carol I prin contrast cu spiritul românesc?
Răspunzînd, I.G. Duca întocmeşte, fără să-şi dea seama, şi tabloul slăbiciunilor moldo-valahe, valabile, evident, şi azi.

Le voi înfăţişa aici, numărîndu-le:

1. Exactitatea:

„Într-o ţară care n-avea noţiunea timpului, regele Carol aducea simţul exactităţii matematice. Pentru nimic în lume nu ar fi intrat la deschiderea Parlamentului în sala de şedinţă la 12 şi un minut. Cînd suna 12, el şi intra pe poartă.”

2. Conştiinciozitatea:

„Într-o ţară de aproximaţie în toate, el a adus conştiinciozitatea impusă pînă la meticulozitatea germană.”

3. Consecvenţa:

„Într-o ţară de zvîcnituri, de entuziasm violent şi de descurajare pripită, sau cel puţin de rapidă plictiseală, el a adus o stăruinţă nezdruncinată, liniştită şi regulată ca bătăile numeroaselor orologii ce umpleau apartamentele sale.”

4. Răbdarea:

„Într-o ţară plină de nerăbdare şi de neastîmpăr, el a adus răbdarea care ştie să pregătească şi astîmpărul care ştie să-şi menţie pururea seninătatea.”

5. Virtutea domestică:

„Într-o ţară cu moravuri destul de uşoare, în care divorţurile înfloreau şi aventurile amoroase stăpîneau viaţa socială, el ne-a adus pilda unor virtuţi domestice de o neobişnuită puritate. Se poate spune că femeile n-au jucat nici un rol în viaţa lui. Cîteva au pretins mai tîrziu că i-ar fi obţinut favorurile în tinereţe, dar nu se ştie dacă ele nu s-au lăudat. În Memoriile lui reaminteşte cu drag anume serbări pe la Măgurele şi lasă să se înţeleagă că frumuseţile Bucureştiului îl cam asediau prin saloanele d-nei Oteteleşanu. Dar nu i s-a putut stabili nici o legătură serioasă şi, în orice caz, nu s-a cunoscut nici o femeie care a exercitat vreodată vreo influenţă asupra lui. Privită în genere, viaţa sa intimă avea chiar ceva monahal.”

6. Spiritul occidental:

„Pe de altă parte, într-o ţară cu mentalitate orientală, el a adus un spirit occidental în vremea tocmai cînd acea ţară se străduia să se avînte în marea vîltoare a civilizaţiunii occidentale. Nu este vorba că, pe la sfîrşit, atmosfera de bizantinism a ţării l-a influenţat şi pe el, ci că a avut tăria să rămîie întotdeauna occidental şi să nu ne împrumute orientalismul decît în unele forme. În rezumat, l-am contaminat prea puţin”.

7. Urmărirea scopului:

„Şi în fine, într-o ţară care, din cauza vicisitudinilor ei istorice, nu era obişnuită cu planuri dinainte făcute şi bine definitivate, el a venit urmărind un scop precis, a făcut un program şi l-a îndeplinit întocmai. Că acest program era mai mult un program personal decît un program naţional, aceasta este o altă chestiune, dar că a fost un program şi că s-a îndeplinit, aceasta nimeni n-o poate nega.”

Paginile consacrate de I.G. Duca lui Carol I îşi propun să explice fenomenul – fixat de marele om politic drept ciudat – autorităţii căpătate de Carol I asupra politicienilor şi partidelor din România Mică.
Citit însă cu atenţia pe care o merită un Document de adîncimi, textul lui I.G. Duca ne dezvăluie şi aspecte mult mai bogate.

Avem mai întîi o trecere în revistă a slăbiciunilor de esenţă ale românilor, dar mai ales ale clasei noastre politice.
Urmează, apoi, întrebarea, marea întrebare:
Carol I a avut aceste trăsături ca om sau ca neamţ?
Înclin să cred că trăsăturile înfăţişate de I.G. Duca drept deosebite de cele ale politicienilor noştri izvorăsc din felul de a fi al lui Carol I şi nu din condiţia sa de neamţ.
Altfel am putea ajunge la absurditatea că orice neamţ ar fi putut cîrmui România Mică timp de patru decenii.
Dacă aceste note de superioritate faţă de politicienii români sînt ale unei personalităţi şi nu ale unui etnic, de ce n-avem, postdecembrist, un Carol I?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

26 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 26 noiembrie 2018”

 • Maestre, sunteti adorabil! Ati vrut sa scoateti în evidenta virtutile lui Carol I, dar v-a fost atât de teama ca nu care cumva sa se înteleaga ca orice neamt are aceste virtuti, încât v-ati cam bâlbâit la sfârsitul articolului.

  • Oricum, avea o ‘scuză’, întrucât IGDuca e … ‘vinovat’ pt ‘etalarea’ acestor însușiri !!!
   Dacă citești mai cu … ‘atenţie și preocupare’, o să vezi c-așa este !!!

 • Raul cel mai mic: decât să gândească neamțul românește, mai bine să gândim noi nemțește!

  • Or fi și nemti, care gândesc, indiferent cum, dar kwj nu-i inclus in această categorie ! Lui ii ia timp prea mult, că … doară-i din zona Ardealului !!!

 • Sewnekaf Ekamew, unul dintre șefii tribului sentinelelor, din Andaman, Oc Indian , a fost arestat, fiind acuzat de uciderea tânărului Ashun, care se dusese intr-o expeditie in vederea crestinarii membrilor tribului !


 • Adriana Petrescu, cib s.a. apreciaza limbajul „colorat” al balaurului cu 7 capete, Gabi Roxana.
  Daca ati fi corecti, ati discerne ca personajul acesta are pe lânga limbajul lui colorat si un limbaj vulgar si ca produce niste obscenitati degradante care nu-si au locul pe un blog respectabil.

  • Ba domi/dobi, ca vad ca nu-ti asumi identitatea, macar sa comenteze unul cu mai multa substanta, ca de la platitudinile tale, o sa ajungem sa ne bagam toti unghia in gat de plictiseala, ca pitigoii.

   • Nikola, te înseli, eu nu sunt domi. Sunt o persoana în vîrsta respectabila, care posta într-o vreme pe acest blog, pâna s-a gasit un desantat, care în vremea aia se numea Mîtza-Mîtzu sa ma tavaleasca în laturile lui, fara ca eu sa-i fi adresat vreun cuvînt.
    Sa stii ca daca te plictisesti atît de tare, exista publicatii si filme porno care te pot ajuta sa nu-ti bagi unghia în gît de plictiseala. Nu cred ca Ion Cristoiu îsi scrie editorialele pentru ca cineva sa-si publice în subsol fanteziile sexuale, iar altii sa le savureze citindu-le. Putin respect trebuie sa existe, nu crezi ?!

  • Băi, tu ai cules ‘ceva’, prin Spania, de pui semnu’ ‘esclamării’ și la-nceputul … zicerilor ? Dar, vezi că spaniolii-l pun invers !

   • Nu doar asta, dar semnele astea de exclamare rosii le-au pus in toata istoria blogului doar doi postaci: domi si sanepid. A dracu´ coincidenta..

 • Gabi Roxana. Tom Cruise nu a fost scos din distributia de la Jack Reacher, pentru ca nu va exista, se pare, o a treia parte..
  In caz ca se va face un serial, cum Tom Cruise nu joaca in productii TV, va fi ales un alt actor, probabil unul mai apropiat de inaltimea personajului original. Pe de alta parte, se pare ca atat despartirea de Nicole, cat si urmatoarele sotii/relatii, au mare legatura cu¨Biserica¨ Scientologica, a carei imagine este prichindelul. Care oricum e mai inalt cu fo 10 cm decat liderul miscarii.. 😛

 • Ce sa comenteze Iohannis pe bataile trase de jandarmi xmanifestantilor? Nu-l pune Micron sa stea flexat?

 • Pt ‘cocoș singur’
  Degeaba te dai COCOȘ
  Când, de fapt, ești un biet MOȘ !
  Ai ce ai, tu, cu … baltag,
  Ești pus, mereu, pe ARŢAG,
  Conturile-ţi schimbi mereu,
  Ce-o fi oare-n … CAPU’ tău ?
  De cei … DE JOS, nu mai zic,
  Îi consideri … un NIMIC !
  O fi RĂU, sau o fi … BINE,
  Crezi că au ceva, cu TINE ?
  Nu ești singur, pe PĂMÂNT,
  Dar VORBEȘTI, mereu ÎN VÂNT !
  Comentarii, tu nu faci,
  Și te legi doar de … POSTACI !
  Vezi, c-acum (sic) sunt REGULI NOI,
  Dar, vor ţine … până JOI !
  Cum ţine orice … MINUNE,
  Oriunde am merge-n LUME !!!

 • pt. domi. Bre, domi sau dobi, parcă atunci lumea știa mai multă carte ca azi. Erau niște examene de admitere, liceu, treapta 2, facultate, concurență mare, luptă pt. bursă. In 1989 intrai la Electronică la IPB doar dacă erai diliu de atâta Mate și Fiz. invățate. Ți-am mai zis, cum dracu se face că tu le vezi pe toate invers? Iți spun eu cum. Ești laș, fricos, conformist.

  • 😀 😀 😀

  • Vad ca ti-a intrat bine în cap, dupa ce ti-am spus eu, ca doar la ramurile de vârf ale politehnicii se intra cu note mari, bre, bolsevic creti manipulator.
   Personalitatea voastra, doar lasul comunist se preface ca uita ca urmând politica de partid si de stat ca tot prostu’ sa aiba o diploma, România ajunsese o tara falimentara în care misunau „diplomatii” mediocri.

 • După cum îmi ‘miroase’ mie, cred că ungurii sunt mult mai bine ‘pregătiţi’, decât noi, pt ziua de 1 Decembrie !!!
  Ca și cei de la #rezist, deși cred că n-au uitat … 10 august !!!

 • Nu mai avem personalitati pentru ca cei 50 de ani de comunism au îndobitocit poporul român si pentru ca postdecembrismul a adus democratia prost înteleasa si rau folosita de catre dobitocii si hotii care au ajuns la putere.

  • In toata Europa nu mai sunt personalitati deoarece in ultimul secol au fost rase aproape complet doua generatii de tineri. Sunt niste verigi lipsa.

 • Sa ma ierte Cel de sus dar unu decembrie nu reprezinta decat unirea cu Transilvania. Unde sunt Bucovina, Basarabia, Cadrilaterul? De fapt noi sarbatorim Romania Mare care nu mai e mare. Tipic pentru noi: sarbatorim ce nu e! Si mai ne si falim. Si acum injurati-ma daca vreti dar asta e realitatea!

  • Cibule
   Nu că n-ai avea drepatate da acu nu mai e la modă Romînia Mare, nazistu Iohannis s-a convertit în globalist, el vrea acu toate țările unite într-o țară, atît cît îl duce pe el capul. A citit la scrisoarea lu Soros aproximativ 2 ani, o frază la trei zile, să nu le uite. Astfel , nevastăsa Vînturătoarea, va putea călători fără granițe ca să-și cumpere poșete, punguțe și ruj

   • Chiar nu ma intereseaza ce gandeste KWI. Da’ deloc. Pentru mine 1 dec e jumate bucurie, jumate tristete. Asta pentru ca am radacini si in Ardeal si in Bucovina aia care nu mai e a noastra. Ce sa fac, sufletul ma apasa!

 • La mulți ani, Romînia, dacă se poate fără grupuri de strînsură rezist conduse cu nazistul bovin Klaus Iohannis. 😉

 • Micul nazist Klaus Iohannis cică a rîs și și-a dat coate cu președintele Finlandei despre președinția Romîniei la UE din 1 Ianuarie 2019. Oligofrenul a uitat de cîte ori a vorbit public că Romînia „nu e pregătită” să ia această președinție care, între noi efoie vorba, e vax albina. Păi dacă e singuru președinte din UE care o are pe nevastă-sa chemată la Parchet, cum să fie Romînia pregătită pt asta? În loc de costum cu cravată, lu Klaus ar trebui să-i dea consilierii lui de kkt o cămașă de forță. Una tricoloră , de 1 Decembrie.

  • Un oligofren numit Adrian Ivan, șeful Academiei SRI a anunțat că dacă ești naționalist, ești de-al lu rușilor. Ăștia nu s-au plictisit să ducă atîta căcat pe umeri cu anii , au coaja groasă. Chestia cu rușii a acoperit f bine afacerile cu soros în Romînia, iar trogloditu ăsta Ivan probabil, suge puternic din prohabu sorosimului. Treaba e cum plm e să te cheme Ivan și să acuzi colaboarrea cu rușii.:cool:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *