Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Gîndul de luni, 28 septembrie 2015

Klaus Iohannis și Carmen Iohannis – doi porumbei care au zburat pînă la New York pe banii statului

Sunt de acord cu Mircea Marian care scrie în Evenimentul zilei că prezența lui Klaus Iohannis la cea de a 70-a Adunare generală a ONU e o netă pierdere de timp.
Și de bani de la Bugetul României – aș adăuga eu.

La rubrica Amintiri a acestui blog se poate citi, de mai multe numere, însemnările mele despre prezența lui Ion Iliescu la cea de a 56-a Sesiune a Adunării Generale a ONU din 10 noiembrie 2001.
Părerea mea despre ONU și despre rolul acestei Organizații în viața lumii acum, cînd Marile Puteri fac și desfac fără a le păsa de instituția creată în 1945, se regăsește condensat în titlul serialului O instituţie cheie a ONU: Restaurantul de la parter.

Din agenda Călătoriei la New York singurul moment care merită măcar o parte din banii cheltuiți de la Buget rămîne întîlnirea cu o parte dintre românii din America, petrecută sîmbătă, 26 septembrie 2015. După opinia mea orice întîlnire a președintelui cu românii din străinătate e un fapt de interes național, pe de o parte pentru că astfel cel mai important om în stat cunoaște la fața locului problemele conaționalilor noștri, pe de alta, pentru că românii din străinătate trăiesc fie și pentru o oră, două, un moment de maximă intensitate al legăturii cu țara.

Întîlnirea cu românii din America e întotdeauna un fapt de excepție.
Pentru că:

  1. Românii din America sunt spre deosebire de românii din alte țări o comunitate puternică.
  2. Românii din America pot influența ca votanți americani politica SUA față de România.

Știind aceste adevăruri, am vrut să aflu părerea lui Klaus Iohannis despre acest moment nu numai important, dar și emoționant:
Prima sa întîlnire cu românii din America.

Klaus Iohannis folosește drept instrument de comunicare cu Poporul român Facebook-ul.
M-am grăbit să accesez Facebook-ul lui Klaus Iohannis pentru a vedea ce comunică Președintele Poporului român din țară despre momentul istoric întruchipat de întîlnirea cu românii din America.

Despre un astfel de moment, președintele se exprimă prin scris și prin fotografii.
Textul despre întîlnire îți dă la lectură senzația că mesteci un pachet de vată medicinală învelit în hîrtie de sac de ciment:
„Indiferent de distanţe, apartenenţa la o naţiune nu se pierde niciodată. Românii din SUA sunt purtătorii de cuvânt ai culturii şi tradiţiilor româneşti.
M-am întâlnit cu o parte dintre românii care trăiesc în Statele Unite. I-am chemat să ne fie alături în întărirea mecanismelor democratice şi în transformarea educaţiei într-o sursă veritabilă de dezvoltare a societăţii.
Nu am renunţat şi nu voi renunţa la convingerea că, în 2016, românilor din străinătate trebuie sa li se asigure conditiile pentru a vota, pentru prima dată, prin corespondenţă. Aceasta va fi o dovadă de maturizare a clasei politice”

Zicîndu-mi că în materie de scris Klaus Iohannis stă prost cu exprimarea trăirilor, am accesat fotografiile alese și postate chiar de Klaus Iohannis.
Indiscutabil, selecția și postarea unor fotografii de la un moment deosebit spun totul despre ce consideră participantul la întîlnire că a fost important, memorabil pentru el și, în cazul unui președinte, pentru țara pe care o conduce.
De la întîlnirea cu românii americani găsim pe Facebook-ul lui Klaus Iohannis – repet, alese de însuși Klaus Iohannis ca fiind semnificative pentru momentul istoric – pozele de mai jos grupate astfel chiar de Klaus Iohannis.

facebook_iohannis

Indiscutabil e o fotografie studiată, gen Porumbeii mamii! pe care și-o fac la nunți, pentru a și-o pune ulterior, pe peretele din sufragerie, locuitorii din Ferentari.
Din privirile celor doi se vede că între Klaus Iohannis și Carmen Iohannis e o dragoste devastatoare, de intensitatea celei dintre Romeo și Julieta după ce părinții Julietei au anunțat-o că trebuie să se mărite cu altul.

Foarte frumos din punct de vedere omenesc.
Numai că nespusa iubire dintre cei doi porumbei putea fi exprimată și printr-o poză făcută la Sibiu.
Nu văd de ce era nevoie ca Klaus Iohannis să meargă pînă la New York pentru a se trage-n poză cu nevastă-sa într-o postură gen Porumbeii mamii?
Mai ales că, în afară de steagul dintre picioarele lui Klaus Iohannis nu văd nici o legătură între poza asta și întîlnirea cu românii americani.
Nu de alta, dar din cîte știm, Carmen Iohannis nu s-a mutat între timp în SUA, devenind româncă din America.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

33 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 28 septembrie 2015”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *