Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de luni, 29 mai 2017

Statul Paralel există și dă din coadă. Azi: Operațiunea Stingerea rapidă a Scandalului stîrnit de publicarea Raportului SIPA de către Evenimentul zilei

Joi, 24 mai 2017, Evenimentul zilei a publicat Raportul Comisiei Chiuariu în Afacerea Arhiva SIPA.
Sunt colaborator de mai mult timp al Evenimentului zilei, varianta Dan Andronic.
Înainte de trimiterea Raportului la tipar, am fost consultat de conducerea redacției, nițel descumpănită la gîndul de a publica un Document declarat Secret de serviciu.
Spusele mele au fost reproduse de ziar în textul care prefațează paginile pe care se răsfață Raportul:

„O dată intrați în posesia Documentului, ne-am trezit în fața unei probleme neprevăzute.
Raportul era adnotat cu „Secret de Serviciu”.
Îl publicăm sau nu? Trebuia o decizie imediată.
Dan Andronic, directorul și acționarul majoritar al ziarului, era plecat pentru câteva zile din țară.
Omul cu o mare experiență decît a noastră în astfel de situații e Ion Cristoiu.
Evenimentul de sub conducerea sa, la care am lucrat mulți dintre noi, se specializase în publicare de documente scoase de prin seifuri ferecate.
Ziarul avea și o rubrică, de mare interes printre cititori:
Am pus mîna pe…
Și urma documentul reprodus pur și simplu, fără comentarii.
I-am transmis telefonic lui Dan Andronic că avem ceva foarte tare de publicat, că avem niște temeri, dar că am decis ca ultimul cuvânt să-l aibă domnul Cristoiu.
Marți seara, în celebra curte a Bibliotecii Academiei, Ion Cristoiu a spulberat orice îngrijorare.
După ce a parcurs rapid cîteva pagini din Document ne-a zis:
„Asta da lovitură de presă! E secret de serviciu? Eu l-aș publica și dacă ar fi secret de stat.
Un secret ajuns la presă, fie el și secret planetar, nu mai este un secret! ”
Drept urmare, ceea ce dumneavoastră citiți în numărul de față este decizia editorială a patru jurnaliști care și-au asumat să publice un document secret în numele adevărului pentru care presa trebuie să facă orice. Ion Cristoiu, Dan Andronic, Simona Ionescu, Mirel Curea.”

Entuziasmul meu față de Lovitura de presă data de Evenimentul zilei n-are nici o legătură cu cele două amănunte.
Am făcut gazete de la zero (vreo zece), am relansat instituții de presă, am condus o televiziune, am colaborat cu toate televiziunile de știri (cu excepția Digi Tv, din simplul motiv că la UM Digi24 îți trebuie epoleți și nu talent), am scris ani întregi editoriale zilnic, am scris multe cărți, dintre care am publicat puține.
Colaborarea cu un ziar, cu o televiziune, cu un site nu e pentru mine echivalentul unei statui ecvestre vivante, ca să fiu fan necondiționat al redacției, deși, așa cum unii știu, în clipa cînd colaborez la un ziar sau la o televiziune, devin automat solidar cu redacția, cînd aceasta trece prin momente grele.
Consultarea nu explică nici ea entuziasmul, deși, din cîte-mi dau seama, tinerii din presa de azi sînt convinși că le știu pe toate.

Entuziasmul față de publicarea Raportului își are temeiul în destinul meu de iscoditor al Istoriei.
Nimic nu atinge în materie de satisfacție sentimentul pe care ți-l dă descoperirea unui document important pentru aflarea Adevărului despre un moment istoric.
Caietul Mareșalului din camera de timbre a lui Carol al II-lea, scris după ce Mihai I l-a arestat, în după amiaza lui 23 august 1944, descriere a Audienței din punctul de vedere al fostului Conducător, e unul dintre aceste documente. Nu l-am descoperit eu, (l-a descoperit Gheorghe Buzatu, unul dintre marii noștri istorici, îngropat de TeFeLiștii din istoriografia postdecembristă), dar asta nu m-a împiedicat să mă entuziasmez ori de cîte ori a venit vorba despre el. Pînă atunci aveam despre audiență doar punctele de vedere ale celor din Complot: Regele, Sănătescu, gașca de nemernici din jurul puradelului politic numit Mihai I.

Spre deosebire de presa americană, presa noastră nu cultivă documentul. Locul documentului îl iau datul cu părerea, trăncăneala, fonfleul, știrea de tip Caracudi și ipotezele de azil de nebuni.
Trăim un moment istoric.
După ani de ținere sub capacul Statului Paralel, întruchipat de Binomul SRI-DNA, a zeci de lovituri anticonstituționale, a folosirii șantajului, cătușelor și mai ales luptei împotriva corupției pentru răfuieli politico-mafiote, dezvăluirile curg zi de zi. Oameni siliți să tacă de teama arestării preventive, urmate de compromiterea imaginii de către Divizia Presă a Binomului, au curaj acum să iasă în ziare și la televiziuni pentru a mărturisi nu numai ce au suferit ei, dar și cum au făcut ei să sufere pe alții.

Crucial în această năvală a Adevărurilor ținute sub obroc rămîne însă documentul.
Cel publicat de Evenimentul zilei, la standardele de profesionalism ale marii prese, e un moment de răscruce în campania de trimitere în cazărmi a sergenților mesianici care au dictat pînă acum în România.
Și nu numai prin datele de excepție puse la dispoziția opiniei publice despre unul dintre cele mai mari atacuri la adresa statului de drept – șantajarea magistraților – dar și pentru că el ar trebui să fie urmat de alte și alte documente scoase de presă din seifuri și aduse la cunoștința opiniei publice.
Ca să se întîmple asta ar trebui ca Lovitura de presă dată de Evenimentul zilei să provoace un veritabil cutremur în viața noastră publică.

Nu provoacă.
Și nu pentru că Documentul n-ar fi fost veritabil, ci pentru că Statul Paralel, simțind primejdia ca inițiativa Evenimentul zilei să fie urmată și de alte ziare și televiziuni, și-a pus la bătaie întreaga Rețea din presă și din partide pentru a înăbuși ecoul stîrnit de apariția Raportului.
De la teza ceaușistă a lui Vasile Dâncu – în loc să discutăm marile probleme interne și internaționale pierdem timpul cu abordarea trecutului – pînă la cea stalinistă a lui Dan Tapalagă, cel care-i ținea ciorapii Monicăi Macovei, să nu-i cadă în toiul luptei împotriva corupției – ce urmărește tovarășul Dan Andronic cu publicarea Raportului?! – toate diversiunile pentru a reduce efectele necesare ale apariției Documentului au fost folosite de Rețeaua Statului Paralel.
Nu nu numai de teama că investigația ar ajunge acolo unde trebuie – la SRI-ul de pe vremuri – ci și din intuiția că exemplul Evenimentului zilei ar putea fi urmat și de alte ziare și televiziuni.
Ori de nimic nu se teme mai tare Statul Paralel decît de Adevăr.
Și un document publicat înseamnă Adevăr.

I-a reușit Statului Paralel Operațiunea Stingerea Scandalului stîrnit de publicarea Raportului ?
Eu cred că da.
Cei de la Evenimentul zilei, mai tineri ca mine și deci optimiști, susțin că nu.
Dvs ce credeți ?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 29 mai 2017”

  • – La topitorie, birjar, la topitorie!

    Unde birjarul n-are topitorie, să-şi cumpere! Merită, zău aşa! Topitoria de la oraş va avea multe alte comenzi… profitabile, de la Primărie pân’ la Prefectură. Gunoaie se găsesc non-stop. Cine n-are gunoaie, să-şi angajeze! 😀

  • SRI a câştigat – prin intermediul unei asocieri de două firme ale SRI, conduse de interpuşii SRI – o licitaţie organizată de SRI în valoare de 31,5 milioane pentru SRI, astfel încât să ne lucreze din nou SRI ca nou în domeniul IT pentru noi, numit „Tot noi suntem SRI”, la ministerele SRI şi alte instituţii conduse de SRI.
    Tot pentru SRI s-au deschis două dosare la DNA în vederea urmăririi penale a câtorva firme din domeniul IT, suspectate de organizarea unor licitaţii trucate fără SRI. 😀
    Trăiască SRI, trăiască DNA, trăiască asocierea, trăiască aticorupţia, trăiască viitorul, arboraţi tricolorul!

    • În aceeaşi ordine de idei, SRL-urile SRI-ste SIVECO România (liderul asocierii de câştigtori ai licitaţiei pomenite) şi Asociaţia Electorală Perseverentă, botezată la derută Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), au fost conduse de două prietene foarte apropiate între ele după pofta SRI, adică prima trimisă sub acoperire să se apropie de cealaltă, dar ambele au ajuns după gratii în scopul rotirii cadrelor.

      Cum orice asociere de succes este rodul sincronizării, tot ca o sincronizare de valoare inestimabilă, odată cu bucuria supralicitaţiei orin asociere, populimea a aflat de la fosta şefă AEP, Ana Maria Pătru, ce gândeşte despre prietenia ei cu fosta şefă IVECO, Irina Socol.

      „Consider însă că este suspect faptul că SIVECO, firmă controlată de doamna Irina Socol, a câștigat aproape toate licitațiile privind softurile de numărare și transmitere a datelor către AEP. Inclusiv la alegerile din 2009, care fac obiectul Comisiei din care faceți parte. Această zonă poate reprezenta o vulnerabilitate pentru sistemul democratic românesc.”

      Aveţi toată încrederea că în prezent ambele SRL-uri ale SRI sunt pe mâini sigure!
      SIVECO şi AEP şi-au găsit conducerile ideale pentru o asociere ca-n poveşti.
      Trăiască prietenia dintre topoare! 😀

      • De pe-aici se mai leagă de evenimentele revoluţionare din 2009
        – MAI Vasile Blaga;
        – MAE Cătălin Predoiu.
        Ambii se jură că uşile celor două ministrere nu s-au deshis niciodată în mandatele lor. 😀
        Al doilea se ma jură că nu-l cunoaşte pe Coldea, fiindcă de câte ori mergea la întâlniri deconspirative – la K2 şi alte bârloguri ale SRI – Coldea nu s-a spunea niciodată cum îl cheamă.

        De la şedinţa comisiei parlamentare de azi s-a desprins curioyitatea zilei:
        – De ce – înainte de băgarea buletinele în urnele special amenajate în 2009 – au fost schimbaţi trei prefecţi într-o noapte?

        Zic şi eu, poate se află în sfârşit ce legătură are jula cu Prefectura. 🙂
        Printre altele, supraveghează transportul cazanului (urnei originale, nexeroxate) de la popota SRI la casa lui Moş teacă, înainte să fie servită comisia de vizavi din secţia de votare, de viyavi de casa lui Moş Teacă.

        Cazanul = urna cu buletine originale aduse de la Moş Teacă, înlocuitoare a urnei cu buletine xeroxate şi ştampilate degeaba în secţia de votare prin simulare 😀

        PS.
        1. Un indicu. Metoda „xeroxul”, amintită de mine recent, aplicată la doar 10% din cele cca 18.000 secţii de votare din ţară, asigură un plus de cca 1.000.000 voturi pentru candidatul preferat de SRI.
        Milionul şi ghinionul! Alteori 🙂 nici nu-i nevoie de aşa multe pentru răsturnarea rezultatului.

        2. Alt indiciu. Nicidată nu se aplică o singură metodă de fraudare. Unele Prefecturi ştiu de ce. 😀

        • 3. Alt indiciu: a doza zi după votare, cu transporturile atent supravegheate – din comunele selectate să participe la operaţiunea „Xeroxul bate originalul” – se colectează toate deşeurile (buletinele xeroxate şi ştampilate la prima simulare de la prima urnă).
          Când vine salvarea 🙂 după deşeuri, Moş Teacă zice:
          – Bine c-aţi venit, dragii moşului, să-mi luaţi gunoiul de pe cap, că stau cu frică şi nu mai am suflul din tinereţe, însă inima bate tot pentru securitatea naţională.
          Aveţi grijă să nu vă cadă vreun buletin ştampilat pe drum, că dacă ajunge la Antena3, dacă nu ne lecuim, vom fi nevoiţi să apelăm la alte metode mai puţin eficiente.
          Hai, la topitorie, birjar! 🙂

  • România lui Cristoiu Tv.

    Fostul preşedinte spune că-i persecutat de binom ca să-l izoleze politic.
    Eu cred altceva: se preface că nu ştie de ce-i înconjurat de SRI-DNA, cu toată familia reunită sub supravegherea de serviciu.

    Măsura de control şi bobârnacele încasate de la SRI-DNA sunt preventive, adică să aibă grijă ce vorbeşte din câte ştie. Şi ştie, dar are deja frica-n oase atât de bine inoculată, încât n-am nicio îndoială privind calitatea instructajului despre ce are şi ce n-are voie să vorbească.
    Aş zice să fostului preşedinte i-au rămas în memorie mai degrabă fixate cele câteva expresii permise la vorbă: „Bună ziua!”, „Să trăiţi bine!”, „Ce să fac? Mă duc pe la DNA să revăd nişte prieteni” etc 😆 amabilităţi din astea, inofensive, până la adânci bătrâneţi.
    Cum sare un căluţ, cum mai trag şi prietenii amintiţi de hăţuri. Şi tot aşa, când la trap, când la galop, „ai grijă la nechezol, murgule!”

    Prevenţia anti-vorbe secrete cu sabia lui Damocles se ţine.

    Nu-i nimeni încântat să recunoască public cât de bune a înţeles mesajele vechilor prieteni din SRI-DNA.
    Cu „personalitatea” lui Oligofrennis va fi mai simplu. E suficient să-i atate o poză cu o mâţă într-un sac.

  • Nu, încă nu s-a stins, dar atuurile sunt tot la crocodilii SRI.
    Crocodilii pompieri nu mai au aceeaşi tulumbă la instalaţie, fiindcă s-au mai înzestreat… 😀 cu nişte temeri. Cea mai mare dintre ele apare în gândul de azi: mai popular i se spune înnădita. 😆
    Adică de la horă la sârbă şi apoi tropa-tropa pe podele, din parchet. Dacă stă muzica, am sfeclit-o… de ruşine cu bujori în obrăjori. 😀
    Şi pe mulţi vor popi… pentru facilitarea spovedaniei.
    Doamne-ajută să nu!

    • Depinde de cum se va mişca Evz: dacă se va (mai) crampona… de crampoane, va fi nevoit să recunoască, într-un viitor nu prea îndepărtat, că mişcarea şi statul… tot pe loc, pe loc, pe loc nu-s la fel de compatibile cu înnădita.

    • 😛

      Simona Ionescu, jurnalist… pai fatuca asta desecretiza cururi de muieri, Maestre, a coborat imaginea jurnalisticii pana intr-un loc de unde nu o mai ridica nimeni.. Ion Cristoiu da, e un jurnalist mare, care a facut un ziar mare- cel mai bine vandut in istoria presei de dupa 89. Unul din putinii „jurnalisti” mari care nu a furat. INTEGRU.

      „Evenimentul zilei ” de azi e ca o martzoaga care trage ca sa il salveze pe Andronic de dosarele lui penale. Cat despre Mirel Curea, cine mai e si asta? Vreun nou talent la categoria „un viitor de aur ptr contul nostru bancar”?

      • 😕

        Chiuariu a fost nu un ministru slab ci un ministru-fantoma. De acea, raportul Chiuariu e un fâs. Ce lovitură de presă poți da cu un fâs?

        Dacă Dan Andronic nu era băgat în matrapazlâcurile lui, altfel era azi percepută ideea de „lovitură de presă” la EVZ. Dar așa, lumea zice- „A, iar se screme lumea să-și salveze Andronicul de Beciul domnesc”. Ceapa nu-i ca friptura, iar Dragnea și Tăriceanu nu mai pot de atâtea flatulații. In ultimul timp, baiatu s-a mutat in SUA? Mai revine in tara sau o sa-l trimita Trump cadou?

        • Fantastica descriere- „Spre deosebire de presa americană, presa noastră nu cultivă documentul. Locul documentului îl iau datul cu părerea, trăncăneala, fonfleul, știrea de tip Caracudi și ipotezele de azil de nebuni.”

          Specia asta de talk-show din Romania e o mizerie, specifoica trandaviei si suficientei mioritice, incepand cu TVR continuand cu ospiciul Antena3 si Realitatea etc. Vin la „discutii” fara pregatire, fara informatii, pregatiti doar ptr o barfa televizata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *