Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Gîndul de luni, 4 decembrie 2017

Scandalul Carmen Dan sau Microfonul care face cu ochiul

Știrea despre descoperirea de către Carmen Dan a unui microfon plantat în apartamentul privat, dată de România Tv în premieră m-a prins în direct la România 9 de la TVR, miercuri, 29 noiembrie 2017, seara.
Imediat, deoarece n-avusesem cum să urmăresc în direct România Tv, am cerut amănunte asupra felului în care a fost dată știrea.
N-am putut afla nimic.

După emisiune, timp de cîteva zile, m-am dat peste cap să aflu în ce condiții intervenise Carmen Dan la România Tv, dar mai ales ce spusese distinsa în această primă intervenție în spațiul mediatic despre descoperire. Potrivit tradiționalei limbarițe iscate de trăirea unui fapt ieșit din comun, Carmen Dan a făcut apoi turul televiziunilor de știri. Informațiile de bază și cele mai complete au fost date însă opiniei publice în prima intervenție, cea de la România Tv.

Eram preocupat de asta, pentru că, după opinia mea esența Scandalului nu e interceptarea ilegală a ministrului de Interne (nu știm de cînd era microfonul acolo), ci ușurința cu care Carmen Dan a descoperit dispozitivul. Atît la România tv, cît și la celelalte posturi, doamna ministru a susținut în chip consecvent, fără să se abată o clipă de la teză, că descoperirea a fost absolut întîmplătoare. Cînd cineva e ținta de supraveghere din partea unor profesioniști, dispozitivele audio- video nu sunt descoperite de amatori precum Carmen Dan. În plus, dispozitivul a fost prezentat de toți specialiștii drept unul primitiv, ținînd de ceea ce am putea Evul Mediu al trasului electronic cu urechea. De asemenea era important de aflat condițiile intervenției, deoarece, în astfel de cazuri, mai ales dacă e înalt demnitar, victima păstrează discreție și nu intervine public decît cînd sînt suficiente date pentru a se putea pronunța exact. Nu de alta, dar există riscul să te faci de rîs, creînd tărăboi că ești ascultat de forțe oculte pentru a se dovedi c-a fost o faptă a unui apropiat.

Întreaga presă a publicat intervenția lui Carmen Dan la România Tv sub forma unui text unitar, după metoda copy-paste, cînd în realitate a fost vorba de un interviu luat de Andreea Crețulescu, în ultimele minute (20:58) ale primei părți a emisiunii sale, România la Raport. Deși moderatoarea încearcă să sporească senzaționalul momentului prin scoaterea în relief a funcției deținute de Carmen Dan și a noutății care definește întîmplarea (ditamai ministrul de Interne, membru CSAT, ascultat în propria casă), totuși, întrebările sînt profesioniste, marcate de curiozitatea gazetărească de a afla cît mai multe amănunte despre caz.

Voi încerca să transcriu atît atmosfera, cît și interviul dat prin telefon de Carmen Dan, pentru că astfel putem să ne dumirim ce s-a întîmplat, mai ales că de atunci distinsa doamnă ministru n-a mai adus amănunte în public și alte instituții n-au mai ținut la curent opinia publică de la noi cu stadiul cercetărilor.

Intervenția e prefațată de anunțul stil Breaking news făcut de moderatoare în timp ce în platou se aflau invitații Daniel Funeriu, Eugen Teodorovici, Dumitru Pelican, Lucian Bolcaș:
„E o situație nemaîntîlnită în România. Poliția e în casa ministrului de Interne și i-a găsit acolo microfoane”.

După ce se trec în revistă responsabilitățile ministrului de Interne se conchide că Ministrul e ascultat de cineva și se anunță că la telefon e chiar Carmen Dan.
Teoretic, Operațiunea din apartamentul doamnei ministru era una discretă. Cum de-au aflat cei de la România Tv? Avînd în vedere indiscutabila apropiere a postului de Gruparea Liviu Dragnea din PSD, din care face parte și Carmen Dan, dacă nu Carmen Dan a anunțat postul, atunci e vorba de cineva din Gruparea Liviu Dragnea, la curent, după opinia mea, cu afacerea chiar din clipa cînd doamna ministru a descoperit dispozitivul.

Indiferent de cine a anunțat postul despre această afacere, de regulă păstrată la secret, mai ales că era vorba de un membru CSAT, sigur e că doamna ministru nu numai că nu evită să confirme sau să infirme descoperirea, așa cum se procedează în împrejurările cînd presa află ceea ce nu trebuia să afle, dar mai mult se așterne la taclale cu moderatoarea și apoi cu alți jurnaliști tv care i-au cerut informații.

Dialogul debutează astfel:

Reporter: Bună seara, doamnă, înțeleg că Poliția e la dumneavoastră în casă.
Carmen Dan: Bună seara, doamna Crețulescu. Doar ce-au plecat.”

Un Comunicat al IGPR, dat după consumarea intervenției, confirmă acțiunea:

„O echipă operativă din cadrul Poliţiei Române s-a deplasat, miercuri după-amiază, la domiciliul ministrului de Interne, Carmen Dan, unde a identificat un dispozitiv care urmează să fie expertizat, cercetările continuînd sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).”

Comunicatul Poliției nu precizează momentul cînd Carmen Dan li s-a plîns de descoperirea dispozitiviului. Din acest debut al dialogului se înțelege că la ora 20,58, Poliția numai ce plecase. De altfel și moderatoarea vorbește de poliția care e acasă la ministru în acest moment.

„Reporter: Și de ce? Ce s-a întîmplat acolo?
Carmen Dan: Pentru că astăzi am avut o surpriză foarte neplăcută, ca să spun aşa. Am găsit în locuinţa mea un dispozitiv care după prima verificare pare un dispozitiv de înregistrare audio.

Reporter: Unde l-ați găsit?
C.D.: Într-una dintre camerele din apartamentul în care locuiesc. Fac precizarea că nu locuiesc într-o locuinţă a RAPPS-ului. Și în momentul în care am descoperit acest dispozitiv am procedat cum era normal și firesc să procedez. Pînă la urmă sînt ministru de Interne, sînt membru CSAT. Am sesizat organul competent. Organul competent în astfel de situații este poliţia română care a făcut demersurile necesare. Înțeleg că s-a înregistrat un dosar penal. Urmează să fac o sesizare pentru violare de domicliu şi violarea vieţii private.

R.: Este privată locuinţa?
C.D.: Este o locuinţă închiriată. Este o locuinţă care nu aparţine statului român.

R.: Și astăzi la prînz cum v-a venit să căutați? Era undeva la vedere?
Carmen Dan: Aş prefera să nu dau foarte multe amănunte, pentru că deja sînt informaţii care fac parte dintr-o anchetă penală însă am avut surpriza neplăcută să constat că într-o priză de telefon, este, zic eu, oarecum suspect pînă și locul în care era aflat dispozitivul, am găsit acest dispozitiv.

R.: Priză de telefon, spuneți dumneavoastră?
C.D.: O priză de telefon, era mascat în interiorul acelei prize. Nu era un dispozitiv la vedere. Presupun că l-aş fi identificat mai uşor. (…)

R: Era doar un dispozitiv audio sau și un dispozitiv video?
C.D.: Vor spune, sînt convinsă, mult mai multe specialiștii… Din ce-am înțeles eu, nici n-am pus mîna, nu l-am studiat așa cu atenție, nici măcar ca nespecialist, este un dispozitiv de înregistrare audio.”

La emisiunea lui Victor Ciutacu, de după intervenție, Ovidiu Marincea, purtător de cuvînt al SRI, dovedind o promptitudine salutară, a intervenit pentru a susține că directorul SRI a contactat-o pe doamna ministru, că SRI nu e implicat, dar și pentru a da amănunte despre microfon:

„Din primele noastre verificări, vorbim despre un dispozitiv care ar putea proveni dintr-o zonă privată şi spun acest lucru pentru că este vorba despre un dispozitiv de înregistrare audio ieftin, care costă 200-300 de lei, şi care poate fi achiziţionat de oricine, de pe orice site specializat”.

Andreea Crețulescu vrea să afle, cum de altfel voia asta întreaga națiune, în ce împrejurări a descoperit Carmen Dan dispozitivul:

„Reparaţi priza?
C.D.: Era un dispozitiv care era conectat la o sursă de alimentare şi înțeleg că avea şi o baterie. Probabil alimenta dispozitivul cînd s-ar fi întrerupt sursa de energie.”

Intervine Norica Nicolai la telefon cu presupunerea că ar putea fi un dispozitiv pus cu mandat.
Carmen Dan intervine și spune că n-are nici un dosar.
Intervin în discuție Daniel Fenechiu, Ovidiu Pelican, Lucian Bolcaș.
Carmen Dan ascultă cuminte toate intervențiile, devenind un participant la talk- show.
Intervine pînă la urmă pentru a anunța c-o sună și alte televiziuni și trebuie să le răspundă și lor.
Andreea Crețulescu pune o ultimă întrebare. Necesară din punct de vedere profesional:

„R.: Ce v-a atras atenţia de v-ați dus la această priză, pentru că sînt convinsă că nu sînteți un soi de Meșter Manole, adică ceva v-a atras atenția sau v-a atras cineva atenția.
C.D.: Am vrut să instalez un dispozitiv într-o priză care era dedicată acelui dispozitiv, dar e adevărat, să știți că eu sînt de dimineața pînă seara la birou.
Reporter: Și ați văzut că ceva e în neregulă cu priza respectivă.
Carmen Dan: Da, și am reușit totuși să cunosc cam cum sînt așezate lucrurile în casa în care locuiesc, mai ales că eu sînt un om atent, dacă ceva nu e în regulă, observ.”

La Sinteza zilei, Carmen Dan a adus noi precizări:

„L-am găsit într-o priză de telefon. E deja ridicat de Poliție. Era în living. Ar fi fost aproape imposibil să fie identificat. Eu am umblat la acea priză și ea s-a desprins”.

Andreea Crețulescu nu insistă de florile mărului pentru a afla condițiile în care Carmen Dan a descoperit dispozitivul.
Una e să-l descoperi din întîmplare și alta în urma unei operațiuni numite în jargonul Serviciilor Secrete Despăduchere.
La România Tv și la celelalte televiziuni, Carmen Dan susține pînă-n pînzele albe că l-a descoperit absolut din întîmplare.

Dacă luăm în calcul și datele tehnice ale dispozitivului, suntem înclinați să credem că adevărata Operațiune n-a fost spionarea doamnei ministru, ci crearea unui Scandal uriaș în jurul descoperirii de către Carmen Dan că e spionată în propria-i casă.
Autorii n-au urmărit plantarea unui dispozitiv prin care s-o spioneze pe doamna ministru în spațiu privat, ci descoperirea de către aceasta a unui dispozitiv de spionaj.
Ce s-a urmărit cu asta?
Pînă la apariția unor noi date, întrebarea rămîne fără răspuns.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 4 decembrie 2017”

 • Asta se intampla cand iti pui secretara ministru de Interne. A fost deja prea mult prefect de Teleorman, dar poporul PSD si poporul asta in general accepta orice !

 • Pai aicea maestrul cam apare ca Avocat al SRI, cu SRI- stul sef care dezminte „salutar” ca serviciul lui a fost implicat. Ce-I asta, un film cu prosti? SRI declara ca nu are vreo implicare in ascultarea unui ministru? Ce serviciu profesionist da asa ceva public?

 • E usor a serie „versuri”…O cred pe Doamna, 100%. Nu trebuie sa comentati rautacios „descoperirea” ei. Si eu am gasit in priza din biroul meu de director general si patron al unie televiziuni, un dispositiv de ascultare, plantat, fara dubii, de catre SRI. Bineinteles, am luat microfonul si am facut multe emisiuni la rand despre SRI si metodele securiste, pana cand Seful SRI Iasi m-a sunat, a recunoscut si si-a cerut scuze; asa ca i-am iertat. Ce puteam face? Nimic, rageam ca boul in fata camerei de luat vederi, ii enervam si dreptate de unde?

 • Mulțumiri Maestre!
  Înțeleg că e „un film _ cu sonor” de doar o stea; voi urmări cu un interes de 1 %. ” marile dezvăluiri” . Acum, logic, vor cheltui mai mult să-i facă reclamă.

  • 😉 Băi Nick Cernat, proasta de mă-ta a avut mai mulți boschetari în ea decât are filmu indian Vagabondul. Dacă un om înțelept (îl cheamă Coștică Ferdinat) îți spune pe FB că ești prost și ai nevoie să te culci, de ce plm nu-ți iei perna să pleci la mă-ta să tragi o soileală? Sau ți-e teamă că e patul ei o să fie ocupat de alți opt sau nouă filosofi 😀 ?

   • Bă, ipochimenule agramat, tot te mai produci pe-aici? Și doi, te trimit eu pe tine-n mă-ta, că poate trăiește și-i mai tânără! Oricum, numai dintr-o curvă proastă putea să iasă un bou agramat ca tine! Dacă vrei să te duci la mama, chiar te rog, că se află la cimitir! Handicapatule!

    • Bă , fii atent , aici nu poți bloca , dar eu am făcut o jmekerie , ca să nu-l mai văd pe Mamon , sar peste orice postare care începe cu A . Cu această ocazie , sar c-un drum și peste ana sulea !

    • A , da , și peste Mureșian , de ăsta uitasem și am citit ce scrie . Auzi , bă , ăsta cică e director general al UNIE televiziuni , serie versuri,a găsit dispositiv, i-a iertat pe șeful SRI ,etc . Bine că măcar recunoaște că e bou !

     • După cum am spus demult, la subsol s-au strând toți proștii și agramații! De-aia sunt anonimi și nu-și asumă ce scriu!

     • Strâns!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *