Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de luni, 6 aprilie 2015

Cum am dat eu bătăi de cap SRI-ului

Cititor atent al dezvăluirilor Elenei Udrea, am remarcat că în materie de SRI le lipsesc credibilitatea dezvăluirilor din interior.
Și dădeam exemplu lui Seymour Hersh, marele ziarist american care a zguduit CIA prin articolul din 22 decembrie 1974, din New York Times, despre implicarea Agenției în spionarea americanilor, lucru strict interzis de Carta Agenției, cuprinsă în National Security Act din 26 iulie 1947.
Articolul – se va afla ulterior, din mărturisirile gazetarului – s-a bazat pe informații date de o sursă bine plasată din interiorul CIA.
Scriam despre ziariștii americani cu oarecare invidie, socotind că ziariștii români nu pot provoca SRI nici o tresărire, dat fiind că nu pot folosi surse din interior.

Așa cum s-a văzut la emisiunea de joi a lui Rareș Bogdan, pe Realitatea Tv, SRI a scos o istorie a sa de uz intern (deocamdată), cu prilejul aniversării a 25 de ani de la înființarea Serviciului.
Citind cartea cu creionul în mînă (mi-a fost dată, pentru că sunt printre puținii jurnaliști români cu preocupări de studiere a Intelligence), am descoperit un text din care rezultă că subsemnatul a  produs pe vremuri SRI bătăi de cap prin publicarea unui Document secret al SRI și a unui interviu cu cel care mi l-a pus la dispoziție – căpitanul SRI, Constantin Alexa.

Scrie în Istoria SRI:
Cazul Alexa
În 1998, cpt. (r) Constantin Alexa a sustras şi a publicat o serie de documente interne ale Serviciului din care rezulta că ministrul sănătăţii, Franacisc Baranyi, membru al UDMR, ar fi fost informator al fostei Securităţi.
Interviul acordat de Constantin Alexa jurnalistului Ion Cristoiu şi publicat în „Cotidianul” în august 1998 (sub titlul „O dezvăluire senzaţională. Francisc Baranyi a fost numit ministru al Sănătăţii deşi primul ministru şi Preşedintele deţineau informaţii sigure despre activităţile sale cu grad de risc pentru siguranţa naţională! E vorba de Nota-Raport întocmită de Diviziunea de Apărre a Integrităţii Teritoriale şi Unităţii Statului Român din cadrul SRI, din care rezulta că Francisc Baranyi este implicat în activităţi cu caracter antiromânesc”) a avut impact în mediile politic şi jurnalistic, generînd numeroase reacţii, axate pe ideea că afirmaţiile căpitanului Alexa sînt de o gravitate fără precedent.
În caz, Parchetul Militar s-a autosesizat şi a început urmărirea penală, iar Constantin Alexa a fost trimis în judecată pentru încălcarea Legii Siguranţei Naţionale, sub acuzaţia de „culegere şi transmitere de informaţii cu caracter secret”.
În iunie 1999, Constantin Alexa a fost condamnat de Tribunalul Militar la 3 ani de închisoare cu suspendarea executărţii pedepsei pentru culegere şi transmitere de informaţii cu caracter secret, la 2 ani cu suspendare pentru ofensa adusă superiorilor şi la 1 an cu suspendare pentru ofensa adusă autorităţii.

Din cîte-mi amintesc, s-a stîrnit atunci mare Scandal. Francisc Baranyi a fost retras de UDMR din funcția de ministru.
Asupra mea, care conduceam la vremea respectivă ziarul Cotidianul, s-a năpustit presa prezidențială, indignată că loveam în Regimul Emil Constantinescu, care Regim se instaurase printr-un Miracol etc. etc.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 6 aprilie 2015”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *