Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gîndul de luni, 6 iulie 2015

Din punct de vedere moral, grecii ne-au dat o lecție, nouă, românilor, care ne scăpăm pe noi de frică și cînd trage un pîrț spre București vreun terchea – berchea de la Bruxelles

Grecii au răspuns Nu la întrebarea dacă sunt de acord cu condițiile impuse de Creditorii internaționali în proporție de peste 61 % infirmînd previziunile potrivit cărora va fi un rezulta strîns.
Îmi încheiam comentariul anterior de pe cristoiublog.ro cu o profeție pesimistă:
„Din ceea ce văd, ca urmare a presiunii, a amenințărilor occidentale, a uriașei manipulări, grecii vor spune Da noilor sacrificii cerute de Creditorii internaționali.”
Rezultatul votului m-a infirmat.
Pe ce se baza profeția mea pesimistă?
Pe sesizarea uriașelor, incredibilelor presiuni cu iz de șantaj la care a fost supus poporul grec de către Marile Puteri pentru a vota Da.

S-a făcut totul pentru a-i speria pe greci și, prin asta, a-i îngenuchia. Și era cît pe-aici să se întîmple asta, dacă n-ar fi fost tinerii, care au dovedit că nu sunt ușor de speriat.
Împotriva grecilor s-au năpustit toate manipulările și diversiunile.
Presa occidentală s-a învoit bucuroasă să participe la această Operațiune.

S-a văzut încă odată că presa occidentală e independentă doar cînd vine vorba de planul intern al fiecărei țări.
Cînd vine vorba de planul extern, presa occidentală devine o slugă amărîtă a guvernelor occidentale.

Sincer să fiu n-am mai întîlnit o asemenea năpustire asupra unui popor pentru a-l face să voteze ce vor alții de la alegerile din Italia din 18 aprilie 1948, cînd CIA a apelat chiar și la Mafie pentru a impune drept cîștigător Partidul Creștin Democrat.
Între noi fie vorba, ani în șir după aceea, CIA a făcut ca alegerile să fie cîștigate de creștin-democrați, creînd astfel baza unuia dintre cele mai mari corupții politice din Europa. Convinși că vor cîștiga oricum, pentru că sunt favoriții Americii, creștin-democrații n-au mai avut nici cea mai mică reținere în a se da în stambă.

Și cu toate acestea, grecii nu s-au lăsat intimidați.
Vă imaginați ce s-ar fi întîmplat la noi dacă am fi fost supuși nu la toate șantajele, presiunile, diversiunile și manipulările la care au fost supuși grecii, ci doar la o mică parte din ele?
Am fi votat condițiile impuse de Stăpînii Europei într-un procentaj de 200%.

Nu știu dacă grecii au făcut bine sau rău din punct de vedere economic.
Din punct de vedere moral, grecii ne-au dat o lecție, nouă. românilor, care ne scăpăm pe noi și cînd trage un pîrț spre București vreun terchea-berchea de la Bruxelles.

Am consacrat comentariul de pe cristoiublog.ro nu situației din Grecia, cum s-ar fi putut crede, ci turnesolului pe care-l reprezintă pentru politicienii noștri convocarea unui referendum de către premierul Alexis Tsipras pentru a afla dacă poporul grec e de acord sau nu cu măsurile de austeritate cerute de Creditorii internaționali, de Marile Puteri europene, sau mai precis de Germania.

E absolut necesară precizarea în legătură cu Germania, deoarece, așa cum s-a putut vedea, America a preferat să rămînă deoparte de dispută, fie și pentru că ambițiile Germaniei de a instaura în Europa stăpînirea unui al treilea Reich sub masca Uniunii Europene nu sunt prea pe placul Americii. Nici Franța, Italia, Spania, Anglia nu s-au omorît să amenințe poporul grec c-o să-l ia dracu dacă nu acceptă noul val de măsuri de austeritate.

Am încercat să arăt că situația Greciei de azi nu se rezumă – așa cum trăncănesc politrucii și guriștii din presă – la refuzul de a accepta măsurile de austeritate. Grecii simpli n-au nici o vină că Guvernele anterioare au făcut datorii atît de mari încît darea lor înapoi în doi timpi și trei mișcări ar însemna o și mai mare strîngere a curelei, după ce, în ultimii cinci ani, au strîns-o de-a fost cît pe-aici să moară de atîta strîns.

Totuși, nu acesta a fost scopul comentariului meu.
Scopul comentariului meu a fost de a arăta că în poziția luată față de situația din Grecia se dezvăluie brusc adevăratul chip al politicienilor români, al celor care conduc țara asta de 25 de ani.

Am spus în comentariul anterior că acest chip e unul de slugi șmechere.
Comentariile dedicate rezultatelor Referendumului de către politrucii invitați prin studiourile televiziunilor de știri mă fac să fiu și mai dur, și să spun că vedem cu toții acum fața abjectă a politicianismului român.

Ce spun politicienii noștri, de la Traian Băsescu pînă la Ludovic Orban?
Că Alexis Tsipras e un iresponsabil, un aventurier, un derbedeu, pentru că a convocat un Referendum prin care a întrebat poporul grec dacă vrea să suporte măsuri de austeritate.

De ce e iresponsabil?
Pentru că un politician responsabil – zic politrucii noștri – ar fi impus poporului grec măsurile de austeritate cerute de Creditorii internațional fără să-l consulte prin Referendum!
Un popor – continuă politrucii români – nu trebuie consultat cînd se iau astfel de măsuri.
Un Popor, inclusiv poporul român, nu e responsabil cînd vine vorba de destinul său.
Noi, cei care suntem la putere sau vom fi la putere, știm mai bine decît Poporul ce-i bine și ce-i rău pentru Popor.

Ați recunoscut aici Sindromul Nicolae Ceaușescu?
Valul de măsuri de austeritate făcea Poporul român să bombăne.
Bine, bine, am înțeles că România trebuie să dea cea mai mare parte a venitului național investițiilor și nu consumului, pentru că generațiile de azi nu trebuie să bea și să mănînce pe rupte fără a lăsa ceva generațiilor viitoare, dar dacă sporesc aceste măsuri, generațiile azi nu vor mai avea nici ce să bea nici ce să mănînce pur și simplu.
La aceste obiecții, Nicolae Ceaușescu se grăbea să răspundă că El, Conducătorul, știe mai bine decît Poporul ce-i bine și ce-i rău pentru Popor.

Un al doilea sindrom manifest în reacția politrucilor noștri e cel al slugii scoase din sărite că alții cutează să nu fie slugă.
Nimeni nu spune că politicienii români ar trebui să atingă îndrăzneala lui Alexis Tsipras de a sfida Marile Puteri în numele Poporului grec prin refuzul de a accepta măsurile de austeritate.
Asta nu înseamnă că politicienii români n-ar putea spune și ei Nu din cînd în cînd Marilor Puteri, Comisiei Europene.

E suficient să citești titlurile înspăimîntate din ziare, gen România discutată în Parlamentul european, România criticată de Comisia europeană, pentru a înțelege cît de slugi am fost, suntem și vom fi.
România e membră cu drepturi egale a Uniunii Europene.
Teoretic, România se poate pronunța cu îndrăzneală asupra deciziilor Uniunii Europene nu numai în ce privește relația UE cu țara noastră, dar și în ceea ce privește toate problemele UE.
Îndrăznește vreun politruc român să afirme dreptul României de a avea un cuvînt de spus la Bruxelles?
Firește că nu.

Și atunci cînd cineva din UE cutează să fie și altceva decît slugă, slugile de la București sunt indignate:
Cum adică, a îndrăznit premierul grec, premierul unei țări mici, să-i sfideze pe Stăpînii noștri?!
Ce mai încolo și încoace, politicienii români au dovedit încă o dată că au suflete de valeți.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

97 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 6 iulie 2015”

 • Frumos domnu Cristoiu ,pe banii FMI dicteaza grecii,ce bine ar fi sa i-au un imprumut de la banca asa cum vreau eu .Hai sictir.

 • …un part? …mai degraba o fasaita!

 • Romano Prodi spune astazi ca la intrarea in euro a atras atentia multor tari ca Grecia are conturile trucate dar nu au facut nimic.avansul primar este suma ce ramane dupa toate cheltuielile fara dobanzile aferente titlurilor de stat emise.

 • In ultimul an Grecia a avut un avans primar.deci au cheltuit mai putin decat au incasat.lucrul ce ei nu reusesc este plata dobanzilor f.mari ce trebuiesc platite.nu era vorba sa nu mai plateasca datoria e ca nu au cum sa mai creasca economic daca ii ingropi cu aceleasi masuri idioate.in 2010 aveau un debit public de140% dupa cura FMI acum au 180%.e dificil in aceste conditii sa mai platesti datoriile.

 • Acum chiar nu va mai inteleg ,domnule Cristoiu.Cum sa -i admir pe greci care traiesc din bani europeni ,inclusiv ai nostri ,si refuza sa -si plateasca datoriile ?

 • Eu i-as da eu afara din UE,sau i-as suspenda o vreme,daca nu le mai place,sa se descurce SINGURI,dar cei din UE sunt cei fricosi.Eu eram sigura ca asa vor vota.Sigur,cine si-ar dori austritate,de orice fel,dar nu inteleg,falimentiul nu e tot austeritate de la sine,atunci e bine? Pai,daca la noi un politician ar mai zice si nu,i-ar sari toti in cap,aici,asa cum au facut cu T.B.,el a mai indraznit,in unele cazuri,mai mici,desigur,si?!,l-a apreciat cineva?Ne-a sticat relartiile,ne-a izolat etc.,etc….

 • „Grecii simpli n-au nici o vină că Guvernele anterioare au făcut datorii atît de mari încît darea lor înapoi în doi timpi și trei mișcări ar însemna o și mai mare strîngere a curelei, după ce, în ultimii cinci ani, au strîns-o de-a fost cît pe-aici să moară de atîta strîns.” .. seriooos ? .. politicienii lor nu ar trebui sa mai vada lumina zilei pentru halul in care a ajuns tara.. ei nu au nici o responsabilitate, au numai drepturi si beneficii ?? cine sa vina „sa le faca curat” la ei acasa ??orice om de bun simt strange cureaua la el acasa cand se simte stramtorat. Dar cel mai usor este sa dai vina pe altii si sa nu-ti asumi esecul.

 • Unul dintre cei mai străluciţi economiști Thomas Piketty:
  „Cînd aud germanii zicînd că ţin la o fermitate morală în ce priveşte datoria şi că vor ca datoriile să fie date înapoi, mă gîndesc: ce glumă!
  Germania chiar este ţara care nu şi-a plătit niciodată datoriile. Nu are căderea să le ţină lecţii altor naţiuni.”

 • Votul Greciei a vulnerabilizat astăzi fondurile chineze de capital. Indiscutabil, China are resurse financiare și va reacționa, dar se va diminua capitalul chinez. Rusia a renunțat la dolar pentru euro ca monedă strategică și astfel fondul de rezerve strategice financiare va avea de suferit într-o economia globală. Bursele mondiale au relevat o diminuare a euro in fața dolarului. Întrebarea de azi care se impune în cadrul opiniei publice: ce au câștigat grecii? Vericalitate? Prin ce? Nu vor achita creditorilor datoriile?Vor mai avea acces la credite și piețe financiare sau la programe de asistență financiară?Prin ce se explică și exprimă verticalitatea grecească?Prin curajul de-a spune că nu vor să-și achite datoriile și provoacă dureri zonei euro și vulnerabilități altor popoare? Dacă se provoacă o criză ecnomică regională și globală aceasta se rotește peste alte zone și economiile statelor pot fi afectate considerabil. Inclusiv economia românească. Râde cel ce râde la urmă. Vom vedea mai târziu ce va produce votul de la plebiscitul Greciei.

 • Maestre,cu tot respectul dar grecii sunt inconstienti de ce o sa,i astepte,cine plateste datoria lor si daca nu era Bruxelles sau Statele Unite,eram in situatia Greciei

  • daca nu era Bruxelles si USA , cocosii si pedelistii erau mult mai saraci ,plecau din 2012 ! UE SI USA n-au avut curajul sa strambe REFERNDUM -ul ca la noi .

  • daca nu era Bruxelles si USA , cocosii si pedelistii erau mult mai saraci ,plecau din 2012 ! UE SI USA n-au avut curajul sa strambe REFERNDUM -ul ca la noi .

 • Eu consider o lectie de inconstienta. Detest oamenii care isi cheltuie banii ca si copiii in magazinul de jucarii. Sa-si asume responsabilitatea si nu pozeze in victime ca nu e cazul.

 • „Noi” sau cei in functii pe care nu le vor pierdute?

 • Mai bine, nimicul de luni. In esenta este moral sa pacalesti creditorii, sa fi un popor incorect, sa fi un politician iresponsabil, sa nu cunosti locul pentru tara ta, sa faci articole fara continut prevazand, nimic.

 • V-am SPUS ca grecii nu vor ceda … nici o sansa !!! Grecii nu sunt fricosi.

  Grecia este a grecilor si Frau&Friends nu fac legea aici.

  • Asta nu e curaj e iresponsabilitate si nesimtire ! Ganditi-va ca si dvs.imprumutati cu o suma mare de bani un prieten sau o cunostiinta aflata in necaz si cate in momentul cand trebuie sa returneze imprumutul se face „ca ploua” ! Cum a-ti reactiona ?

  • Nu e acelasi lucru, Dragomire. Cred ca e timpul sa platesca guvernantii. Mai gandeste-te.

  • Domnule Dragomir, eu as separa doua lucruri distincte.

   1.) Datoria in sine … este acolo, normal ar fi sa o plateasca. Problema mare este ca sistemul financiar euro nu da aceasta posibilitate de auto-finantare. SUA are 18 trilioane de $$ datorii si nu au NICI cea mai mica problema sa-si finanteze datoria. De ce? Crede CINEVA ca si-o vor platii vreodata ?? Numai in gluma poate. Dar si-o pot FINANTA la ZERO dobanda pentru ca au propria lor moneda si banca nationala (Fed Reserve) vinde ORICE obligatiuni bancilor comerciale din SUA care le folosesc sa imprumute mai departe dupa ce depun obligatiunile inapoi la Fed Reserve drept colateral.

   In alte cuvinte, sigur ca Grecia datoreaza niste bani, dar sistemul financiar din care face parte – si NU ar fi trebuit sa intre in acest sistem – nu le permite sa si-o mai finanteze (in speta creditorii impun niste conditii NU de plata ci de CUM sa-si guverneze tara).

   2.) Referendumul nu a fost despre plata sau neplata. Referendumul a fost despre acceptul unui ultimatum impreuna cu masuri coercitive (au inchis bancile prin lipsa de lichiditati) !!! Daca esti dispusa – ca tara – sa cedezi unei presiuni din exterior.

   Mi-ar place sa cred ca si romanii au la fel de mult curaj.

  • Posibil sa aveti dreptate ! Nu vad insa rostul referendumului ! Nu sunt de acord cu masurile propuse din exterior am inteles ! Dar ce solutie au ???

 • Cum ar fi maestre sa imprumutati sa zicem o familie aflata in dificultate iar ei sa faca un referendum( nevasta,soacra,copiii cei tineri si neinfricati) si sa va ofere o lectie de democratie si sa decida ca nu va mai dau nimic inapoi?Ba mai mult din motive umanitare sa va ceara alti bani ca nu mai au de shoping cei tineri iar soacra are pensia prea mica si nu i ajunge si de coafor!Ati lua banii familie dv sa-i ajutati iar?Maestre

 • Omul de rând priveşte politica la modul mistic, analistul la modul poetic, iar omul politic la modul prozaic. Printre aceştia se fofilează politicianul, care are îndemânarea să profite de pe urma celor trei.

 • Maestre, in mare parte sunt de acord, dar economic vorbind, Grecia este datoare Germaniei cu peste 20% din totalul imprumuturilor, cred ca oricine in locul lor ar fi incerca sa-i descurajeze si sa ii influenteze la vot…http://www.globalresearch.ca/who-owns-greeces-debt/5460265

  • Ministrul polonez al fondurilor europene a declarat ca din 100 euro primiti ,POLONIA ramane cu 4 euro investiti ,restul 96 euro se intorc prin modalitati diverse in :GERMANIA ,FRANTA , OLANDA,AUSTRIA .Avem internet hai sa spargem cenzura si sa ne informam corect ,sa analizam ,sa intelegem ce se intapla cu noi popoarele .Popoarele platesc datoriile ,ele merg in razboi ,ele sufera cand se aplica sanctiuni economice . TREBUIE O NOUA ORDINE ECONOMICA PENTRU NOI OAMENII SIMPLI ,TREBUIE IMPUSA DE NOI , POLITICIENILOR SI ACOLITILOR DIN TOATA LUMEA . POLITICIENII CONTEMPORANI SE COMPORTA CA DIN SEC. 18-19 .

  • Ministrul polonez al fondurilor europene a declarat ca din 100 euro primiti ,POLONIA ramane cu 4 euro investiti ,restul 96 euro se intorc prin modalitati diverse in :GERMANIA ,FRANTA , OLANDA,AUSTRIA .Avem internet hai sa spargem cenzura si sa ne informam corect ,sa analizam ,sa intelegem ce se intapla cu noi popoarele .Popoarele platesc datoriile ,ele merg in razboi ,ele sufera cand se aplica sanctiuni economice . TREBUIE O NOUA ORDINE ECONOMICA PENTRU NOI OAMENII SIMPLI ,TREBUIE IMPUSA DE NOI , POLITICIENILOR SI ACOLITILOR DIN TOATA LUMEA . POLITICIENII CONTEMPORANI SE COMPORTA CA DIN SEC. 18-19 .

 • Adică „ce contează ca guverne grecești succesive, din diferite motive, s-au împrumutat pe spinarea poporului grec ?” Grecii acum refuza sa plătească si asta ii face eroi nesubjugați ? Sa fim serioși. Lecție de democrație? Eu as zice lecție de pasivitate politica si de iresponsabilitate fiscală.

 • Grecii mai au 5 miliarde in banci…cand se termina aia trebuie obigatoriu o infuzie de capital…si de unde din alta parte decat de la UE!!!

 • Bucuria grecilor e ca dansul lui Zorba dupa ce totul s a dus de râpa! Din cele scrise de dl Cristoiu inteleg ca n a împrumutat pe nimeni niciodata cu nimic!

 • Nu suntem fricosi, noi romanii

 • superb articolul, maestre!! asa este, aveti 100% dreptate…

 • UE nu a vrut sa se intample referendum pentru ca nu voia ca Grecia sa fie un precedent pentru tarile care vor sa iasa din UE.Dar de ce te temi de aceea nu scapi.Acum, Anglia are toate motivele sa spuna si mai apasat ca vrea sa iasa din UE.Se va intampla ce se stia demult: UE se va dizolva cat de curand.Guvernul Mondial va esua lamentabil.

 • tocmai astazi cand ”favoritul dumneavoastra”, base’ adica, se dadea erou cu masurile de austeritate prin care noi am plecat capul pana sub pamant la cererea fmi si europenilor de la buxelles. Buna lectie, intradevar !

 • Grecii au votat NU economiei și solicită ajutor financiar de la creditorii externi. Premierul populist a calificat UE că aplică politici teroriste pentru că nu le acordă asistență financiară și nu le sunt șterse datoriile. Anul acesta s-au imprumutat cu 2 mlrd de dolari de la Federația Rusă. Dar dacă poporul grec își dorește să se lipsească de miliardele de euro, pe care i le-au acordat în decursul anilor programele europene de asistență financiară, asta e. Indiscutabil, populiștii au văzut în rezutatul plebiscitului un succes, de care vor să se foloseascî în negocierile cu UE și credtorii externi, insistând pe o voință populară. Și dacă UE le zice aut grecilor?!Ce vor face?Dacă nu dorești să-ți achiți datoriile și să respecți regulile jocului într-o uniune de state. Nu poți să afirmi că UE este de vină atunci când refuzisă aplici politicile unionale europene.

 • pfuu ! cum sa ai alta parere decat cea trasata :v ! litania de la realitatea tv, digi 24, tvr, b1, antene si romania tv a fost cu : grecii sunt lenesi, Tipras este ori comunist, ori omul lui Soros (nu s-au hotarat prea bine, inca ) …. manipulare, ca la alegerile de la noi, din 2014… Cica la posturile din Italia este acelasi ordin pe unitate ….

 • …respect maestre, grecii au coloana vertebrala, romanii au doar colon iritabil… romani, chiar nu vedeti ca suntem bataia de joc a UE? suntem furati si injositi si ne speriem de umbra unor manipulatori, oare ei nu sunt tot oameni…noi ce suntem?!?

  • Colon iritabil au si nemtii. acu’ tu ce vrei, sa-l avem iritat precum grecii ?

  • Lucian Baraboi nu stiu cine ne fura mai tare UEsau mai degraba ai nostrii fura si din banii de la UE si din taxele noastre,acum s-a vazut cum ne furau ai nostrii toti bogatii tarii aveau contracte cu statul.Si grecii o duceau bine tot cu banii din inprumut ,de vina a fost si comunitayea EU ca tot le-a dat .

 • Dacă nu venea un pârț din Bruxelles sau de peste ocean era vai de capul nostru!

 • o ia razna destul de des dar nu in cazul asta

 • Daca nu-i santajau cu inchiderea bancilor sareau lejer de 80%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *