Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

E Liviu Dragnea în inițiativa cu Ambasada un aventurier sau un pion?

Scandalul privind mutarea Ambasadei noastre din Israel la Ierusalim, într-o mișcare surprinzătoare, dacă nu chiar stupefiantă pentru o țară resemnată, de 28 de ani, la politica statului în banca ei, deoarece orice inițiativă proprie riscă o vargă administrată pe șira spinării, are multe enigme, numărîndu-se printre momentele pe care le vom descifra poate abia după trecerea anilor, deși nici atunci nu putem fi siguri de asta, dacă ne gîndim că multa invocata trecere n-a dezlegat misterele teroriștilor din decembrie 1989 sau cele ale mineriadelor.
Unul dintre aceste mistere trimite la autorul inițiativei: Liviu Dragnea.

Deși multe adevăruri ne scapă, sînt cîteva pe care le putem deja considera credibile:

 1. Inițiativa diplomatică răsunătoare aparține în exclusivitate lui Liviu Dragnea. Indiscutabil, ea n-ar fi fost posibilă fără colaborarea Vioricăi Dăncilă. Nu în postura de instrument al lui Liviu Dragnea și cu atît mai puțin în postura de șantajată cu familia (cum infectează opinia publică Insolvența Tv), ci în postura de lider PSD-ist, afirmat ca atare la Bruxelles. Nu știm cu cine s-a consultat nici măcar din partid. Cum să știm dacă s-a consultat și cu parteneri externi? Pînă la ivirea amănuntelor, știm sigur doar că inițiativa e a lui Liviu Dragnea.
 2. Împotriva deciziei s-au năpustit politicieni și jurnaliști. Cum unii dintre ei au fost pînă mai ieri soldați credincioși ai Americii și ai Israelului. Nici unul nu aduce argumente convingătoare împotriva inițiativei. Și e normal să nu aducă. Motivele încontrării țin de orice altceva decît de geopolitică. Unii se manifestă așa ca susținători ai lui Klaus Iohannis. Inițiativa e catastrofală, deoarece a fost luată de guvern, care n-are dreptul la inițiative de politică externă. Alții fac praf inițiativa, pentru că e a lui Liviu Dragnea, și ei sînt dușmani ai președintelui PSD.

Nota comună a tuturor criticilor rămîne teza că inițiativa e a lui Liviu Dragnea.
Tot ca o notă comună e denunțarea unor interese personale ale președintelui PSD în această inițiativă.
Sînt interese personale ale lui Liviu Dragnea?
O întrebare fără rost.
În Istorie – s-a dovedit asta de mult – funcționează interesele personale. Important e ca interesele personale ale cuiva să coincidă cu interesele unei colectivități, ale unei națiuni.

Indiferent ce urmărește Liviu Dragnea prin inițiativa cu ambasada, România are interesul unui gest îndrăzneț de politică externă. Un gest care nu scoate țara din alianțele tradiționale. O repoziționează în cadrul alianțelor tradiționale. În cazul ambasadei din Israel, între America și Uniunea Europeană s-a ivit o divergență majoră. Nu e nici prima, nici ultima. Problema e că România trebuie să opteze. Nu numai acum, dar și în viitor, între America și Uniunea Europeană. În acest context, punînd în balanță avantajele cu dezavantajele, România iese cu mai multe avantaje decît cu dezavantaje din această opțiune. E lucru stabilit de Istorie că Nicolae Ceaușescu a fost inspirat primindu-l și răsfățîndu-l pe Richard Nixon la vremea cînd acesta nu ajunsese președinte. Ajuns președinte, Richard Nixon n-a uitat asta. Chestiunea Ierusalimului a fost și este o chestiune dramatică pentru Israel. Desemnarea Ierusalimului drept capitală a statului Israel e un vis nu numai al celor care trăiesc în Israel dar și al evreilor din întreaga lume. Pînă acum acest vis s-a păstrat în depărtare pentru că America a șovăit să mute ambasada sa la Ierusalim. Acum, după decizia lui Donald Trump, visul se apropie de împlinire. Pentru asta, atît Israelul, cît și America au nevoie de ajutorul altor state. Un gest precum cel al României, dacă-l face acum, cînd e riscant, nu va fi uitat de Israel, indiferent dacă Ierusalimul devine sau nu capitală de facto.

O altă notă comună a celor care neagă inițiativa vizează personalitatea lui Liviu Dragnea. În viziunea criticilor inițiativa e riscantă, dezastruoasă chiar, pentru că e rodul unei aventuri, al unei idei venite peste noapte lui Liviu Dragnea.
Într-adevăr, prin raportare la Liviu Dragnea, inițiativa pare o aventură. Așa cum îl știm cu toții după atîția ani de postdecembrism, Liviu Dragnea nu e omul inițiativelor minim riscante. După cucerirea puterii de către PSD, nu se poate spune c-au fost momente în care președintele PSD s-a pronunțat ferm, categoric, în favoarea unei inițiative riscante prin potențialul de neprevăzut. Pîș-pîșismul, cum am denumit eu politica de prudență exasperantă, de înaintare doar pe teren sigur, a definit pînă acum personalitatea lui Liviu Dragnea. Mutarea ambasadei noastre la Ierusalim e o inițiativă pe care puțin politicieni și-ar fi permis-o în istoria României moderne. Nicolae Ceaușescu, cel care a făcut din îndrăzneală nota dominantă a politicii externe românești, ar fi făcut-o, poate. În postdecembrism, n-o văd asumată nici măcar de Traian Băsescu. Pe cît de îndrăzneț în plan intern, pe atît de prudent a fost Traian Băsescu în plan extern. Ei, bine, iată această inițiativă riscantă, cu atîtea necunoscute, asumată de Liviu Dragnea. Omul care n-a avut curaj să-și asume Ordonanța 13, care a scăldat-o în cazul Kovesi, și-a asumat deodată și nu oriunde, ci în planul politicii externe, o inițiativă de o rară complexitate. O inițiativă în care în orice moment îți poți rupe gîtul.

Mai mult, spre deosebire de alte situații, Liviu Dragnea exprimă o determinare ieșită din comun. Nimic nu pare a-l pune pe gînduri, nici măcar avertizările multor jurnaliști și politicieni că mutarea ambasadei e o inițiativă ale cărei efecte pentru România rămîn necunoscute.
De ce e Liviu Dragnea altfel, diferit total de cel de pînă acum?
Știe el ceva ce nu știm noi?
E un simplu pion într-un joc făcut de alții, dar care i-au garantat că totul va fi bine?

Răspunsul va fi dat pe 14 mai 2018, cînd e prevăzută deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim.
Dacă evenimentul are loc și dacă merge la deschidere Donald Trump, trebuie să ne așteptăm și la referiri publice la decizia altor state de a urma America.
Dacă toate acestea se întîmplă, atunci Liviu Dragnea nu s-a aventurat, ci a jucat un rol dacă nu dat, atunci măcar e sugerat.
Dacă toate acestea nu se întîmplă, a fost vorba de o aventură.
Destul de costisitoare pentru Liviu Dragnea.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „E Liviu Dragnea în inițiativa cu Ambasada un aventurier sau un pion?”

 • Domnule Cristoiu, rationamentele si speculatiile dumneavoastra sint de apreciat, de multe ori s-au adeverit, de destule alte ori au ramas la stadiul de rationamente si speculatii. Cit priveste cazul supus dezbaterii cred ca faceti, nu stiu daca deliberat sau nu, abstractie de citeva lucruri absolut elementare: 1) Care ar fi rolul domnului Dragnea in politica externa romaneasca? Este domnia-sa cumva seful diplomatiei? Presedintele Republicii? Din cite scrie la fisa postului, nici una din acestea; 2) Dumneavoastra botezati permanenta dare cu oistea in gard care se intimpla in societatea romaneasca dela cistigarea alegerilor de catre PSD drept prudenta exasperanta, pis-pisism … haideti, domnule Cristoiu, ca traim si noi in aceeasi tara si simtim pe pielea noastra ca avem de-a face cu cea mai iresponsabila guvernare post-decembrista … daca ar fi avut o politica prudenta nu faceau ce-au facut din prima saptamina de guvernare, cu OG 13, cu toata bilbiiala penibila ce a urmat, cu cele doua guverne trintite la limita constitutionalitatii, cu catastrofa legii salarizarii, cu toate si toate cirpelile saptaminale, cu toate minciunile livrate permanent, cu caricatura de congres si cu toate celelalte … Domnule Cristoiu, toata chestia asta cu prezumtiva iesire din asa-zisa prudenta a domnului Dragnea, de fapt o lasitate politica pura si simpla, de manual, nu inseamna nimic, domnul Dragnea nu risca nimic, neavind nici o competenta in domeniu, domnia-sa se da cocos, sperind sa-l bage cineva in seama … ce se va intimpla in 14 mai, domnule Cristoiu? Cumva primul ministru al Israelului si presedintele Statelor Unite il vor chema sa se prinda intr-o hora in trei pe domnul Dragnea, sub privirile topite de admiratie ale mapamondului? Domnul Trump participa la eveniment pentru ca este responsabilul politic si executantul unui gest de diplomatie dus deja la capat … domnul Dragnea cu ce se prezinta? In calitate de neica nimeni, ca responsabilitate politica, doar ca promitent al unei ipotetice viitoare posibile imitari a gestului american, intr-un viitor imposibil de specificat … Domnule Cristoiu, daca UE a decis ca nu e cazul sa se asocieze Americii, deocamdata, Romania, ca membra a Uniunii Europene nu isi poate permite sa faca mai mult decit sa exprime o pozitie principiala diferite, dar se va opri aici. Iar domnul Dragnea stie sau probabil va afla ca ” aiasta nu se poate ” si viata va curge mai departe, catre o noua bilba si gafa care sa ne apropie si mai mult de o noua criza …

 • Ma trece râsul de nu mai pot! Liviu Dragnea, rol, pion,aventura … politica externa ?!
  Omul asta are un singur scop în tot ceea ce întreprinde: sa scape basma curata din dosarele pe care le are la DNA.
  Pe mine ma duce gândul ca americanii si israelienii au date mult mai consistente decât autoritatile române despre hotiile acestuia si ca l-au santajat pe liderul pesedist cu ele. Bun si un sef penal din „Babuinia” la înfaptuirea politicilor externe ale americanilor si israelienilor … daca alti „nebabuini” nu se înghesuie.

  • Te „mănâncă pielea”, amice! Cred că Maestrul te va bloca! Pe mine m-a blocat pentru mult mai puțin!

  • Nu știu dacă ,,americanii și israelienii au date mult mai consistente decât autoritățile române despre hoțiile” lui Dragnea, dar știu sigur că au INFLUENȚĂ asupra lui Iohannis și a DNA-ului! În acest fel vrea Dragnea să-și rezolve problemele penale!

   • S-ar putea totusi ca DNA-ul sa nu aiba probe suficiente împotriva banditului, altfel, l-ar fi scos de mult din peisajul politic.

    • Da, nu exclud varianta ta! Infracțiunile de criminalitate economico-financiare sunt deosebit de complexe; aceste infracțiuni fac parte din așa-numita criminalitate a ,,gulerelor albe”. Dacă mai și sunt săvârșite pe teritoriile mai multor state sau dacă banii, valorile sau alte bunuri folosite la săvârșirea de infracțiuni sau produse ori obținute în urma săvârșirii unor asemenea infracțiuni se transferă concomitent sau succesiv în mai multe state, dovedirea acestor infracțiuni devine și mai dificilă. Sunt doar câteva aspecte dintr-o multitudine de aspecte.

 • „mutarea ambasadei e o initiativa a carei efecte pt Romania raman necunoscute” – ba sunt anticipate, pe fir logic Hezbollah abia asteapta sa trimita vre-un ciuhap in provincie, sa-si zboare creierii. E nevoie de o minune sa evitam asa ceva.

 • Dragnea, dupa ce ani de zile a incercat sa o dea la pace cu sistemul,¨sa fie bine, ca sa nu fie rau¨, e greu de crezut ca are initiative indraznete asumate.. Decizia nu e daca sa fie sau nu pion, ci al cui pion sa fie. Iar istoria ne dovedeste ca, din punctul asta de vedere, nu prea am avut mana buna. Poate e cu noroc de data asta. 🙂

 • Pe 14 mai Dragnea va fi … acolo !!! Si asta pt ca americanilor le … pasă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *