În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Gîndul de luni, 9 mai 2016

Așa zisa anchetă penală în Scandalul Dezinfectanților: Un spectacol ieftin de sunet și lumină!

Gîndul de sîmbătă, 7 mai 2016, publicat de mine sub titlul În Afacerea dezinfectanților ne confruntăm cu o implicare a Mafiei românești în Sistemul de sănătate. Cine are interesul ca acest adevăr să fie trecut cu vederea? a fost reluat de site-ul Evenimentului zilei sub titlul schimbat în bine, pentru că scotea în evidenţă o întrebare ridicată de mine în text:
„În scandalul Hexi Pharma, tăcerea DNA ne arată că firmele Afacerii duc în locuri pe care Codruţa Kovesi nu îndrăzneşte să le deranjeze. A cui puşculiţă era Firma Pharma?”

Postări la textele mele fac atît cititorii cristoiublog.ro, cît şi cititorii Evenimentului zilei.
Diferenţa de atitudine faţă de scrisul meu atinge nivelul unei prăpăstii între cititorii blogului şi cititorii ziarului.
Şi nu numai în cazul unor texte diferite, dar chiar – dacă nu, mai ales, în cazul aceluiaşi text.

Explicaţia trebuie găsită în deosebirea de personalitate în privinţa celor două categorii de cititori.
Cititorii cristoiublog.ro accesează blogul sau Facebook-ul, pentru a mă citi pe mine în exclusivitate.
De-a lungul timpului aceşti cititori s-au selectat. Au rămas dintre cei care au dat năvală în primele săptămîni, după doi ani, doar cei care caută mai degrabă îndoieli decît certitudini, care sînt obişnuiţi să verifice critic, în stil occidental, informaţiile şi tezele din spaţiul public, cei care înţeleg presa ca principal instrument de descoperire a adevărului şi nu ca principal instrument – de tip portavoce. al propagandei de partid chibiţăreşti.

Cititorii Evenimentului zilei sînt mult mai diversificaţi decît cititorii blogului.
Explicaţia e dată de faptul că în cazul Evz.ro site-ul e accesat şi de cei care vor să-şi regăsească propriile opinii în textele altor ziarişti decît subsemnatul.
Principala deosebire e însă alta.
Cititorii blogului s-au format într-un fel la şcoala îndoielilor în ce priveşte activitatea Binomului SRI-DNA.
Cei ai Evz.ro s-au format la şcoala certitudinilor în ce priveşte strălucirea acestei activităţi.

Nu m-a mirat, aşadar, întîlnind între postările la textul meu despre lipsa de îndrăzneală a DNA în privinţa Afacerii Hexi Pharma şi rînduri care par scrise de Direcţia de Publicitate a DNA, întruchipată de numeroși ziariști plătiți cu ziua de Servicii și curtați de Codruța Kovesi.
Un cititor care se ascunde sub nickname-ul părere lasă impresia că se crede la o şedinţă de demascare:
„A cui puşculiţă sînteţi şi D-voastră, domnule jurnalist, de manipulaţi pe cititori împotriva DNA-ului, Justiţiei şi tuturor instituţiilor care încearcă să lupte împotriva Mafiei?”

Două dintre postările plasate după-amiază ţin să-mi arate că m-am înşelat scriind că DNA nu mişcă un deget în chestiunea Dezinfectanţilor, deşi e limpede afacerea de corupţie desfăşurată de un Grup Infracţional Organizat cu evidente note mafiote din care fac parte şi persoane cu funcţii în statul român.

Un cititor care semnează Adrian Rothlander scrie:
„Şi Mascaţii care au descins astăzi în casa patronului sînt de la Circul de Stat, d-le Cristoiu?”
Un altul, care semnează Şi totuşi la.. spune:
„Maestre! În timp ce dumneavoastră scrieţi asta, «mascaţii» descindeau la sediul Hexi să adune probe (…).
Deci ceva se mişcă”.

Nu întîmplător m-am oprit asupra acestor postări cărora le acord prezumţia de sinceritate. Ele îmi atrag din nou atenţia asupra uriaşei manipulări pe care o constituie, în România ultimilor ani, transformarea anchetei penale într-un spectacol de sunet şi lumină, manipulare menită a dovedi că-n România se luptă pe viață și pe moarte cu corupția cînd, în realitate, e doar un fel de luat ochii naivilor.
„Mascaţii” invocaţi de cititori drept argument că bat cîmpii scriind despre tăcerea DNA în cazul Hexi Pharma sînt cei care au participat la o descindere cu huruit a Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din IGPR, la clădiri care aparţin firmei Hexi Pharma şi la casa patronului, precum şi la 25 de unităţi sanitare din Bucureşti şi alte 21 de judeţe.
Potrivit Comunicatului:
„La aceste acţiuni participă 152 de poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi specialişti criminalişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, poliţişti de investigare a criminalităţii economice, de ordine publică şi specialişti criminalişti din cadrul DGPMB şi de la inspectoratele de poliţie ale judeţelor Albă, Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Iaşi, Mureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Timiş, Tulcea şi Vîlcea.”

Mamă, mamă! îţi vine să strigi, Mafia din Afacerea dezinfectanţilor nu mai are scăpare!
Îi și vedem alergînd încolo și încoace, gata să intre și-n gaură de șarpe.
Numai că după ce te freci la ochi, orbit de artificiile acestei acțiuni, îți pui întrebarea:
Pentru ce dosar au avut loc aceste percheziţii?
Precizează Comunicatul:
„Procuroruii Parchetului General au început urmărirea penală în rem pentru «zădărnicire a combaterii bolilor» şi «falisificarea şi substituirea de alimente sau alte produse» în cazul dezinfectanţilor din spitale, a anunţat, miercuri, Parchetul General”.

Carevasăzică, la două săptămîni de la izbucnirea Scandalului, după ce premierul și președintele au avut intervenții publice despre Criza din Sănătate, Parchetul General binevoieşte să înceapă o urmărire penală în rem.
Nu pentru Corupţie, ci „pentru zădărnicirea combaterii bolilor”.

Iniţiativa e însă a Parchetului General.
DNA, instituţia condusă de Codruţa Kovesi, n-a mişcat un deget.
E limpede că întreprinderea de sîmbătă nu contrazice cu nimic teza mea potrivit căreia Codruţa Kovesi nu îndrăzneşte să abordeze afacerea Pharma de teamă să nu ajungă acolo unde nu trebuie.

Cu toate acestea au fost iată, cititori convinşi că, gata, Justiţia s-a pus în mişcare pentru a ancheta această afacere Mafiotă.
De ce?
Pentru că în cazul Dezinfectanţilor, Parchetul General, ca şi DNA în alte numeroase cazuri, a apelat la cea mai mare înşelătorie din cadrul aşa-zisei lupte împotriva corupţiei:
Folosirea spectacolului de sunet şi lumină, a tunetelor şi a fulgerelor mediatice pentru a lua ochii românilor.
În timpul acestor furtuni, Mafiile nu şi-au scos umbrele.
Pentru că tună şi fulgeră doar pe micile ecrane.
În realitatea românească nici măcar nu picură!

NB: Apropo de efectele speciale de premiul Oscar folosite în activitatea DNA. La finele lui 2014, se anunța cu surle și trîmbițe, marele Dosar Microsoft: peste 100 de persoane implicate, 9 foști miniștri acuzați, trei foști premieri suspectați, descinderi cu zeci de mascați, în lumina camerelor de luat vederi. La doi ani după lansarea spectacolului de sunet și lumini, din tot Dosarul a rămas doar condamnarea la cîteva luni a cîtorva persoane. Mafia Microsoft scoate limba la noi!
În realitate, nici măcar nu picură.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

48 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 9 mai 2016”

 • Si tot asa pana se face „guvernul meu”!

 • Si uite asa se face ” guvernul meu”! A mai demisionat un ministru si pune unul de al lui!

 • Da , domnule Cristoiu , afacerea asta a prosperat pe timpul Basului , oare el nu a stiut nimic ? Pampalaul de Dragnea ai cere Klausului sa convoce CSAT , cica sanatatea fiind o problema nationala . Eu mai degraba cred ca parlamentul ar trebui sa convoce o sedinta extraordinara unde sa fie chemati toti factorii de decizie din ultimii ani si sa dea socotala in aceasta situatie .

 • Sa nu uitam cine a detonat stirea . Cind Tolontan iese la rampa cu asemenea stiri , e cert ca efectul este dinainte preconizat . Toata afacerea asta puturoasa e clocita si a fost controlata de o parte din baietii destepti care acum trebuie sa cedeze suprematia noii puteri care s-a format dupa 2014 . Ce n-ati inteles ? Si uite asa pe viitor Tolontan ne va aduce stiri care vor duce la zgiltaituri din temelii a unor structuri pina se limpezesc apele in noua putere , dupa care se lasa linistea si prostimea nu trebuie sa mai stie nimic .

 • Eu citesc cite ceva Cristoiu..sa vad un ramolit ce mai debiteaza !!! Poate se ajunge si la cine te plateste sa dezinformezi !!! Daca este pe bune ce debitezi..fara sa fii platit..atunci ai o problema mosulică…

 • 100% de acord cu dvs.si ma mandresc cu faptul ca intru in categoria cititorilor blogului.de cand aveti blogul va citesc.dealtfel dimineata mi-o incep cu articolul dvs de pe blog.le spuneti si le ganditi bine maestre.

 • # Toate actiunile DNA din urmatoarele saptamani vor avea scopul diversionist , de acoperire a scandalului Kovesi RDS – A3/BlackCube .-ar putea sa avem din nou parte de ‘catuse , mascati si dube’ ?!

 • Don Cristoiu; de la o vreme, ziarul a devenit „fituica”; utitati-va ce articole dau publicitatii. Prin urmare… cum e turcu’ si pistolu’! Asa texte (cu exceptia celor scrise de dvs)… asa postari. Depre scandal ce ar fi de zis?! Afacerea dezinfectantelor nu e singura „tabu”. Microsoft si retrocedarile, ca si defrisarile padurilor, fac parte din acelasi registru. Geaba ne ofucsam noi pt ca un Pescariu a ramas cu banii pt ca acestia nu-s la el. Blaga e imun la justitie si nu e singurul desi securizarea granitelor (afacerea Microsoft cu intermediarii ei) tinea de interne si cu toate astea nimeni nu zice nici „pas”. Bechtel e un alt punct fierbinte indescifrabil pt un om normal. Dupa parerea mea, desigur naiva, din astfel de afaceri se finanteaza serviciile de informatii. Astea si-au sectorizat tara si fura in draci protejate de parchete si in special de DNA. Sincer imi pare rau de Kovesi pt ca atunci cand sefii cu epoleti vor considera ca nu le mai e de folos, ii vor da un sut in cur de nu o sa se mai trezeasca pana la adanci batranete!

 • Serviciile Guverneaza, Fura, in Gasti ei Conduc universitati…
  Mafia in Cluj este formata din Generali si profesori universitari care sunt si politicieni proveniti din Securitate si PCR.
  In tara asta de hoti eu nu am avut niciodata bani de masina!
  Universitatea Babeş-Bolyai in 10 ani a triplat numarul de studenti, pentru a vinde studentilor oligofreni din Secuime pana in Mocanime diplome fara valoare, pentru ca niste profesori universitari idioti sa faca bani!!
  https://independent.academia.edu/ADRIANFERENT

 • Maestre,comentatori dv de pe blog ii atribuie lu basescu puteri iesite din comun! Are o inteligenta nativa,documentat,patriot,vulpoi politic etc…. oare pentru asta il urasc asa de mult?sau il invidiaza? Nu cred ca tot ce se intimpla rau in tara este „basism”

 • Dupa cum vad eu acest scandal este un nou episod al rafuielilor intre cele doua servicii secrete.Dupa ofensiva SRI acest scandal pare a fi repica SIE.Este clar ca mafia din sanatate nu putea prospera fara protectie la cel mai inalt nivel.Nu se poate ca cei care stiu tot ce misca in tara asta sa omita o piata in care se invart anual 5,4 miliarde euro!! Ca de obicei la noi oalele se sparg in capul unui nevinovat .Ministrul Cadariu.

 • Criminalii se invart ca matza in jurul cozii si prostii aplauda frenetic. Asta-i Romania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *