Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Gîndul de luni, 9 martie 2015

Folosirea de către fiecare nou regim a procurorilor compromişi

Așa cum am mai scris, stupefiant în cazul Elenei Udrea rămîne reînvierea Dosarului numit Gala Bute la de la petrecerea evenimentului și după ce, deși era o anchetă la DNA, Elena Udrea n-a fost chemată nici măcar pentru a fi întrebată ce parfum folosește de înnebunește bărbații din imediata apropiere. Brusc, după plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni, procurorii DNA au  descoperit că vinovata principală era Elena Udrea; și nu numai c-au chemat-o la DNA, dar au și arestat-o preventiv.

Aș fi înțeles reînvierea Dosarului Gala Bute dacă în fruntea DNA venea altcineva. Acest altcineva fie purcedea la o revedere a Dosarelor în amorțire sub Președinția lui Traian Băsescu, fie reamintea procurorilor că apropiații fostului președinte nu sunt mai presus de lege. După instalarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni DNA a continuat să fie condusă de Codruța Kovesi. Adică exact de cea sub șefia căreia Dosarul Gala Bute a fost înmormîntat de viu.

Păi, cum vine asta? Parcă era vorba că DNA acționează independent de cine e Stăpîn la Cotroceni, procurorii avînd urechile astupate cu dopuri ca să n-audă sunînd telefonul de Sus!

Cum îmi explic eu reînvierea peste noapte a Dosarului Gala Bute?
Prin ceea ce numeam, într-un eseu tipărit în volumul De la o lovitură de stat la alta, apărut în 2006 la editura Historia, Folosirea compromișilor de către fiecare nou regim pentru a da în regimul anterior.

Scriam în eseul respectiv:
Dandu Patricianul, cunoscut om de afaceri postdecembrist, e arestat şi anchetat la ordinul noii Puteri politice. La acelaşi ordin, oligarhul e eliberat. Cel care execută comenzile fără să clipească: procurorul Botgros. Romanul lui Dinu Săraru, Ciocoii noi cu bodyguard, din care am desprins acest moment, nu spune prea multe despre procurorul Botgros. Şi totuşi, el este un personaj tipic postdecembrismului. Şi nu numai postdecembrismului, ci şi tuturor epocilor de schimbări spectaculoase, prin care foştii atotputernici ai zilei sînt vîrîţi la zdup de noii atotputernici ai zilei. Ai zilei următoare!
De ce e atît de supus Botgros? Din acelaşi motiv pentru care Dan Voinea a fost atît de slugarnic în executarea ordinului de a-l lichida pe Ceauşescu. Din acelaşi motiv pentru care aparatul de represiune al dictaturii ceauşiste s-a pus de îndată la dispoziţia noilor stăpîni, gata să servească drept aparat de represiune al democraţiei. Poliţiştii care îi arestează pe foştii membri ai CPEx sînt miliţienii care îi arestaseră pe disidenţi. Dacă ar fi primit comandă, i-ar fi înşfăcat pe Ion Iliescu şi pe Petre Roman. Procurorii care îi anchetaseră ieri pe duşmanii lui Ceauşescu îi anchetează acum pe foştii colaboratori ai lui Ceauşescu. Judecătorii care-i insultau pe foştii membri ai CPEx sînt cei care-i insultaseră pe duşmanii socialismului.
S-au grăbit să spele rufele murdare ale noilor stăpîni, pentru că aveau dosarul încărcat.
Spălaseră şi rufele murdare ale foştilor stăpîni!
Nu e chiar o noutate.
Ba e chiar un clişeu de istorie românească modernă. În volumul memorialistic, Temniţa – destinul generaţiei noastre, Ion Diaconescu dezvăluie că Alexandru Petrescu, preşedintele Completului care l-a condamnat la 15 ani închisoare, se supusese ordinelor celui care condusese ancheta, un anume Dulgheru, fost Dulbergher, şeful unui serviciu special din care se va dezvolta viitoarea Securitate. Devenit adjunctul temutului Nicolski, Dulgheru va fi demis şi arestat după căderea cuplului Pauker-Luca. Colonelul Alexandru Petrescu, ajuns rapid general, fusese Directorul General al Penitenciarelor sub Mareşalul Antonescu.
Cronologia Instaurarea totalitarismului comunist în România ne pune la dispoziţie amănunte interesante despre acest personaj. Se afirmă în procesul celor 33 de inculpaţi din lotul denumit de oficialităţi Primul lot din organizaţiile teroriste T şi Tinerimea Liberă; proces debutînd la 10 septembrie 1945. Inculpaţii sînt membri ai organizaţiilor de tineret ale PNL şi PNŢ, studenţi la facultăţi umaniste. Procesul e anticipat de două momente tipice epocii de bolşevizare a ţării:
Denunţarea inculpaţilor drept fascişti de către Scînteia şi anchetarea de către torţionarul Nicolski.
Pe 13 septembrie 1945, după o mascaradă de proces, acuzaţii primesc pedepse grele, atingînd şi pe cea de 9 ani închisoare. Judecătorul Alexandru Petrescu executase conştiincios ordinele noilor stăpîni. Făcuse asta, pentru că el însuși risca arestarea şi condamnarea sub acuzaţia de criminal de război. De fapt, şi fusese citat iniţial, ca învinuit, de Tribunalul Poporului.
Nu e singurul care caută să-şi salveze pielea, făcînd exces de zel. Un alt membru al completului, col. Tascău, fusese în timpul regimului antonescian conducătorul închisorii de la Tîrgu-Ocna. Acuzatorul public Iorgu Popescu e responsabil de uciderea în bătaie a unui student evreu acuzat de activitate comunistă.
Colonelului magistrat Alexandru Petrescu îi revine misiunea de a fi preşedintele Completului de judecată în procesul Iuliu Maniu – Ion Mihalache, în calitatea sa de Prim-preşedinte al Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti, proces început la 25 octombrie 1947. Le dă fruntaşilor ţărănişti pedepse uriaşe: Iuliu Maniu (temniţă grea pe viaţă), Ion Mihalache (temniţă grea pe viaţă). Pentru un asemenea om, lotul Ion Diaconescu e floare la ureche. Ion Diaconescu explică:
Trecutul lui era îndeobşte cunoscut, dar guvernanţii se făceau că nu ştiu nimic, iar colonelul Petrescu dovedea exces de zel în executarea directivelor ce le primea. Desigur, el spera că în acest fel îşi va putea răscumpăra vechile păcate. Se spunea că încheiase un tîrg cu Puterea în acest sens. Această situaţie convenea de minune organelor conducătoare, care aveau astfel la dispoziţie un vechi magistrat de profesie, foarte devotat şi foarte sîrguincios.
Un alt caz relatat de memorialist: cel a procurorului de la proces, căpitanul Ştefănescu:
Deşi i se cunoştea şi acestuia trecutul, a fost menţinut în cadrul justiţiei militare, unde a executat cu mult zel dispoziţiile primite de la Ministerul de Interne, la început ca procuror în mai multe procese de acest fel. Avansat la gradul de colonel, Ştefănescu devenise ulterior preşedinte al Tribunalului Militar Timişoara. În această din urmă calitate, a judecat şi condamnat – pe unii chiar la moarte – loturi întregi de bănăţeni implicaţi în procesele unor grupe de partizani de prin munţii Banatului – Uţă, Domojneanu, Spiru Blănaru etc.
Ulterior, Petrescu şi Ştefănescu au fost arestaţi şi condamnaţi. Pentru crime de război în timpul dictaturii antonesciene!
Clasica soartă a slugilor!”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

37 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 9 martie 2015”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A apărut al doilea volum din colecția „Proză Politică”: „Cui i-e frică de mareșalul Antonescu?”

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog