Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gîndul de marți, 10 aprilie 2018

Stenograma interviului dat de Victor Ponta la Știri pe surse la concurență cu Jurnalul Elenei Udrea!

Am invocat într-un editorial anterior interviul acordat de Victor Ponta site-ului Știri pe surse în ziua 18 martie 2018 definindu-l drept „una dintre cele mai puternice documente de dezvăluiri privind trecutul recent, trecut care ne obsedează mai ceva decît pe cei din anii 1965-1971”.
Într-adevăr, în contextul acestui fenomen unic în postdecembrism – un val de dezvăluiri, unele produs al unei autodetonări despre ce se întîmpla dincolo de fațada democratică a vieții publice – interviul lui Victor Ponta are enormul avantaj de a fi un fel de Memorii necruțătoare ale unui personaj care a fost făuritor de evenimente și nu simplu martor.

N-am spus în comentariul meu, care se referea doar la una dintre dezvăluiri – cea în care Florian Coldea o chema la ordine la SRI pe șefa DNA, Codruța Kovesi și o lua la întrebări mai ceva decît făcea un ofițer din Rusia lui Turgheniev cu ordonanța pe post de slujitor – că interviul are dezavantajul de a fi publicat pe site doar în varianta video. Fiind vorba de un dialog întins în timp, interviul n-a devenit, cum ar fi fost de așteptat, izvorul unei serii de știri, de comentarii, de intervenții pro și contra.

Preocupat, așa cum văd cititorii mei, de tot ceea ridică brusc capacul de oala democrației din ultimii ani pentru ca omul simplu să-și dea seama că supa dinăuntru, care părea să miroasă frumos, pute, am făcut rost cu mijloace proprii de Stenograma interviului.
Și cum această stenogramă pe care o dețin doar eu are valoarea de dezvăluiri a Jurnalului Elenei Udrea, îmi permit în mai multe numere din cristoiublog.ro să redau pentru cititorii pasionați de a ști ce e dincolo de ceea ce vedem la televizor, în culisele vieții noastre publice, fragmente din interviu considerate de mine de o excepțională importanță pentru înțelegerea a ceea ce s-a întîmplat în ultimii ani.

Voi începe în acest număr cu dezvăluirile despre cum a ajuns Victor Ponta președinte al PSD la Congresul din 20 februarie 2010. Sunt dezvăluiri de o importanță deosebită pentru Istoricul clipei, dar și pentru istoric, deoarece atît candidatura, cît și victoria lui Victor Ponta au fost la vremea respectivă privite ca una dintre cele mai mari surprize al postdecembrismului.

„La început, toată lumea credea că pierd. Lângă mine stăteau Adrian Năstase, cred că Robert Negoiţă, Nicu Bănicioiu, încă vreo 4-5 oameni. Lângă Geoană erau o sută de oameni. Pe măsură ce se numărau voturile, din ăia de la Geoană se mutau spre mine. La un moment dat, când s-a anunţat rezultatul, era o mulţime de oameni în jurul meu”

Realizator, Iosif Buble: Cum v-aţi cunoscut cu domnul Dragnea, ca s-o luăm de la început? Când v-aţi cunoscut, când l-aţi cunoscut?

Victor Ponta: A, la PSD. Eu eram preşedintele Tineretului şi domnia sa a venit de la PD, cred că atunci ne-am cunoscut, da.

Realizator: Atunci ce impresie aveaţi?

Victor Ponta: Impresia pe care o am şi acum şi impresia pe care am avut-o, totuşi, tot timpul, că de-aia ne-am certat, nu l-am pus ministru… E un gen de om de la ţară foarte ambiţios şi capabil de orice, Dinu Păturică – varianta secolului XXI. Nu mi-am schimbat niciodată părerea despre el şi, din cauza asta, sigur, există şi această antipatie. Dar eu nu mă lupt cu Dragnea pe chestii personale. Eu mă lupt cu Dragnea pe o chestiune de alternativă şi nu există în acest moment alternativa la Dragnea decât eu. Orban… mă rog, treaba lor. Vorbesc de alegătorii care au votat PSD şi nu mai vor să voteze PSD pot să mă voteze pe mine. Asta e, de fapt, marea cheie a întregii dispute.

Realizator: Acum.. aţi stat foarte mult, v-aţi certat, v-aţi împăcat, aţi fost împreună la negocieri /…/

Victor Ponta: Sigur că da, să le luăm în ordine.

Realizator: Aţi ajuns preşedintele PSD.

Victor Ponta: Nu, hai să-ţi povestesc un episod care e important…

Realizator: Anterior?

Victor Ponta: Da, da, un pic anterior. 2009, miercuri, ultima zi de campanie la prezidenţiale, Geoană, şi venim de la Iaşi, am fost la Iaşi cu Mircea Geoană, în avion, întâmplător am stat lângă Liviu Dragnea, nu ştiu ce aveam de vorbit, şi vine Mircea Geoană la noi şi ne zice: Liviu, Victor, eu de luni merg la Cotroceni, să vă hotărâţi care vine la conducerea partidului,.

Realizator: Era între cele două tururi.

Victor Ponta: Era miercuri, joi a fost dezbaterea cu Vântu, cu scandalul, duminică, turul II.

Victor Ponta: A, deci se gândea că ajunge la Cotroceni, totuşi.

Victor Ponta: pe bună dreptate… Nu, stai puţin, miercuri era înainte de dezbaterea finală.

Realizator: A, da, gata…

Victor Ponta: Nu, staţi un pic, nu ne gândeam niciunul că nu ajunge, avea 55 la 45 în sondaj.

Realizator: Am înteles.

Victor Ponta: Şi eu m-am uitat la Liviu, Liviu s-a uitat la mine şi Liviu a zis: ‘ eu sunt mai mare cu zece ani’ şi am zis: ‘da, Liviu, sigur, hai să câştigăm duminică şi, sigur, dacă tu eşti mai bun, vorbim atunci’. Dar eu sunt genul de om care până ajung aici, la Ştiri pe surse, nu zic că ajung, că poate sunt…

Realizator: Dar cum s-a pus problema?

Victor Ponta: Exact aşa cum îţi spun…

Realizator: Sunt mai în vârstă şi…

Victor Ponta: Experimentat… Dar i-am spus: ‘ştii, eşti de la PD’, atâta ştiu că i-am zis şi cred că nu mă iartă, că e un tip foarte orgolios. I-am zis: ‘Eşti de la PD, totuşi, cum să fii tu şeful PSD-ului de la PD? ‘ Zic: nu neapărat eu, dar… Mă gândeam eu, aşa în mintea mea, că nu se poate vreodată un pedist din partidul lui Băsescu să fie şeful PSD-ului. M-am gândit greşit.

Hai la 2010. Au fost alegerile, a pierdut Geoană. După care a venit Congresul, nu? Am candidat la Congres. Hai să-ţi spun cum a fost.

Realizator: A fost un pic ciudat.

Victor Ponta: A fost aşa: eu am spus un lucru de care mă ţineam 100% şi de care m-am ţinut întotdeauna, şi anume: dom’le, dacă candidează Adrian Năstase, eu nu candidez niciodată împotriva lui Adrian Năstase. Aşa cum – şi o să ajungem şi în 2014 – am spus şi mă ţineam: eu nu candidez contra lui Crin Antonescu; niciodată. Adrian Năstase e cel care m-a adus în politică, am şi acum tot respectul pentru el, nu candidez împotriva lui. Cu cinci zile înainte de congres, luni seară, am avut un Comitet Executiv în care susţinătorii lui Geoană – că, practic, Geoană avea cam toţi preşedinţii, şi pe Liviu Dragnea îl avea cu el – l-au enervat aşa tare pe Năstase, încât Năstase a zis: „Eu nu mai candidez”. A ieşit pe uşă – o să vedeţi filmările de-atunci…

Realizator: Dar ce l-a enervat?

Victor Ponta: Au fost multe atacuri atunci… Mă rog! Şi s-a dus în biroul pe care îl avea la Camera Deputaţilor. Eu am ieşit pe uşă şi m-am dus după el în birou. Şi am zis: ‘Dom’ preşedinte, chiar nu mai candidaţi? ‘ ‘Băi, tu nu vezi că ăştia au pregătit tot congresul? E totul aranjat, nu am nicio şansă’. I-am zis: ‘Dacă dvs nu candidaţi, pe mine mă lăsaţi să candidez?’ ‘Da’ – zice. Zic: ‘Eu, dacă pierd, ce? Eu sunt şeful de la Tineret, n-am o problemă. Dvs sunteţi Adrian Năstase… Dar mă şi susţineţi?’ ‘Da, o să spun că te susţin’ – ceea ce a şi făcut, de altfel.

Aşa am ajuns să candidez cu cinci zile înainte de congres. După care m-am dus la domnul Iliescu, care a zis: ‘Da, te susţin’, după care m-a chemat Mircea Geoană şi a zis: ‘Băi Victor, hai vino preşedinte executiv!’ I-am zis: ‘Domnu’ Geoană – nu eram la per tu -, nu. Candidez, candidăm. Ne ducem la congres şi vedem ce se întâmplă’. Şi după cum vă aduceţi aminte, s-a votat până pe la 2:00 dimineaţa, s-a numărat şi am câştigat la 75 de voturi.

Realizator: Cum a fost? Că au urmat acuzaţii – că v-a susţinut SRI, că…

Victor Ponta: Hai s-o rezolvăm şi pe-asta. Oprişan este – nu vreau să se simtă jignit – genul de râmă politică; el se trage pe lângă oameni tot timpul. Se târăşte pe lângă… În primul rând, nu poţi să spui, că s-a transmis în direct… Au fost delegaţii din toată ţara, am câştigat la 75 de voturi. Tu chiar crezi că îi suna Maior pe delegaţi? Sau ce?!

Realizator: Nu; am fost acolo, dar ştiu că se spunea că Ghiţă a falsificat nu ştiu ce, Vanghelie se bătea pe-acolo…

Victor Ponta: Vanghelie cu Ghiţă se băteau, se nu ştiu ce… Important e că s-a votat, şi s-a votat corect; n-au reuşit să fure voturi nici unii, nici alţii. Şi am câştigat cu vreo 70 de voturi. Vreau să-ţi povestesc un episod pe care l-am povestit şi pe care îl ştiu doar cei din jurul meu. La început, toată lumea credea că pierd. Lângă mine stăteau Adrian Năstase, cred că Robert Negoiţă, Nicu Bănicioiu, încă vreo 4-5 oameni. Lângă Geoană erau o sută de oameni. Pe măsură ce se numărau voturile, din ăia de la Geoană se mutau spre mine. La un moment dat, când s-a anunţat rezultatul, era o mulţime de oameni în jurul meu. M-am şi ridicat şi am zis: ‘Băi, opriţi-vă! În primul rând, vreau să-i mulţumesc lui Adrian Năstase… ‘

Realizator: Am fost acolo…

Victor Ponta: Da, dar e un episod pe care nu-l ştii: la un moment dat m-a înşfăcat cineva aşa, de haină, m-a întors – cineva mare, că totuşi, nici eu nu-s prea mic… M-a luat în braţe, aşa… Eram transpiraţi şi eu şi el – Oprişan. ‘Victore, am învins!’ Mi-a venit să vomit, pentru că ştiam că el nu mă votase şi că nu-i lăsase pe cei de la Vrancea să mă voteze. Dar a zis: ‘Victore, am învins!’ Ăştia-s genul de oameni pentru care de fiecare dată PSD, deşi a guvernat bine, deşi a avut oameni buni, a fost atât de urât; pentru că acest gen de oameni, care cad tot timpul în picioare, care pupă unde au scuipat şi invers, asta e o problemă structurală pe care eu n-am reuşit să o rezolv, în cinci ani de leadership.

Realizator: Şi astăzi e vicepreşedinte al PSD.

Victor Ponta: Eu n-am auzit de la nimeni, în viaţa mea, vorbe mai urâte despre Liviu Dragnea decât de la Oprişan.

Realizator: Ce anume?

Victor Ponta: Nu…

Realizator: Nu, nu înjurături; ce…

Victor Ponta: Nu, că ne ia CNA-ul, ne ia toată lumea.

Realizator: Dar nu e CNA, n-avem CNA aici.

Realizator: Nu contează. Eu vorbesc de un anumit tip de baron care întotdeauna se pune bine cu şeful, deşi îl urăşte pe şef. Eu bănuiesc că Oprişan mă ura şi pe mine. Dar vai, ce-mi făcea, ce mă aştepta la Focşani, cu…

Realizator: Chiar, cum ştie să facă? Cum primeşte un şef?

Victor Ponta: … Nu mai, lasă-l! Dă-l încolo!

Realizator: Aoleu, e mai…

Victor Ponta: Nu, dar… Ce vreau să spun: eu vorbesc despre un anumit tip. De ce spun asta? Am discutat, apropo de Pro România – dom’le, nu mai vreau baroni de-ăştia; ştiu că aduc voturi, că nu ştiu ce… Nu ştiu, Pro România nu vrea să ia 50%, ca PSD. N-o să vedeţi absolut niciun fel de baron de-ăsta care ieri l-a pupat pe Iliescu, după aia l-a-njurat; după aia, pe Năstase – l-a-njurat şi pe Năstase; pe Ponta – l-a-njurat şi pe Ponta; pe Dragnea… O să-l înjure şi pe Dragnea, când n-o să mai… Genul ăsta de politicieni, care există nu doar în România, au cariat de fapt şi PSD, mi-au stricat şi mie multe dintre lucrurile pe care eu am vrut să le fac – şi n-am fost în stare să le fac în cei cinci ani de leadership – şi creează şi impresia asta, pe bună dreptate, pentru electorat.

Vreau să vă spun un singur lucru, să încheiem subiectul ăsta: după campania electorală, după ce am pierdut în faţa lui Iohannis – sigur, o mulţuime de explicaţii…Pentru mine, cea mai bună explicaţie de ce am pierdut alegerile este dată – nu vreau să daţi acum – pe Youtube. Este un show al lui Micuţu, între cele două tururi, când toată lumea credea că câştigă Ponta, în care el le explică tinerilor de acolo de ce el votează cu Iohannis. A zis: ‘Bă, nu, că nu-i cunosc pe Ponta sau pe Iohannis… ‘, dar primul lucru zice: ‘Votez cu Iohannis pentru că eu sunt din Vrancea şi eu, vă zic, nu pot să votez cu PSD, că la mine în Vrancea e Oprişan!’ Şi multe alte lucruri de genul ăsta, care au contat foarte mult. Ei, uite acum, la ProRomânia, dacă nu mai vreau 50%, dacă nu mai vreau să…, îmi pot permite să selectez. Şi cel mai important lucru pe care l-am învăţat: ce oameni ai în jurul tău, că de acolo ţi se trage pierzania.

Realizator: Hai să vedem!

Victor Ponta: Haide!

Realizator: Cum a ajuns Liviu Dragnea în preajma dumneavoastră şi şef?

Victor Ponta: Păi nu, el era mai mare decât mine. La partid a fost mâna dreaptă a lui Mircea Geoană.

Realizator: Da. Cum a ajuns el să fie mâna dreaptă a lui…?

Victor Ponta: Hai să-ţi povestesc, că şi asta e interesant. Înainte de congresul din 2010, Liviu Dragnea era în Brazilia.

Realizator: Este aşa un magnet Brazilia asta? Ce e acolo?

Victor Ponta: Nu ştiu; e casa lui, se duce în fiecare an. Treaba lui!

Realizator: V-a chemat vreodată?

Victor Ponta: Da, m-a chemat; da. Nu m-am dus. I-am explicat că nu pot să merg şi… Dar a aterizat în săptămâna aceea cu congresul. L-a luat de la aeroport Sebi Ghiţă. El se ducea la Braşov, unde era Mircea Geoană. Şi l-a înşfăcat Sebi Ghiţă de la aeroport şi i-a zis: ‘Băi, Liviu, stai, mă! Hai să vorbim şi cu Victor, nu doar cu… ‘ ‘Nu, mă! Ce Victor, că nu câştigă Victor!’ ‘Băi, hai să vorbim!’

Am avut o discuţie foarte lungă, chiar la Alexandria, la el – s-a întors din drum, n-a mai ajuns la Braşov -, şi acolo i-am zis: ‘Liviu, uite, hai să încercăm să refacem PSD’. În 2010 era dezastru PSD, ştii; pierdusem încă o dată… ‘Tu te ocupi de ce ştii tu, de baroni, de organizaţii, eu sunt bun la ce mă pricep eu; mă apuc să mă pregătesc… ‘ – de atunci, din 2010, vreau să vă spun, am avut trei prânzuri pe săptămână, doi ani, până când am devenit prim-ministru, cu Florin Georgescu, cu oameni care m-au învăţat, că asta cu primul-ministru nu e aşa simplu, n-o înveţi de acasă…

Realizator: Ştiaţi de-atunci.

Victor Ponta: Da, asta a fost discuţia între noi. ‘Domnule, tu te ocupi mai mult de partid, eu mă ocup mai mult de…’ – a fost un pact politic, din care PSD a câştigat; din care, eu zic, România a câştigat, pentru că am avut o guvernare bună, dar care, la un moment dat, în 2015-2016, s-a terminat. (…)

Realizator: Cum s-a ajuns apoi…? Mă rog, aţi făcut pactul.

Victor Ponta: Da, înainte de congres.

Realizator: Şi la congres el cum a jucat?

Victor Ponta: Fii atent cum a fost la congres: el a zis şi la presă – aveţi filmările – ‘eu am votat cu Mircea Geoană’. Şi-l cred. Însă le-a spus celor de la Teleorman – care îl ascultau, pe bună dreptate – ‘Votaţi cu Ponta’. După care, eu, când l-am văzut ce a zis la televizor, m-am dus la el şi i-am zis: ‘Liviu, nu ţi-e ruşine? Cum adică?!’ Şi a zis: ‘Stai măi liniştit, că ai 40! Geoană a luat un vot de la mine şi 42 de voturi de la Teleorman sunt la tine. Stai liniştit!’ El era deja secretar general şi urma să rămână secretar general.

Realizator: Şi a rămas.

Victor Ponta: Păi, a rămas! După aceea a vrut preşedinte executiv şi a devenit preşedinte executiv.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Gîndul de marți, 10 aprilie 2018”

 • Cineva a propus schimbarea numelui rețelei Facebook, în Fakebook, că… cică ar fi mai aproape de … realitate !!!

 • Victor Ponta ar fi trebuit sa raspunda unei întrebari cruciale.
  Cum l-a ajutat în cariera sa politica postura de fost ofiter sub acoperire SIE si cum s-a împacat aceasta postura cu cea de procuror, situatie interzisa de lege.

  Asa cum nu trebuie sa dam crezare tuturor relatarilor din jurnalul d-nei Udrea, la fel trebuie sa ne îndoim si de unele spuse ale d-lui Ponta. Eu nu as considera ca avem de-a face în întregime cu „dezvăluiri de o importanță deosebită pentru Istoricul clipei, dar și pentru istoric”.
  Deci, cât adevar si câta minciuna, aceasta-i întrebarea.
  Victor Ponta ar fi trebuit sa raspunda la urmatoarea întrebare: cum l-a ajutat în cariera sa politica, postura de fost ofiter sub acoperire SIE si cum s-a împacat aceasta postura cu cea de procuror, situatie interzisa de lege.

 • BREAKING NEWS !
  Pe surse, c-așa-i în…’politică’, se vehiculează, tot mai mult, știrea că Johanis o va revova pe Lulutza !
  Asta, nu atât in urma scandalului ‘protocoalelor’, ci, mai mult ca sigur, in urma … indicațiilor de la marele licurici !
  Oricum, nu mă interesează, dacă-i de la ‘ei’, sau de la ‘el’, dar … dea Domnu’ așa sa fie !!!

 • Nu vrea 50%,e modest,vrea totusi sa castige,dar Pro tv sau cum dracului s-o chema utopia ai politica,daca va lua 2%.Un partid castigator are nevoie de un Organizator gen Dragnea sau Blaga,un imbarligator IT-ist gen Ghita si o televiziune cu rating gen Intact sau Romania tv.Ponta il are doar pe Ghita,dar ala voteaza si conteaza doar in Serbia.Chiar asa,candideaza ba acolo,dar ai moaca de albanez si nu cred ca te vor vota sarbii,dar in Kosovo,ce zici?Te ajuta SUA,via nasul Maior.

 • Am citit , pentru prima datã , știri pe site-ul politico .eu ; și am văzut Iadul. Ăia de la Bruxel dau cu bolovani în ferestrele Kremlinului ! Aveți dreptate, până și pozele politicienilor de Bruxel duhnesc a bani spurcați. A pudră de perucă (și mască). Oare deja ne-au ucis dar creierul nostru îndepărtat nu a primit încă informația ?! Rău am ajuns ….D-l Ponta e pitoresc_Valea Oltului .Mormanul de deșeuri de pe acel site însă , e înspăimântător !

 • Ce vrea el….ce?! Stilul asta cu „puncte”, stiu eu da’ nu va spun, sunt o „comoara”, descoperiti-ma,nu mai tine!
  Ce tot o dati ca economic a fost bun? Ati uitat anaf-ul care a haituit firmele romanesti exact in marea perioada ponta? Spune ca asa a adus 2 mld la buget. Cat au adus echipele mixte de la firmele straine?

  O Jigodie de om! A stiut tot, a fost partas!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *