Nicolae Ciucă: Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv ca să împiedicăm escaladarea abuzurilor

Gîndul de marți, 12 iunie 2018

De ce a fost Mitingul PSD un semieșec

Mitingul PSD de sîmbătă a fost privit în cel mai pur stil al presei românești postdecembriste:
De pe pozițiile de chibiț și nu de ziarist.

Împărțirea în două tabere n-a mai avut drept criteriu ca altădată împărțirea în tabere politice, gen Putere-Opoziție, ci împărțirea în tabere pro și contra Binomului SRI-DNA. Reamintesc faptul că spre deosebire de optimiștii sinceri sau contracost din presă, eu nu cred în retragerea SRI în cazarmă. Cred că implicarea SRI în politică prin intermediul DNA a devenit mai subtilă, mai Intelligence decît în perioada anterioară, a implicării otova, milițienești. Mai abilă și, prin asta mai eficace și pe fondul muțeniei exemplare a lui Klaus Iohannis, care tace și face. Diversiuni, desigur.
Prin urmare, Mitingul a fost elogiat de presa anti-Binom și atacat de presa pro-Binom.

Și o tabără și cealaltă au greșit nu numai prin raportare la condiția de minimă obiectivitate a presei independente, dar și prin raportare la obiectivele de luptă. Presa care a elogiat Mitingul a contribuit la adîncirea satisfacției din conducerea PSD față de succesul acțiunii. Presa care a atacat Mitingul a făcut-o la nivel de glumițe ieftine pe facebook sau, precum Pro Tv, cu un departament de publicistică TeFeList, apelînd la trișerii de telenovelă în genul cuconițelor care plîng la gîndul că PSD e condus de Liviu Dragnea și nu la gîndul că bărbatul le înșeală cu una mai chipoasă.

Așa cum am mai scris, Mitingul PSD a fost o acțiune de partid.
Ca orice acțiune de partid, el trebuie analizat din perspectiva scopurilor propuse și a măsurii în care aceste scopuri au fost îndeplinite.

Ce și-a propus conducerea PSD prin organizarea acestui miting monstru?
Ne răspunde trecerea în revistă a etapelor prin care a trecut inițiativa unui miting de partid.
Dacă ar fi să credem întregii desfășurări a mitingului, obiectivul convocării a fost o demonstrație de forță, prin ieșirea în stradă, împotriva abuzurilor comise de sistemul instituțiilor de forță în numele luptei împotriva corupției.

La început a fost cuvîntul – zice Textul sacru.
Parafrazînd, am putea spune că la început a fost mitingul. După aceea a venit tema Abuzurile.

Inițiativa unui miting bîntuie de mai mult timp intervențiile publice ale lui Liviu Dragnea.
Luni, 16 aprilie 2018, președintele PSD anunța în finalul ședinței CExN că partidul va organiza un miting pentru susținerea familiei tradiționale.
Decis de cel mai important for de conducere colectivă a PSD, după Congres, mitingul urma să aibă loc în mai 2018.

Vorbim acum de concretizarea unei idei, a unei visări, prezente obsesiv pe parcursul lui 2017 în conștiința liderilor PSD. La protestele TeFeListe din Piața Victoriei, politicienii, dar și jurnaliștii talibani ai anti-Binom, un fel de TeFeLiști și ei prin Gîndirea care nu gîndește, ci execută, au cerut ca și PSD să organizeze contramitinguri la Cotroceni. Conducerea PSD a șovăit să ia o decizie. Rezultatul? Mitingurile eșec din fața Palatului Cotroceni, indiscutabil mult sub nivelul de organizare al celor din Piața Victoriei. De mirare acest eșec, dacă ne gîndim că PSD a dovedit, prin manifestarea de sîmbătă seara, că poate scoate în stradă nu o mie, ci cîteva sute de mii de oameni.
Așadar, potrivit deciziei luate de CExN, mitingul de protest, cel cu care partidul de Guvernămînt ne-a amenințat pe tot parcursul anului 2017, era programat pentru mai și avea drept obiectiv sprijinirea familiei tradiționale.

Pe 28 mai 2018, sub puterea plîngerii penale a lui Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă, liderii PSD vorbesc de un miting pentru susținerea Guvernului Viorica Dăncilă. Cel puțin așa declara Gabriela Firea la România Tv:

„Într-adevăr, organizăm pe data de 9 iunie un miting, atît la Bucureşti, de cea mai mare amploare. De asemenea, vor fi acţiuni similare în întreaga ţară pentru a ne exprima şi de această manieră, susţinerea pentru cabinetul Viorica Dăncilă, pentru implementarea măsurilor economice care sînt apreciate de români.”

Luni, 4 iunie 2018, o nouă ședință CExN aduce cu sine o nouă schimbare de obiectiv. Liviu Dragnea anunță în finalul ședinței:

„Este un miting organizat împotriva abuzurilor care se întîmplă în România de mult timp, este un miting împotriva faptului că democraţia şi statul de drept sînt puse serios sub semnul întrebării, ba putem spune şi mai dur că sunt afectate de cîţiva ani buni în România. Facem acest miting pentru a arăta că sîntem decişi să mergem pînă la capăt, pentru ca România să devină o ţară democratică, o ţară unde libertăţile şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor sunt respectate, aşa cum scrie şi în Constituţia României şi toate tratatele internaţionale pe care România le-a semnat.”

E limpede că inițiativa PSD a fost cea de a organiza un miting și nu un miting împotriva abuzurilor.
Ce s-a vrut să se demonstreze prin inițiativa organizării cu orice preț a unui miting?
Forța PSD de mobilizare a militanților la un singur semn.

Din acest punct de vedere, Mitingul PSD a fost un succes. Oricît ar bîzîi TeFeLiștii din presă și din politică despre aducerea cu japca, despre cei veniți doar în excursie, nu e de ici de colea să aduci la București din toate colțurile țării sute de mii de oameni, cei mai mulți sculați cu noaptea-n cap, puși să călătorească ore întregi, să-i ții în Piață cîteva ore și mai ales să-i ții sub control riguros, astfel încît să nu cadă în capcana nici unei provocări. Nu numai prezența a peste 200.000 de oameni, dar și faptul că această incredibilă mobilizare de mijloace umane și materiale n-a avut nici o sincopă spun totul despre capacitatea PSD de a aduce la vot în chip disciplinat milioane de alegători.

Ce se desprinde din această demonstrație de forță?
Capacitatea PSD de a fi victorios în orice examen la urne, cum ar fi, de exemplu, un Referendum pentru demiterea lui Klaus Iohannis.
Succes deplin în materie de mobilizare, Mitingul a fost un eșec în materie de demonstrație a unei emoții colective pe cale de a exploda la nivelul PSD-istului de rînd.

Într-un alt editorial am trecut în revistă principalele aspecte ale eșecului de comunicare dintre tribună și sutele de mii de demonstranți din Piață.
Oamenii au venit, au respectat toate indicațiile, au făcut ce li s-a spus, dar n-au trăit o clipă emoția cerută de discursurile liderilor împotriva abuzurilor.
S-a văzut limpede că din varii motive militanții și electoratul PSD nu vibrează de revoltă față de Statul Paralel, nu împărtășesc durerea liderilor de a se vedea cu drepturile civile încălcate, nu sînt îngrijorați că le sînt ascultate telefoanele.

Denunțare abuzurilor care pun în primejdie statul de drept nu poate fi obiectivul unui miting de protest. Sînt o mie și una de motive pentru care obiectivul mitingului de sîmbătă seara a intrat în conflict cu legile elementare ale psihologiei colective:

  1. Pentru a trezi emoție, abuzurile trebuie să fie întruchipate de un personaj. Pentru adversarii PSD, Dușmanul e Liviu Dragnea. Un miting anti-PSD poate avea oricînd drept țintă pe Liviu Dragnea. În cazul abuzurilor față de care se protestează, cine e Dușmanul? Interlopul Portocală? Codruța Kovesi? Florian Coldea? Să fim serioși! Cum să faci peste o sută de mii de oameni să creadă că niște pițifelnici sînt dușmanii de temut ai PSD? Singurul care ar putea fi arătat cu degetul ca Dușman al PSD prin întruchiparea abuzurilor e Klaus Iohannis. Discursurile liderilor, dar mai ales al lui Liviu Dragnea, semnalează o mare grijă de a nu-l desemna pe Klaus Iohannis drept Dușman. Asta deși mulțimea a vibrat de ostilitate ori de cîte ori a venit vorba de Klaus Iohannis.
  2. Abuzurile au fost comise în numele luptei împotriva corupției. Ele au fost și sînt justificate de o parte a electoratului sub semnul urii stîrnite de cei îmbogățiți peste noapte, automat considerați ca jefuitori ai averii naționale. Dintre toți românii, membrii și simpatizanții PSD sînt cei mai convinși că proprietatea e un furt, că nu există avere dobîndită postdecembrist în chip cinstit. Să crezi că acești oameni sînt sinceri în denunțarea prin miting a scoaterii în cătușe a corupților, în condamnarea cu cîntec a Elenei Udrea presupune fie o naivitate, fie o demagogie.
  3. Abuzurile sînt pedepsite și curmate prin acte ale justiției și ale administrației. PSD și ALDE sînt partide de Guvernămînt, beneficiind de o majoritate unică în postdecembrism. Ce a împiedicat și împiedică cele două partide să pună capăt abuzurilor pe cale juridică și administrativă? SRI? Majoritatea parlamentară poate vota demiterea directorului SRI. SIE? Majoritatea parlamentară poate ridica problema directorului civil de la SIE? Președintele? Majoritatea parlamentară poate proceda la suspendarea Președintelui.

În locul acestor acte posibile și necesare în cazul unui Partid care deține Puterea liderii PSD pus la cale un miting de protest.
Fără a se gîndi o clipă că formulări abstracte precum Statul Paralel, Sistemul nu stîrnesc emoții nici la sesiunile Academiei, d-apoi într-o Piață cu sute de mii de simpli cetățeni.
Ce o fi fost în mintea Liderilor PSD cînd au înlocuit un miting împotriva unei întruchipări a Statului Paralel, care Klaus Iohannis, cu un miting împotriva unei abstracțiuni?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Gîndul de marți, 12 iunie 2018”

  • Poate în „Gândul de miercuri” veti comenta amenintarile aduse procurorilor de catre un fost si posibil viitor puscarias, în calitate de sef al partidului de guvernamânt, de sef al ministrului Justitiei si prin acesta, mai nou, cu ajutorul CCR, sef al procurorilor pe care îi ameninta.

    • In GÎNDUL de miercuri, nea „maestru” iti va prezenta un SCENARIU BOMBĂ, pt … Iojalnis !!!

  • „Statul sunt eu !” așa s-a exprimat KWJ, la declaratia de presă, de astăzi !
    Statul „paralel” este o inventie a … „infractorului” Dragnea, cel care denigrează, pe la televizor … magistrații !!!
    La revocare se mai … „gândește”, până prin… Decembrie !!!

  • Avem și… „Blog paralel”, cel puţin de la o vreme-ncoace !

    • Avem chiar si … „oră paralelă”, cel puţin la … „subsol” !
      Maestre, ești cu o oră in urmă !!!➡

  • Maestre, in viata trebuie sa privim lucrurile pozitiv, asa ca v-asi propune sa schimbati titlul gandului dvs in „De ce a fost mitingul PSD un semi succes”.
    Toate cele bune.

  • Stat paralel, avem ? Avem !
    Guvern … „paralel”, avem ? Avem !
    Ei bine, de azi avem si … PRIMAR PARALEL ! Dac-@r Domnul să ai … soarta Udrei !!!

  • Ist Popeso, ne-ai dat un link cu o afirmatie a lui Dragnea, care nu-l ridica deasupra nivelului de mamaliga. Si mai zici :¨putem sa intelegem isteria (sic!) impotriva SRI¨..Vazandu-te insa moșmăind p-acilea, te intreb: da´cu isteria pro SRI, ti-e bine? Cat de dihanie trebuie sa fii, ca sa sustii pe fata o institutie de forta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *