Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Prin respingerea propunerii lui Marian Oprișan, Binomul SRI-DNA a mai obținut o victorie în PSD

Duminică seara, la B1Tv, în hotarele emisiunii lui Cătălin Striblea-Sabin Orcan a avut o intervenție telefonică Marian Oprișan.
Momentul a fost sugerat de mine lui Cătălin Striblea din două motive:

  1. Marian Oprișan fusese binecuvîntat de Klaus Iohannis cu un trimis special al Președinției la Festivalul Vinului și al Viei de la Focșani, manifestare de orgoliu a celui care stăpînește cu o mînă de fier județul Vrancea. Eram curios să aflu cum de a ajuns Klaus Iohannis, teoretic reprezentant al luptei împotriva corupției să binecuvînteze un baron PSD acuzat de corupție.
  2. Știam că după victoria lui Liviu Dragnea la scrutinul intern, adevărata bătălie de pînă la Congres și din timpul Congresului va fi pentru celelalte șefii din Partid. Oricît de puternic ar fi devenit Liviu Dragnea prin legitimarea dată de scrutinul intern, Congresul va decide, în privința celorlalte funcții, și după jocul intrigilor. Drept urmare voiam să văd ce mișcare fac baronii locali pentru a contracara puterea absolută a lui Liviu Dragnea.

Intervenția lui Marian Oprișan m-a făcut să tresar și să las deoparte polemicile cu baronul de Vrancea, deoarece Marian Oprișan, întrebat de mine la ce funcție candidează, a răspuns că va propune CExN de luni înființarea a patru funcții de prim-vicepreședinți pe cele patru zone ale țării. La astfel de conclavuri PSD, ca de altfel toate partidele postdecembriste, avea să înființeze o duzină de posturi de vicepreședinți. E o regulă într-un partid:
Cu cît sunt mai mulți adjuncți ai Șefului, cu atît Șeful are mai multă putere.

La insistențele mele, Marian Oprișan a prezentat pe cei patru primi-vicepreședinți ca alcătuind un fel de conducere operativă restrînsă a PSD.
Asta ar fi însemnat nu numai micșorarea puterii dobîndite de Liviu Dragnea, dar și golirea de conținut a funcției de președinte executiv al PSD.
Funcția aceasta e promisă de Liviu Dragnea lui Valeriu Zgonea.

Nu întîmplător Valeriu Zgonea a sărit în sus cînd a auzit de propunerea lui Marian Oprișan.
Valeriu Zgonea e susținut de Liviu Dragnea pentru funcția de președinte executiv.
De ce?
L-a ajutat Valeriu Zgonea să ajungă președinte al PSD?
Nu cred că acesta e motivul.
Motivul trimite la o ciudată ieșire a lui Valeriu Zgonea din 16 iulie 2015.
Despre această ieșire, am scris și publicat pe cristoiublog.ro de vineri 17 iulie 2015 un text intitulat Din bătălia dintre Rovana Plumb și Liviu Dragnea va cîștiga Valeriu Zgonea, Reformatorul, Luptătorul împotriva Corupției, cel care vorbește pe placul Ambasadei Americane? Cine vrea să-și reamintească pe larg împrejurările de atunci le poate afla, descrise de mine. Pe scurt, joi, 16 iulie 2015, AP a postat pe site un articol cu titlul Romania parliament speaker calls for reforms of ruling party. Era vorba de un soi de interviu dat dimineața, la prima oră de către Valeriu Zgonea despre situația din PSD. Comentînd materialul rezultat din brusca tresărire mediatică a lui Valeriu Zgonea (era în luna de miere, și susținea că n-are timp de politică, asemenea oricărui însurățel), scriam în 17 iulie 2015:
„Important e și faptul că materialul n-a fost scris și publicat pentru a dezvălui frămîntările din PSD, bătălia pentru putere din PSD după demisia lui Ponta, ci pentru a prezenta, prin intermediul AP, punctul de vedere al lui Valeriu Zgonea din dimineața de joi despre PSD și despre ce trebuie să facă PSD.
Din discuția cu Valeriu Zgonea, se conturează un lider PSD care se distinge prin însușirea pînă la virgulă a viziunii asupra PSD expuse consecvent în ultimul timp de Divizia Presă a Binomului SRI-DNA:

  1. O modernizare profundă a PSD:
    „Președintele Camerei Deputaților a lansat joi o chemare la o profundă modernizare a partidului de guvernămînt, după ce Primul Ministru Victor Ponta a fost acuzat de corupție și i s-a pus sechestru pe o parte din bunuri”.
  2. Caracterul benefic al acțiunii Binomului SRI-DNA din ultimul timp:
    „Lupta împotriva corupției care s-a intensificat în lunile recente, a sporit încrederea investitorilor”
  3. E nevoie de un Congres rapid al PSD care să aleagă un nou președinte.”

Asumarea de către Valeriu Zgonea a unei poziții identică aproape cu cea a Binomului SRI-DNA m-a făcut să-mi amintesc:
„La întîlnirea dintre conducerile Camerelor, Victor Ponta pe de o parte și reprezentanții Ambasadei SUA la București despre modificările la Codul Penal, spre stupoarea colegilor săi de delegație, Valeriu Zgonea a susținut cu înverșunare:
1. Necesitatea renunțării totale la imunitatea parlamentară.
2. Orice tentativă de modificare a Codurilor înseamnă o concesie făcută corupției.
3. Acțiunile Binomului trebuie să continue în forță.
Colegilor săi de Delegație nu le-a plăcut deloc intervenția lui Valeriu Zgonea.
Americanilor le-a plăcut de moarte.”

Avansam în textul cu pricina ipoteza unei pregătiri a lui Valeriu Zgonea pentru funcția de președinte al PSD.
Spre surprinderea mea, Valeriu Zgonea s-a retras din competiție în favoarea lui Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea a venit apoi și a declarat că-l vrea pe Valeriu Zgonea președinte executiv, al doilea om în PSD și cel care ar deveni automat președinte interimar dacă Liviu Dragnea e condamnat cu executare.
Propunerea lui Marian Oprișan dădea peste cap acest plan.
Chiar dacă ar fi devenit președinte executiv, Valeriu Zgonea n-ar fi avut nici o putere în partid.
De aceea, am fost tare curios să văd dacă ședința CExN aprobă propunerea lui Marian Oprișan.

Luni seara, după Ședința CExN, Liviu Dragnea a anunțat respingerea propunerii lui Marian Oprișan privind prim-vicepreședinții și a propunerii lui Victor Ponta de renunțare la funcția de președinte executiv. Mai mult s-a decis că președinții de organizații județene nu pot fi și vicepreședinți, iar numărul vicepreședinților va fi de 14.

În aceste condiții, putem vorbi de o victorie categorică a lui Valeriu Zgonea în bătălia cu forțele potrivnice.
Numai că, așa cum am văzut mai sus, Valeriu Zgonea e omul Binomul SRI-DNA.
Luni seara, Binomul SRI-DNA a mai obținut o victorie în PSD.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *