Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de marți, 16 august 2016

Traian Băsescu sau Războiul Omului cu Omul politic

Poate cel mai greu de explicat fenomen al ultimilor doi ani îl reprezintă campania angajată de Traian Băsescu împotriva a patru instituţii de forţă din România:
SRI, DNA, Divizia Presă şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Nu, nu e o greşeală menţionarea ICCJ printre principalele instituţii de forţă ale României din ultimii ani. Deşi, teoretic, instituţie de prim rang a Justiţiei, sub nenorocita conducere a Liviei Stanciu, ICCJ a funcţionat la întreaga-i capacitate ca punct terminus în operaţiunile de tip Pristanda:
Curat anticonstituţional! Da’ umflaţi-l!

Victima, de regulă, un adversar politic al Preşedintelui în exerciţiu, era alesă şi livrată DNA de către SRI. Cu un puternic sprijin din parte acoperiţilor din presă, DNA reținea victima şi o propunea arestării preventive. Pentru arestul preventiv, victima era dusă la ICCJ. Aici, pentru victimă judecata era ceea ce era pentru victimele Terrorii robespierriene ghilotina.

Mecanismul a fost dezvăluit întîia oară de Elena Udrea, după ce distinsa, una dintre complicele Maşinăriei de decapitări politice, a intrat ea însăşi în Dispozitivul SRI-DNA-Divizia Presă-ICCJ.
A venit însă Traian Băsescu!
Făuritorul şi Controlorul Marelui Mecanism a pornit o campanie de denunţare a acestui mecanism.

La început, Traian Băsescu s-a mulţumit cu aluzii sau cu aserţiuni generale.
În ultimul timp, a pornit un război pe faţă cu persoanele din fruntea celor patru instituţii de forţă: Florian Coldea (SRI), Codruţa Kovesi (DNA), jurnalişti şi site-uri ştiute deja ca lucrînd cu ofiţeri acoperiţi, Livia Stanciu (ICCJ, pînă la recenta pensionare).

În Istoria României moderne (nu numai postdecembriste!) nu s-a mai întîlnit un asemenea Război:

 1. Traian Băsescu e Făuritorul Mecanismului. L-a folosit invocînd interesul naţional.
  Interesul naţional e însă o noţiune complexă.
  Ceea ce unii consideră interes naţional, alţii consideră interes personal, şi invers.
  Mult mai important, Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu, dar şi jurnaliştii acoperiţi, sînt creaţiile exclusive ale lui Traian Băsescu.
  O simplă privire asupra Presei din ultimii 10 ani ne dezvăluie mecanismul prin care s-au înfiinţat site-uri, televiziuni şi ziare pentru a fi conduse şi folosite de ofiţeri acoperiţi.
  Orice ar spune Traian Băsescu acum, cele două mandatele ale sale alcătuiesc un regim autoritar, chiar dacă fără excesele regimul dictatorial.
  Nota de premieră în Istoria Modernă a României e dată tocmai de această realitate.
  Făuritorul Mecanismului porneşte, după plecarea de la Putere, un război împotriva Mecanismului şi, mai ales, împotriva celor care-l conduc mai departe.
  Un război împotriva Mecanismului creat şi controlat de el.
  Un război împotriva oamenilor descoperiţi şi promovaţi de el.
  Păstrînd proporţiile, e ca şi cum Mareşalul Antonescu ar fi pornit, după 23 august 1944, un Război public împotriva lui Eugen Cristescu şi a Mecanismului trimiterii în Lagărul de la Tîrgu-Jiu.
 2. Nici una dintre rotiţele Mecanismului nu dezminte public dezvăluirile lui Traian Băsescu.
  Divizia Presă, de exemplu, îl atacă pe Traian Băsescu într-o campanie care imită, în chip halucinant, pe cele duse de Divizia Presă sub regimul Traian Băsescu împotriva adversarilor lui Traian Băsescu.
  Dezvăluirile lui Traian Băsescu n-au fost dezmințite niciodată.
  Nici un jurnalist suspectat a fi ofițer acoperit n-a luat atitudine publică față de acuzațiile aduse de Traian Băsescu.

Florian Coldea, Codruţa Kovesi, Livia Stanciu n-au răspuns pînă acum lui Traian Băsescu.
Presupun că din două motive:

 1. Toţi trei au desfăşurat, sub conducerea lui Traian Băsescu, în numele interesului naţional, operaţiuni asupra cărora ţin să păstreze discreţia, mai ales că multe dintre ele ar implica şi persoane din subordinea celor trei.
 2. Se consideră de cei trei că, răspunzînd lui Traian Băsescu, războiul ar lua proporţii atît de mari încît Klaus Iohannis s-ar vedea obligat să intervină.

Într-un text postat anterior (luni, 8 august 2016) sub titlul Și-a dat seama Traian Băsescu de riscurile electorale ale Războiului dus cu SRI, DNA și ÎCCJ?! am demonstrat că „din punct de vedere politic, Războiul cu SRI, DNA și ÎCCJ în chestiunea felului în care aceste instituții administrează Lupta împotriva corupției, îi dăunează” fostului președinte, actualmente șef de partid.

Electoratul lui Traian Băsescu pariază pe un stat puternic și nu pe un individ puternic.
E un electorat care l-a făcut președinte în 2004 și l-a urmat timp de zece ani după aceea.
„Acest electorat” – scriam în 8 august 2016, „nu-l înţelege pe Traian Băsescu şi nu-l înţelege, pentru că noţiuni precum drepturile omului, prezumţia de nevinovăţie îi sînt străine.”
Deși războiul cu cele trei instituții de forță îl definește pe Traian Băsescu din ultimul timp, explicația nu trimite la Omul politic, ci la Omul Traian Băsescu.

Cum se explică Războiul lui Traian Băsescu?
După părerea mea, acest Război ţine exclusiv de componenta omenească.
Pentru a mă explica, simt nevoia unei trimiteri la experienţa mea de viață.

În februarie 1997 am părăsit conducerea Evenimentului zilei.
Toţi cei din redacţie erau tineri descoperiţi şi promovaţi de mine. Descoperit şi promovat de mine era însuşi Cornel Nistorescu, cel care a preluat şefia publicaţiei.
E uşor de înţeles că, un timp, am urmărit evoluţia ziarului cu uluirea celui care făcuse acest ziar.
Una dintre cele mai puternice tentaţii a fost de a-i suna pe cei din conducere şi a le atrage atenţia c-au greşit într-un caz sau altul.
O tentație uriașă a fost și să-l sun pe Cornel Nistorescu și să-l mustru, din postura mea de descoperitor și făuritor al lui ca reporter, pentru persecutarea unor tineri jurnaliști de mare talent, aduși de mine și promovați în redacție.

N-am făcut-o.
Şi nu pentru că mi-am reprimat tentația din prea multă înțelepciune, ci pentru că, şi dacă aş fi vrut, n-aş fi avut cum.
Cu Cornel Nistorescu eram certat.
Și certat am rămas pînă azi.
Noua conducere i-a obligat pe mulţi dintre cei care lucraseră cu mine direct să plece de la ziar.
Noii şefi, aduşi de Cornel Nistorescu, îmi erau total necunoscuţi.

Să ne aşezăm în locul lui Traian Băsescu.
„Copii” crescuţi de el au rămas în fruntea instituţiilor de forţă și după plecarea lui de la Cotroceni.
În această postură, cei trei şi-au făcut și își fac propriile jocuri şi, deseori, jocurile lui Klaus Iohannis.
De lucrat au lucrat și lucrează exact cu aceleaşi mijloace folosite pe vremea lui Traian Băsescu.

Aceste mijloace au fost folosite acum nu împotriva lui SOV, a lui Adrian Năstase, a lui Dan Voiculescu, ci împotriva Elenei Udrea, Alinei Bica, a lui Horia Georgescu.
Traian Băsescu ştie cu ochii închişi aceste mijloace.
Recunoaşte în tot ce li s-a făcut celorlalţi „copii” ai săi ceea ce au făcut toţi „copiii” sub conducerea sa împotriva adversarilor săi politici.

Probabil că la început, uitînd că nu mai e Şeful lor sau iluzionîndu-se că mai are autoritate asupra lor, a încercat să le atragă atenţia personal că greşesc.
Sînt sigur că şi Florian Coldea şi Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu nu l-au ascultat.
Nu cred că l-au înjurat.
Cred însă c-au zis da, da, şi au făcut tot cum au vrut ei.

Asta a stîrnit mînia lui Traian Băsescu.
Mînia celui care se consideră tras pe sfoară.
Pe vremea atotputerniciei sale, cei trei nu-i ieșeau din cuvînt, făcînd față de el figură de copii ascultători față de tatăl nu numai temut, dar și respectat.
Acum îi dau cu tifla.

Războiul lui Traian Băsescu se dovedeşte pînă la urmă o confirmare strălucită a adevărului că şi politicenii sînt oameni.
În cazul de faţă, Omul Traian Băsescu se războieşte cu Omul politic Traian Băsescu.
N-ar fi prima oară în Istoria României şi a Lumii.
Nu cînd Omul se războiește cu Omul politic, ci cînd Omul politic pierde din Războiul cu Omul.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

39 comentarii pentru articolul „Gîndul de marți, 16 august 2016”

 • Dacă războiul descris ar fi pe față,adică basescu ar expune toate dosarele pe care le deține, tripleta nu ar mai fi așa puternică!

 • Maestre va plangeati de prea multa liniste in Ghent si a iesit lumea cu armele la plimbare. Nu cred sa fi fost un miting antibasist. Sa ne povestiti cum se alarmeaza belgienii.

 • Dl Traian Basescu a creat astfel de mostri pe care dvs dl Ion Cristoiu vorbiti Dl Traian Basescu a patentat ceea ce dvs dl Cristoiu le denumiti institutile de forte si anume SRI DNA Divizia de presa si inalta curte de casatie si justitie.Scopul creari unor astfel de institutie nu a fost de a lupta impotriva coruptie ci pentru a elimina concurenta politicaInca din 2004 daca se doreste sa se lupta impotriva coruptie de elabora doue lege Un acare descurajeaza coruptie la nivel de admnistractie publica si o alta care face ca posibilitate de coruptie in Romania atunci cand vorbim de bani europeni sa fie ZERO Intrucat cele doue lege nu au fost nici pana acum adoptate ,nu exista o lupta adevarata impotriva coruptie ci un fel de razbunari intre gasti ,actiune de compromitere a competitori politice si eventaul eliminare lor Inca 2004 in loc ca dl Traian Basescu impreuna cu dl Tariceanu sa faca cele necesare ca Romania sa poate benefica de o serie de avantage inca din prima zi cand intra in UE,au folosit atat institutile de stat cat si alte resurse private si particulare ca sa se lupte ca intre gasti Ca rezultat negativ tara era in dezastru Sunt cercetator in stinte economice si stiu ce spun Apoi a venit decont iar in loc ca cei vinovati de o astfel de situatie sa fiu luati cu catuse a fost dat ordin sa se taie din salariul Pe limba Romana eu nu gasesc cuvinte care exprima o astfle de sfidare la adresa Romaniilor Lipsa de respect fata de cei care munceau si isi faceau datoria in timp ce dl Basescu si dl Tariceanu nu isi indeplina sarcina de serviciul asa cum ar fi trebuit Peste tot in lumea pentru a evita situatie in care o tara sa ajunga sa taie din salariul oamenilor trebuie ca autoritati publice si entitate private sa implementeze proiecte care atrage veniturile de la cel putin 7 surse de venituri externe

  • Tu Rodrigues trebuie faci neaparate ziariste, che tu e foarte destepte si scrie corect romaneste! In plus, tu e frumoase, chiar daca putin dilie!

  • @foarte simpatic comentariul dl Nicusor Cernat Numai ca a fi ziarist inseamna a fi securist acoperit ,informatori sau colaboratori lor ,sluga unor grupuri mafiote de interese, papusari si manipulator din curtea unor indivizi Ca atare prefere sa imi pastrez doar statutul de cercetator

  • E bine che prefere se fi cercetatore, poate descopere che nu existe „mostri”!

 • Nu cred ca este un razboi ,este o piesa regizata bine ,vom vedea dupa alegeri finalul .

 • SIMPLIST-„nu-ti convine ca ai fost prins la prune”-Mare razbunare politica invoca gainarii si se indreapta spre institutii necesare intr-un stat !?!

 • Să nu uităm contextul în care s-a făurit acset mecanism.Privatizarea frauduloasă, căpușarea întrep.de stat, corupția la cel mai înalt nivel etc.Deci trebuia găsită o soluție și eu cred ca intenția președintelui Băsescu a fost buna.Nu-mi dau seama cat de bine au înțeles ac.lucru cei ce o aplică.

 • Udrea nu reprezenta o instituție de forță ca ceilalți 5. Nici ca ceilalți 2 măcar !!!

 • O presa ,nebuna ,nebuna nebuna.O patura care VA acoperit pe toti Nu sti daca a ramas cineva neacoperit.

 • ….”Q.E.D. …!

 • Matrozu credea ca el si gashca lui vor avea protectie. Ca doar el i-a facut oameni pe Coldea, Kovesi sau Stanciu. Uite ca aia din gashca lui au fost umflati. Indata ce aia din Justitie nu s-au mai impiedicat de Matroz. Si acum Matrozu spumega. Sa aiba grija sa nu faca vreun atac cerebral.

 • Dupa cat imi amintesc…Nastase A ….a durat procesul vreo 8 ani..fara sa-l unfle…vreo opt ministi…la fel..bai mai mult ,Fenechiu…a fost condamnat si dupa unflat de pe scaunul de ministru…..eu nu am vazut spectacol de unflari ai politicienilor pe timpul lui..Basescu…dar de..fiecare cu anaiza lui…apropo ..Basescu nu a comentat sau s-a inpotrivit acuzatiilor ci in modul cum sunt actioneaza dna..la unflarea din poarta lor cu televiziunile….

  • Tatiana Hriscu, …umflat ….se scrie corect, in caz ca vei mai face comentarii ….

  • Mugurel Trusca Si tu, in caz ca mai faci observatii, ar trebui sa corectezi si „ministi”, „inpotrivit”, „unflari AI politicienilor”, „anaiza”, „ci in modul cum sunt actioneaza dna”, n-asa?

  • Nicusor Cernat Calmeaza-te , Cernate , iar esti in tabara nepotrivita . Iti reamintesc ca iubita-ti Chioveshi a fost trimisa sub escorta la Sarmisegetuza , sa constate personal daca dacii au venit din constelatia Casiopeea , Codlea isi exerseaza smucelile incontrolabile in concediu fortat , Basanau musca precum hiena din tot ce prinde , secondat de Udrea , ( asa si trebuie , sa se sfisiie intre ei , sa se rareasca singuri ca se cunosc din mirsavii , apoi , ce mai ramine , zvirlit la zdup ) , iar Joian mai rade si el ce poate . O sa fii victima colaterala la cit ai dat din fleanca pina acuma , si tare ma tem ca urmatorul binom te va trimite si pe tine un pic la bulau cu susamintitii , sa-i poti pupa in cur in voie , vreo citiva ani , si sa le corectezi c-un drum si greselile gramaticale de genul : Se scufundaseu . Succesuri , fraiere !

 • „Micul vrajitor” Basescu in lupta cu creatia sa numita de el „Statul de Drept(zi)”. Cred ca Basescu este pe cale sa-i pacaleasca inca odata pe babuini in frunte cu Ion Cristoiu. Atata timp cat Basescu zburda liber prin toate televiziunile si toate partidele create si finantate de „sistem”, Romania va fi o tara neserioasa si in deriva. Johannis nu va fi presedintele de facto al Romaniei atata timp cat Basescu se afla inca la butoane si nu la bulau…

 • Sant curios de ce „razboiul” pe care TB il duce cu niste persoane il tranformati SI DUMNEAVOASTRA intr un razboi contra institutiilor pe care acestea le conduc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *