Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Politicieni ce se duc. Azi: Cătălin Predoiu

Unul dintre titlurile care mă impresionează prin melancolia presupusă autorului e Bucureştii ce se duc, al cărții publicate de Henri Stahl în 1910 la Tipografia Neamul Românesc.
După cum sugerează puternic şi titlul, e o carte despre un oraş care se duce în uitare prin modernizarea în ritm galopant.

Păstrînd proporţiile, cred c-aş putea scrie şi eu o carte, inspirată din postdecembrism, despre Politicienii ce se duc, sau, mai bine zis, despre Politicienii ce s-au dus în uitare.

Zilele trecute, Bogdan Iacob de la site-ul InPolitics.ro m-a sunat pentru a mă provoca întrebîndu-mă:
– Ce ştiţi despre Valentin Gabrielescu?
– Ţărănistul
, am zis eu în chip automat, şeful Comisiei care a anchetat evenimentele din decembrie 1989, născocitorul termenului de Loviluţie, fost secretar general adjunct al PNŢCD?
– Da
, a confirmat Bogdan Iacob.
–Păi, n-a murit? am întrebat eu, exprimînd astfel bombăneala că sunt întrebat despre un mort.
Nu, n-a murit. Trăieşte, are 102 ani – a răspuns Bogdan Iacob.
Mi-am dat seama, după ce-a închis telefonul, c-ar fi trebuit să adaug:
Trăieşte ca persoană fizică, dar ca politician s-a dus, l-a uitat toată lumea.

Politicieni care s-au dus, în sensul c-au trecut în uitare ca şi cum ar fi murit sau că nu mai interesează pe nimeni, ştiu mulţi în postdecembrism.
Unul dintre ei se numeşte Cătălin Predoiu.
De cinci ori ministru al Justiţiei din 2008 pînă în 2012, fost premier interimar, Cătălin Predoiu s-a înscris la 5 iulie 2013 în PDL, numit imediat prim-vicepreşedinte.
PDL l-a propus drept candidat al său la prezidenţiale.
Vînzarea PDL de către Vasile Blaga în 2014, pentru a scăpa de dosarele care tropăiau surd prin sertarele Binomului, l-a scos din cursă pe Cătălin Predoiu în favoarea lui Klaus Iohannis.
Prezent la Congresul de fuziune unde cei doi au luat cuvîntul, m-a întîmpinat oratorul Cătălin Predoiu.
Şi nu numai pe mine, ci şi sala.

Candidatul impus de PNL a fost Klaus Iohannis.
Urmărindu-i discursul de la Congres, citit cu poticneli şi chiar căderi în nas, după nişte hîrtii, m-am întrebat şi atunci, ca şi acum, de ce l-a sacrificat PDL pe Cătălin Predoiu.
Mi s-a răspuns prin Rezoluţia Congresului care stabilea că PNL dă preşedintele, iar PDL, premierul.
Era limpede că premierul se numea Cătălin Predoiu.
De altfel, în campanie, Klaus Iohannis a mers cu invocarea lui Cătălin Predoiu drept premierul desemnat dacă el ajunge preşedinte.

Au venit alegerile.
Le-a cîştigat Klaus Iohannis.
La investire, dar şi după, Klaus Iohannis n-a suflat un cuvînt despre premierul cu care ar fi trebuit să facă tandem.
În decembrie 2015, la un an de la debutul preşedinţiei lui Klaus Iohannis, a căzut Guvernul Victor Ponta.
Nici măcar în vis, Klaus Iohannis n-a dat semn c-ar vrea să-l desemneze premier pe Cătălin Predoiu.

La scrutinul pentru locale, după nenorocirea cu Marian Munteanu, Cătălin Predoiu a fost pus să candideze la primăria Capitalei din partea PNL. Intrat prea tîrziu în competiţie, lipsit de sprijinul partidului, submnitat de USR, formaţiunea Statului Paralel, Cătălin Predoiu s-a situat pe locul 3, după Nicuşor Dan. La parlamentarele din 2016 a devenit deputat şi, ulterior, a fost ales vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor din partea PNL.

Din 16 decembrie 2016, l-am urmărit pe Cătălin Predoiu în intervenţiile sale anti-PSD şi mai ales pro-Binom, multe dintre ele în presă şi la televiziune.
Deşi unele intervenţii nu m-au încîntat, pentru că-l reduceau pe Cătălin Predoiu la ipostaza de nasture de la prohab al Binomului SRI-DNA, cînd s-a înscris în cursa pentru preşedinţia PNL am fost convins că va deveni liderul PNL.
Avea toate datele pentru a-i surclasa pe Cristian Buşoi şi pe Ludovic Orban.
Nu mică mi-a fost mirarea pe 9 mai 2017, cînd am aflat ştirea că se retrage din cursa pentru preşedinţia partidului. Cu ceva timp înainte, Cătălin Predoiu protestase pe Facebook împotriva ştirilor false potrivit cărora s-ar retrage din cursă. În apariţia lor, el semnala mîna adversarilor din partid.

– De unde ştiţi asta? l-am întrebat pe cel care-mi spusese, e drept în treacăt, într-o discuţie telefonică despre retragerea lui Cătălin Predoiu ca despre un fapt banal, mărunt, normal, în genul, Hai c-a stat ploaia!
– De pe Facebook-ul său! mi s-a răspuns.

M-am grăbit să mă conectez la Facebook-ul lui Cătălin Predoiu. Eram convins că voi citi un text zguduitor, menit a rămîne în istorie, prin care Cătălin Predoiu să-şi explice decizia.
Am dat peste aceste rînduri:

„Dragi prieteni, am informat acum cîteva minute membrii BPN PNL privind faptul că am luat hotărîrea să nu depun o moţiune în cadrul Congresului PNL din 17 iunie.

În ultimele şase luni am efectuat un demers serios şi am vizitat din nou o mare parte din organizaţiile PNL. Am ţinut discursuri, am participat la întîlniri şi am stat de vorbă direct cu sute de membri PNL, cu liderii lor, informali sau şefi de organizaţii, am purtat discuţii cu parlamentari, primari şi lideri naţionali. Am urmărit cu atenţie preparativele Congresului şi respectarea statutului pentru o competiţie cinstită.

Am înţeles că simplii membri PNL îşi doresc succesul partidului dobîndit prin luptă politică cu PSD, îşi doresc profesionalism şi promovarea valorilor în partid, transparenţă şi democraţie internă, europenism şi bunăstare pentru români.

Am înţeles în acelaşi timp că ceea ce ofer eu pentru funcţia de Preşedinte al PNL nu coincide vederilor liderilor de organizaţii. Din păcate, mulţi şi-au fixat opţiunile prin semnătură în alb, fără ca textul vreunei moţiuni să fie redactat încă. Un om politic trebuie să fie realist, cu picioarele pe pămînt. Politica este arta posibilului într-un context dat. Pentru proiectul propus de mine pentru şefia PNL, acum nu se poate!

Ca membru PNL, voi continua să militez pentru valorile şi proiectele cuprinse în Programul de Guvernare PNL «Reclădirea Naţională», adoptat de PNL în 2015.

Mulţumesc tuturor celor care, mulţi sau puţin, mi-au stat alături, m-au încurajat şi m-au sprijinit! Faptul că şi ei au fost de acord cu mine cu privire la această hotărîre, îmi dă certitudinea că este cel mai corect gest pentru PNL, pentru simplificarea lucrurilor în Congres, îmi dă puterea să continui mai departe, fără oprire, pînă în ziua succesului.”

Să-ţi faci cruce, nu alta!
Cum adică, posibilul preşedinte, posibilul premier, multiplu ministru al Justiției, unul dintre politicienii marcanţi ai României din ultimii ani se retrage din cursa pe care mulţi erau siguri c-o va cîştiga oferind opiniei publice doar aceste rînduri vecine cu limbajul de lemn?
Nu se poate! mi-am zis.
Cătălin Predoiu a fost constrîns să se explice astfel într-un prim anunţ, forţat să fie expeditiv de precipitarea de a-şi anunţa fanii despre ce i-a informat pe membrii BPN.
Va face o conferinţă de presă, unde va tuna şi va fulgera împotriva lucrăturilor fanariote din Partid.
Sau va acorda un interviu răsunător unui post tv.
Sau, măcar, se va explica mai mult pe Facebook în zilele următoare.

Suntem pe 15 mai 2017.
Cătălin Predoiu a continuat să scrie zilnic pe Facebook din 9 mai 2017.
Nimic despre motivele retragerii.
Dacă ar fi doar atît, aş spune că e vorba de o tactică aleasă de un politician abil, pentru a putea lovi năprasnic mai devreme sau mai tîrziu.

Spre stupefacţia mea, retragerea din cursă a principalului candidat, a unui politician de CV-ul lui Cătălin Predoiu, a trecut în presă drept un fapt minor, căruia i se acordă cîteva rînduri doar la ştiri pe scurt.
După nouă ani de carieră spectaculoasă, marcată de tandemul ca premier cu viitorul preşedinte al României, Cătălin Predoiu se retrage din cursa pentru şefia PNL fără a provoca nici măcar un Breaking news.

Despre cauzele acestei realităţi voi scrie altădată, sigur fiind că e vorba de o slăbiciune comună şi altor politicieni români postdecembrişti.
Pînă atunci însă, ca ziarist care am pariat pe Cătălin Predoiu, nu pot spune melancolic decît atît:
Încă un politician care se duce!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

24 comentarii pentru articolul „Politicieni ce se duc. Azi: Cătălin Predoiu”

 • S-a nascut tradator sau lingau usor de momit cu iluzii de marire,arivist!

 • Mâna băgată de Coldea în arhiva SIPA-DGPA explică o spargere şi o lipsă la inventar, dar niciuna din astea nu exclude repetarea performanţelor prin acelaşi mod de operare. 🙂

 • Flux 24 – ora 18: O amintire de valoare, edificatoare.

  În 2007 apar două note provenite din biroul lui Florian Coldea, la aceea vreme prim adjunct al directorului SRI, despre trei judecători ai Curţii Constituţionale a României de la vremea aceea și posibilele lor legături cu fosta Securitate.

  E tare, înainte de prima suspendare. 🙂

  • Deja pe 18 aprilie 2007, Coldea încerca să se justifice.
   Hotnews:
   Florin Coldea: Dovezile lui Geoana sunt ”notite de birou neclasificate”

  • Ies la socoteală cel puţin două spargeri la ariva conservată – provizoriu 🙂 – la ANP din 2006.
   1. Una putea să fie numai mâna lui Coldea – în aprilie 2007 – cu sau fără complicitatea lui Chiuariu. (şi-a început mandatul în 5 aprilie 2007)
   2. Finalizarea activităţii comisiei după 29 febr 2008, în mandatele lui Predoiu, lasă loc de complictatea lui Predoiu.(pe-o mînă cu SRI pentru bătaie mai lungă în cîmpul tactic)

   Din cauya liberalii ăşi doreau suspendarea lui traian Băsescu

   • Din cauza dorinţei liberalilor şi pesediştilor de a-l suspenda pe Traian Băsescu – odată cu mobilizarea ambelor partide împotriva Monicăi Macovei (a existat şi o moţiune simplă anti-MM)- sub diverse pretexte c-ar căuta ceva legături compromiţătoare în arhivă, nu prea ar fi de uitat nici complictatea lui Tăriceanu la răscolirea arhivei. Debarcarea miniştrilor PDL din 1 aprilie 2007 a creat un curent destul de USL-ist 🙂 (în plus se încălzea Predoiu la SRI pentru o cursă lungă în MJ) ar conduce şi la pofta generală de a-şi uni forţele cu Maior pentru spargerea arhivei (l-a apărat pe Coldea în problema notiţelor anti-CCR)

 • Eu înţeleg că toate drumurile duc la mica înţelegere dintre Ministrul Justiţiei şi SRI să dea o spargere la arhivă fără menajamente. Primul cu ANP-ul în subordine, al doilea cu camera ascunsă în subordine.
  Au făcut ordine în arhivă, oricum ai da-o, după 29 februarie 2008, când Predoiu a intrat în K2 şi-n mandatul de MJ, la pachet.
  Jaf sincron la arhivă.

  • Să nu uităm raportul comisiei, care ar fi trebuit să prindă în inventar inclusiv jaful reuşit de duetul Predoiu-SRI!
   S-ar înţelege că raportul comisiei Chiuariu-Predoiu s-a finalizat după spargerea reparată din septembrie 2008.
   După asta, s-a executat ultima strigare:
   – Atenţie, se-nchid uşile! 🙂

 • Ultimul a stins lumina în arhivă şi a sigilat cu data scrisă… citeţ. 🙂

  • SRI coordonează RASIROM-ul care A UITAT să asigure asistenţa semestrială.
   Dubios, dar asta nu-i scuteşte pe cei din ANP responsabili cu sesizarea defecţiunii… în timp util.
   S-a afirmat un zvon despre durata defecţiunii – două luni – cam din iunie-iulie 2008. Iarăşi Predoiu?

 • Uite un om informat!
  Ţuţuianu ştie când a fost solicitată firma RASIROM să remedieze defecţiunea la camerele de supraveghere arhiva SIPA-DGPA.- luna SEPTEMBRIE 2007, or asta în înseamnă în mandatul de Ministru al Justiţiei Tudor Chiuraiu.

  „În luna februarie 2007, Rasirom a semnat un contract de mentenanţă cu ANP, ce avea ca obiect mentenanţa sistemului prin asigurarea de revizii semestriale. Deoarece în primul semestru al anului 2007 nu a fost efectuată nicio inspecţie, Rasirom a fost solicitat în luna SEPTEMBRIE, pentru remedierea unor defecţiuni constatate de beneficiar la sistem, însă fără a rezulta data la care acestea apăruseră”

  Mandatul Chiuariu la MJ: apilie-decembrie 2007.
  Pe-aici, cu camerele defecte, s-a strecurat aşa numita comisie Chiuariu-Predoiu. Rezultă că Predoiu minte când susţine că arhiva nu a fost deschisă în mandatul lui… dacă acea comisie şi-a continuat activitatea după decembrie 2007. Contează CÂND a primit Predoiu raportul comisiei, că doar nu avea cum să-l primească în decembrie înainte să înceapă mandatul de MJ. Comisia Chiuariu-Predoiu a raportat ce anume a inventariat, or aşa ceva se întocmeşte cu arhiva deschisă. Altfel Predoiu n-ar mai fi avut niciun raport de trimis la CSAT.

  • Comisia Chiuariu-Predoiu probabil a scris în raport de când şi până când a inventariat.
   Are ocazia să spună asta acum, înainte să fie găsit raportul. Cel mai probabil, inventariul s-a întins pe porţiuni învecinate din mandatele celor doi liberali: Chiuariu şi Predoiu. Adică între T1 (start ) şi T2 (final) se află graniţa – REVELIONUL 2008 😀 – dinre cele două mandate liberale.

   • S-a defectat fermoarul de la prohabul lui Predoiu. I se vede arhiva deschisă şi se jură că nu-i prins cu raţa măcăind.

  • Un pic mai exact, între mandatele Chiuariu şi Predoiu au fost Revelionul 2008 şi interimarul Meleşcanu (de la 15 ian la 29 februarie 2008- an bisect), dar astea nu se pun la socoteală dintr-un motiv simplu: trecuse incidentul cu RASIROM din septembrie 2007 şi nici nu s-a finalizat raportul comisiei în perioada de interimat a lui Meleşcanul.

   Ba de-aici reiese că Predoiu a primit raportul după 29 februarie 2008, deci comisia şi-a văzut de treabă – în arhivă 😀 – ŞI pe durata mandatului lui Meleşcanu.
   Predoiu minte cu prăvălia deschisă. Nici Chiuariu nu-i în afara inventaului.(probabil el încă n-a avut timp să fie întrebat ce trebuie… şi să mintă 😀 )

 • Cum ar fi corect:
  -„ți-au dat și ‘mneata ceva”
  -„ai primit și ‘mneata ceva”
  -„ți-au dat și ‘mnitale ceva”
  ?

 • Te publicară ăia de la „Știri pe Surse” ?
  Ți-au dat și ‘mneata ceva sau așteaptă să îi acuzi de „furt inelectual” ?

 • Un mincinos face cât o mie de cuvinte… de prisos. 🙂

  http://i1.wp.com/cetateanul.net/wp-content/uploads/2016/05/Predoiu-Sima.jpg

  • Evz:
   „CRISTIAN SIMA îl face MINCINOS pe CĂTĂLIN PREDOIU. O fotografie care demontează complet o declarație a candidatului PNL la Primăria Capitalei”

   http://www.evz.ro/cristian-sima-il-face-mincinos-pe-catalin-predoiu-o-fotografie-care-demonteaza-complet-o-declaratie-a-candidatului-pnl-la-primaria-capitalei.html

  • Zise Sima-n Spovedania lui mare:
   La bârlogul lui Predoiu, la SRI ca la el acasă: K2, K la nimeni.

   „Predoiu speră ca Boc să demisioneze și el să fie numit prim ministru. Mergem în birlogul SRI, în vechea casă făcută de Carol pentru Lupeasca. E stînjenitoare, un amestec de comunism, brancovenism și noile gusturi post decembriste. E o casă în care nu te simți în nicun secol. La masă, eu, Predoiu, Dăianu, Maior, Coldea. Predoiu a cerut întîlnirea pentru a le povesti ce se întîmpla dacă euro va cădea, sau dacă se va sparge în două,(…)Coldea pare cel mai inteligent și respinge categoric această soluție. La sfîrșit situația rămîne la fel și nu se trage nicio concluzie. După un timp Predoiu îmi spune:”au zis că ești deștept, dar ești incontrolabil”.

   • – Unde, unde ţi-au zis, fără să audă musafirul Sima, că incontrolabilul e deştept?
    – În debaraua de lângă baia mică. 😀

 • Povestea pluri-ministrului orfan de partid.

  A fost odată ca niciodată un ministru curios din prima zi de la naştere:
  – Ce-i ăla pluralism?
  Constituţia îi şopteşte ce-i scris la art. 8 alin. 1:
  „Pluralismul în societatea românească este o condiţie şi o garanţie a democraţiei constituţionale.”
  – Şi ce mă fac eu când partidul meu nu mai rezistă la guvernare? Să-mi pierd menirea de ministru al tuturor posibilităţilor?
  Ministruţul cade pe gânduri în pătuţul lui ne nou-născut cameleonic. Deodată sare, ţopăie şi strigă:
  – Evrika!Evrika! Când o să fiu mare, mă fac pluri-ministru. Trec de la un partid la altul, ca ministrul orfan şi înfiat când de unul, când de altul. Ministrul Eternităţii. Eu mi-s dovada vie a liberalismului cu libertate de mişcare nelimitată de la o ţîţă la alta! Să vină partidele la mine! Eu să le dau lumină, ele, cucuietele, să-mi dea la rând lapte-n ţîţă, drob de sare în spinare cu minister mare,mălăieş să nu pot duce în subsori, ca-n capra cu trei…, ca-n iedul cu trei capre: PNL, PDL şi PSD. De-aia i-am cerut şi lui Ponta să mă ia drept Ministrul Eternităţii în Justiţie. Pluralismul nu-i pentru cine-şi ia umbră din umbră – de la K2 – prefăcută-n lumină pentru partidele puhoi.
  a fost cât pe ce să fiu adoptat de PSD, dar de când a intrat Coldea în rezervaţie, mi-au scăzut şansele peste tot, chiar şi-n PNL. Timpul nu-i pierdut.
  Cine mă vrea, mă…

  https://www.youtube.com/watch?v=XSAndFals5M

  • A fost cât pe ce să nu se mai implice SRI-ul în politică. 🙂
   A fost odată ca niciodată şi aşa ceva, în epoca de piatră. Aşa era şi cariera politică. 🙂

 • S-a născut speranţă, dar a luat distanţă.
  A fost bun la toate… din umbră şi acolo a rămas. 🙂
  Infiltrat de-a gata în PDL… ca făt – Frumos, din umbră! 🙂 – preşedinte din umbră, premier din umbră, umbră din umbră. Sumbră soartă, din poartă-n poartă!
  Discurs pe FB de mers înapoi, în umbră.
  Şi-a evaluat şansele şi s-a făcut nevăzut, ca să evite umilitoarea victorie… umbrită de realitatea însorită. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *