În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Deoarece Kievul e alintatul Occidentului, Puterea de la București n-are curaj să se ridice în apărarea românilor din Ucraina

Întreaga presă din România a difuzat nu de mult o știre care, cu diferențe destul de mici, dependente de operațiunea tipică de copy-paste, a sunat cam așa:

„Marțea neagră” pentru școlile românești și ale altor minorități din Ucraina
În seara zilei 5 septembrie 2017, ora 18:21, Parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă Lege a Educației prin care introduce în școli sistemul de 12 clase. În același timp, Legea adoptată reprezintă o mare lovitură împotriva comunității românești din Ucraina și altor minorități etnice, fiindcă desființează sistemul de învățământ în limba maternă. Potrivit art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limba de stat (ucraineană). Așadar, după posibila semnare a legii de către președintele Petro Poroșenko, școlile actuale cu limba română de predare vor fi lichidate.”

Decizia Kievului stă sub semnul unor grave încălcări ale minimelor standarde europene în materie de drepturile omului. Știrea îi va fi luat prin surprindere pe analfabeți și pe TeFeL-iști. Pe analfabeți, deoarece aceștia trăiesc sub semnul învățăturii biblice Fericiți cei săraci cu duhul. Pe TeFeL-iști, deoarece aceștia gîndesc în exclusivitate după clișeele livrate de Facebookul arestat de Sistem. Potrivit propagandei duse de Sistem, regimul de la Kiev e întruchiparea contemporană a europenismului, democrației, cinstei și onoarei.
Și dacă așa zice propaganda, fie ea stalinistă, fascistă, sandinistă sau securistă, cum să creadă TeFeL-istul altceva despre regimul de la Kiev decît întrece orice alt regim în materie de drepturile omului?

Pentru cine nu intră în categoriile de mai sus, altfel zis pentru oamenii care se străduiesc să gîndească după capul lor și nu după căpățîna propagandei și agitației, știrea n-a fost deloc surprinzătoare. Orice român care refuză ideile de a gata știe că regimul de la Kiev e unul dintre cele mai sinistre din Europa. E printre altele un regim care exprimă unul dintre cele mai negre naționalisme din lumea modernă: cel ucrainean.

Fără o tradiție statală, ivită din cenușa imperiului sovietic, Ucraina independentă e roasă de complexul statelor care vor să demonstreze cu orice preț că ele există. La începutul Celui de-al doilea Război Mondial, Guvernul de la București a fost alertat de perspectiva nefastă a înființării unei Ucraine mari, unul dintre planurile fantasmagorice ale lui Hitler. Numeroase ședințe de Guvern din anii respectivi dau seamă de conștiința de la București că naționalismul ucrainean e infinit mai periculos decît naționalismul rusesc. Documente ivite după căderea comunismului, deoarece pînă atunci Moscova n-a vrut să-i supere pe frații de la Apus, arată fără putință de tăgadă, că naționaliștii ucraineni i-au întrecut pe fasciștii nemți în lichidarea minorităților, a evreilor îndeosebi, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

E mai mult decît semnificativ că, în timp ce România e obligată să schimbe nume de străzi ale unor mari creatori numai și numai pentru că la un moment dat au cochetat cu Mișcarea Legionară, regimul prooccidental de la Kiev nu se sfiește să-i facă eroi naționali pe criminalii de Război, precum Stepan Bandera.

În acest context persecutarea minorităților de către regimul de la Kiev nu e deloc o surpriză. Nu e deloc o surpriză că răzgîiații Occidentului sînt liderii unuia dintre cele mai corupte regimuri din Europa, că Ucraina e mai dictatorială decît Rusia, că drepturile omului sînt o vorbă pe hîrtie.

De ce nu reacționează Occidentul la încălcarea drepturilor omului în Ucraiana?
Din același motiv pentru care cîtă vreme n-a avut bătăi de cap cu opinia publică internă Marile Puteri occidentale în frunte cu America, au sprijinit regimuri dictatoriale, corupte, conduse de lideri care au făcut ce-au vrut în țara lor știind că alianța cu Occidentul le aduce impunitate.

Au trecut de la votarea Legii în Parlamentul ucrainean aproape două săptămîni.
În această perioadă, românii din Ucraina au trimis zeci de semnale regimului de la București cerînd ajutor.
Le-a răspuns cineva?
A măcănit ceva Rața mecanică de la Cotroceni?
Ceva nu la nivelul Budapestei care a anunțat sancțiuni împotriva Kievului, dar măcar un bombănit sau măcar anunțul că i-a dat un telefon amicului Poroșesnko zicîndu-i să nu promulge Legea?
Ați auzit de vreun gest al premierului, al Guvernului, al majorității parlamentare?
Ați auzit de convocarea ambasadorului ucrainean la ministerul de Externe, unul dintre cele mai simple gesturi de exprimare a unei nemulțumiri?
Ați auzit de inițierea unei declarații parlamentare de către PNL, partid în agonie sub conducerea agonicului Ludovic Orban?

Cu excepția unor declarații de protest ale PMP în parlament, în România nici o forță politică n-a tresărit într-un gest.
La demonstrația din fața ambasadei Ucrainei la București au fost 100 de persoane.
Pentru apărarea trupului de neprețuit al Codruței Kovesi au ieșit în stradă mii de TeFeLiști.
Pentru apărarea dreptului copiilor români din Ucraina de a învăța în limba lor maternă n-a ieșit nici un TeFeList.

Cum se explică această atitudine incalificabilă a autorităților române față de deznaționalizarea din Ucraina?
Lipsă de interes?
Neghiobie?
Incapacitatea de a sesiza ce înseamnă o lege precum cea votată de Parlamentul ucrainean?
Nici vorbă.
E slugărnicia României față de alintata Occidentului.
Ucraina e favorita Occidentului cîtă vreme liderii de la Kiev servesc interesele Occidentului de a şicana Rusia.
Cum să sară Puterea de la Bucureşti în apărarea românilor din Ucraina?
Ar însemna să încalce mandatul dat de Marile Puteri Babuiniei:
De a fi garda de corp a Ucrainei în această parte a lumii.
Cum să măcăne Klaus Iohannis împotriva lui Poroşenko cîtă vreme la întîlnirea cu Donald Trump, în schimbul bătăii pe umăr, a acceptat, printre alte concesii făcute împotriva interesului naţional, ca România să fie partenerul strategic al Ucrainei în condiţiile în care America nu-şi poate permite asta?
Cum să facă vreun gest Guvernul României?
E un al unei majorităţi conduse de politicieni care nu mai ştiu cum să intre în voie cancelariilor occidentale în iluzia că astfel vor fi lăsaţi în pace să fure mai departe.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „Deoarece Kievul e alintatul Occidentului, Puterea de la București n-are curaj să se ridice în apărarea românilor din Ucraina”

 • Cei care conduc RO nu sunt în stare să gestioneze probl. interne, darămite pe cele externe. in 2050 atât UE cât și RO vor fi dezintegrate (RO se va sparge în cele 3 provincii istorice, fiecare cu 4-5 miln. locuitori in care ponderea țiganilor va fi de peste 10 % iar a maghiarilor/ungurilor in Ardeal de cca o treime).

 • Gresala fatala a fost semnarea tratatului de buna vecinatate cu Ucraina, tratat pe care comunistii Gh.Gheorghiu Dej si Ceausescu nu l-au semnat, in ciuda presiunilor facute de URSS. Teritorii care apartineau de secole Romaniei, nordul Bucovinei si Maramuresului, tinuturile Herta, Hotinului sa au intrat definitiv in componenta unei tari rapace, care se manifesta fata de vecini mai mici la fel cum s-a comprtat Rusia fata de ei. Asa zisa Ucraina mare nu a existat niciodata, pentru formarea ei s-au rupt tertorii imense de la vecini: Romania, Lituania, Polonia, Ungaria, dar si de la Rusia.
  Desi Ucraina a dat dovada de nenumarate acte de ostilitate fata de noi, constructia canalului Bastroie, scufundarea voita a unui vas in canalulu Dunarii, nevolnicii politicieni romani, in afara de actul de inalta tradare nationala, nu au avut si nu au nici o reactie. Nu au avut nici o rectie cand tinerii romani din Ucraina, care nu au vrut sa mearga in razboi s-au refugiat in Romania pentru a scapa de inchisoare, nu au nici acum, cand minoritatea romana este in pragul disparitiei.
  Si cand te gandesti ca nici o tara din Europa nu acorda atatea drepturi minoritatilor ( inclusiv locuri in parlament fara alegeri ), iar altele, ex. Franta si Grecia nu recunosc nici o minoritate, te interbi ce vor politicienii sa faca din tara nostra.

  • Foarte buna analiza.& Uitase lumea de canalu bistroe. de alte atacuri ale Ucrainei.. Si handicapatii i dau inainte ca Poroshenko e un ingerash.. Porishenko e un derbedeu barbar.. Fata de Iohannis insa omul e politician. Cum dracq mai rabda poporu roman sacii astia de paie care nus in stare de nimic cum e Iohannis sau Tariceanu.. Nici macar nu ar lua foc ca prea sau pishat pe ei Ucrainenii si occidentalii

 • Maestre ,
  Cu amiciție țin să vă lămuresc un aspect : în lumea creștină ortodoxă interpretarea dată „ fericirii” pe care ați amintit-o este că sunt săraci prin propria voință, adică au renunțat de bunăvoie la averile pe care le aveau. Este una din multele „ capcane ” în care cad cei ce cunosc mai puțin dintr-ale religiei … Nimic de condamnat , pe viitor în acest domeniu , dacă doriți , puteți convorbi cu colega de la „ Gândul” Lelioara …
  În ceea ce privește tema de azi , mă raliez la părerile unei persoane care a postat mai sus , din rărunchi aș zice , mult și bine …
  Ce vreau să spun este că , această forțare a apropierii de românii de dincolo de frontierele României îmi sună a viol pentru că e clar că ei nu vor și pace !
  Parșivii de dincolo de Prut nici nu intră în discuție , iar ceilalți au densitatea populației de inuiți prin fostele republici sovietice sau aiurea ! Dacă chiar își doresc așa de tare să vorbească pe românește și să dea piept cu mârlănia țiganilor sau cuțitele ungurilor pot veni în patria mamă ! Zic !
  Oameni care crăpau de foame sau de altele au emigrat în țări care nu au nicio legătură cu religia lor , cu limba și obiceiurile lor ( vezi românii din Fnlanda , Suedia , Norvegia și țiganii din Noua Zeelandă 😀 )
  Cine îi împiedică pe românii verzi din Ucraina să vină în județul Vaslui , de ex ? Sau HARCOV ?
  Dar țiganii de ce nu s-or fi dus în INDIA MAMĂ unde au fost chemați cu mult drag și dor ?
  Lăsând gluma , cum necum cu sondă sau fără , românii dintre aceste granițe , au avortat un sistem care nu prea le pria …
  Alții ce-or face ???? De ce l-or fi votat ăia de la est pe Dodon ?
  Vă înțeleg intervenția de astăzi în calitatea dvs de „ istoric al clipei ” dar …

 • Maestre, de Cernăuți le ziceți? păi la EVZ, ziarul dvs de suflet nu?, e unul care mai are puțin și îi înjură pe românii din Ucraina. Jagardeaua se numește Chifu, el se dă profesor la academia de prostologie din București, pe bulevardu Decebal . De ce nu scrie ăsta la o gazetă de perete a academiei și s-a pripășit tocmai la EVZ? Mocofanu nu poartă mustață că asta i-ar aminti de proasta de mă-sa, aia care l-a aruncat mai demult într-o lume cruntă, care n-are nevoie de articolele lui. 😀

  • Ia-i , bă , și tu acasă , altul care nu mai poate dormi de grijă . Ieri au murit 8 ( opt ) în Ro , și nu văd mare plîngoceală , iar aia e pt că toți banii s-au dus la Secu și la CACA A , nu au mai rămas și pt alarmare în caz de pericole naturale .
   Doar unul din ăia 8 să fi murit la Londra și să vezi cum ar fi sărit distinsul Traian Horea cu un editorial de 58 de pagini !. Aici , să fie sănătoși . Ne facem țăndări în interior , avem 4 milioane de țărani fără apă și cu buda-n dosu curții, murim de foame , dar ne înarmăm pînă-n dinți , ascultăm telefoane-n draci , în curînd o să fim Coreea de Nord , da nu mai putem de grija altora !

   • Ba avortonule, Maftei de sula sa ii iei,aici nu e vorba de arme, e vorba de romanii din Ucraina. Daca locuiai la Cernauti si venea un barbos la tine sa iti zica sa vorbesti doar in rusa ti-ar fi placut asta, la ce limbi te-ai obisnuit sa dai. Prapaditii ca tine nu inteleg nimic si nici sa le potriveasca nus in stare, Jeg mic si urat mirositor

    • Daca vedeti un taran prin Cluj umbland cu o gaina intr_ o mana si o oaie in cealalta, sa stie lumea ca ala e Maftei, acu e bisexual 🙄

 • Miscarea Ucrainei e indreptata clar impotriva etnicilor rusi. Rusii le-au luat Crimeea exact cum ne-au luat si noua Basarabia. Acuma ce trebuiau sa faca ucrainenii ? Sa le multumeasca rusilor? Sa le faca viata usoara elevilor rusi din Ucraina?

  ………….

  Romanii din Ucrania sunt o victima secundara si o cantitate neglijabila in ecuatia asta, vrem nu vrem.

  ……….

  O coincidenta interesanta totusi e textul recent in care dl Cristoiu chestioneaza schimbarea numelui unui parc din sectorul 3. Ca ne-am pune rau cu rusii.

  ………….

  Care e ideea ?Ca Romania trebuie sa iasa din aliantele actuale pentru ca Rusia e mai simpatica? Ok perfect respectabil. Dar de ce ocoliti atat? Spuneti clar, fixati o pozitie, sa stim de unde sa va luam

  • Bă, ăsta pe invers, dacă ești cretin și nu ințelegi nimic, întoarce/te-n salon, dublează doza. Noi stim de und sa te luăm, stai pe pace- de la Spitalul Bălaceanca. „Românii ” din ucraina sunt o „cantitate neglijabila” zici tu. ” Neglijabil” esti tu și eventual șleahta de viermi din mijlocul cărora ai ieșit tu prima oară din peșteră. 😛

   Unul ca tine pe unde trece , îi fură omului gunoiul și-i lasă cățeaua gestantă.. Sictir, lasă-i pe/ăia mari să comenteze subiectul ăsta important..

  • 😛
   Maftei, mesajul nu era ptr tine tiriplică, te mănâncă tare?. Tu nu umbli cu „ecuații” ca cretinoidu ăla pe invers, ești ceva mai „direct” 😀
   ecuații plm.. ne credem pe forum la Gazeta matematică?

   • Bă , boule , n-am vorbit cu tine , doar c-ai apucat să te intromisionezi cît timp am hrănit eu mîțele . Dacă te mîncă-n dos , te scarpin eu cu parul , nu te neliniști !

    • Ți-e dor de Rodina? Este fericită şi-şi trăieşte viața, fiind în plin extaz în brațele… Vorba cântecului Deliei, „ce am eu şi n-ai tu?”…
     Pisoiaş, ne amuzăm teribil când eşti „ciuruit” şi sus, şi jos…
     Ăăă… e vorba de partea de sus a paginii Maestrului şi partea de jos… tot a respectivei pagini, la subsol cum îți place ție să spui şi să stai…nebunaticule, să nu te gândeşti la alte prostii!

    • Maftei, nimic personal, chiar ești haios cu unele comentarii dar greșești dacă tu crezi că e rușinos să găzduiești două săptămâni fără vro plată în Spania un român care rămăsese fără slujbă și i-am dat și bani de tren când a plecat la noul job. În Occident polonezii, cehii, ungurii rușii , sârbii etc sint uniți, de ce ar fi românii mai câini decât alte neamuri? Aș găzdui oricând un român din Moldova sau Ucraina fiindcă am fost acolo la tinerețe și știu că o duc greu, ei sint asupriți. Românii ntre să fie uniți, altfel ne mâncă alții de vii

    • maftei nu are job…..asa ca prisacar ia-l pe maftei o noapte la tine in pat ca sa fiti uniti lol

   • Felicitări , găzduiește pe cine ai chef , atîta timp cît n-o faci pe banii mei .
    Și eu am găzduit un an o moldoveancă , am hrănit-o , am spălat-o , și a mușcat mîna care a făcut-o . Dar nu de aia-s sictirit , ci pt că nu merită , toți ne înjură după ce le facem un bine . Cel mai rău ne înjură moldovenii , ăia-s campioni !

  • Apă chioară, comparația dintre Basarabia și Crimeea este nereușită. Crimeea a aparținut rușilor, iar Stalin le-a făcut-o cadou ucrainienilor. De aia sunt peste 90% ruși în Crimeea. Cu Transnistria a făcut cam la fel. În Basarabia nu sunt mulți ruși, dar în Transnistria sunt. Lucrurile nu sunt așa simple, „ una mie, una ție, una lui moșu’ Ilie“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *