România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Gîndul de marți, 2 februarie 2016

Și dacă propunerea Liberalilor adresată lui Dacian Cioloș a fost o diversiune menită a ascunde că Guvernul e de fapt un Guvern PNL sub acoperire de tehnocrat?

În comentariul publicat deja de Evenimentul zilei pe site-ul Evz.ro şi reprodus în ediţia tipărită de marţi, 2 februarie 2016, am arătat că dincolo de acrobaţiile diplomatice la care Dacian Cioloş se pricepe de minune, ca fost înalt funcţionar bruxellez, Conferinţa sa de presă de luni, 1 februarie 2016, la finele zilei consacrate consultărilor cu partidele parlamentare, precizează un lucru limpede:
Dacian Cioloş a refuzat definitiv şi iremediabil propunerea PNL de a modifica prin Ordonanţă de Urgenţă Legea alegerilor locale, în vigoare din 20 mai 2015, astfel încît scrutinul pentru primari să se desfăşoare în două tururi.

Pentru înţelegerea Loviturii primite de Liberali trebuie să precizăm că aceştia i-au cerut să scoată castanele lor din foc cu mîna lui.
La cererea Liberalilor, Dacian Cioloş putea răspunde în două feluri:

  1. Refuzîndu-le cererea.
  2. Încercînd s-o satisfacă.

Din acest punct de vedere Dacian Cioloş avea mai multe variante:

  1. Să dea o Ordonanţă de Urgenţă.
  2. Să-şi asume răspunderea pe o Lege privind modificarea Legii electorale.
  3. Să trimită în Parlament, cerînd procedura de urgenţă, un Proiect de lege asumat de Guvern.

Dacian Cioloş a respins toate aceste trei posibilităţi.
Desigur, pentru a mai îndulci lovitura, el a zis că problema trebuie rezolvată în Parlament. Dacă e nevoie Guvernul va da un aviz pozitiv.
Chiar şi cu o minimă luciditate, realizezi că Afacerea cu modificarea Legii a căzut.
Asta deoarece, PNL a cerut rezolvarea problemei, de a obţine alegeri în două tururi, prin intervenţia exclusivă a lui Dacian Cioloş.

Calea parlamentară, indicată de Dacian Cioloş, exista şi înainte de 18 ianuarie 2016, cînd PNL s-a trezit că interesele sale sînt pentru două tururi şi nu pentru unul.
Liberalii nu i-au cerut lui Dacian Cioloș un sfat. I-au cerut lui Dacian Cioloş să le rezolve problema în 18 ianuarie 2016.
Pe 1 februarie 2016 după 13 zile, Dacian Cioloş le spune că nu se poate şi-i sfătuiește să apeleze la calea parlamentară.
Poate că Liberalii ar fi cîştigat timp dacă n-ar mai fi apelat la Dacian Cioloş.
O clipă am fost înclinat şi eu să cred că Dacian Cioloş le-a dat Liberalilor o lovitură zdravănă.

A venit însă reacţia PNL.
Te-ai fi aşteptat ca PNL, prin Vasile Blaga să tune şi să fulgere, să anunţe că nu mai sprijină Guvernul Dacian Cioloş, ba chiar să ameninţe cu o Moţiune de cenzură.
Nici vorbă de aşa ceva.
Vasile Blaga a anunţat că Liberalii au ales calea dezbaterii în Parlament.
Exact cum i-a sfătuit Dacian Cioloş.
Ba chiar Vasile Blaga s-a arătat optimist în privința căii parlamentare, care i s-a părut ușoară:
„Am văzut o posibilă deschidere a UNPR din acest punct de vedere şi eu cred că în Senat se va putea crea o majoritate în favoarea legii”.

Repet ce-am spus mai înainte:
Era nevoie să treacă 13 zile în aşteptarea unei decizii a lui Dacian Cioloş, cînd, dacă aşa stau lucrurile la Senat, se putea opta de la început pentru acţiunea din Parlament?
Reacţia PNL e halucinantă prin raportare la ce-a cerut şi ce-a obţinut de la Dacian Cioloş.
E halucinantă şi din punct de vedere logic. Dacă modificarea Legii e un imperativ democratic, o cerinţă a Poporului, iar votul într-un singur tur e neconstituţional, refuzul premierului echivalează cu o poziţie antidemocratică, antiparlamentară şi anticonstituţională.

La o asemenea poziţie a Guvernului, normal era ca PNL, partid ce se pretinde apărătorul Democraţiei, să reacţioneze violent.
Cum se explică reacţia incredibilă a PNL?
Sînt mai multe posibile răspunsuri:

  1. PNL a încercat marea cu degetul. Ceva în genul încercării unui delicvent de a fura poşeta unei cucoane. Cucoana s-a prins şi delicventul o ia din loc, zicîndu-şi că oricum poşeta putea să n-aibă nici un ban.
  2. PNL ştie că decizia e a lui Klaus Iohannis.
    Nu îndrăzneşte să se ridice împotriva Imperatorului de la Cotroceni, Stăpînul Binomului.
  3. Propunerea PNL a fost de fapt o diversiune pusă la cale împreună cu Klaus Iohannis şi cu Dacian Cioloş.
    După refuzul lui Dacian Cioloş nimeni nu mai poate suspecta Guvernul Cioloş că e de fapt un guvern PNL în travesti.
    Ba mai mult, se poate avansa teza unui Guvern PSD.

Şi cu această imagine, Dacian Cioloş poate administra PSD lovituri mortale în anul electoral 2016 din multe puncte de vedere.
Dacă aş fi Liviu Dragnea, reacţia PNL m-ar pune pe gînduri.
Şi m-aş întreba unde, cînd şi cum va lovi, mortal PSD, Guvernul Dacian Cioloş.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

28 comentarii pentru articolul „Gîndul de marți, 2 februarie 2016”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *