Joe Biden se retrage din cursa prezidențială: „Este în interesul partidului meu și al țării”

Va avea curaj PSD să pună pe listele pentru europarlamentare și personalități din afara partidului?

Robert Turcescu a postat pe blog în zilele din urmă cîteva vorbe ce ar putea trece drept sibilinice prin lapidaritatea lor dacă fostul și actualul nostru coleg – eu îl consider pe Robert Turcescu un gazetar de talent amintindu-mi de emisiunile istorice făcute împreună la B1 Tv – ar avea în republică meseria de profet și nu de jurnalist.

Citez, pentru că nu ocupă prea mult spațiu:

„Surse: Dragnea si-a anunțat apropiații ca Alessandra Stoicescu (Antena 3) va deschide lista PSD pentru alegerile europarlamentare!”.

Replica Sandrei Stoicescu a dat, prin inteligența politicoasă, o notă de polemică cordială, întregului dialog:

„Nu urmăresc pietricelele în apă aruncate de Turcescu.”

Prin răspunsul Sandrei Stoicescu și prin absența unei reacții de la PSD, întîmplarea a trecut, ca o frunză moartă, din sutele care alcătuiesc știrile unei zile, în uitare.
Eu însă țin s-o reamintesc și s-o comentez.

Așa cum unii cititori știu, sînt un susținător încăpățînat al prezenței pe listele partidelor de la europarlamentare a unor personalități publice din afara politicii.
Să ne înțelegem.
E vorba de personalități din afara politicii, dar care beneficiază de o cotă de încredere ca politicieni. Deși nu fac parte din nici o formațiune politică, prin anumite aspecte ale activității lor, ele sînt văzute de electorat și ca politicieni. Altfel spus, nu le-ar sta rău și ca politicieni. Nu toate personalitățile publice din afara politicii trec în ochii opiniei publice drept persoane al căror loc ar putea fi și în politică. Eu, de exemplu, – trebuie s-o recunosc – nu mă număr printre cei cărora opinia publică i-ar vedea și făcînd politică. N-am intrat în politică în anii postdecembriști din mai multe motive. Pe lîngă conștiința că nu mă pricep, că e un domeniu pe care l-aș practica mai stîngaci decît sporturile de iarnă, și-a spus cuvîntul și credința mea că telespectatorii și cititorii nu mă văd în postura de politician, așa cum probabil nu mă văd în postura de trubadur îngînînd serenade pe sub ferestrele fără jaluzele ale iubitei. Sînt sigur că după o activitate de 51 de ani prin care în Găgești mi se spune Jurnalistul (Nu știți unde stă Andrei Cristoiu, fratele Jurnalistului?) românii, cîți mă cunosc, mi-ar zice , dacă m-ar lovi damblaua implicării în politică:
Stai mata acolo unde ești de decenii, în presă, că acolo ți-e locul!
În politică n-o să faci nici o scofală!

Există însă personalități ale vieții publice pe care românii le văd și în domeniul politic. Din presă, de exemplu, aș cita la întîmplare pe Adrian Sârbu, Mihai Gâdea, Răzvan Dumitrescu, Victor Ciutacu, Dan Andronic, Sandra Stoicescu, Marius Tucă, Robert Turcescu. Dacă ar intra în politică, eu le-aș susține. De ce ar eșua ele acolo unde un Dan Diaconescu a avut un imens succes?

Am trecut în revistă mai întîi personalitățile apropiate de Stînga. Sînt și personalități pe care eu le-aș vedea implicate în politica de Dreapta. Vineri, 18 ianuarie 2019, la emisiunea cu Sandra Stoicescu de la Antena 3 mi-am exprimat stupefacția că pe lista PLUS, lista partidului lui Dacian Cioloș, nu se află nici o personalitate a lumii intelectuale cunoscute de marele public pentru pozițiile sale politice de Dreapta. Poate unii se vor fi mirat că m-am referit, insistînd, pe Gabriel Liiceanu. Am făcut asta deoarece am raportat PLUS la programul său politic proeuropean, dar și la adevărul că electoratul de Dreapta s-ar vedea reprezentat la Bruxelles de Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Vladimir Tismăneanu, Victor Rebengiuc, Ana Blandiana. Dacian Cioloș și- a arătat în toate ocaziile simpatia, ba chiar și solidaritatea cu „Haștag” Rezist. Pe lista PLUS la europarlamentare n-am văzut nici o vedetă a mișcărilor de stradă. N-ar avea succes electoral de Dreapta un Tudor Dumitru Chirilă, o Oana Pelea? A făcut Dacian Cioloș gestul normal de a se adresa unor intelectuali de Dreapta, unor vedete ale protestelor de stradă pentru a-i invita să fie pe listele PLUS pentru europarlamentare ? N-am întîlnit nici pe lista USR un nume de intelectual militant. La PNL e dezastru. Numai și numai baroni locali și centrali. Nu și-ar găsi locul pe listele PNL un Rareș Bogdan sau un Stelian Tănase?

Nu știu ce s-a pus la fiert în bucătăriile PSD în chestiunea listelor. Nu știu dacă PSD, asemenea PNL, e luat cu asalt de baroni locali și centrali care vor să meargă la Bruxelles ca într-o vacanță de lux. Sigur e că PSD trebuie să ia decizia îndrăzneață de a trece pe liste la europarlamentare personalități ale vieții publice din afara partidului, dar strîns legate prin activitatea lor de politica partidului față de UE. De regulă, astfel de manevre sînt făcute de partide în conceperea listelor prin întemeierea pe notorietatea personalităților și chiar prin capitalul politic al acestora. În cazul europarlamentarelor din acest an situația e schimbată.

Oricît ar părea de ciudat, după ani de experiența UE și pe fondul dezbaterilor privind relația dintre noi și UE, ca să nu mai spunem de anii în care românii au călătorit sau au muncit în străinătate, opțiunea pentru un candidat de pe liste va avea drept criteriu și posibilitatea ca respectivul să afirme la Bruxelles interesele României și prin asta, evident, să treacă drept bun pentru europarlamentar. Un bun europarlamentar român, desigur, și nu un bun europarlamentar străin cum se întîmplă cu Monica Macovei, Cristian Preda, Siegfried Mureșan, despre care juri că au fost trimiși la Bruxelles ca să reprezinte interesele tuturor statelor membre UE, cu excepția, României. Pentru asta se cere ca pe listele de la europarlamentare să apară nu numai lideri PSD, baroni locali sau centrali, dar și personalități din afara partidului, legate însă într-un fel prin ceea ce propovăduiesc în public de politica de Stînga. Deocamdată nici un partid nu și-a asumat în vederea europarlamentarelor o campanie pe care eu aș denumi-o a demnității. Se discuta la un moment dat de un partid al presei, care să propună candidați la europarlamentare, și eu am spus celor care gîndeau așa ceva că acest partid ar trebui să poarte numele de Partidul Demnității. În ultimii ani, pe fondul tratării noastre drept babuini de către Înalții funcționari de la Bruxelles, al ipostazei de slugă a Bruxelles-ului impusă țării de Klaus Iohannis, tot mai mulți români și-au dat seama că e nevoie de o schimbare de atitudine față de UE. Nu e vorba de ieșirea din UE, nici măcar de euroscepticism. E vorba ca noi, românii, să nu mai fim și noi pe acolo la Bruxelles, pierduți în turma care ridică mîna și aprobă fără a scoate un behăit. Campania pentru europarlamentare trebuie să abordeze cu îndrăzneală și locul și rolul nostru la Bruxelles, cauzele care fac ca România să fie tratată drept Proasta Europei de Est. PSD s-a afirmat ca un partid care vrea să redea românilor demnitatea de cetățeni ai UE egali în materie de tratament cu cetățenii altor țări de pe continent. Nenorocirea e că această politică a fost concretizată în intervenții publice otova, unele de un naționalism nerod, altele asumate de lideri PSD care miroseau de departe a antieuropenism. Dacă aceștia se vor regăsi pe listele pentru europarlamentare, campania PSD se va transforma într-un naționalism de stînă. Personalitățile din afara partidului, dar care s-au remarcat prin capitalul politic dobîndit pînă acum, ar putea susține cu brio această campanie. În postura de candidați pe liste la europarlamentare ziariști, oameni de cultură, văzuți de electorat și în postura de politicieni, ar reuși să dea discursul PSD despre redobîndirea demnității în UE și în lume în general europenismul absolut necesar.

Ca toate partidele de altfel, PSD se va confrunta cu presiunea internă de a pune pe listă fel de fel de baroni locali și centrali, încredințați că partidul e al lor, și numai al lor, și că, drept urmare, doar ei trebuie să meargă la Bruxelles.
Va reuși conducerea PSD să facă față acestei presiuni și să pună pe listele pentru europarlamentare și personalități din afara partidului?
Riscînd să trec drept scepticul de serviciu, eu nu cred că va reuși. Pentru asta se cere curaj. Curaj am văzut mai puțin în politica PSD din ultimii ani.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Va avea curaj PSD să pună pe listele pentru europarlamentare și personalități din afara partidului?”

 • Impunerea pe listele partidului a unor oameni din afara nu aduce voturi in plus. Ganditi-va numai cate frustari se vor acumula in partid din cauza ca unii membri vor fi exclusi, ceea ce se traduce printr-o mai slaba implicare in campania electorala. Firea a ajuns primar al Capitalei nu pentru ca a fost jurnalista la Antena 3, ci pentru ca era senator PSD. Mircea Diaconu a ajuns europarlamentar nu pentru ca a fost actor, ci pentru ca era politician cu state vechi.

 • Bey, liniste! Eu il vreau pe Chirila prim ministru si pe Pellea ministru de justitie. Cu astia le luam piuitul la ciumetzii aia de la Kolhoz. Nedumerirea mea e doar daca astia doi sunt cei mai buni artisti dintre juristi sau cei mai buni juristi dintre artisti!

 • Daca ne gândim ca toanta blonda, fost parlamentar UE, actual prim-ministru si presedinte al Consiliului UE, îi urâta si la minte si la înfatisare, Alesandra Stoicescu are doua atuuri peste Dancila. Ea stie sa citeasca si are o înfatisare placuta. Si, foarte important, stie si ea sa fie supusa sefilor, asa ca Dragnea ar da lovitura dac-ar pune-o pe lista PSD, la europarlamentare. Unde mai pui ca poporul antenist ar vota-o cu doua mâini pe blonda lui Voiculescu.
  Da, Sandra va ajunge cu siguranta, europarlamentar. Daca nu ar fi asa, Ion Cristoiu nu s-ar fi obosit sa scrie acest articol, în care face afirmatii pe care nici dânsul nu le crede.

 • Maitre , intrebarea e de ce PSD sa puna catindati dinafara partidului , el asumindu-si activitatea europarlamentarilor . A doua problema e ideea dv in care Liiceanu ar fi propus in fruntea vrunei liste ale partidelor antiPSD-iste . Maitre , e un sfat pervers : asta aduce oarece alegatori dar alunga mai multi decit aduce .

 • Kovesi va candida ptr șefia Parchetului european. 😀 Dată afară cu șuturi în dos ptr incompetență în Romînia, Plusvaloarea devine de neprețuit ptr alcolicu Juncker și sclavu Soros, Timmermann, care vor acu un Stat Paralel lărgit. Occidentu devine de rahat, nu mai au nici justiție, apelează la cadre reșapate din Estu sălbatic. Păi Soros a luat-o și a dus-o și la ONU pe Kovesi, la discurs , doar s-o scape de demitere. Și dacă nici acum nu intră Neprețuita pe funcție, păi nu-i mai rămîne bătrînului faraon decît s-o ducă pe Lună, unde cică chinzeii au început deja primele colonii 😀 Dacă trăia Caragiale, scria D-ale Carnavalului la Bruxelles- baltă să fie, că senili destui

 • Maestre Cristoiu, puneți nevertebrați ca Liiceanu în articol și uitați oameni ca Liviu Pleșoianu , care nu-i niciu baron local, nici loază cu tîrtița în două luntri precum de-alde Țuțuianu, Neacșu și compania 💡 PSD are și oameni valorioși nu doar moroi comuniști, creați după chipu și asemănarea lu Ion Iliescu, ăla care-a fătat o nouă noemnclatură în anii 90 😎

 • Teo Matei, de Gusti să ne ei, vezi că Agustin Zegrean dă interviuri fiind în arest la domiciliu, vegheat de gardieni în halate albe, înarmați cu seringi și cu electroșocuri ca să-l liniștească la fiecare șase ore. 😀 Nu-l lua ca sursă sigură, de cînd e la pensie nea Gusti aude voci și le repetă apoi ptr coloneleasa Dogioiu și dan Tapalabă fiindcă se crede deja un Ecou al poporului. Dacă dai citate, fă-o și tu din savanți autorizați, cum îs Bot, Dide, Ceașescu , alții care se pricep f bine la Drept juridic de cînd duc acasă amenzi de la jandarmi mai mari decît salaru primit de la soros 😀

  • Unul din multi trintori de la Comisiia europeana a alcolicului Jean Juncker se baga singur in seama si cica il critica pe Tudorel Toader ca da Ordonanta ptr Protocoalele SRI. Idiotul respectiv se numeste Jyrki Katainen si e doar unul din numerosii sclavi Soros, asa cum e si postacul platit si nespalat Nick Cernat pe tine sa ma hack, dar si alte fiare ale postarilor platite

   https://www.europa-nu.nl/id/vkdo95ls62z0/agenda/mr_jyrki_katainen_receives_mr_george?ctx=vg9pk7ho53zu&v=1&tab=1&start_tab1=280

   Katainen cica e responsabil de locuri de muncă şi investiţii la CE , da se pricepe si la Justitie, parca ar fi odorul lu Ceausescu, multilateralul. 🙂 Ce sa faca si prapaditii astia , se zbat si ei ca sclavii ptr binele patronului. Ei, dar mai au putin spalatii astia pe creieri, gen Timemrman, Katainen si alti luceferi care-I lustruiesc pantofii lu Soros si zboara de acolo. Vin alegerile si=s disperati alde Katainen, trebe facut tot acu, pe ultima suta de metri, sa rontzaie si ei putin din banii lu Jupinu 😆

  • Nebunu satului, dl Iohannis, nu intelege da le potriveste. Finantatu de lux al lu PSD, jurnalistu Savaliuc mai ca nu-i spune prost nazistului-def de la Cotroceni intr-un articol, da e perfect indreptatit. 😎
   „Klaus Iohannis demonstreaza ca practic nu da doi bani pe miile de romani care au fost condamnati nelegal. Ca nu are nicio problema ca mii de oameni, unii dintre ei care si-au executat deja pedepsele, sa ramana cu condamnari dispuse nelegal, doar ca dusmanul sau declarat Liviu Dragnea sa nu beneficieze de o asemenea ordonanta si sa nu poata face contestatie in anulare fata de decizia din 2016 prin care a fost condamnat la 2 ani inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumului…”

  • LujU
   Cica Lancranjan, procuroarea soros supranumita si Veve si-a facut o noua asociatie. 😀 E loc pt toata caracatita asta pina o sa inceapa sa-i taie legea din tentacule, Fiindca nu-i posibil sa fii platit la stat si sa protestezi ca asa-zis procuror, la „particular”. Asociatia lu Veve „rezistenta” e plina de material „rezist”, ceva de speriat
   -Antonia Diaconu, co-presedinte;
   -Cosmin Adrian Iordache, co-presedinte;
   -Alexandru Codreanu, secretar;
   -Gabriela Scurea, membru;
   -Alexandra Carmen Lancranjan, membru.
   Rezistentii astia au timp si ptr oamenii aia nenorociti de Justitie sau numa de sindrofiile lor, pe scari la Trebonal. La comanda „Ocupati scarile!” 😆

  • PSD despre idiotul Jyrki Katainen (Comisia Euroopeana) ala care s-a trezit vorbind ca sa injure Romania pe Ordonanta lu Toader. 😎
   „Nu-l recomandă nici fața, nici experiența. Nu-l recomandă nimic. Nu are nici specialitatea necesară, nici menirea și nici dreptul să vorbească despre o țară care este parteneră în felul care a vorbit. Dacă nu știe ce înseamnă stat de drept, să pună mâna pe carte să citească. Mâine, poimâine o să se aibă reacție comisarul care se ocupă de apele poluate din Africa la legile justiției. Peste o săptâmână o să aibă reacție comisarul care se ocupă de creșterea natalității în Australia și așa mai departe. Se găsește fiecare comisar să deschidă gura. Înțeleg că domnul Katainen se ocupă cu locurile de muncă, deci nu are nicio treabă cu justiția. S-au găsit vorbind, le place să vorbească despre România, i-aș ruga să se preocupe de țările lor”, a declarat Cătălin Rădulescu, marți, pentru Mediafax. 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *