Vineri, 22 iunie 2018, reuniunea CExN al PSD a luat în discuție situația creată de condamnarea lui Liviu Dragnea în primă instanță la trei ani și șase luni închisoare. La finele ședinței s-a adoptat o Rezoluție în care, pe lîngă susținerea lui Liviu Dragnea în toate funcțiile politice, drept răspuns la cererile de demisie în urma sentinței, sînt prezentate trei puncte văzute de toți analiștii drept hotărîrea forului de conducere colectivă a PSD de a da un impuls strașnic la ceea ce se numește Reformele menite a pune capăt statului paralel.
Declarația de presă a lui Liviu Dragnea de după ședință a adus precizările necesare în legătură cu aceste puncte ale Rezoluției, mai ales în legătură cu punctul trei:
3) Realizarea tuturor demersurilor legale si constituţionale pentru finalizarea şi accelerarea procedurilor privind adoptarea modificărilor la legile justiţiei şi a codurilor penale, pentru punerea acestora în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, a Curţii Europene a Drepturilor Omului, a directivelor europene şi în conformitate cu standardele în această materie ale Comisie de la Veneţia.
Liviu Dragnea a vorbit și despre atmosfera din cadrul reuniunii:
„De asemenea, au spus că nu putem să ezităm în a duce la capăt lupta pe care am început-o şi anume de, pe de-o parte, de normalizare a legilor justiţiei şi a Codurilor penale, iar pe de altă parte, de destructurare a acestui sistem ocult. În aceste condiţii eu le-am spus că nu am nicio ezitare, am spus în faţa Congresului, am spus-o şi în faţa a sute de mii de oameni la miting, că am de gînd să merg pînă la capăt. (…)
Eu le-am spus că… obiectivele mele rămîn aceleaşi, şi anume: programul de guvernare să fie pus în practică – şi va fi pus, iar statul paralel, aşa cum îl numim noi, să fie zdrobit, şi va fi zdrobit. Îmi cer iertare acum în faţa dvs şi în faţa celor care ne privesc, miilor de români care unii stau în puşcărie pe un articol neconstituţional, alţii sunt tîrîţi în tribunale pe baza aceluiaşi articol sovietic, iar alţii sunt tîrîţi pe la DNA şi mai sunt şi alte mii sau zeci de mii care nici măcar nu ştiu că au dosare. Îmi cer iertare pentru că s-a lungit atît de mult elaborarea Codului Penal. Probabil că nu o să mă iert. Maniera pe care noi am avut-o, pe care eu am avut-o, de a avea o abordare procedural corectă în Parlament s-a dovedit că a fost una greşită, pentru că în Parlament nu se mai poate vorbi de adoptarea în procedură normală, dezbateri, adoptare şi promulgare. (…) Nu va trece moţiunea de cenzură, în schimb şi eu şi colegii mei am decis astăzi să fim mult mai fermi şi mult mai radicali cu tot ceea ce trebuie să facem.”
Concentrați pe poziția liderilor PSD în chestiunea demisiei lui Liviu Dragnea n-am dat atenție spuselor sale despre atmosferă.
Și rău am făcut.
Pentru că aceste mărturisiri despre ce le-a zis el, Liviu Dragnea, colegilor de partid, explică o noutate în activitatea CExN:
Adoptarea unei Rezoluții.
Și nu a unei simple Rezoluții de susținere a lui Liviu Dragnea, ci a unei Rezoluții de trecere la o nouă etapă, mai fermă, în ceea ce PSD numește Bătălia cu statul paralel. Nu știm din documente publice ce s-a discutat atîtea ore în ședința respectivă. Declarația lui Liviu Dragnea sugerează că la un moment dat i s-a reproșat ceea ce Dan Andronic, într-un comentariu din Evenimentul zilei denunța drept complicitatea cu Sistemul, iar eu i-am spus Pîș-Pîșismul lui Liviu Dragnea.
A trecut un an și jumătate de cînd PSD deține majoritatea zdrobitoare, unică în postdecembrism, atît în Parlament, cît și în administrația publică. Timp suficient pentru ca grație unei politici inteligente, concretizînd un Plan bine pus la punct și respectînd standardele democratice, Sistemul instituțiilor de forță să fie dacă nu în totalitate, măcar pe jumătate răpus. Liviu Dragnea și-a exprimat revolta că Statul paralel există. Cînd? Abia acum, cînd a fost condamnat, sînt sigur, în ciuda asigurărilor primite că nu va fi sau că va fi vorba de un soi de bălmăjeală. Păi pînă acum nu și-a dat seama că Statul paralel există? Cînd observatori lucizi îi atrăgeau atenția că DNA e bulanul lui Klaus Iohannis, preluat cu Codruța Kovesi cu tot de la Traian Băsescu, că Binomul continuă să existe, că Parchetul General încăput pe mîinile fostului procuror comunist de provincie Augustin Lazăr a rămas mai departe Prokuratura, că desecretizarea Protocoalelor e o manevră hrușciovistă, Liviu Dragnea se făcea că nu aude. Adevărul e că pînă acum Liviu Dragnea nu s-a luptat cu Statul Paralel. A negociat cu statul paralel dosarele sale. Și instrumentele de contracarare a abuzurilor statului paralel – cum ar fi, de exemplu, Comisia SRI – au fost folosite doar ca instrumente de negociere.
Numai așa se explică politica de pîș- pîșism a lui Liviu Dragnea. O politică unică în felul ei în postdecembrism, a cărei prezentare ar merita întinderea unui studiu de psihopatologie. Niciodată în ultimii doi ani Liviu Dragnea nu și-a asumat deciziile în materie de luptă cu statul paralel. Întotdeauna alți au fost puși să le ia. Cînd efectele i s-au părut lui Liviu Dragnea neliniștitoare pentru el, a intervenit susținînd că habar n-a avut de ele. Adversarii lui Liviu Dragnea îl compară cu Erdogan sau cu Victor Orban, ba chiar și cu Nicolae Ceaușescu. Să fim serioși! Sau mai precis să nu fim TeLeFiști, loviți de gîndirea care rumegă clișee de analfabeți. Personajele invocate au fost sau sînt politicieni care știu ce vor, care au o viziune asupra lumii, un țel politic major. Personajele respective urmăresc prin tot ceea ce fac îndeplinirea acestui țel. N-are importanță că acest țel e bun sau rău. Important, ca de obicei în Istorie, e să ai un țel. Pentru care îți asumi uriașe riscuri, pariezi în clipe cruciale, ești gata să înfrunți orice. E Liviu Dragnea un astfel de politician? Poate semnala cineva un moment de risc asumat, de Merg pînă la capăt orice ar fi? Liviu Dragnea a avut și are o singură grijă:
Să meargă în vîrful picioarelor ca nu cumva să atragă asupra lui atenția Monstrului!
Mai mult ca sigur în ședința CExN, liderii PSD i-au reproșat asta. Și mai mult ca sigur, văzînd că Binomul SRI-DNA folosește mai departe lupta împotriva corupției pentru răfuieile politice cu PSD, membrii CExN l-au avertizat să nu profite de rămînerea în funcție pentru a continua să-și negocieze dosarele. Așa se explică declarația sa privind lupta pînă la capăt.
Cum s-a ajuns la această radicalizare din partea PSD?
A fost mai întîi condamnarea lui Liviu Dragnea. Prea de impact mediatic, prea cusută cu ață albă (trei ani și jumătate pentru o găinărie, în timp ce corupții din afacerea Microsoft sînt în libertate, iar alții au luat cu suspendare, deși au furat zeci de milioane de euro). O sentință mai blîndă ne-ar fi convins c-a fost rodul Justiției independente. Dacă adăugăm acestora acceptul celor trei judecători de a juca în comedia amînării sentinței, impresia celor din PSD, nu numai a liderilor, dar și a electoratului simplu, a fost de lovitură pusă la cale de Binomul SRI-DNA.
În același timp, liderii PSD, activiștii, electoratul PSD-ist chiar au văzut cum își bate joc de Constituție Klaus Iohannis invocînd la mișto (n-am avut timp să citesc Motivarea) refuzul de a o revoca pe Codruța Kovesi, pentru că ar pierde astfel un capăt al bulanului care e pentru el Binomul SRI-DNA. Dacă președintele ar fi revocat-o pe Codruța Kovesi el ar fi apărut liderilor și electoratului PSD drept un președinte dispus să-și sacrifice interesele pentru a respecta Constituția.
Nu numai liderii PSD, dar și electoratul constată cu stupoare că deși în decembrie 2016 alegerile au fost cîștigate la un scor zdrobitor, partidul stă sub un permanent asediu. Liderii, parlamentarii PSD sînt hărțuiți în chip huliganic, fără ca organele de ordine să intervină, în sediile PSD se aruncă cu sticle incendiare, fără ca autorii să fie descoperiți, pentru că Poliția e în mîna Statului paralel, televiziunile își permit să insulte, să manipuleze ordinar fără ca CNA să intervină.
Toate aceste lucruri au dus la exasperarea a cărei expresie a fost Rezoluția de vineri, 22 iunie 2018.
Liviu Dragnea s-a văzut obligat să iasă în public și să promită că va renunța la pîș-pîșism.
Va renunța?
Nici vorbă.
Pîș-pîșismul e însăși esența personalității sale.
N.B. Ziceam în titlu: „Va renunța Liviu Dragnea la Pîș-Pîșism? Tare ne temem că nu”. După declarațiile de ieri după-amiază în chestiunea Codurilor și a șefului SIE, simt nevoia unui alt titlu: „Va renunța Liviu Dragnea la Pîș-Pîșism? Sigur că NU!”
Pe mine mă EXCITĂ Mariko!
Pe mine, mă excită … Costa Bica !
Mai ales, acum, că… „tomnai” fuse … ACHITATĂ !!!
„Decât” într-un dosar, cel cu Simu, că-n cel cu Videanu și-a luat 4 ani !!!
Râdem noi, râdem, dar mâine ne putem trezi cu un război … „fratricid”, in faţa parlamentului, căci, după cum văz, FIECARE INCITĂ PE FIECARE !
Și, zău că nu e bine !
Nu mai bine o … „punem”, noi, de niște anticipate, ca să vedem … „ce și cum” !!!
Astfel au și tefelistii ocazia să se … REMARCE !!!!
Asa, ca la football !!!
Și eu mai fac rime, dar mai nou le ţin in … apă ! ???
Chestia aia cu „parte dintr-un întreg” se pare că nu e acceptată de toţi speciiștii !
Din câte am citit, nu este cu nimic mai „motivată” folosirea lui „din”, in detrimentul lui „dintre”, dar … mai depinde și de context ! Dac-am greșit … mea culpa !
Nu trebuie să te scuzi, mai glumim și noi, că destul înjură aiurea Mariko și mogulul mic, da-i-aș UE un pic! (Bă, eu fac și rime!)
N-ai greșit, doar SPECIIȘTII nu se-nțelege! Probabil e pluralul unora dintr-o anumită specie!!
Ai ghicit ! Cei care se ocupă cu … limba !!!
ŢARA ARDE, iar JOHANNIS … PEDALEAZĂ !
Probabil, asta e tot „despre” … campania electorală, nu-i așa?
Mai ales că ne-a vorbit despre … „unitate” !
Oare, la care din „ele” s-o fi referit ?!?
Ieșirea a fost bine … „ticluită”, azi fiind și ZIUA DRAPELULUI !!!
După o pedalare sănătoasă, urmează probabil o … odihnă „binemeritată” !
De …”citit”, nici că poate fi vorba, așa că … mai trece o zi !?!
Bă, azi i-am corectat ultimele 10 foi, dar nu cred că le citește! Apoi îi mai ia o săptămână până înțelege ce-a citit! Asta e, el e mai încet la minte, dar și consiliera aia l-a părăsit! Apropo de corectat, cum e corect CARE DIN ELE, sau CARE DINTRE ELE? Răspuns greșit, chiar dacă e acceptat!!
Întrebari, pt KWJ :
1. MĂ, DA’ TU … DE CE N-AI CASCĂ ?
2. DE CE MERGI, PE TROTUAR, acolo unde sunt PISTE PT. BIŢIKLE ?
3. DE CE MERGI, PE CAROSABIL, acolo … unde sunt ?
Heheheee !!!
Maestre, cu tot respectul, îmi permit să te … contrazic, da’, așa „decât” puţin !
Matale ai dreptate cu „studiul”, dar, personal cred c-ar trebui EXTINS, la întreaga clasă politică, indoor sau outdoor !
Am făcut,aici, referire si la STRADĂ, (outdoor), pe care am ridicat-o, totuși, la un „rang” mult prea înalt !!!
Dar, am zis … ca să nu se „supere” !!!
Ah, era să uit masa media, nah !
Cred că și prin(tre) rândurile ei ar trebui făcut un asemenea „studiu”, având în vedere cele debitate zilnic de unii dintre … „reprezentaţii” (nu-i greșeală!) ei !!!
Dupe aceea (!!!), poate, dl „profesor” Pielea nu ar putea face un „sondaj”, ca să vedem și noi … rezultatele „studiului” !?!
A fost, asa, un … GÎND al meu !!!
Scuze ! Pieleanu !!! A fost fără… intenţie !
Bă, vulturaș, cam la ce înălțime ai avut tu acest GÂND? Și doi, tu ai învățat să dai drumul la oase din cioc, de la înălțime, ca să se spargă de pietre și să le mănâci măduva? Eu zic că da, că pari a fi deștept, bă! Dar numai pari, nu te umfla în pene!
Și trei, ce-ai zice dacă Pieleanu-cap-de-prezervativ ne-ar da pielea înapoi? Eu zic c-ar fi bine, bă!
Deci, nu era cazul sa mai … „editez”, n’așa ?
Mare pișicher ești, don cernat !
Răspuns corect!
Dar de pluralul articulat ai auzit ?
POLII – asta-i forma corectă, deci ar merita să … „corectezi” !
E cam ca cu (sic) … copiii, doar c-acolo (sic) sunt trei ‘i’, uitându-se, mai mereu, câte unu’ !!!
HAIDE POLI, indiferent … care-ar fi !
PS
Răspunsul era pt Mariko !
Știam eu că ești deștept! Oricum, unguroaicele sunt bune la pat, nu la gramatică!
Știiiu, știiiu !!!
Dar fac mai … „frumos” decât Sharapova !!!
Numai că, la cât pare de bătrână, probabil fiind și urâtă, Mariko mai e bună doar să FACĂ patul, nu LA PAT! Oricum, am învățat de la ea pluralul de la „pol”! Nu-l știam, căci am și io lipsurile mele!
Păi! Declarațiile beligeranțiilor s-au nuanțat, deja! Știm că există doi poli de putere. Unul dintre poli a avut forța de-al suspenda pe Băse. Celălalt pol, a avut puterea (tot în sensul de forță) de a contracara situația de atunci, cu continuare până astăzi. Poli se schimbă odată cu regimul care câștigă alegerile interne,dar la noi se pare că nu se acceptă această normalitate. De aici rezultă ceva interesant! USL a avut o reprezentare și mai mare în legislativul românesc, despre Băse spuneam la unison că „este singur împotriva tuturor”, rezistând, el și polul respectiv, vremurilor. Băse nu mai este, dar Polul a rămas pe baricade. De aceea în spațiul public este vehiculată ideea de negociere, în primă fază, între Dragnea și…statul paralel. Mie mi-a plăcut atitudinea lui fermă! Mai mult vinovat, decât nu, Dragnea a exprimat un adevăr. Polul respectiv trebuie să respecte regulile democratice, fie și „la scorul zdrobitor, unic în postdecembrist”, de 18%
De remarcat și faptul că Dragnea folosește plurarul, spunând „noi”!
De remarcat și „POLI se schimbă” (sau e vorba despre POLI Timișoara?) și „plurarul”!
Ai dat-o de gard rău! Pluralul lui „pol” este „poli”, cu un singur „i”! Da, şi mi-au „fugit” ochii pe ecranul laptop-lui la „pluraRal”. Problem? Vârsta, taică. Cu toate că am ecran suplimentar de protecție, la un moment dat am vederea încețoşată. După paranteză, trebuia să pui vigulă înainte de „şi”! Corectore, nu ştiu dacă-i bine, corectore!
Dar de pluralul articulat ai auzit ?
POLII – asta-i forma corectă, deci ar merita să … „corectezi” !
E cam ca cu (sic) … copiii, doar c-acolo (sic) sunt trei ‘i’, uitându-se, mai mereu, câte unu’ !!!
HAIDE POLI, indiferent … care-ar fi !
Mărikuță, apuca-m-ai de -uță, nu era vorba despre plural, ci despre ARTICULAREA cuvântului la „plurar”! Și da, acolo trebuia să pun o virgulă (m-a derutat paranteza!), dar n-am mai completat pt. atâta lucru! Fă, unguroaico, tu ești deșteaptă, fă, dacă ai văzut virgula lipsă! Cu articularea cuvintelor ai probleme, dar, dacă vrei, te „articulez” eu! Ce zici?
Apropo, dacă tot zici c-am dat-o rău de gard, ce-ar fi să ți-o „articulez” când ești sprijinită de un gard? Dar gardul să fie de fier, nu de scândură, că eu mi-s „forțos”!
Oricum, Mariko, draghe, tu ești mai deșteaptă decât fosta mea bunică, din partea soției, care, unguroaică fiind, când o certam că se-mbată, îmi spunea…” lase pace la mine, eu vrei se bei”! Ce facultate ai absolvit, fă?
Marikò, „polii”, forma la plural, articulat.
… „atitudinea ferma” a lui Dragnea nu are nimic de-a face cu democratia. Individul mimeaza si forteaza regulile democratiei în scop personal, fiind constient ca o face în detrimentul partidului pe care îl conduce si al României în mod implicit. Un asemenea caracter infect ar trebui sa te dezguste …
Idolul meu este Crin Antonescu. La ora actuală, n-am ce partid să votez, n-am ce politician să susțin. Dreapta românească este pulverizată.
Sa nu-ti faci niciodata idoli printre oamenii politici, ca la un moment dat fiecare curva de politician te va dezamagi.
Poate e vorba despre POLI IAȘI că de acolo, de la Iași, vin Tudorel TOADER, Valer DORNEANU și Mona PIVNICERU!
Piticul bubos vine din Panciu-Vrancea!
Bai asta, Nic Cernat, tu esti chiar mai prost decat un tefelist. Cat de prost trebuie sa fii sa vrei mai multa securitate, dna si catushe? Revino-ti ma baiatule, ca mereu te fraieresc sefii tai. Ei sunt la spritzuri si pe tine te-au pus tablagiu de serviciu si saptamana asta. Sa fii cu mare bagare de seama cand postezi, cu justitia independenta nu e de joaca. Daca pui o virgula in plus ai belit pixul din dotare, iti da abuz in serviciu si te baga 3 ani la bulau.
Bă, idiotule, după cum a constatat și Mariko, eu am virgule lipsă, nu în plus, deci nu pot fi băgat la abuz în serviciu!! Cât de idiot trebuie să fii ca să-nțelegi că eu vreau să-i văd pe mafioții Dragnea și Tăriceanu la închisoare?
Oare, alţi „mafioţi” n-or mai fi ?
Decât ei, doi ?
Ia mai … gândește-te !
Mariko, mit csináltz ?
Ia UE!
Jó estét. A városban voltem.
Studiul de psihopatologie la care faceti referire ar trebui sa aiba ca obiect de studiu întreaga gasca care-l sustine pe infractor, nu doar pe infractorul Dragnea însusi.
… „obiect”, nu „obiect de studiu” …
De acord!