Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Deși atent organizată, orice Mișcare spontană are temeiuri în realitate. Ca și cea împotriva PSD din ultimul timp!

De 26 de ani urmăresc așa zisele mișcări spontane din România postdecembristă. La unele am fost prezent ca jurnalist, dînd seamă despre ele în reportaje și comentarii.
Pe altele le-am observat ca Istoric al clipei.
Am studiat și mișcările spontane din timpul domniei lui Carol I, cele poreclite la vremea respectivă Răsturnarea Guvernului de Jos în Sus.
Aceste Mișcări, inițiate și organizate de Opoziție și vizînd șantajarea Regelui cu Strada, au fost ironizate crunt de Caragiale.
Ca și Caragiale, eu nu cred în spontaneitatea Mișcărilor de protest din România, indiferent de timp istoric.
N-am crezut în spontaneitatea Mișcării din decembrie 1989, binecuvîntată de Ion Iliescu cu formula diversionistă de Revoltă spontană.
N-am crezut în spontaneitatea Mişcării de protest din ianuarie 2012, împotriva Guvernului Băsescu-Boc.
Nu cred nici în spontaneitatea Mişcării din seara de duminică, 29 ianuarie 2017.
Cea din ianuarie 2012 a fost organizată de PSD, cu sprijinul mediatic al Antenei 3.
Cea din ianuarie 2017 a fost organizată de PNL, USR, cu sprijinul masiv al Binomului SRI-DNA, atît prin nucleele de manipulare a mulţimii (în mare parte venită, vorba lui Caragiale, la Luminaţie, la un eveniment colectiv de genul salvelor de artificii), cît şi prin reţelele sociale, dirijate de o Divizie a SRI, specializată în aşa ceva.

Numai că, Istoric al clipei fiind şi, îndeosebi, Istoric al clipei înarmat cu învăţătura lui Marx despre faptele istorice, nu-mi pot permite să neglijez un adevăr:
Fapt istoric, orice Mişcare spontană organizată are temeiuri în realitate.
Fără temeiuri în realitate, nici o mișcare spontană nu poate fi organizată.
Altfel spus, chiar dacă organizată, orice Mişcare spontană de proporțiile zilei din 29 ianuarie 2017 îşi are cauzele într-o stare de spirit a unei părţi a opiniei publice.
Fără această stare de spirit n-ar fi fost posibile Mişcările spontane organizate în decembrie 1989, în vara lui 1990, în ianuarie 2012, în noiembrie 2014, în noiembrie 2015 şi în ianuarie 2017.
Oricît s-ar strădui forţele mai mult sau mai puţin oculte, mişcările spontane nu reuşesc organizatorilor dacă ele n-au în starea de spirit a opiniei publice scînteia din care izbucnește flacăra.
În cazul Mişcărilor din ianuarie 2012, starea de spirit anti Băsescu-Boc izvora din tăierile de salarii şi din exasperarea USL de a se vedea mai departe în Opoziţie.
În cazul Mişcării din ianuarie 2017, organizatorii au exploatat starea de spirit anti-PSD a unui mari părţi a electoratului, dar şi frustrarea PNL şi USR în faţa dezastrului din 11 decembrie 2016.
În cazul frustrării celor două partide trebuie să adăugăm şi exasperarea electoratului de Dreapta în faţa băltirii PNL, formaţiune dinspre care nu vine nici o boare.
Nici măcar a morţii!

Starea de spirit anti-PSD constă în suspiciunea că acest brav moştenitor al FSN e un protector al celor care au jefuit şi jefuiesc bogăţia naţională.
Această imagine s-a format în cei 26 de ani de postdecembrism.
Printre altele ea îşi are cauza reală în dominarea României între 1990-1996 de către FSN, mai întîi, şi de PDSR, mai apoi.
Liderii PNŢCD şi PNL, în Opoziţie fiind, n-au avut cum să se îmbogăţească prin jefuirea ţării.
Liderii FSN şi PDSR au fost la Putere în primii ani postdecembriști, anii în care avuția lăsată de comunism se oferea pe tavă doritorilor.
Și astfel, o Putere de Stînga a dat pe cei mai bogaţi oameni din România.

Îmbogăţiţii peste noapte au purces de îndată la o aroganţă ciocoiască ieşită din comun.
Spectacolul bogăţiei afişate, al ghiorţănismului din prestaţia publică, al aroganţei ciocoieşti, a dus la un paradox:
Împotriva partidului de Stînga PSD s-a închegat o ură de tip comunist.
Acestă ură s-a manifestat şi se manifestă împotriva oricărui om de afaceri român, considerat ca îmbogăţit prin furt.
Cum mulţi tineri lucrează la multinaţionale, în privinţa capitalismului autohton starea de spirit nu diferă de cea a Proletariatului de pe vremuri.

Din 1990 şi pînă acum FSN, PDSR, PSD n-au reuşit să se afirme ca partide ale confruntării fățișe, bărbăteşti cu o parte a opiniei publice.
Ori de cîte ori a fost la Putere, după o perioadă de modestie tipică Opoziţiei, PSD a devenit arogant.
Iar principala expresie a aroganţei a fost refuzul de a-şi explica deciziile, de a-şi face transparente manevrele.

Mişcările de stradă din ultima vreme sînt definite drept împotriva Graţierii.
Unii le zic Pro justiţie.
E o identificare falsă, ivită din interese precise.
PNL şi USR au interesul să combată PSD într-o chestiune concretă de administrare a Puterii.
De aia le zic, împotriva Grațierii.
Sistemul, avînd drept axă Binomul SRI-DNA, are interesul de a prezenta Mişcările drept sprijin al Binomului, al DNA şi mai ales al Codruţei Kovesi.

Ca toate Mişcările de stradă, cele din aceste zile nu sînt Pro, ci Contra.
Prin urmare, ele sînt contra PSD.
A PSD-ului care și-a făcut deja o glorie din a proteja corupția.
A PSD-ului, care ia decizii prin boscheți, dincolo de privirea opiniei publice, pentru că aceste decizii servesc interese personale și nu interese publice.
A PSD-ului care umblă cu fofîrlica.
O simplă privire asupra iniţiativei privind cele două ordonanţe dezvăluie o realitate incredibilă:
Contrar mentalităţilor moderne, ele n-au fost şi nu sînt asumate făţiş de PSD, de Guvern, de liderii PSD.
Cu excepţia lui Florin Iordache, nimeni din conducerea PSD nu-şi asumă paternitatea Ordonanţelor.
Cu excepţia lui Florin Iordache, nimeni din Guvern nu-şi asumă deschis, bărbăteşte, paternitatea Ordonanţelor.
S-a creat astfel impresia de Operaţiune pe şest, de promovare a unor decizii cu cîntec, de decizii pe care cei ce le-au iniţiat şi le-au promovat se tem să şi le asume.
Impresia asta a fost mult sporită de tot ce-a făcut Guvernul după apariţia Ordonanţelor.

Pe 17 ianuarie 2017, venirea lui Klaus Iohannis la Guvern a lăsat impresia unei Găşti prinse la furat sau mai grav a unor inși prinși în timp ce se uitau la filme porno.
Ordonanţele urmau să fie discutate în Guvern.
Ar fi fost normal ca Guvernul să-şi fi asumat deschis acest moment, să-l anunţe public şi să-l consume.
Lui Klaus Iohannis ar fi trebuit să i se spună că Guvernul nu dă înapoi.
Nu s-a întîmplat aşa.
Guvernul Grindeanu s-a grăbit să renunţe la Ordonanţe.
Impresia – penibilă – de Guvern prins cu mîţa-n sac a fost indiscutabilă.
De aici revolta care a făcut posibilă organizarea Mișcărilor spontane.

N.B. Un truc cerut de organizarea Mișcărilor spontane din toate timpurile constă în crearea stării de tensiune, de eveniment apocaliptic. Această stare atrage în stradă și pe cei indiferenți la tema Demonstrației, dar doritori să fie acolo unde se Întîmplă ceva.
Printre altele, starea de neobișnuit e creată de blocarea circulației. În 13 iunie 1990, violențele antiguvernamentale au fost sporite de decizia ciudată de interzicere a circulației în tot centrul Bucureștilor. S-a creat imediat de către forțele oculte impresia de ceva ieșit din comun, care a sporit numărul celor din stradă.

Așa s-a întîmplat duminică seara.
Manifestația a fost neautorizată. Cu toate acestea cineva a ordonat blocarea circulației pe un uriaș perimetru în jurul Centrului. Locuiesc în Centru, pe Nicolae Iorga. Cum veneam de la Găgești cu mașina, am rătăcit pe toate străzile din jurul Centrului pentru a găsi un loc prin care să ajung acasă. Toate marile bulevarde erau blocate de mașini ale Poliției, care nu te lăsau să treci spre Victoriei sau spre Magheru de la cîțiva kilometri distanță. Calea Victoriei era închisă. Bulevardul Dacia era și el închis. Era închis și Magheru. Nu se putea trece pe nici o străduță laterală. Impresia de stare de asediu, de ceva neobișnuit era puternică. Și această impresie aducea lumea la demonstrație, fie și din curiozitatea de a vedea ce se întîmplă.

Cine a decis blocarea Circulației a încălcat grav Legea. Asta deoarece Manifestația era neautorizată. Și dacă era neautorizată, ilegală, așadar, nu văd de ce era legală interzicerea circulației.
Ce forțe oculte și-au spus cuvîntul?
Cele din Sistem sau cele din PSD, amîndouă împotriva lui Liviu Dragnea?
Sau și Forțele din Sistem și Forțele din PSD, care și-au dat mîna pentru răsturnarea lui Liviu Dragnea de la șefia PSD?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „Deși atent organizată, orice Mișcare spontană are temeiuri în realitate. Ca și cea împotriva PSD din ultimul timp!”

  • Atunci o să aibă nevoie de ordonanță și de protecția PSD.Vor cădea la pace zilele următoare pentru asta

  • Foarte corecta analiza!
    Recunosc, personal sunt din ce in ce mai ingrijorat de polarizarea optiunilor.

    Te-ai astepta ca in cazul unor oameni educati (asa cum sunt incadrati demografic cei care au iesit in strada – sau care voteaza in general dreapta), sa nu vezi pancarde gen „DNA sa vina si sa-i ia”.

    Te-ai astepta ca oamenii educati sa fie oripilati de superficialitatea si aroganta unui presedinte fara substanta, cunoscator doar de limba germana. Cu un optimism moderat, cu toate ca nu l-am votat, am sperat ca acest presedinte va stii sa valorifice cartea etniei germane. In 2 ani, prima data cand auzit-o pe coana Merkel ingrijorata a fost acum. N-am auzit-o ingrijorata nici de Schengen, si nici de alte interese de politica externa a Romaniei. Si ma uimeste cum nimeni nu coreleaza expunerea lui Dragnea la cina lui Trump cu acest „comunicat” de sustinere din partea lui Merkel. (sper ca au vorbit la telefon macar 5 minute)

    Te-ai astepta ca oamenii educati sa aiba o memorie mai lunga – vezi referendumul, condamnarea si graba cu care toti folosesc expresia de penal.

    N-am votat desi as fi votat cu PSD, pentru ca am sperat ca Dragnea sa aiba puterea sa apuce mandatul de prim ministru; pentru simplul motiv ca refuz sa votez un PNL cu Roberta Anastase, si un USR condus de un om (poate capabil si cinstit) dar incapabil sa spuna doza fraze concrete intr-o emisiune electorala, darmite o doctrina.

    Trist este ca la PSD, ca si la restul partidelor, mocneste de incompetenta. Asa numitul esalon 2 este 0, si nimeni, nici macar Dragnea sau Gorghiu n-au facut nimic sa cultive politicieni.

    Asa ca, Grindeanu sau Nicusor Dan sunt aidoma. Trist este ca societatea devine din ce in ce mai polarizata, si isi vede din ce in ce mai putin interesul propriu (vezi programul de guvernare de…dreapta al PSD)

    Asta asa, ca idee…

  • Sub nicio forma nu exista „Forte din PSD” care sa actioneze pentru inlaturarea lui Dragnea de la sefia PSD. Este o pura aberatie. Multi uita un lucru : Liviu Dragnea este singurul sef de partid ales direct de catre toti membrii PSD, in numar de peste 500 de mii.

  • Acum imi place ce scrieti ! Sunteti cu adevarat obiectiv , in sensul ca nu ati fost patimas . Acest articol ar trebui sa-l vada cat mai multi oameni , caci exact cum explicati in a doua parte , organizate sau neorganizate miscarile ” au temeiuri in realitate ” .
    Oricum , felicitari organizatorilor care au reusit o manifestare atat de ampla fara incidente ! Inca o data pot fi mandra de caracteristica pasnica a romanilor ! De asemenea organizate sau nu , trebuie sa recunoastem ca oamenii aceia au iesit din proprie credinta . Mi-e rusine ca nu am iesit si eu .

  • Maestre, deliberat sau nu, faceti aceeasi eroare: PSD partid de corupti, PNL simbol al onestitatii. Daca DNA nu ar fi practicat standard dublu, numarul de puscariasi PNL ar fi fost cel putin egal, avand in vedere ca provine din contopirea a doua partide.
    Nu inteleg de ce dl.KWJ incepe orice demers pubilc cu o minciuna: amnistia. Nu s-a vorbit nimic despre acest lucru, cel putin in ultima vreme, nici in dezbaterea televizata de ieri.
    Daca binomul, sau SRI este amestecat in instigarea si mobilizarea oamenilor la mitinguri, atunci cred ca a venit momentul unei curatenii generale in aceste institutii.
    Ceausescu ar fi foarte fericit daca ar sti ce generatie de monstri a aparut la 26 de ani de la moartea lui: acestia nu vor cenzura presei, ca pe vremea lui, cer desfiintarea unor posturi tv incomode pentru ei, uitând ca au la indemana un instrument eficient, telecomanda.

    • Absolut corect ceea ce spuneti! As mai completa ceva: SRI de astazi nu este SRI de acum 25 de ani, precum nici in PSD-ul de azi nu sunt oamenii de acum 25 de ani (vorbesc de majoritatea decizionala). Despre modul de gândire a celor de azi si a celor de „atunci” se poate discuta foarte mult. Insa sa-i bagati pe toti in aceeasi oala consider, ca nu-i prea corect „maiestre”!

    • Domnule Constantin Cirlig, sunteți demn de tot respectul pentru comentariul adresat dlui Cristoiu!

  • „Abia acum, cand au inceput s-apara detalii din proiectul de buget, ne dam seama ca gratierea colectiva e doar o perdea de fum iar dezincriminarea abuzului in serviciu este un mijloc, nu un scop in sine. Guvernul Grindeanu a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a stabilit alocarea a 30 de miliarde de lei, adica aprox. 6,6 miliarde de euro, pentru Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) in intervalul 2017-2020. Ordonanta a fost publicata abia pe 25 ianuarie. Fondurile cresc acum de la 5,5 la 30 de miliarde de lei, deci de peste 5 ori, cum spuneam, peste noapte si fara nici o discutie. Cum vor fi distribuite aceste 30 de miliarde de lei, adica 6,6 miliarde de euro? Prin ordin de ministru.Cine este acest ministru? Dna Sevil Shhaideh. Deci, practic, asta inseamna ca dl. Dragnea va avea la dispozitie 6,6 miliarde de euro de dat la clientela. ” citat din petreanu.ro

  • PSD începe guvernarea greșit ca și data trecută. Atunci a început cu suspendarea lui Bădescu, acum cu amnistia. Și o țin așa gaia-mațu până la destrămare.

  • Felicitari Maestre

  • Si se pare ca ordonantele ascundeau ceva mai important: 30 miliarde lei prin Programul National de Dezvoltare Locala 2017-2020 OUG publicata pe 25.01.2017, bani care vor fi distributi autoritatilor locale prin semnatura discretionara a ministrului Dezvoltarii. E, acum se leaga si mai bine de ce trebuie dezincriminat abuzul in serviciu.

  • Se lucreaza le debarcarea lui Dragnea din ambele parti fiindca amandoua au contribuit la punerea lui. Sistemul alege pentru lideri de partide numai oameni santajabili. Daca nu au ceva le fabrica ceva fara sa stie, vezi Nicusor Dan, „i-au dat bani din afara tarii oameni fara venituri” o stii SIE ceva?

  • Am uitat ceva, nu toti oamenii din sistem sunt rau intentionati ci doar cativa, majoritatea sunt bine intentionati si bine pregatiti si isi fac bine treaba si chiar nu-i plac pe colegii lor care se dedau la altceva.

  • Eu cred ca 99 % din romani ori nu au citit de loc textele celor doua OUG sau le-au citit dar nu au inteles continutul pentru ca nu sunt juristi. Dar ca intotdeauna, ia pozitie foarte dura. Se bazeaza pe „explicatiile” televiziunilor, de care toti stim ca sunt tendentioase.
    Din afirmatiile CSM samd am inteles ca specialistii critica in principal „viteza” si lipsa trecerii prin parlament.
    Daca sunt destepti, trimit textele la parlament pentru a obtine legi organice. Dureza mai mult timp dar primesc sprijinul institutiilor din justitie.
    In felul acuesta ia in consideratie „apelul strazii” dar nu renunta la ce vor sa faca.

  • „Manifestatie ne-autorizata” e non sens. De ce ai avea nevoie de autorizatie de la Voda pentru a prostesta impotriva lui Voda? E o tampenie! Astfel de adunari, initiate pe Facebook sunt spontane, nu sunt organizate de nimeni. Nici nu ar mai cere cineva autorizatie pentru o masa atat de mare de oameni. Daca ies galeriile de fotbal si se incaiera cu Jandarmeria cine raspunde, cine isi ia amenda? Cel/cei care au cerut autorizatie. In conditiile astea cine credeti ca mai e dispus sa ceara vreo autorizatie de protest? Astfel de miscari sunt spontane si asa trebuie sa ramana. „Protest neautorizat” e doar in capul lui Dragnea. In privinta tinerilor iesiti in strada, nu sunt numai tineri corporatisti cu salarii de cacat ci si foarte, foarte multi someri, oameni fara niciun fel de job sau speranta. Ei sunt, cred, cei mai revoltati impotriva escrocilor care se tot invart pe la putere si dau legi doar pentru interesele lor proprii si nu pentru popor. Cam asta e perceptia. Si nu sunt numai tineri – au inceput sa iasa si din votantii PSD–ului care nu sunt de acord cu abuzul. E lume de toate varstele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *