România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Gîndul de marți, 31 mai 2016

Țara se duce de rîpă și premierul Dacian Cioloș se piaptănă cu Cumințenia pămîntului!

Vineri, 27 mai 2016, dînd curs urgenţei cerute de interesul naţional, şedinţa CSAT a luat în discuţie Criza din Sănătate.
Comunicatul şedinţei, citit de însuşi preşedintele României, dezvăluie o serie de măsuri cerute Guvernului Dacian Cioloş pentru a rezolva Criza din Sănătate.
Una dintre cauzele Crizei din Sănătate constă în neîncrederea cetăţenilor în capacitatea Puterii actuale – Preşedinţie şi Guvern – de a adopta măsuri rapide menite a rezolva măcar dezastrul zis şi al dezinfectanţilor.
Pe parcursul Scandalului Hexy Pharma s-a constatat că în sistemul de Sănătate nu există norme aliniate la standardele europene, privind antisepeticele şi dezinfectantele.

În consecinţă, şedinţa CSAT, la care a participat şi Dacian Cioloş, a solicitate Guvernului să treacă la stabilirea normelor:
„În ceea ce priveşte normele, avem nevoie de norme, norme aliniate la cerinţele standardelor europene referitoare la antiseptice şi dezinfectante chimice, norme mai exigente, mai aplicate inclusiv cu sancţiuni mai severe. S-a convenit ca un asemenea pachet de norme să fie elaborat la nivel de guvern pînă la sfîrşitul lunii iulie.
În acest scop, la Guvern se va constitui un grup de experţi, unde participă medici, biologi, chimişti, specialişti în siguranţă alimentară şi alte categorii de specialişti, care să lucreze la acest pachet de norme”.

Aceeaşi Şedinţă a cerut Guvernului şi alte măsuri, printre care se numără întărirea capacităţii de control a Ministerului Sănătăţii, iniţierea unui program de întărire şi perfecţionare a personalului medical pentru combaterea infecţiilor intraspitaliceşti, crearea unei reţele de laboratoare.

Includerea pe agenda Şedinţei CSAT a Crizei din Sănătate îşi are explicaţia nu atît în amploarea măsurilor (acestea puteau fi luate şi-ntr-o şedinţă de Guvern), cît mai ales în constatarea că la nivelul cetăţenilor creşte exasperarea, pentru că în acest domeniu nu se face nimic.
Şedinţa CSAT a rezolvat doar o parte a acestei exasperări.
Pentru ca românii să-şi recapete încrederea în Autorităţi, pentru a fi convinşi că Puterea acţionează prompt şi cu toate mijloacele în cazul unei Crize grave precum cea din Sănătate, era necesar ca Guvernul să dea un semnal ferm, spectaculos, c-a trecut la îndeplinirea măsurilor stabilite de CSAT.

Altfel, Şedinţa CSAT riscă să treacă drept o şmecherie a lui Klaus Iohannis, a Puterii în general, prin care s-a încercat aburirea românilor în genul:
Să ne facem că lucrăm!

Ştiind aceste lucruri, am aşteptat ziua de luni, 30 mai 2016, cu nerăbdare, convins că, încă de la prima oră de program, primul ministru va da un semnal că în materie de Sănătate Guvernul a trecut la lucru.
Din acest punct de vedere puteau fi convocaţi la Guvern, într-o şedinţă publică, sub conducerea premierului și cu tot tărăboiul mediatic de rigoare, măcar cîţiva dintre experţii meniţi să lucreze la Pachetul de Norme.
Ar fi fost pentru premier un bun prilej de a anunţa că îndeplinirea măsurilor face obiectul preocupării sale din perioada imediat următoare.

Luni, 30 mai 2016, la Guvern a avut loc o şedinţă, care a beneficiat de participarea lui Dan Cioloș și mai ales de tărăboiul mediatic necesar cînd se vrea să se transmită opiniei publice că Autoritățile se preocupă prioritar de ceva.
Nu pentru a lua primele măsuri în Criza din Sănătate, ci pentru a da un impuls hotărîtor campaniei de subscripţie publică pentru achiziţionarea Cuminţeniei pămîntului.

Sistemul electronic de achiziţii publice e blocat de la 26 mai pînă la 15 iunie 2016.
Asta înseamnă paralizarea aproape completă a activităţii în primăriile din întreaga ţară.
Fermierii nu şi-au primit nici acum subvenţia.
Motivul?
Nu merge nu ştiu ce soft.
Cadrele didactice se pregătesc să iasă în stradă pentru a protesta împotriva dispreţului arătat de Guvern în materie de salarizare.
Avocaţii sînt revoltaţi de cruciada dusă de Ministerul Justiţiei. Raluca Prună, tipa venită la o manifestare publică ducînd cu ea pe post de pardesiu plapuma sub care dormise pentru a pune sub controlul procurorilor relația confidențială dintre avocat și client, pentru a crea astfel o situație unică în lumea civilizată.

Luni, 30 mai 2016, premierul Dacian Cioloş a ţinut să-şi exprime maxima preocupare nu pentru Criza din Sănătate, nu pentru blocarea achiziţiilor publice, nu pentru fermierii care n-au primit subvenţii, nu pentru fondurile europene, ci pentru faptul că nu merge bine subscripţia publică vizînd strîngerea a 6 milioane de euro, care, împreună cu 5 milioane date de la Buget, ar urma să îmbogăţească nişte persoane pe care opinia publică nu le-a văzut nici pînă acum şi despre care eu cred că sînt interfeţele pentru adevăraţii beneficiari ai celor 11 milioane de euro.

Mai mult, Dacian Cioloş a amintit că strîngerea celor 6 milioane de euro e prioritatea priorităţilor pentru Guvernul său.
Am fost convins că escrocheria numită Cuminţenia pămîntului l-a avut ca autor pe fostul ministru al Culturii.
Vlad Alexandrescu a demisionat.
Nu numai că escrocheria a continuat să se desfăşoare, dar mai mult, ea a fost asumată în totalitate de chiar premierul Dacian Cioloş.
Care premier la sindrofia cu pricina a traversat un moment liric destul de nelalocul lui pentru un șef de Guvern, fie el și tehnocrat:
Asta e un test, daca romanii il vor pe Brancusi inapoi. Ce Brancusi a lasat mostenire umanitatii nu sunt atat osemintele lui, cat opera lui. Asta e cea care il reprezinta cel mai bine. Brancusi nu e un sfant religios, e un sfant prin arta lui. Pentru un sfant ii aduci osemnitele, pentru ca ele sunt moaste. Eu cred ca osemintele lui Brancusi, cele care ii dau sfintenie, sunt operele lui , inclusiv Cumintenia Pamantului.

Premierul Dacian Cioloş mi-e simpatic.
E ceea ce mă îndreptăţeşte să cred mai departe că angajarea sa totală într-o chestiune care pînă la urmă ţine doar de Ministerul Culturii sau chiar de un ONG, răspunde unui Ordin.
Spun asta pentru că, în multe privinţe, Dacian Cioloş pare a fi un om normal la cap.
Chiar admițînd că Afacerea Cumințenia pămîntului nu-i o escrocherie de tip ANRP, un premier care e un om normal la cap, cu atîtea probleme de rezolvat pentru a ține România pe linia de plutire și a nu o lăsa să se ducă de rîpă pînă la formarea unui Guvern de alegeri, nu face dintr-o chestiune controversată de achiziție a unei opere de artă prioritatea priorităților pentru Guvernul pe care-l conduce.

Vorba aia:
Țara se duce de rîpă și premierul Dacian Cioloș se piaptănă cu Cumințenia pămîntului!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

26 comentarii pentru articolul „Gîndul de marți, 31 mai 2016”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *