Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Efectele neașteptate ale unei premiere postdecembriste: Premierul nu e și șeful partidului de Guvernămînt

Prin demisia lui Victor Ponta din funcția de președinte al PSD și alegerea nestatutară a lui Liviu Dragnea ca președinte plin sub acoperire de președinte interimar, se înregistrează o premieră postdecembristă:
Premierul nu e și șeful partidului de Guvernămînt.

Pe la televiziunile de știri, liderii PSD, trecuți peste noapte de partea lui Liviu Dragnea, se întrec în a invoca drept precedent mandatul lui Nicolae Văcăroiu. Da, într-adevăr, la numirea sa, Nicolae Văcăroiu nu era nici măcar membru PSD și cu toate acestea a fost numit premier deși președintele PSD era Oliviu Gherman.

Da, dar cele două situații n-au nimic în comun:

  1. Nicolae Văcăroiu a fost numit de Ion Iliescu, președintele României, dar în același timp și președintele PDSR în chip neoficial. Prin impunerea lui Nicolae Văcăroiu, Ion Iliescu a vrut să-și securizeze influența decisivă asupra partidului. Dacă premier ar fi fost președintele PSD, acesta din urmă ar fi căpătat o putere supărătoare pentru președinte, care voia să guverneze pe șest.
  2. Conducerea PSD a acceptat din start șmecheria. Asta deoarece în partid nu se detașase o personalitate suficient de puternică pentru a pretinde rolul de premier. Adrian Năstase, la vremea respectivă în ascensiune, s-a mulțumit cu funcția de președinte al Camerei Deputaților.
  3. Oliviu Gherman a primit drept răsplată funcția de președinte al Senatului. Oricum, funcția de președinte al PSD era pentru el onorifică. Adevăratul președinte al PSD era Adrian Năstase. Dar Adrian Năstase era prea în debutul carierei politice pentru a rîvni la postul de președinte al PSD.

Situația de acum e net diferită:

  1. Victor Ponta a fost timp de 5 ani și jumătate liderul de necontestat al PSD. Ea, această funcție, a primit o tărie deosebită prin funcția de premier, așa cum funcția de premier a fost întărită de cea de președinte al PSD.
  2. Rezultatele bunei guvernări se transmit automat PSD și prin faptul că premierul e Președinte al Partidului.
  3. Liviu Dragnea nu e Oliviu Gherman. Liviu Dragnea pare decis să facă din funcția de președinte al PSD un fel de funcție de superpremier. Dacă Oliviu Gherman nu avea nici o ambiție în materie de guvernare, Liviu Dragnea se arată decis să-și spună cuvîntul și în chestiunile Guvernului.
  4. Președintele Klaus Iohannis n-are un cuvînt de spus în PSD. Ion Iliescu guverna prin intermediul lui Nicolae Văcăroiu, pentru că el era practic și șeful PSD. Atît Oliviu Gherman, cît și Nicolae Văcăroiu nu pretindeau că au un cuvînt de spus în materie de guvernare. Amîndoi supuși lui Ion Iliescu, ei nu se băteau care influențează deciziile Guvernului. Spre deosebire de cei doi, Liviu Dragnea și Victor Ponta se concurează la șefia Guvernului, cîtă vreme ei nu sunt supuși Cotrocenilor.
  5. Coaliția e alcătuită din partide ai căror președinți sunt demnitari. Gabriel Oprea, președintele UNPR, e vicepremier. Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, e președintele Senatului. Spre deosebire de ei, președintele PSD n-are nici o funcție în structurile de putere. Victor Ponta, premier, n-are nici o funcție în PSD. Astfel, spre deosebire de Guvernarea Nicolae Văcăroiu, dacă Liviu Dragnea, ca președinte al PSD, va forța nota în materie de Guvernare, Gabriel Oprea, șef de partid, dar și demnitar, ar putea să se supere.

Această premieră postdecembristă obligă toate partidele politice din România să-și regîndească strategiile de pînă acum.
PNL a atacat iar și iar, cu o consecvență prostească, pe Victor Ponta, în dubla ipostază a acestuia: de președinte al PSD și de premier. Acum, la nivelul Puterii, s-a ivit un nou actor: Liviu Dragnea. Ce va face PNL în aceste condiții? Cum va reuși să atace atît PSD-ul prin Liviu Dragnea, cît și Guvernul, prin Victor Ponta?

PSD se confruntă cu o mare problemă. Cîtă vreme premierul era și șef de partid, succesele Guvernării treceau în contul PSD. Acum legătura între PSD și Guvern s-a rupt. Cum se va face transferul de succese de la Guvern la Partid?

Klaus Iohannis lucrează cu partidele politice. Indiscutabil, Liviu Dragnea e un președinte de partid pe care și-l dorea Klaus Iohannis. Mai mult ca sigur, prin Liviu Dragnea, PSD va aplauda toate inițiativele președintelui. Astfel, Klaus Iohannis nu va avea nici o problemă să-și impună partidelor politice Proiectele de țară. PSD în schimb va pierde electoral, pentru că Proiectele de țară ale lui Klaus Iohannis sunt Proiectele PNL. Cum se va mai deosebi electoral PSD de PNL?

Sunt și alte consecințe ale acestei premiere postdecembriste:
Despărțirea funcției de premier de cea de președinte al principalului partid de guvernămînt.

Ele se vor vedea, indiscutabil, numai dacă, la toamnă, PSD nu va trece în Opoziție.
Dat fiind că unul dintre efectele disocierii îl reprezîntă tocmai slăbirea Guvernării, nu putem exclude o schimbare de Guvern la toamnă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

23 comentarii pentru articolul „Efectele neașteptate ale unei premiere postdecembriste: Premierul nu e și șeful partidului de Guvernămînt”

  • Cel mai bine ar fi sa nu mai existe partide politice. De la PCR via FSN au aparut in politica fostii comunisti si securisti sub diverse culori dar avand acelasi interes: sa ajunga la putere, sa aiba privilegii asa cum erau obisnuiti din ceausism, si capitalismul i-a rasplatit cum nici nu si-au imaginat, apoi a urmat esalonul doi. Au scos dolarii de sub saltea, aia ca voiculescu i-au adus din strainatate, si iata-i milionari din afaceri cu statul, evaziune fiscala, spalare de bani. E drept ca-n ultimii ani unii au ajuns la puscarie dar cei 11 ani de liniste si pace oferiti de iliescu au pus bazele hotiilor, furturilor, averilor. De aceea ziceam ca ideal ar fi sa nu mai existe partide politice, sa fie un guvern format din profesionisti in diverse domenii, cinstiti, patrioti, corecti, intelectuali. Sa nu mai existe manipulare in mass-media, cetateanul sa participe efectiv in treburile tarii, sa aiba exemplul de civism, corectitudine, disciplina, de la varf. Un popor se poate educa, in timp, daca cei de la varf sunt un bun exemplu. Mda, stiu, e o utopie dar mi-e sila sa mai aud de ponta, dragnea, psd.

  • Ion Cristoiu pe care-l
    urmaresc de multi ani,are o
    adevarata slabiciune pentru
    Victor Ponta pe care nu i-o
    inteleg si ma face sa cred ca
    nu este dezinteresata .
    Altfel, Victor Ponta secondat de cateva trompete gen
    Codrin Stefanescu si cateva posturi tv realizeaza o propaganda desantata a realizarilor pesediste.
    In realitate de cand au preluat puterea de la guvernul Ungureanu cu sprijinul tradarii
    lui Frunzaverde,tara a ramas in incremenire. Momaile pnl
    vinovate de infiintarea monstrului usl,coalitie formata pe baza de interese impotriva
    naturii si care au organizat
    lovitura de stat din 2012 asista pasive la acest dezastru.
    In timpul guvernarii Boc si
    Ungureanu cu toate ca tara
    se afla in plina criza economica se construiau autostrazi
    locuinte ANL, alimentari cu apa,drumuri comunale, se atrageau fonduri europene,sali de
    gimnastica,stadioane,partii de
    schii. Acuma nu se face nimic
    din toate acestea. Sunt bani la
    buget. Dar cu ce pret?
    Cu pretul stagnarii toatale a
    investitilor si distribuirii lor
    pe criterii electorale, vezi
    pensii speciale,iluzorii mariri
    de salarii pentru bugetari dupa
    ce mai intai si le-au marit pe
    ale lor.
    Masina de propaganda a lui
    Voiculescu si Ghita fac totul
    sa ascunda adevarul. Au tot interesul ca tara sa ramana in
    incremenire si sa demonizeze
    epoca Basescu-Boc de parca
    ei ar fi vinovati ca toata floarea cea vestita a psd este in puscarie in frunte cu seful
    de orchestra al suspendarii,
    Voiculescu.

  • Parteneriatul cu Sova si impli
    carea penala a lui Victor Ponta
    pentru fals ,uz de fals,spalare de bani si favorizarea infracto
    rului este un mic preludiu
    pentru ce va urma din odiseea
    penala a urmaritului penal aflat in discutie. Asadar, pentru a nu ingropa partidul
    stiind ce o sa urmeze impri
    cinatul a decis sa fuga….
    Urneaza cazurile cu Ponta in
    rol de actor principal penal
    incidente cu Kaz Munai Gaz
    CFR marfa,Lukoil, Sebastian
    Ghita plus plotogariile facute
    de tata socru Sarbu.

  • Domnule Cristoiu,nu v ati saturat de PSD, Iliescu,Dragnea,Ponta etc?Pe ei nu i intereseaza decat de ei ,iar dvs va framantati gandurile cu ei.

  • nu este valabila asertiunea ca avem o premiera prin faptul ca premierul nu este si seful partidului: Stolojan si, mai ales, Vacaroiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *