Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Cum ne aburește (și ne va aburi!) Liviu Dragnea cu Ordonanța de Urgență privind completele de cinci

Recapitularea e mama înțelegerii și în materie de politică.
Sub semnul acestei maxime al cărei autor sînt, voi purcede la trecerea în revistă a noii epopei PSD-iste a lui Ghilgameș, cea a conceperii, alcătuirii, trimiterii de la Ministerul Justiției la Guvern și adoptării în ședință a OUG privind completele de cinci. Despre necesitatea democratică și de bun-simț cetățenesc de acordare a dreptului de a depune contestație în anulare și celor care au fost parte a unui proces judecat de un complet de cinci ilegal din 2014 pînă acum – inculpat, parte vătămată și procurori DNA – am mai scris. E de prisos să reiau argumentele mele în favoarea OUG și nuanțările mele la teza de propagandă a Diviziei Presă a Binomului potrivit căreia astfel se vor favoriza corupții.

Recapitularea epopeii n-are rostul de a pleda din nou pentru OUG. Nu sîntem adepții militantismului de tip Scînteia în presa democratică. Doar Scînteia din anii stalinistului Brucan făcea din editorialele sale porunci pentru activiști, demnitari și popor revoluționar, gen Să stîrpim ideologia burgheză! Să culegem la timp varza timpurie! Să ne facem datoria patriotică de a da cotele la timp! Prin urmare, în privința OUG noi ne-am limitat prerogativele la cel de a scrie că ar fi bine. Dacă ea va fi dată sau nu e o chestiune de prerogativele Guvernului și nu ale presei. Facem această recapitulare pentru a atrage din nou atenția asupra comediei de bîlci jucată de doi ani și ceva încoace de PSD în chestiunea luptei cu Sistemul pentru repararea erorilor trecutului de dictatură a Binomului SRI-DNA.

În seara zilei de 20 ianuarie 2019, ministrul Justiției, Tudorel Toader, invitat la România Tv să răspundă la o întrebare privind Recursul compensatoriu, se avîntă într-un lung discurs care cuprinde la un moment dat și acest text:

„Vedem multe abuzuri. Că sînt de la DNA, că au fost de la Ploieşti, că sînt de la Oradea, vedem ce spune Curtea Constituţională că protocoalele sînt nefireşti, neconstituţionale, vedem ce spune Curtea Constituţională că din 2014 încoace completurile de cinci au fost constituite în contradicţie cu legea şi a declarat Curtea acel conflict. Noi sigur trebuie să facem ceva. Sigur într-un stat de drept nu poţi să-i zici românului: domnule, ai fost urmărit penal pe protocoale declarate neconstituţionale, ai fost condamnat definitiv pe completuri nelegal constituite, procedură declarată neconstituţională, dar într-un stat de drept al lui 2019, într-o ţară membră a UE, chiar dacă ţi s-a încălcat dreptul la apărare, la un proces echitabil, la respectarea legii, rămîi condamnat sau rămîi în puşcărie. Ce vom face noi? Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către completuri nelegal constituite şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa în complet legal constituit îi va judeca şi dacă vor fi vinovaţi vor plăti, dacă nu vor fi vinovaţi, sigur, nu există temei să plătească. Deci asta este o primă şi imediată măsură.”

Nu zadarnic am insistat și insistăm pe amănuntul că ministrul folosește prilejul intervenției pentru a face anunțul despre OUG. Sînt situații în care un demnitar, un politician, prins la înghesuială de presă e constrîns să spună ceva în public despre o chestiune pe care ar fi vrut s-o evite. În cazul OUG – repet – Tudorel Toader e cel care aduce vorba. Pentru a preciza că ei, cei de la Ministerul Justiției, au pregătit un proiect de ordonanță de urgență. Formula am pregătit un proiect ar putea crea impresia că e vorba de un draft la care cei de la minister vor trebui să mai lucreze. Nu, e vorba de un proiect, deoarece doar Guvernul poate aproba o OUG.

În seara zilei de 20 ianuarie 2019, se lansează în spațiul public, de către Ministrul Justiției anunțul privind OUG.
De îndată se pronunță despre asta și premierul Viorica Dăncilă.
Pe 22 ianuarie 2019 ea declară:

„Am discutat cu ministrul Justiției despre această OUG care dă posibilitatea unui proces corect. Cred că dincolo de faptul că vorbim de statul de drept, despre justiție, trebuie să vorbim și despre aceste drepturi ale acestor oameni. Trebuie să vedem cum putem îndrepta aceste lucruri. Trebuie să dăm și acestor oameni o șansă.”

Din cîte se vede, premierul nu numai că nu evită să vorbească despre OUG, nu numai că nu zice Nu ne interesează, o să-l întreb pe domnul ministru ce l-a apucat, dar mai mult se înscrie în rîndurile celor care susțin această OUG. Au fost situații în postdecembrism cînd un ministru cu o personalitate accentuată a anunțat cu de la sine putere o decizie pe care urma s-o ia Guvernul. Adoptarea unei OUG depinde exclusiv de Guvern, mai precis de premier. Sau dacă vrem să fim riguroși democratic, punerea ei pe ordinea de zi a unei ședințe de Guvern depinde exclusiv de premier. Declarațiile Vioricăi Dăncilă ne spun limpede că premierul n-are nimic împotriva OUG. Ba mai mult, e adeptă entuziastă a OUG.

De la 20 ianuarie 2019 s-a scurs multă apă pe Dunăre și s-au scurs multe ședințe de Guvern la Palatul Victoria. Judecînd după spusele lui Tudorel Toader (OUG e pregătită deja ca redactare), după declarațiile Vioricăi Dăncilă, introducerea și zicem noi adoptarea OUG era o chestiune de cel mult cîteva zile de la anunțul din 20 ianuarie 2019.

Au trecut de la anunț opt zile. Pe 28 ianuarie 2019 seara Tudorel Toader e invitatul lui Mihai Gâdea la Antena 3. Vine vorba și de OUG anunțată în 20 ianuarie 2019. Are loc următorul dialog:

Realizator: (…) În condiţiile în care nişte oameni, mulţi, au fost judecaţi de nişte completuri nelegale, asta n-are cum să rămînă ca şi cînd e legal. Motiv pentru care dvs aţi venit şi aţi spus: trebuie dată o ordonanţă de urgenţă ca cei care au fost judecaţi de completuri nelegale să poată avea acces la completuri legal constituite. Am înţeles corect?

Tudorel Toader: Da, chiar foarte corect.

Realizator: Bun. Care este decizia? Aveţi ordonanţa; va fi dată… cînd?

Tudorel Toader: La Ministerul Justiţiei nu se dau ordonanţe. La Ministerul Justiţiei se pot elabora proiecte, pot pleca, propuse primului ministru spre promovarea soluţiei sub forma ordonanţei de urgenţă sau, sigur, în procesul legislativ firesc, ca proiecte de lege. (…)

Realizator: Ok. Care e soluţia?

Tudorel Toader: Tocmai aţi repetat-o dumneavoastră adineauri.

Realizator: Ordonanţă de urgenţă?

Tudorel Toader: Da.

Realizator: Aţi făcut o propunere în sensul acesta primului ministru?

Tudorel Toader: Nu.

Realizator: O veţi face?

Tudorel Toader: Da.

Realizator: Ne puteţi spune cînd?

Tudorel Toader: Probabil în termen scurt.”

Scandalul refuzului prezidențial de a accepta pe cei doi miniștri propuși de PSD a adus în fața națiunii o chestiune la care românii nu s-au gîndit de a lungul secolelor:
Înțelegerea sintagmei de îndată.
CCR a zis că președintele trebuie să se conformeze de îndată.
Klaus Iohannis, dînd curs viziunii sale despre o lume în care lucrurile se mișcă doar cu lentoarea unui fișet ruginit, susține că de îndată înseamnă și peste cîteva decenii. Pe 28 ianuarie 2019, întrebat cînd va trimite proiectul de OUG la Guvern, Tudorel Toader a răspuns :
Probabil în termen scurt.

Ce înseamnă în termen scurt ?
Zadarnic ne ducem la dicționar și citim că în termen scurt înseamnă în termen scurt.
De la anunțul în termen scurt au trecut 7 zile. Cam mult pentru un în termen scurt. Duminică, 3 februarie 2019, a avut loc ședința CEXN al PSD. La finele reuniunii, Liviu Dragnea a ținut o conferință de presă. În chip inevitabil, a fost întrebat în legătură cu OUG. Răspunsul domniei sale a avut rolul împingerii Cetățeanului Turmentat. Ne-a amețit:

„Eu nu vreau să vorbesc despre himere. Cînd o să văd un text, eu cînd o să văd un text care să conţină ceea ce s-a discutat în Comitetul Executiv Naţional şi care, pe mine, pe domnul Tăriceanu, să ne convingă că acele ordonanţe repară mare parte din nedreptăţile care au ieşit la iveală în ultima perioadă, atunci o să vorbesc despre ele şi o să le susţin. Pînă atunci nu vreau să comentez.”

Liviu Dragnea e președintele PSD. Partidul care susține Guvernul. De la anunțul lui Tudorel Toader au trecut deja două săptămîni. Potrivit anunțului, textul era gata chiar din 20 ianuarie 2019. Era normal că Liviu Dragnea să ceară să-l vadă și el. Măcar de curiozitate. Din cîte se vede nu l-a văzut încă. După reuniune, e întrebată despre OUG și Viorica Dăncilă. Domnia sa răspunde astfel:

„Am discutat cu domnul ministru. Am discutat şi vineri. Am discutat ce putem face în legătură cu recursul compensatoriu, am discutat ordonanţa privind completurile de cinci. Urmează să am încă o discuţie săptămîna aceasta. (…)”

Duminică, 3 februarie 2019, Viorica Dăncilă ne anunță c-a discutat vineri, 1 februarie 2019, cu Tudorel Toader despre OUG. Păi mai discutase despre OUG și pe 22 ianuarie 2019. Din zicerile sale înțelegem că va discuta și săptămîna asta. Atenție! Va discuta doar. Asta nu înseamnă că va introduce OUG pe lista vreunei ședințe de Guvern.

Repetăm cele spuse în primele rînduri ale textului.
Inițiativa unei OUG a fost a ministrului Justiției. Premierul Viorica Dăncilă a fost de acord cu asta.
Se pune întrebarea:
Dacă e așa, de ce nu dau odată OUG?
Sau dacă nu pot s-o dea, de ce nu spun limpede:
N-o mai dăm, nu ne putem permite?
Cum de ce?
Ca să-i poată aburi mai departe Liviu Dragnea pe baronii PSD că el acuș-acuș îi scapă de sentințe!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

25 comentarii pentru articolul „Cum ne aburește (și ne va aburi!) Liviu Dragnea cu Ordonanța de Urgență privind completele de cinci”

 • Le propun celor din guvern să intre, pas cu pas, la ‘operaţie estetică’, la acel parcagiu italian, care le tăia pe ţâţe, sau pe buci(ze) pe acele piţipoance care n-aveau un amant care sa le plătească operatiile !!!
  Cică si unele ‘personalitati’ s-ar fi lăsat ‘injectate’ cu botox, sau hialu’, ca sa nu zic mai multe … substanţe !!!
  BRAVO DSP, BRAVO MANZO, BRAVO ZONACLINIC, tot.înainte, că nu păţiţi nimic !!!

 • Dragnea si Tudorel ar da drumul chiar azi ordonantei de urgenta, daca nu s-ar teme de reactia societatii civile, de manifestatiile care ar urma împotriva lor si a PSD.
  Ticalosii pastreaza însa vie ideea adoptarii unei astfel de ordonante, pentru a avea ocazia sa aduca în discutie în mod repetat si ostentativ ideea ca tuturor coruptilor li s-au fabricat dosare politice.

  • Doar atât pot sa faca deocamdata. Vom vedea însa le ce se vor deda în viitorul apropiat.

   • Eu zic ca ar trebui desfiintate institutiile judecatorului si avocatului. E suficienta institutia procurorului. Acesta poate inculpa, judeca si hotari solutia juridica. Si fara prea multe probe. E suficient un denunt patriotic. Ce atata tevatura? A zis procurorul ca esti vinovat, gata, la bulau! Cred ca ne-ar pupa de bucurie aia de la UE pentru o astfel de reforma. Ah, sa nu uit, executiile sa se faca in piata mare, cu invitatie si insotite de spectacole de muzica si poezie!

   • De asemenea trebuie revizuita atitudinea fata de entitatile si cetatenii straini, in special cei din occident. Acestia vor fi considerati semizei si vor avea imunitate deplina in Romania. Numai asa ne putem dovedi atasamentul si adeziunea fierbinte la valorile societatii occidentale, in speta a marii familii UE pe care juram s-o servim, sa-i debarasam mesele si sa-i facem curat luna in pivnita, wc si curte. Juram!

    • Eu zic ca ar trebui scris în Constitutia României ca cei care sunt alesi de catre cetatenii patriei sa le conduca destinele spre bunastare si progres, dar si acolitii lor, au voie sa poata fura nestingheriti din avutul tuturor, tot ce le pica la mâna!
     Sa fie desfiintata Justitia în ansamblul ei (procurori, judecatori), dar numai pentru cei amintiti mai sus!

     • @domi:
      Ce am scris eu e in concordanta cu dorintele UE, ce ai scris tu e contra UE! Ca doar UE a urmarit dosare punctual in Romania si a fost foarte fericita cand judecatorii au dat verdicte conform rechizitoriilor si a fost nefericita cand judecatorii au infirmat rechizitoriile. Deci, eu vreau ca UE sa fie fericita, mai mult decat fericita, sa fie in extaz!

     • @domi: sunt in extaz, am gasit formula magica a reformei justitiei din Romania. Ea se va numi „3 in 1”. Cu un singur procuror rezolvi trei joburi: de judecator, procuror si avocat. Nu-i asa ca e genial?

     • E usor sa fim ironici si sarcastici, când nimic n-avem a spune.
      Nu ar fi mai simplu sa scrii la obiect, atunci când vrei sa-ti exprimi opiniile anti-UE si sa nu lasi impresia ca esti de acord cu hotiile si faradelegile coruptilor?!

     • @domi:
      da, sunt anti UE dar asta pentru ca vad ca judeca mereu cu doua masuri si sunt ipocriti. Sa vad daca ai curajul sa-mi raspunzi: Cum in Germania ministrul justitiei il poate mazili pe procurorul federal in 5 minute si nimeni nu contesta iar la noi asa ceva e considerat gest de lese majeste? Simplu si punctual. Sau la aia ministrul nu e politic si sanchi, nu incaleca justitia. Ala e venit direct din cer la minister, numai la noi ministrul e politic. Te bagi?

     • Nu are niciun rost „sa ma bag” pentru ca cele doua situatii sunt total diferite, sa nu mai vorbim ca Tudorelul nu poate fi comparat cu Heiko Maas! Jamais!

     • @domi: da, sunt diferite. Unul la dulai si unul la catei. Felicitari! Nenica, nici daca s-ar pisa nemtii in capul vostru, nu v-ati supara. Ca ei sunt superiori si nu ne putem compara, n-asa?

     • Atâta timp cât Tudorelul este mânat în lupta de catre coruptii care vor sa scape de puscarie, sigur ca un ministru neamt sau francez etc., care nu face ca si el, îi este superior! Nu vorbim aici despre apartenenta la vreo natie, ci despre prostul obicei al ministrului român de a-i servi pe hoti. Salut.

     • Măi, dar de legea COSUVERANITĂŢII, aţi auzit ???

  • Ii doare-n tun, și-n apa din el, de societatea civilă, sau de al’ceva !
   Deocamdată au ‘proleme’ cu majoritatea in cameră, d-aia … evită !

 • Daca LCK va fi aleasa, ii dorim „succesuri”. O sa aiba foarte mare nevoie.

  • Cred c-ar fi mai bine, pt ea, sa nu fie aleasă ! Dacă ea crede că s-ar putea lăsa ‘manipulată’, n-are decât să-ncerce !

 • E de reamintit. Ce e gunoi în Romînia, e aur curat la Brusels. Cică fata care i-a făcut stat paralel lu Soros în Romania, Kovesi e pe primu loc în „preferințele” comisiei pt funcția de procuror european. Adică cine e comisiia aia, nu e pe bani europeni plătită, nu e publică 😎 ? Să știm și noi ce limbrici dau avize fără să țină cont de mizeriile făcute de DNA cu kovesi a ei în Romania.UE a ajuns oficial o mafie, condusă cu dărîmați- alde Tajani și Timermans- sclavi soros , și Juncker sclavu șprițului de vin roșu. 😀

  • Stai calm. Duduia nici nu stie in ce intra. Pai, nenica, acolo nu mai e pe decapate de catei, acolo e in arena cu lei, cu baieti cu „billions of $” si case de avocatura top de top. Pai numai gandul ca ai adversar la bara pe avocatii nu stiu carei multinationale sau banci internationale si te linistesti instant. Ca nu e tot una sa fii campion la tine in sat sau campion in NBA! Asa ca tot cu pisoii nostri va lupta, ca dincolo nu va avea nici o sansa. postul e pur politic. N-are legatura cu coruptia adevarata. E aceeasi vrajeala marca Kolhozul Oiropean.

 • Ba Jipula , nu am timp sa-ti desenez ,pupa-te-as pe carnetul de note din anii ’70 de la ASE , dar trebe sa fii loaza mare daca dupa atata educatie contabiliceasca , cu note demne de Nadia la Montreal , continuii sa citezi dintr-un analfabet ,,fara umbra de indoiala “,socotitorul de GAZ Geluta Diaconu .
  Ba , una la mana , daca chiar ai habar cum arata un bliant ,contabil ,daca iti spune ceva , insemna ca ai si ceva in devla , pe cale de consecinta , nu-ti expui muianul pe feisbuc , ca doar nu esti june sa vrei sa te mariti, asta o fac progeniturile in speta pana in 35 de ani ,aista-i viata ,au ce arata ,traiasca sapca ta rosie de meges intarziat mintal , restul sunt penibili frustrati ,cu urme de regrete ca nu s-a inventat daravela amu ceva anisori ,iar apoi , ca bonus ,sa-ti afisezi si pretentioasele studii , fie ele si de ASE de anii 70 , nu lasa loc de intrepretare privind sanatatea mintala , pentru ca destapaciunea din cap trebuie sa se vada din ce cufuresti in fapt si in drept ,nu sa ti-o expui pe toate gardurile , iar daca esti stravechi cum sustii , poate mai tii minte numele caror insi erau pe vremuri pe toate gardurile !
  In rest , succesuri lu fii-ta , in mandria ei de expata din est , prietenii stiu ce ce , cat despre fii-tu , cu veterinara lui ,nimic nu e de laudat , mi-au trecut atatea loaze din astea prin mana in ultimii vreo 25 de ani , incat , crede-ma ,nimic nu e de laudat , cu toata mostenirea lui genetico-aseista a lui ta-su cu tot , coada vacii se da cu mana , atat in romana cat si in engleza , indiferent de fudulia ta , sa-l convingi in devla ca e mai altfel in vest decat in est .

 • Maestre,
  In general va citesc si partial pozitiv va apreciez.
  In chestiunea asta, o cam frecați, o tot subliniati, cu Dragnea, fără el, sigur TTT e simpatic si bun de gura, complete si incomplete, DAR e o chestie de baza de care romanii de după 89( spre deosebire de rusi) se feresc ca de PCR.
  Instituția Juratilor.
  Băgați un comentariu pe subiect, merita, nu merita sa o avem, ca dacă alti( nu spun fraieri) o au poate ca are o logica.

  • Avem noutăți dinspre activiștii din Justiție. Forumul Judecătorilor din România”, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statulului Procurorilor şi procurorul Bogdan Pîrlog nu vor investigarea infractiunilor din justitie și vor desființarea instituției care se va ocupa cu asta. Ciune adică? Alde procuroarea sulii Lancranjan zisă Veverița, alde Dragoș Calin, șefu judecătorilor olteni, alde procuroru sulii Pîrlog care a stat să pună sub acuzare jandarmii peste program. 😎 Toți ăștia sînt rezistenți,adică Soros. Deci, recapitulînd, dacă Soros nu vrea justiție în Romînia are și sclavii prin care să acționeze împotriva justiției. Ar fi cazul ca ministru Justiției să se sesizeze că penibilii ăștia se țin mai mult de petiții decît de muncă și să pornească investigații individuale pe „activism”. Singurul activism al lor trebuie să fie Legea Romîniei nu legea lu soros 😆

   • Se adîncește deficitu bugetar al Franței. Sindicatele au făcut azi manifestație ptr mărirea salariului minim garantat și poliția a ieșit să-i bage în dube . De cînd cu protestele „vestelor galbene”, poliția idiotului Macron și a babei lui deja începe să creadă că singura misiune a polițistului francez e să dea cu bîta în demonstranți.

  • S-a calculat că în 12 ani buldogii lu Kovesi-Coldea au cheltuit pe interceptari 666 miliarde lei, în perioada 2005-2016. Cifra Fiarei. Da care e totuși Fiara cea mai mare? Cumva nazistu de la Cotroceni? 😈

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *