Joe Biden se retrage din cursa prezidențială: „Este în interesul partidului meu și al țării”

Gîndul de marți

Pentru cine a fost născocită afacerea cu manualele digitale?

Elevii de clasa întîi și de clasa a doua au început școala fără manuale.
Ce înseamnă pentru un copil prima zi de școală din viață – nu cred că mai e nevoie să subliniez.
Nici ce înseamnă ca în acest moment unic din viață să nu găsească manualele noi pe bancă – nu trebuie să mai spun ceva.

Pentru a abate atenția de la unul dintre cele mai grave evenimente postdecembriste, dovedind încă o dată că sub conducerea lui Victor Ponta PSD și-a pierdut îndemînarea de a administra țara, rămînînd în schimb cu îndemînarea de a o jefui, Victor Ponta a bătut cîmpii despre Revoluția produsă în învățămînt de manualele digitale de la clasa întîi și clasa a doua.
Presa noastră de fătuce și guguștiuci a mușcat din nou momeala aruncată de șmecherul Victor Ponta, imbatabil la trucuri de bîlci.

Preocupat cum sunt de mersul la documente, am vrut să văd despre ce-i vorba în propoziția cu manualele digitale.
Documentul care ne spune totul despre ele e acesta:
CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE
Nr. 294/07.III.2014
A P R O B,
M I N I S T R U,
Remus PRICOPIE
S P E C I F I C A Ţ I I  T E H N I C E
pentru editarea manualelor şcolare destinate claselor I și a II-a”.

Citez din el fragmentele lămuritoare:
Începând cu anul şcolar 2014/2015, Ministerul Educaţiei Naţionale va asigura elevilor claselor I și a II-a următoarele manuale noi:
– Comunicare în limba română;
– Comunicare în limba maternă;
– Matematică şi explorarea mediului;
– Limba modernă;
– Religie.
Elevii vor primi manualele în două formate, un format imprimat şi un format digital.
Manualul digital cuprinde integral conţinutul manualului tipărit, având în plus (sau în locul ilustraţiilor de pe hârtie) elemente specifice precum: exerciţii interactive, jocuri educaţionale, animaţii, filme şi simulări care, prin utilizare, aduc un plus de profit cognitiv. Manualele sunt utilizate în procesul de predare-învățare-evaluare atât individual, cât şi în activităţi de grup.
Manualele digitale vor comunica cu platforma www.manuale.edu.ro, care asigură acces liber. Din acest motiv, este necesară asigurarea accesării în condiţii optime a manualelor digitale de către potenţialii utilizatori. Manualele digitale vor fi accesate prin autentificare, în baza unor credenţiale. Utilizatorii vor fi împărţiţi pe roluri şi vor avea drepturi diferite: elev, profesor sau părinte.

Din cîte știți, eu sunt din Găgești Deal, județul Vrancea.
Copii de clasa întîi s-au dus la școală luni, 15 septembrie 2014.
N-au găsit pe bănci manualele în forma imprimată.
N-ar fi găsit nici pe platforma www.manuale.edu.ro manualele în forma digitală.
Dacă accesezi site-ul respectiv, vei descoperi anunțul că e în construcție.

Să zicem însă că peste o lună, două manualele vor fi gata în forma tipărită și în forma digitală.
Elevul din Găgești Deal află de la învățătoare că pe lîngă manualul tipărit există și un manual digital, formidabil.
Curios, copilul din Găgești Deal întreabă cum poate face rost de așa ceva, la care are dreptul prin lege.

Dacă ar fi să credem documentului emis de Minister, pentru a se bucura de manualul digital, lăudat de Victor Ponta, cel pe care îl va alege taică-său la Președinție, pentru că Găgești Deal e PSD-ist încă de vremea intrării Armatei Roșii în sat, elevul trebuie să aibă:

 1. Un calculator sau un laptop sau o tabletă;
 2. Calculatorul trebuie să aibă conexiune la internet;
 3. Laptopul trebuie să aibă conexiune la internet prin Wi-Fi;
 4. Tableta trebuie să aibă conexiune la internet prin Wi Fi (ceea ce înseamnă router) sau prin cartelă 3G;
 5. În Găgești Deal trebuie să fie internet tot timpul;
 6. În Găgești Deal trebuie să funcționeze cartela 3G.

Admițînd că părinții copiilor din Găești Deal au făcut suficiente afaceri ilegale cu statul pentru a putea oferi copiilor lor tehnologia mai sus amintită și presupunînd că n-au fost încă arestați de DNA, pentru ca elevul să se bucure de măreața realizare a Guvernului Ponta, trebuie:

 1. Să nu plouă. Cînd plouă, și după, se întrerupe internetul;
 2. Copilul să dea o fugă cu tableta în mînă pînă-n Găgești Vale, deoarece în Găgești Deal nu bate semnalul 3G.

Într-o țară în care multe școli n-au apă curentă, iar wc-urile sunt în curte, așa zisele manuale digitale sunt o glumă.
Cînd apare cîte o inițiativă de acest gen a Guvernului, de 24 de ani mă întreb cui i-a fost dedicată.

Din acest punct de vedere, afacerea cu manualele digitale nu-i o glumă.
E un lucru serios.
Ca toate miș-mașurile Famigliei Ponta!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

24 comentarii pentru articolul „Gîndul de marți”

 • @Corina Violeta Oprisiu, cine le vinde? Vulpea lui Pricopie?
  Ce rusine, dupa ce n-au fost in stare sa editeze manualele pentru clasa I-a si a II-a, acum propaganda pesedista iese cu fumigene, ba ca cei de clasa I-a o sa invete dupa fise, ba ca cei de la a II-a o sa le se de manualele de anul trecut, ba ca o sa fie puse in vanzare manuale noi.
  Monstruos!

 • Ce face iresponsabilul asta de Ponta este strigator la cer. Cum sa inceapa anul scolar si elevii de clasa I-a si a II-a sa fie fara nanuale? Cata incompetenta!
  Fa, Ponta, da unul mai prost decat Pri-copie la invatamant n-ai gasit? Mai bine puneai vulpea aia despre care vorbea „analfabetul” ca i-a crescut pe Remus si Romulus.

 • Văd că pesedeii sunt mândri de înjurătura lui mazăre, hai să-i salutăm cu SĂ TE F…. ÎN C… PE MĂ-TA în loc de bună ziua

 • Manualele sunt de vinzare. Părinții le vor cumpara.

 • Bineinteles ca smenul manualelor digitale este un bishnit cu dedicatie. Si cine e IT-istul de casa al gangsterilor rosii? Ghita, proprietarul Ramaru TV, se stie. Asa ca din manareala asta elevii se vor alege cu o platforma facuta prost, care le va da mari dureri de cap sa o acceseze, dar pe care Ghita va factura sume faraonice. Asta pentru ca pe alde Dottore Viorel nu da doi bani pe scoala. Daca el cu o teza de doctorat plagiata a ajuns prim-ministru si prim-aspirant la fotoliul de la Cotroceni, fara ca majoritatea populimii sa fie vexata de asta, atunci isi permite sa inceapa un an scolar fara manuale sau sa dea ordonante prin care sa bage la facultate loaze care nu au fost capabile sa ia Bacalaureatul. In ritmul asta ajungi sa faci facultatea si fara scoala sau fara gradinita. Doar pe baza cererii avizate la partid. Cum proceda PCR-ul, parintele PSD-ului, prin anii ’50 ai secolului trecut.

  • Taunule (cont fals) dupa ce ca esti prost o si strigi in gura mare.
   Contractul pt.manualele digitale a fost castigat de Siveco, dar din cauza contestatiei la licitatie (de catre o firma de editura care castiga mereu…) manualele nu au fost gata!

  • Cat despre facultate, stai calm, dupa cum scrii, nu te incadrezi!
   La cat esti de agramat, nu pari sa fi trecut de scoala primara:-)

  • A SIVECO, aia cu patroana arestata. Da, alta clienta preferata a statului. Ma mir ca Ghita nu s-a bagat si pe aici. In privinta abilitatilor gramaticale, nu stiu ce anume acuzi. Vino cu exemple concrete. Altfel strigi asa doar ca proasta-n targ, sa te afli-n treaba. Vad ca esti din Olt. Esti cumva colega cu toarsa ‘nvatatoare de la lansarea canditaturii lui Dottore Viorel de la Craiova care declara ca si daca-i vede idolului ei teza de doctorat plagiata tot nu crede ca e adevarat? Ca la ce postezi, pari la fel de desteapta ca si aia. Ba iti mai place sa-ti pui si poalele-n cap ca kivutele prin piata.

 • Nu mai trebuie manuale, se intra la facultate si fara bac, peste 10 ani și fără liceu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *